Mint oly sokan én is kezdő vagyok, de nagyon! Viszont szeretném megismerni elsősorban a shortolás technikai kivitelelezését (Erste NetbrokerPro rendszer technikai alapjai) illetve a mögöttes pszichológiáját.
Tehát az első kérdésem:
hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?
itt kérjük folytatni a rv-ek kereskedésével kapcsolatos párbeszédeket
Törölt felhasználó2009. 03. 31. 18:54
üdv
Tud-e valaki olyan realtime netes árfolyam adatszolgáltatást amire emelt díjas smsel lehetne rá mondjuk 1 vagy 3 napra előfizetni? Egy hónapban 1-2 napot tudok hétköznap gép előtt tölteni, és nincs értelme előfizetni így egy hónapra. kösz
Két dolgot keversz
Az a stop loss, ahol meg kell adja egy limit és egy aktiválási árat (ami ráadásul egy short esetében vétel, tehát az ellenkezője annak, amit írsz).
Azzal a megbízással, amit most be akartál írni azt éred el, hogy ha lemegy 1800-ra az ár, akkor nemhogy záródik a meglévő shortod, hanem nyitsz mégegyszer ugyanannyit rá. Gyorsan vond vissza a megbízást!!
Sima limitáras vételt kell betegyél.
Törölt felhasználó2009. 03. 31. 12:28
Sziasztok!
TDT kérdésem van. Pl: 1840 tdt eladás, 1810 tdt visszavétel a cél. Amennyiben arra számítok, hogy esik az árfolyam, visszavételnél miért kell aktiválási árnak alacsonyabbat megadnom (pl 1800), mint az eladási ár?
Csökkenés esetén felülről közelíti meg az 1810-es visszavételi szintet, így az aktiválási szintet nem alacsonyabbra, hanem magasabbra tenném (pl 1820).
Mit csinálok rosszul?
Köszi a segítséget és bocs az amatőr kérdésért!
Bocs hogy ennyiszer el kell mesélnetek, de hát mindig lesznek kezdők.. :)
A mai érdekes történetemre magyarázat?
1490- TDT long 1511-en kidobott a hozamvédő stoppom. Eddig minden tiszta nem is volt ezzel semmi gond. Ezután kb 20 perccel elindult fölfelé, gondoltam egy sima normál daytraddel beleveszek 1531 en és ha nem megy fel átviszem holnapra. Erre most nézem az elszámolást a portfolio részletes azt írja hogy van x db részvényem 1490-en ugyanis ezeket is dobta 1511 mintha stopp lett volna állítva és visszavette az 1490 esből az x db-ot.
A TDT eladás és a normál vétel között 30 perc eltérés volt. Én nem jártam rosszul csak nem nagyon értem a dolgot...
"valaki azt mondja hogy 3000 frintra nem is kell betenni a meglévőket...mert a nap végén igy is úgyis ugyanaz lesz a vége...de én ezt tanácsolom a kezdőknek hogy megértsék..és adózás szempontjából év végén igenis van különbség a kettő között.."
Ha ebben az évben eladtad mind, akkor még adózási szempontból sincs semmilyen különbség.
nem vagyok szakavatott mókus, de gondold végig a dolgot, a részvény az részvény, mindegy melyiket adtad el. szerintem. Tudnod kell, hogy a beker árad mi volt, mit kell elérned, hogy ne légy bukóban, de hogy realizáltad, vagy papíron másikat adtál el, az lényegtelen (adófizetés terén talán nem, de ott meg nem is árt ha búkóba vagy majd évvégén)
Excel tábla vagy kockás füzet és helyére kerül a dolog szerintem. DE javítsatok ki ha hülyeséget beszélek, én is októberi "tudor" vagyok.
Na nekem is valami hasonló gondom van. Volt 99 db OTP-m különböző magasabb szintekről. Mivel hallottam arról hogy ez bekavarhat ezért azokat egy normál FIFO megbízással felraktam 7.500 az eladásra. Ezután nyitottam 2 TDT longot 150db és 100db-os bontásban. A 150-est szépen le is zártam haszonnal. Ezután a 100 db-os jött kiadtal az eladást szépen FIFO TDT 1454-en. És a Peti dobott nekem egy olyat, hogy a 99 db már korábban 7.500 al beadott részvényeimet dobta el. Majd vett 1 db ot hogy ugye teljesüljön a TDT eladás. És elég komoly veszteséget realizált nekem. Na erre valakinek ötlet? Vagy bemenjek a KBC hez érdeklődni? Sajna én sem olyan régen kezdtem a dolgotés lehet elszúrtam.. :(
Határidős shortnál mennyi a max limit,ahonnan shortot lehet indítani a piaci árhoz képest?2 % mint a blue-k esetében?
Valaki írta a fórumon nem is olyan rég,hogy 12000-ről elég komoly hati shortban ül,viszont akkor a határidős 12800 körül volt.Ez a hati short beragadás,ami akkor csap át ténylegesen veszteségbe,ha pl ilyen magasan zárta volna az illető?
Ezek szerint kiülhető ez is?
A saját részvényed shortja a szó szoros értelmében nem short, ugyanis effektíve nem keresel az esésen, legfeljebb ha visszaveszed lejjebb, akkor kimaradtál az esésből.
Ezt bármelyik brokicégnél megteheted, hiszem ez éppen azt feltételezi, hogy neked van az adott papírból. Azt bármikor eladhatod, majd visszaveheted.
Abban tud valaki segiteni (mert még mindig nem értem):
Hogy lehet napon túlra shortolni, anélkül hogy a brokinak át kellene kötnie határidőre?
Ez lenne a saját részvény short, melyik brokercégnél lehet csinálni?
valaki azt mondja hogy 3000 frintra nem is kell betenni a meglévőket...mert a nap végén igy is úgyis ugyanaz lesz a vége...de én ezt tanácsolom a kezdőknek hogy megértsék..és adózás szempontjából év végén igenis van különbség a kettő között..
tehát próbáld igy ahogy én irtam..aztán ha belejössz...akkor megy magától..
(ha hülyeséget irok akkor javítson ám ki valaki...de remélem nincs benne hiba )
Törölt felhasználó2009. 02. 19. 15:13
igen,kezd, és ezt ma reggel kellett volna tudom,mármint a 3000es trükköt,akkor nem buktam volna
most meg jogiban van x darabom,és ha jól értem akkor a portfólió részletesben sem mutatja hány tdt és hány sima vételből származó rvm van?
akkor a nettó pozicióvl nem kell törődnöm mert az nem a jelenlegi papírjaimat mutatja
azt csak a portfólióban írja?
köszi a türlemet és a segítséget
Tehát ha jól értem akkor ezt kellett volna csinálnod :
- Volt nap elején mondjuk 10 darab papírod.
- a meglévőket be kell tenni eladásra, ami úgysem teljesül..olyan árra : mondjuk 3000 Ft -ra
- ilyenkor a készlet mennyiség 0 darab lesz.
- TDT short indítása : kattintás az eladás gombra. megnézed hogy mennyi pénz van a számládon. kiszámolod hogy mennyit tudnál venni belőle..OTP -ből maximum 5 -ször annyit tudsz venni.. tehát ha 5 darabot tudnál shortolni ( eladni) - akkor 25 darabot tudsz eladni maximum..
- beírod az eladási árat, és kész.
- ha teljesül akkor 5 -szörös shortban vagy. , de vigyázz, mert 16: 20 ig le kell zárni a tranzakciót..tehát alacsonyabb áron meg kell venned a 25 darabot, hogy nyerjél...
- Ha megvetted nap végén...akkor a 3000 Ft ra berakott OTP -id még mindig meglesznek..ahhoz nem nyúl a gép.
TDT-t a nettó pozícióban látsz alul.
a valós rv-nyeid meg az egyszerű- ben van a jogi oszlopban.
A szerződések ablakot is érdemes nézned ott bent van minden, hogy mit adtál meg és mi teljesült.
Törölt felhasználó2009. 02. 19. 14:57
most nagyon meg van keverve a fejem
mert volt x db otpm
utána e TDTet csináltam, amivel shortolás lett volna a szándékom,de ő ehleyett eladta a meglévő otp rvnyekt szép kis minuszban,pedig ezeket tartani akartam
utána meg valahogy mindig van részvényem
később E DT-et csináltam,mert nem akartam TDTben shortolni.Állítólag ezt nem is lehet de ő eladta a nem meglévő rvnyeket mindezek ellenére
most meg nem látom át hány dbom van és miből
Olyat nekem nem ír ki, mint amit itt irtál, de egy a lényeg...
-Megveszed a részvényt.
- 3 napig azt irja ki hogy : elszámolás alatti tételek. -mert 3 nap az átfutási idő amig a KELER nél a számládra kerül a részvény..
Eladni eladhatod bármikor..5 perc múlva is..vagy bármikor...az mindegy.
- 3 nap múlva azt irja ki hogy : Készlet mennyiség xy darab.
Figyusz, olvasom a beírásaid a másik fórumon!
Nem tudom mi a pozid, de azt látom hogy még nálam is kevesebbet tudsz, ez pedig így nagyon gáz. Van itt egy link:
A lap, bal alsó harmadában van egy olyan block hogy "technikai elemzés" az alatta lévő kis blokkokat mint, PL: "Tőzsdeszótár" "indikátorok" , stb. A-tól Z-ig olvasd el. Először demoban kereskedj, mondjuk excelben vezeted miket lépsz. Ha nem hallgatsz rám, hamar lenullázhatod magad.
A Jogi az a valós rv-nyed.
A fizikai meg a 3 nappal ezelőtti. Ugyanis a Keller Rt-nél 3 nap a tranzakivók átvezetése.
Ha rosszul tudom valaki kijavít.
Törölt felhasználó2009. 02. 19. 14:19
SZiasztok
Kezdő vagyok és lenne néhány alap kérdésem.Ha valakinek van egy kis ideje oktasson ki please
portfólió egyszerűnél azt írja van 1db jogi és 10 db fizikai részvényem
portfólió részletesnél meg azt írja nincs 1db sem
akkor ez most mi a túrót jelent???
netttó pozinál pedig -1db
alul meg hogy -10db
equitas portálon vagyok
köszi mindenkinek a türelmet
szia!
én épp ma intéztem...határidős keretszerződést kell kötni a hozzád legközelebbi bankfiókban. az aláírt szerződést póstázzák a központba és kb 3-4 múlva aktiválják a határidős opciódat...lehet h kell (ha még nincs) kötni hozzá egy day trade és befektetési hitel keretszerződést is....(portfolios online tőzsde, Erste)
Én a portfolio rendszerét használom, de az alapjaiban erste (náluk is kell intézni a szerződésesket) és a határidős dologról külön szerződés van.
Törölt felhasználó2009. 02. 12. 16:06
Abban tud valaki segíteni hogyan tudom átkötni a shortot a határidős kereskedésre napon túl??
Nekem van short és long szerződésem ,de a határidős nem műkszik. Arra külön kell szerződni??? Erste netbroker. Köszi a válaszokat.
"
Amit sehogy sem értek:
Miért nem teljesülnek be ezek a "védő" lépések idő elött?
Példa long:
Veszek OTP 100 db 2400-on
felmegy 2800-ra
Beteszek egy profit véfő stop megbízást:
Eladás OTP 100 db 2650 2655 aktiválási ár
Ebben az esetben lehetséges-e az hogy a következő pillanatban valaki 2655-ön (vagy 2650-en) felszippantja az egész készletet? Attól függetlenül hogy a "harc 2800" körül megy. Hisz attól hogy piacilag nem reális attól még valaki gondolhatja úgy, hogy ad egy ilyen alacsony ajánlatot. Ez a kockázatom?
"
Persze hogy lehetséges egy 150 forintos bedöntés..de ez azért nem túl valószínű..
a baj hogy az aktiválási ár és az eladási ár között csak5 forintot hagytál..ez nagyon kevés, ha biztonságra akarsz menni..
ha 2800 nál van az árfolyam
akkor Eladási ár 2650 - ez jó
Aktiválási ár 2750 - től 2700 Ft..mondjuk..attól függ hogy mennyire félsz ? mennyire kell a pénz ? mennyire vagy beragadva..stb..
5 forintos különbség kevés...20-30-50 forint legalább kell..
A stop-limit megbízáshoz meg kell adni egy aktiválási árat. Ez arra szolgál, hogy ha az árfolyam eléri vagy áthalad ezen a szinten, akkor aktiválódik a limitár. Egy példával élve, ez azt jelenti ha a XY részényem árfolyama épp 150, és a maximális veszteség, amit hajlandó vagyok elkönyvelni 20, akkor stop-limit megbízást adok 135-ös aktuálási árral, és 130-as limit árral. Ilyenkor, ha a tőzsdén 135-ös vagy az alatti kötés születik, a megbízásom aktiválódik és az ajánlati könyvbe láthatóvá válik az eladói oldalon.
Végigmentem a topic-indítótól legelejétől, hát nem mondom duuuurva. Itt egy az egyben ömlesztve megkaptam rengeteg-rengeteg eddigi kérdésemre a választ. Hasonló szituban vagyok, mint Csapa . (Kezdő tőzsdéző, aktuális helyzetet short pozival meglovagolni szándékozó, de még azt csak gyakorló).
Nagyon fáradt vagyok már, de azért pár dolgot meg kell említenem:
1. Demó program. Könyörgöm mondja már el valaki hol lehet ilyenhez hozzájutni amely demoban (virtuális pénzzel) de a valós BUX mozgást lekövetve használható!!!! -- Nagyon kiváncsi volnék!!
2. Short dolog saját magasabb bekerülési áron lévő részvény tulajdonlása esetén. Nos én OTiban 6000-ről ülök és eddig azért nem tudtam shortolni mert az Erstebroker-es kontakt hölgy szerint csak akkor lehet a 4 nagy papírra a napon belül short-ot megcsinálni ha már nincsen tulajdonomban.
Holnap első dolgom lesz BUDFox módszerét kipróbálni, nevezetesen hogy magasan megadok úgysem teljesülő eladási árat.
Nagyon kíváncsi vagyok .
3. Budfox ötlete (adott pozícióból egymás után long majd short pozit is nyitni) működhet de csak oda-vissza hullámzó piacnál, szerintem.
4 És a legfontosabb a STOP. Nos, az aktiválási ár-limitár különbségét értem, és azt is hogy lehet profitrealizálásra és veszteség minimalizálásra használni.
Amit sehogy sem értek:
Miért nem teljesülnek be ezek a "védő" lépések idő elött?
Példa long:
Veszek OTP 100 db 2400-on
felmegy 2800-ra
Beteszek egy profit véfő stop megbízást:
Eladás OTP 100 db 2650 2655 aktiválási ár
Ebben az esetben lehetséges-e az hogy a következő pillanatban valaki 2655-ön (vagy 2650-en) felszippantja az egész készletet? Attól függetlenül hogy a "harc 2800" körül megy. Hisz attól hogy piacilag nem reális attól még valaki gondolhatja úgy, hogy ad egy ilyen alacsony ajánlatot. Ez a kockázatom?
mai is téma volt amásikon, ezért ide rakom: Mit jelentenek a különböző készletértékelési módszerek (FIFO, LIFO, LOFO, HIFO)?
FIFO: (Az angol First In-First Out kifejezés rövidítése). A törvényi szabályozás szerinti készletértékelési módszer, mely szerint a legkorábbi beszerzésű készlet kerül elsőként értékesítésre.
LIFO: (A Last In-First Out módszer rövidítése). A módszer lényege, hogy a legutóbb beszerzett készlet kerül elsőként értékesítésre.
HIFO: (A High In-First Out módszer rövidítése). A módszer lényege, hogy a legmagasabb áron beszerzett készlet kerül elsőként értékesítésre.
LOFO: (A Low In-First Out módszer rövidítése). A módszer lényege, hogy a legalacsonyabb áron beszerzett készlet kerül elsőként értékesítésre.
Nézzünk egy példát!
Egy képzeletbeli befektető részvényeket vásárolt három egymást követő alkalommal: év elején 10 darabot vett 2000Ft-on, félévkor szintén 10 darabot vett 1000 forinton, majd év végén 20 darabot vásárolt 3000 forinton. A képzeletbeli portfólió bekerülési értéke:
10db*2.000Ft + 10db*1.000Ft + 20db*3.000Ft = 90.000Ft.
Abban az esetben, ha ezt követően a befektető értékesíteni kíván 25 darab részvényt 4.000 forinton, akkor a bevétel 25db*4.000Ft = 100.000Ft.
Az értékesített mennyiség bekerülési árát a fenti négy módszer egyikének segítségével határozhatja meg. FIFO esetén az értékesített részvények bekerülési ára: 10db*2000Ft + 10db*1000Ft + 5db*3000Ft = 45.000Ft
LIFO esetén az értékesített részvények bekerülési ára: 20db*3000Ft + 5db*1000Ft = 65.000Ft
HIFO esetén az értékesített részvények bekerülési ára: 20db*3000Ft + 5db*2000Ft = 70.000Ft
LOFO esetén az értékesített részvények bekerülési ára: 10db*1000Ft + 10db*2000Ft + 5db*3000Ft = 45.000Ft
A különböző módszerekkel értékelt tranzakciók eredménye:
FIFO = 65.000Ft
LIFO = 35.000Ft
HIFO = 20.000Ft
LOFO = 65.000Ft
A tranzakció eredménye képezi az adó alapját, amit a hatályos jogszabályok alapján a befektetési jegyeket, és az állampapírokat 20% kamatadó, a részvényeket 20% árfolyamnyereség-adó terhel. Amennyiben a befektető nem jelölt meg másik készletértékelési módszert, akkor az eBroker rendszere automatikusan a FIFO módszert használja. A különböző készletértékelési módszerek tranzakciónként válaszhatók, tehát minden egyes eladást megelőzően minden ügyfél eldöntheti, hogy melyik módszert alkalmazza. Céges ügyfeleink számára azt javasoljuk, hogy számviteli politikában választott készletértékelési módszert jelöljék meg minden egyes tranzakciónál, mivel így a nyilvántartások konzisztensek maradnak.
de kérdésre még nem tudom a választ a darabolva bekerülés technikailag-gyak.ban hogy kivitelezhető ?
rés-irány,
Tudom és ez aggaszt a legjobban! Két nyerő pozim volt eddig shortból, de az is azért volt mert próbáltam a kriszti@n után menni. De amikor a fórumot nem néztem és mentem a saját fejem után, na az katasztrófa volt (lett volna ha élesben megy.) A DT longokat valahogy jobban elkapom .......pedig én a Shortokat is elakarom. Nem loholhatok mindig a Krisz után.
- A short bekerül e az aj.könyvbe és pl. egy 10K sh. egyben vagy darabolva is megjelenhet, köszi
bekerül, akár darabolva is.
Törölt felhasználó2009. 01. 27. 21:50
sziasztok, ha valaki idetéved és ideje engedi segítsen légyszí
-Mire következtettek a réssel le-fel nyitásokból
- A short bekerül e az aj.könyvbe és pl. egy 10K sh. egyben vagy darabolva is megjelenhet, köszi
Törölt felhasználó2009. 01. 27. 15:32
Próbáltam a sortolást demóban elsajátítani, hogy érezzem az ízét.
KATASZTROFÁLIS amit művelek....virtuális 1 millióval shortoltam eddig az elmúlt két hetet, és eddig -30% lenne bukóm.....ez non sence.....
Bud, gondold úgy végig, hogy az egy short és egy long az 0. Fent (amikor a longot realizáltad volna, akkor ugyanazzal) elindult a shortod, lent pedig (amivel zártad volna a shortot) lesz egy longod. Az eredmény ugyanaz és ugyanolyan feltételek mellett teljesül is, csak így 2 kötésed volt, a másik esetben 4, így 1 letétet különítettek el, a másik esetben 2-őt. Dupla pénz ugyanazért. Ezért nincs semmi értelme.
nekem ha majd meglesz a "nagy" pénzem..és a megszerzett nyereséggel határidőzni akarok..akkor nyitok neki egy új számlát..azon csak a határidőzés megy..és ha netán likvidálásra kerül sor, nem kavar be a "fő" számláddal.
valaki bűvészkedik igy ?
Törölt felhasználó2009. 01. 25. 17:05
...ha ennyire két irányban akartok poziban lenni, akkor miért nem két brokinál tartotok pénzt? equitas nem kér havi számlavezetési díjat, portfolios meg 125ft-ot (ha jól emlékszem)...
...az egyiknél longot nyitsz, a másiknál shortot....így a büdös életbe nem jelent majd problémát, hogy van longos papírod...nem kell cidrizni...
garantáltan nem fogod véletlenül beáldozni azt, amit nem akarsz...,amit egyébként, mint ti is mondjátok a fifo, lifo, hifo, lofo beállításokkal lehet elkerülni....persze csak bizonyos számú pozibalépésig...mert ez a 4 féle beállítás csak 4 különböző áron vett esetet tud majd kezelni
..pl. tehát, ha már 6 különböző áron vett papírod van, akkor már jön a bonyodalom..vagy pl. a legelső vétel egyben a legmagasabb áron szerzett,stb.
...egyébként mindkét csapatnak igaza van....
van eset, amikor lényegtelen, hogy napon belül fifo-val vagy lifo-val,stb adod veszed...hiszen a nap végén a végösszeg ugyanaz lesz,
viszont vannak esetek, amikor szívni lehet vele..
a két üzlet külön - külön ment..
az aktív ajánlatok között két tétel szerepelt..
Amikor felment az árfolyam...záródott a long..
de a short még megmaradt..
Ha a program egy kalap alá venné az összes papírt, kontraktust, akkor már az elején...amikor a shortot indítottam volna..akkor zárta volna a longomat . de nem igy volt.
nem ertem,ha oldalazgat nyitsz 10 10 kontit.ugyanannyit buksz,mint amennyit nyersz.,csak meg a broki keres...ha nyitsz 10 longot,es 8 shortot.akkor miert nem 2 longot es kesz?
Én valahol azt olvastam, hogy határidősnél FIFO elv van csak. Akkor ez nem igaz?
Tehát ha jól értem, akkor a helyzettől függően vagy a long-ot zártad elsőnek, vagy a short-ot.
Jól sejtem?
ui: Mondjuk ezt ilyen vola-s időben meg lehet kockáztatni, de amúgy az egyik ág eleve bukovárra van itélve, nem, kriszti@n?
Hisz ha a "0" pontra nem tér vissza az egyik irány zárása után az árfolyam, akkor veszteség keletkezik, 0+/-záró pozíció. Ugye?
Kisshercegtől kérdeztem egyszer hogy lehet -e a határidős papírt egyszerre longolni, és shortolni ?
És a portfolio -s rendszerben lehet..
tavaly kipróbáltam egyszer.
indítottam 15500 -nál egy longot,
és ugyanakkor 15500 -ról egy shortot..
mindez úgy ment hogy a long indítása utána egyből beraktam eladásra a kontraktusokat, hogy ha felmegy eladja.
és utána indítottam a shortot..tehát eladás...ha a program belenyúlna a meglévő ajánlatokba, akkor lezárta volna a longomat..
de nem tette, hanem indult egy short...amit utána egy vételi ajánlattal szintén betettem az ajánlati könyvbe,,, és a két ajánlta elkülönülve volt látható.
Az én vonalam a Szombathely - Budapest vonal.
10 embert már tavaly felvettem Tatán, de Tatbányán ki is tettem őket..Budapestre mennének , de most ott várnak a peronon..türelmesen...
mert én a Szergejjel visszamentem Győrbe, Csornára, és Répcelakra, hogy további embereket vegyek fel.. :-))
Tehát a Tatai embereket nem hoztam vissza Győrbe és raktam ki az állomáson, hanem ők várnak..mert ha azt a 10 embert kiraktam volna a céltól 100 km -el messzebb, ők annyival rosszabbul éreznék magukat..
az új emberek meg akiket felvettem, vígan vonatozgatnak CSorna és Győr között.. :DD
Igen..nekem számít hogy év végén mennyi lesz az adó..majd év vége előtt én akarom beállítani forintra pontosan az adót.
Szerintem igaza van annak, aki azt mondja, hogy nehogy már a meglévő, adott bekerülési árú rv.-met adja el a rendszer, ha én nem akarom.
Amikor visszamegy beker.-re, akkor 0-án vagyok, +a tőkeáttételes short-val keresett pénz.
Így meg egyből realizálom a bukót. Azért pszichológiailag nem ua.
Persze mindenki döntse el magának.
Nekem nem mindegy.
Májki! Már megint miért vagy ingerült? Ezért vagy bukovárban!!! Higgadj már le!
A 90%-ba, vagy a 10%-ba akarsz tartozni? Te döntöd el! Én a 10%-ba.
Nagyon rossz a példa, ugyanis a tőzsdén nem csak darabszámok (utasszám) és fel és leszállások, hanem árak is, amiknek az egyenlegéből nyersz vagy veszítesz. Ez hol jelenik meg a példádban? Sehol.
Ráadásul az utasszámnál értelmezhetetlen is a negatív tartomány.
:)
A példa nagyon sántít, mert Budfox aki nem a meglévő 10 emberből akar leszállítani 1-2-20-at, hanem a meglévő 10-et egyszerűen ki akarja hagyni a vonaozásból :D
Akkor témazáróként egy utolsó gondolat:
nyilvánvalóan "angyalok szárnyáról" megy a vita, hisz a végeredmény mindkét módszernél ugyanaz. Egyik sem jobb, mint a másik, csak más módszerrel jut el a ugyanahhoz a végeredményhez.
Hadd világítsam meg ezt egy vonatos példával.
TFH hogy adott két vonat, amelyek párhuzamos sineken mennek, ugyanonnan indulnak és ugyanoda érkeznek meg, egy állomást beiktatva. Nevezzük az egyiket BudFox-vonatnak, a másikat phxmike-vonatnak.
Mindkét vonatra induláskor 10 utas száll fel, és mindkét vonatról a végállomáson 11 utas száll le, és mindkét vonatról a közbenső megállón eggyel kevesebb utas száll le, mint amennyi felszáll.
Csakhogy, míg BudFox vonatáról 5-en szállnak le (a 10-ből), és 6-an szállnak fel, addig phxmike-éről 15-en szállnak le (a 10-ből), és 16-an szállnak fel.
Nézzük a végeredményt: BudFox-nál: 10-5+6=11 utas lesz a végén, míg phxmike-nál: 10-15+16=11 utas lesz szintén a végén.
Ugyanaz a végeredmény? Igen, de más módszerrel jött ki.
Phxmike azt mondja, hogy nem tök mindegy, hogy ideiglenesen mínuszban volt a létszám a vonaton, ha a végén ugyanannyian voltak.
BudFox meg azt mondja, hogy ő nem akar, még ideiglenesen sem negatív létszámot a vonaton.
Két különböző módszer, két különböző mentalitással ugyanazzal a végeredménnyel jár, de mégsem ugyanaz. A phxmike-féle lazább, magabiztosabb, kockázatvállalóbb, míg BudFoxé konzervatívabb, kockázatkerülőbb, bizonytalanabb. Ki-ki habitusa szerint eldöntheti, hogy melyik áll hozzá közelebb, csak ne fikázzuk a másikat azért, mert ő másik módszert részesti előnyben, hisz a vége ugyanaz. Ja, és nem kell durcáskodni sem ugyanezen okok miatt.
ami itt folyik az mar kicsit nevetseges :)
nem is a shortolasrol van szo hanem arrol hogyan konyveljuk le a shortolast kockas fuzetbe ...
hihi nevezzetek at a topicot en azt hiszem nem igazan olvasom tobbet
sziasztok :)
BudFox és akkor mi van ha realizálod a bukót? A bukó így is úgyis bukó. Akinek van OTP-je, az most 2250-et ér. Se többet, se kevesebbet, ha realizáltad, ha nem. Minden ezzel ellenkező nézet csak önámítás.
Ha van 1000 OTP-d bukóban és te 1000 OTP-vel napon belül shortolsz, akkor tök mindegy, hogy eladtad az 1000 papírodat majd visszavetted, vagy megmaradt az 1000 papírod és mellette csináltál egy 1000 db-os shortot. Az egyenleged a végén pontosan ugyanannyi lesz.
Pedig bizony izoltanak van igaza.
Nincsenek megcimkézve a papírjaid és a piac se tudja és nem is érdekli, hogy melyikkel vagy nyerőben, melyikkel bukóban. És nem is számít. Ha van 1000db OTP-d és mind különböző áron lett beszerezve, majd eladod egyesével mind különböző áron, totálisan mindegy, hogy melyiket adtad el milyen áron, azaz melyiket melyikkel párosítod össze, az egyenleged ugyanannyi lesz.
Természetesen adó miatt év végén mondjuk lehet olyan szitu, hogy kisebb profittartalmút akarsz realizálni, esetleg éppenhogy bukót jó realizálnod. Adót leszámítva totálisan mindegy.
Shortolás technikai kérdései és egyebek
Tehát az első kérdésem:
hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?