Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 16:49

Shortolás technikai kérdései és egyebek  

Mint oly sokan én is kezdő vagyok, de nagyon! Viszont szeretném megismerni elsősorban a shortolás technikai kivitelelezését (Erste NetbrokerPro rendszer technikai alapjai) illetve a mögöttes pszichológiáját.

Tehát az első kérdésem:

hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 16:26
Előzmény: #119  Törölt felhasználó
Minden keresett összeg megjelenik a számlán aznap, ha valóban realizáltál.

SRV shortot akár több évtizedes távon is csinálhatod, miért ne? A nyilvántartott beker árad a legutolsó lesz, természetesen.
Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 15:43
Előzmény: #118  kexelo
Sziasztok,

végig olvastam a topicot de lenne még kérdésem,

1.) saját részvényt short-olok, milyen távon lehet, csak napon belül vagy T+2, mert nyilván T+3 már leírják.

2)A végén ha vége az összes tranzakciónak akkor mi lessz a beker ár a legelső vagy valami egyéb.

3) a short ügyleten keresett összeg mikor jelenik meg a számlán, azonnal vagy csak másnap?
kexelo
kexelo 2009. 01. 22. 12:45
Előzmény: #117  Törölt felhasználó
TDT=Technikai DayTrade, de a lényegét leírtad. A naponta kiszámított TDT fedezeted max. 5x-ös tőkeáttételével kereskedhetsz napon belül.
Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 12:34
Előzmény: #116  kexelo
A TDT mit jelent? Tőkeáttételes Day Trade?
kexelo
kexelo 2009. 01. 22. 11:23
Előzmény: #113  tokos.
TDT szép móka, de előtte nem árt a sima DT-vel belekóstolni a napon belüli kereskedésbe. És ha az már nagyon megy, akkor (óvatosan) hajrá.
Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 10:52
Hm...azt hiszem érdemes volt megnyitni ezt a topicot,,,,kezdők mindig lesznek.
tokos. 2009. 01. 22. 08:31
Ezt amúgy azért szoktam csinálni, mert sokszor előfordul, hogy valaki hirtelen elkezdi venni a részvényeket, (vagy épp eladja) aztán ilyenkor némileg elszáll az árfolyam 1-2 percre, de aztán visszakorrigál. Na ezt meg lehet csípni vele, mígha csak a stopodat pöcögteted odébb, nem biztos, hogy reagálsz éppen abban a 2 percben...

Persze a dologra biztosan vannak jobb technikák, csak én nem ismerem őket.
tokos. 2009. 01. 22. 08:25
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
Szerintem lehet, csak fedezet kell hozzá tőkeáttétnél.
Én legalábbis szoktam olyat, hogy veszek x db részvényt valamilyen árfolyamon, mondjuk 3000-en, azonnal beteszem eladásra 3200-on, meg teszek be egy stop ajánlatot 2950-re.

TDT-nél kell hozzá fedezet, de megy.

Illetve figyelni kell arra, hogy ha elmegy mondjuk 3200-on, a stop ajánlat még ott marad 2900-re, vagyis törölni kell, mert esetleg egy napon belüli nagyobb bukónál aktiválódik.
Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 07:32
Előzmény: #105  Törölt felhasználó
Tetszik ez az algoritmus:) Fiatalon én is programozó voltam, szerintem sem lehetetlen, csak pénz és jó programozó kérdése az egész.

Köszi a részletes magyarázatot.
Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 06:15
Előzmény: #101  Törölt felhasználó
Az év végi egyenleg az nem egy kivonatolt összesített egyenleg? Gondolom a bank is vezeti, ab ovo, így az év végén, az év közbeni göngyölített nyereség mínusz a veszteség hányadát küldik meg, csökkentve az egyéb költségekkel, s ezután adózól. Ami még érdekes, hogy ha az ember többször is beszáll, több tételt használ a tranzakciók során, akkor nagyon érdemes figyelni a készlet párosítási módokat is .....gondolom!?
Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 06:10
Előzmény: #104  Törölt felhasználó
Ha nem reagálok az nem azt jelenti, hogy nem is olvasom el, csak próbálom felfogni a tartalmát:-)))
Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 06:08
Előzmény: #102  Törölt felhasználó
A 0,3% , az már egy lealkudott jutalék nem?
Gondolom függ a forgalmadtól,.... vagy nem?
Nekem még egyelőre sajnos 0,45% :-(((
Dehát eddig picsa forgalmat is csináltam.
Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 06:06
Előzmény: #100  BudFox
Szia!

Köszönöm az infókat!
Beszéltem az Erstével, ha napon belül zárod a pozidat, akkor nap végi elszámolásnál jóváírják az "egyik lábat".
Törölt felhasználó 2009. 01. 22. 00:24
Előzmény: #106  BudFox
pontosan
en meg nem figyeltem hogy menet kozben is levonjak e de valoszinu mivel a nap vegi zarast mindig megnezem ami nagyjabol ilyen este 11 korul szokott megjonni es azon mindig ott a jovairas...
BudFox
BudFox 2009. 01. 22. 00:05
Előzmény: #102  Törölt felhasználó
Én a kétszer 0,3 % -ot a tőkeáttétre értettem...
egyszer megnéztem az egyenleget tranzakció előtt, és utána is...és ez jött ki, hogy kétszer von le 0,3 % -ot.a portfolio..

vagy az egyiket nap végén jóváírják ?
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 23:53
Előzmény: #95  Törölt felhasználó
hat ehhez eleg egy stop megbizas az aljara
felfele barmeddig mehet nem? kit erdekel hogy mennyit keresel rajta mire visszajottel? :)
namost ertem amugy
azt szeretned ha felmegy az ar majd vissza is esik azert azt ami felment megfogja neked
erre lenne jo az ugynevezett koveto stop
tehat 3000 vetel majd stop 2950-en
felmegy az ar 3100-ra majd vissza is esik 2950-re
te nem volta es bar nyerhettel volna ha eladsz 3100-nal de megis vesztettel
a koveto stop ilyenkor azt csinalja hogy nem 2950-re rakod ki a stopot hanem 50 pontra az aktualis artol
tehat 3000-en megveszed akkor 2950 a stop
de ha felmegy az ar 3060-ra akkor a stop is 50 pont tavolsagbol koveti tehat 3010 lesz
na aztan ha felmegy 3100-ra a stop 3050 lesz es ha ha innen esni kezd mivel a stop csak felfe koveto az megall es 3050-nel eladja neked nyeresge mielott 2950-re visszazuhana
egyelore ilyet sem lehet meg magyarorszagon csinalni de erstenel igertek az ev vegere :)
marciusra az uj kereskedesi programot de speciel ezt a funkciot csak ev vegere
de ez is bizonytalan volt pedig egy programozo szerintem hat lehet hogy vagy ket nap is kellene neki hogy az algoritmust megcsinlja...
csak ezzel nem tudnanak annyiu brokerdijat benyalni...
errol szol magyarorszag
a lehuzasrol..
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 23:48
Előzmény: #96  Törölt felhasználó
de lehet csak akkor ketszeres toke kell
mert mindket megbizast ki tudod tenni csak akkor ahhoz is foglal a rendszer toket
tehat eladsz 1 millioert 3000-en akkor ezt befoglalja neked (vagyis a fedezetet zarolja a tokedbol hacsak nem srv-vel csinaltad)
kiteszel egy vetelt mondjuk 3050-en ez a stop veszteseg ekkor nem foglal be a rendszer penzt toled mivel a megnyitott shortot zarod es ezt eszreveszi
de nyitsz egy ujabb vetelt 2900-on mert ugy gondolod ennyi profit eleg (ezt mar ujabb vetelnek veszi a rendszer es ujra zarol 1 milliot a szamladrol a fedezethez)

tehat megoldhato csak dupla penz kell hozza
a gond akkor van ha egesz nap nem vagy es az elmozdulas megjarja a 2900-et is meg a 3050-et is
ekkor mindkettot megveszi neked :)
a kulfoldi rendszerek annyibol jobbak hogy egyszerre beteheted a ket megbizast es egyik teljesulese eseten kiveszi automatikusan am asikat tehat nem is foglal eleve kettos penzt a szamladrol...
de magyarorszag itt meg nem tart
mi meg a 0.3%-os jutaleknal tartunk ami onmagaban is nevetseges plane azert hogy ennyi penzert szart sem nyujtanak nemhogy szolgaltatast...
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 23:42
Előzmény: #97  Törölt felhasználó
van olyan program amivel egyszerre mind a kettot tudod kezelni stopot a vesztesegne meg profitmaximalizalast is egyszerre
vagyis ala es fole is raksz egy limitet
csak magyarorszagon meg nincs ilyen program de az erste mar kesziti az ujat es meglatjuk abban mik lesznek
saxonal most is igy van es benne van a felteteles teljesules valamint a csuszo, koveto stop lehetoseg is
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 23:41
a ketszer 0.3 szazalekkal hulyeseget irtal
napon beluli tranzakcional csak 0.3 %-ot szamolnak fel a masikat elengedik :)
tehat gyakorlatilag 0.15 es 0.15 akkor igy mondom de valojaban nem igy megy hanem tenyleg elengedik
nap vegen jovairjak a szamladon
Törölt felhasználó 2009. 01. 21. 23:39
miert baj az hogy a meglevo pairjaidat eladja a program amiket 5000-ert vettel?
kit erdekel az hogy ezt a rokerceg veszteseges ugyletkent fogja elszamolni es majd ev vegen kuld neked rola egy igazolast hogy ennyi meg ennyi veszteseged volt ezen az ugyleten es igy nem kell adot fizetned
te meg egy kulpon kockas fuzetben vezeted hogy azert tudjad annak a csomagnak 5000 volt a beker ara
en speciel egy excel tablazatot csinaltam
amikor jon egy ujabb csomag egy ujabb darabszammal es beker arral akkor a tablazat ujraszamolja a teljes csomag atlagarat
es ha olyan az arfolyam akkor valaszthatok hogy az egesz csomagot eladom vagy nehany csomagot osszefogva adok el
ilyenkor nehany csomagot probakepp kinullazok es addig probalgatom a darabszamot elosztani az alacsony es magas csomagok kozott amig ki nem jön az eppen eladhato ar
igy az alacsonyabb csomagok mindig magukkal tudnak rantani egy par nagyobbat
persze az alacson csomagok ilyeten celu felhasznalsa miatt aztan csak magas csomagok maradnak amitol megno az atalgar a beragadt teteleken tehat ujra alacsony csomagokat kell venni es ujra kidobni oket par nagyobbal
nekem ez lett volna az utolso kor hogy mindent kidobhassak ha nem esik vissza 3000 ala...
na mindegy
igy kicsit kesobb jon az uccso kor :)

Topik gazda

csapa
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek