Mint oly sokan én is kezdő vagyok, de nagyon! Viszont szeretném megismerni elsősorban a shortolás technikai kivitelelezését (Erste NetbrokerPro rendszer technikai alapjai) illetve a mögöttes pszichológiáját.
Tehát az első kérdésem:
hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?
De miért nem a számlámon lévő pénzt kezeli fedezetként?
Hisz ha nincs egyetlen részvényem sem, akkor is csak az marad fedezetnek, akkor nincs miből "kölcsönvenni" a részvényt
igen belenyúl a készletbe.. hiszen a te papírjaidat adod "kölcsön"
éppen ezért az egyedi shortok kerülöm ott, amiből van nekem..
szerintem értelmesebb, ha egyébként is a 4 bluból 2 esik, akkor hati shortra spekizni
Na, kipróbáltam a shortot, és hiába hangzik jól BUDFOX módszere, a gyakorlatban nem működik, belenyúlt a meglévő részvényeimre, hiába volt rájuk élő eladási megbízás felső limiten.
2340-en eladtam, majd 2320-on vettem vissza és LOFO-ra állítottam az eladást.
Nézem a portfolió részletest és eltűnt a lowest (2315 volt) és most 2320, amin visszavettem.
phxmike a #163 beírásod nagyon jól jött ezek szerint akkor most még nyugiban lehetünk egy ideig, a nagyok csak tornásszák vissza a veszteségieket a kicsik meg lovagolhatnak a hullámokon.
Szuper
Gyors kérdés: Equitasnál ha van X papírból mondjuk 100db-od, akkor hogy lehet pl. 1000db shortot nyitni, hogy azt a 100db-ot ne bántsa???
Kipróbáltam Budfox javaslatát, betettem a meglévő 100db-ot max. limit árra eladásra, de így is short nyitásnál megkérdezi, hogy FIFO vagy LIFO alapján akarok shortolni. Ezek szerint csak hozzányúl?
Aki pedig nem dobta 3000-en, hanem csak a támasz elesése után 2250-en, annak abban kell bíznia, hogy legalább 1500-ig lemegy, ahhoz, hogy min. nyerőben legyen.
Mert ha csak 2000-ig megy le, akkor 225.000/2000=112(,5) részvényt tud visszavenni, ami 3000-en 336.000-et ér vagyis a 75.000 veszteségét csak 36.000 nyereséggel pótolta, azaz jobban járt volna, ha ül benne, és semmit nem csinál.
Persze, ha sokszor hullámzik így 2000 és 3000 között akkor előbb-utóbb összejön a bukó fedezete, de csak akkor....
Tfh be vagy ragadva 3000-ről 100 db-bal, azaz 300.000 Ft-t tettél be.
A te leírásod alapján ezt dobod pl. 2500-ön, 250.000 Ft-ért, így realizálsz 50.000 Ft veszteséget.
Visszaveszel 2000 Ft-on, (250.000/2000)=125 db-ot.
Ami ha felmegy 2500-ra, akkor dobod és kapsz 125*2500 Ft-ot, ami 312.500 Ft, vagyis még mindig csak 12.500 Ft pluszban vagy az 50.000 Ft mínusszal szemben.
Ahhoz, hogy nullában legyél 2800-ra kell visszamennie (2800*125=350.000 Ft).
Vagyis OK amit írsz, értem a lényeget, csak nem 1 az 1-ben tudod visszaszedni a veszteségedet, hanem pl. itt 500 bukót 800 nyerővel tudsz csak kompenzálni.
Ezek csak álmodozások.
Devizapiacon kockozátkezelésre szokás ilyen megoldást használni ha a pozi ellene megy az embernek.
Ha van egy sort pozik és ellenünk megy akkor egy ellentétes long pozi nyitás cfd-én vagy határidőn és ezzel rögzitjük a maximális veszteséget egy időre.
Csak ezzel az a probléma hogy ezt az ellentmondást feloldani borzasztó nehéz iszonyú sok tapasztalat és gyakorlat kell hozzá,nem ajánlom senkinek aki tényleg nem profi ezen a téren
Persze gondolatban átfuttatva rém egyszerűnek látszik,de valójában az ideális forditópontokat megtalálni nem lehet.egyetlen egy esetet kivéve ha a trend változásáig tartod a rögzitett poziciót de az akár hónapokba vagy évekbe telhet
Ha nem rendelkezel ennyi türelemmel vagy nem vagy hihetetlenül jó ebben a kockázatkezelési módszerben, szerintem meg se próbáld csak a veszteségeid fognak nőni
pontosan jol erted vegre egy ertelmes ember!! :)
tehat srv shhortnal eladod a sajat reszvenyeidet majd alacsonabban visszaveszed DE kozben megtartod arnak az eredeti beszerzesi arat
egeszen addig shortolsz es irod fel ezeket a short nyeremenyeket amig esik
ha elkezd emelkedni akkor ket valasztasod van
1 megvarod mig a papir visszamegy az eredeti beszerzesi arhoz es ekkor 0-an kidobod de a shortokon osszedett penzeiddel tobb lesz a szamlan tehat nyertel
2. azt mondod hogy amit nyertel a shortokon mondjuk osszesen 300 pontot akkor ennyivel hamarabb adhatod el a beragadt reszvenyt, ilyenkor nincs nyereseg csak nullan kiszallsz de hamarabb
ez pl akkor lehet fontos ha mondjuk 3500-on vagy beragadva es arra az istennek nincs esely hogy elerje de mondjuk 3200-ra lehet
ekkor shortolsz es ha megvan a 300 pont nyero persze akar tobb reszletben is akkor mar 3200-on kidobhatod a pakkot nem veszitesz es full cashben varod a kovetkezo lefele kort...
ez utobbi lehet az egyeduli modja azoknak aki mondjuk 6000-rol vannak beragadva vagy meg magasabbrol es az meg evekig nem lesz
ilyenkor minden kort megshortolnak es hat... hmm eleg hosszu ido alatt de talan ossze tudnak szedni 3000 pont short nyereseget hogy dobjak 3000-en a csomagot nullaban, mindenesetre hamarabb meglesz a 3000 pont nyereseg shortolgatason mint hogy longban kivarja a 6000-et
elmondanam hogy azert van most ez a savozas tehat 2300-3200 kozott pattogunk ide oda mert a nagy alapok es brokercegek akik szinten beragadtak 6000 felett pontosan ezt csinaljak!!! csak nekik megvan az erejuk is hozza hogy mozditsanak az arakon
es ez a savozas addig fog tartani amig minden ilyen beragadt huylegyerek broker 20 milliardos nyugdijalappal a hata mogott ki nem tud szallni
vedd ugy hogy egy koron csinalnak 800 pontot akkor 4 kor es megvan ami kell nekik mondjuk eddig volt nagyjabol hmm 3 kor
tehat meg lesz egy biztosan mielott elindulhat a long igazan...
Shortolás technikai kérdései és egyebek
Tehát az első kérdésem:
hogyan zajlik le egy teljes short művelet az ENP rendszerben?