Mint oly sokan én is kezdő vagyok, de nagyon! Viszont szeretném megismerni elsősorban a shortolás technikai kivitelelezését (Erste NetbrokerPro rendszer technikai alapjai) illetve a mögöttes pszichológiáját.
Tehát az első kérdésem:
hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?
Iagzából az EQ nál elég kicsi a brókerdíj, az a 0.25% nem oszt, nem szoroz.
Ugyanakkor azért veszélyes, a dolog, mert sokszor előfordul, hogy aki nagy pénzekkel játszik, kiüti a stopokat, anélkül, hogy forduló lenne, ilyenkor dupla, vagy inkább tripla bukta jön.
én ennél "egyszerűbbet" találtam ki. Persze spanyol viasz.
Short-ra spekulálsz:
E: 100 db. 2500 Ft
ha besz@rik a helyzet, akkor
V: 200 db. 2530 Ft.
ha eléri a 2560-at, akkor 0-án vagyok, mehet a long :) tovább. Ha merész vagy, nem 200, hanem 200+x-vel fordítasz, és akkor hamarabb éred el a 0 pontot.
Ha nincs gáz, akkor
V 100 db. 2440-en pl.
Long-ra spekizel:
Logikus fordítottja a fentieknek. :)
Na, hogy tetszik. Csak közben meg ne forduljon 2* az árfolyam, mert akkor besz@rás, hogy megint fordítanod kell. Na, az izzasztó lenne.
ha shortolni, akarok, és biztosítani akarom magam a long ellen, akkor három megbízást kell adnom?
például:
1. E DT OTP 1000 DB 2320 FT
2. V DT OTP 1000 DB 2220 FT
3. V DT OTP 1000 DB 2420 FT (pl. 2405-es aktiválási áron)
1. mert arra számítok, hogy 2320-ről esni fog
2. mert 2220-ig gondolom az esést, ezért itt venném vissza
3. 2420-as stop, ha esetleg mégsem short, hanem long lesz
mert ha minden rv-emre van már az a kamu eladási megbízás, akkor is tudok DT Eladást indítani? DT szerződés szerint ekkor van vmilyen fedezetvizsgálat, de akkor mi a fedezet? Vagy csak TDT-ét indíthatok ha nincs rv-em? mert ez utóbbit nem szeretnék.
Szerintem is egy jó dolog a budfox megoldása. Egy dolog van, hogy ekkor csak kp.*tőkeáttétellel+(rv. diszkont?) long-olni (több napig, ekkor a bef. hitel aktiválódik!) vagy napon belül short-olni (mindenképpen zárni kell!).
"Májki" módszerrel meg, ha jól értem erste-nél ténylegesen eladja az rv.-det (buksz), majd alacsonyabban visszaveszed (+marad zsozso), majd beker. szinten 0+zsozso+különbség?
eq-nál meg úgy csinálja, ahogy én szeretném?, hogy napközben látszólag eladja, visszaveszem, visszateszi, tehát "érintetlennek" látszik a pakk, +kapok zsozso-t a szla-mra?
Jól írtam le?
Én sose próbáltam, de szerintem is stimmelhet, amit BUDFOX írt. Olyan helyzetben is működhet amúgy, amikor, tegyük fel, van egy otis pakkod 2300-ról, oti felmegy 2900-re, aztán visszakorrigál, de te arra számítasz, hogy csak 2700-ig fog esni. Lehet, szeretnéd megtartani a kényelmes és biztonságos beker áradat, és bízol benne, h 3000 fölé megy hamarosan a papír, tehát a 2300-as pakkot nem akarod dobni - viszont szívesen shortolnál egyet a visszatesztben. Ilyen esetekben tök jól jöhet a BUDFOX-féle módszer. (Én legalábbis használnám - majd kipróbálom.)
Ha a fenti helyett a shortban kivágod a 2300-as pakkot is, akkor meg az a veszélye van, hogy mondjuk már 2850-től visszafordul fölfelé, te gyorsan zárod a shortot, a részvényt visszaveszed; igaz, hogy a profitod vmivel magasabb lesz, de onnantól figyelheted, meg rághatod a körmödet, hogy nem sokkal a beker árad fölött rángatózik az árfolyam. Én ilyen helyzetbenszívesen lemondanék egy ilyen 50 Ft-os bónuszról annak érdekében, hogy a kényelmes alacsonyabb beker áron mozizhassam a chartot.:)
Nekem is ez a dilemmám.
Beker:
2774
2591
és ma 2371
kezdő vagyok tehát írásaim különös fenntartással kezelendők. Félek a holnapi naptól mert a 2300 már sokat próbált és péntek jön amikor a "nem visszük át hétfőre" dolog is bejöhet. Ráadásul már ebben a 3 hónapban is kiderült, hogy az események könnyen felpörögnek, tehát a 2300 eleste lehet két pillanat alatt 21xx valamit vagy kitudja mit eredményez, tehát nehéz ügy.
Ha úgy érzed a pakkjaid szintjét nem éri el egy emelkedés inkább beesik az árfolyam akkor short. szerintem, de még a gyanu árnyékát is elkerülném ha lehet, hogy miattam shortoltál, mint mondtam még gőzöm sincs mit csináljak. :)
Gondolom nem az én okoskodásomra vagy kiváncsi :) de amit BUDFOX írt az technikailag igaz. Legalább is ha a meglévő papírjaidat beteszed egy magas áron akkor azok bekerülnek a könyvbe, vagyis mivel ugyanazt a részvényt nem hirdetheted meg 2x ezért a következő eladás már shortot eredményez. Phyxmike írása óta viszont gondolkodom azon, hogy ennek van-e értelme. Egyre inkább arra jutok, hogy ez valahol önámítás.
Nekem at EQ-ban nincs különbség ha eldásra teszem be őket vagy ha nem. Ha TDT shortot indítok, látszólag azokat is eladja, legalábbi a "Portfolio részletes" oldal adatai alapján, a nap végén, tehát 16:45 után viszont mindet rendesen visszarendez. Szóval csak lástzólag kavarja bele az srv-ket a rendszer, valójában nem, csak azért nem szeretem, mert így napközben nem lehet látni az egy részvényfajtán belüli csomagokat, csak számszerűleg ugyan egyező, de TDT eladási áras "egyencsomagot".
Shortolás technikai kérdései és egyebek
Tehát az első kérdésem:
hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?