Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Fidem
Fidem 2021. 09. 11. 13:10
Előzmény: #104039  pancserlama.
#104040
Néztem, de nincsen szó arról, hogy a Rába gyárt hozzá bármit. Kapacitás van rá? Van szó fejlesztésről? Ezek eddig csak remények. 
Korábban se nyilatkoztak katonai vonalról. 
pancserlama.
pancserlama. 2021. 09. 11. 12:50
Előzmény: #104038  zeed77
#104039
Kezd megjelenni a kereslet is ?
pancserlama.
pancserlama. 2021. 09. 10. 16:39
Előzmény: #104036  pancserlama.
#104037
További részletek hamarosan...
csongor64 2021. 09. 10. 15:24
Előzmény: #104033  Expert1
#104035
Jobb ez így . Napizók nélkül
Expert1 2021. 09. 10. 14:12
Előzmény: #104032  pancserlama.
#104033
Hát nem, a 4IG és az OXOTECH ma elvitte a showt. 
Elég sok pozitív eleme volt a közgyűlési anyagoknak (Jakab László, védelmi ipar erősödése, osztalékfizetés és saját részvény vétel), külön-külön mind jó hír, de részben ellentmondanak egymásnak.
Ezek egy része szerintem kis-részvényesi kezdeményezés (osztalék és saját részvény vétel), ami elvben jó hír, de ha van nagy növekedés és beruházás, akkor annak ellentmond, és valószínűleg nem megy át a közgyűlésen. Egyértelműen jó hír a beruházás, fejlesztés (korábbi nyilatkozat) és a védelmi ipar.
Amiben harmat gyenge egyelőre ez az új menedzsment, az a tőzsdei jelenlét diktálta elvárások teljesítése (egyértelmű stratégia megfogalmazása, kommunikáció elemzőknek és befektetőknek). 
Ezt sokkal jobban csinálja 4IG, Masterplast, Waberers, Autowallis etc., kb. bármelyik tőzsdei cég, van aki story nélkül is.
Nyilván újak a tőzsdei terepen, és bizalmat kell nekik adni, de ha továbbra is ilyen lepkesúlyúak maradnak ezen a téren, akkor én is hajlani fogok Signal2 kolléga véleményére (túlfizetettség).
pancserlama.
pancserlama. 2021. 09. 10. 13:44
#104032
Úgy tűnik Szász nem dobogtatta meg a befektetők szívét.
pancserlama.
pancserlama. 2021. 09. 10. 10:18
Előzmény: #104029  Expert1
#104031
A 0 osztalék politika is hír 
csuloktata 2021. 09. 10. 09:47
Előzmény: #104026  signal2
#104030

Az utóbbi 2 évben nem rendelt semmit a honvédség. Sem H sorozat, sem felépítmény. Ez azért érdekes, mert megy a honvédségnél a forgószárnyasok, lövészek, nehéz páncélosok, tüzérség fejlesztése. Ezt nem kíséri a logisztika (tehergépjárművek) beszerzése.
A meglévő állomány is elöregedett (az orosz technika már 40 (!) éves és már a németektől átvett használt eszközök is kerülnek kivonásra), pluszba is kellene vásárolni. Ezzel kapcsolatban semmi hír a honvédségtől.
A H sorozat összeszereléséhez használt gyártó eszközöket tavaly leselejtezték a Rábánál...
Más gyártótól beszerzés nem lett bejelentve, keretszerződés él, csak nincs belőle lehívás. Kis szériás összeszerelés nem éri meg.
A Rába képességeit figyelembe véve a tehergépkocsi gyártás felfuttatását valószínűbbnek tartam, mint lövészpáncélos összeszerelést, amit 60 éve befejeztek a cégnél.
Expert1 2021. 09. 10. 09:40
Előzmény: #104028  signal2
#104029
Én úgy néztem, de lehet, hogy tévedek, hogy azt egy kisrészvényes terjesztette elő, és nem biztos, hogy bírja az állam támogatását.
Remélem, hogy jól tippelek, mert egyetértek veled, hogy az osztalékfizetés csak rövid távon jó hír, én is negatív hírnek tartom, ha átmegy
signal2
signal2 2021. 09. 10. 09:39
Előzmény: #104027  Expert1
#104028
Ha van ilyen fejlesztés, akkor végképp értelmetlen az ingalaneladásból befolyó pénzt osztalékként kifizetni. Jó lesz az önerőnek a fejlesztéshez.
Expert1 2021. 09. 10. 09:34
Előzmény: #104026  signal2
#104027
A jelenlegi működésen túlmutató nagy durranásra számítok, nagyon sok jel mutat erre.
A Rába, ha hatékonyan működtetik, akkor kb. 1600-1800 forintot ér, ha viszont tényleg lesz nagy fejlesztés, amiről vezér nyilatkozott, illetve van olyan védelmi ipari story, amivel előjönnek, akkor itt az újabb tőzsdei story..
signal2
signal2 2021. 09. 10. 09:02
Előzmény: #104025  Expert1
#104026
Én azonban azt is tudom, hogy a kapacitása közelében van a Rába, jelentősen nem tudja növelni a termelés, az új 10 milliárdos kovácsgép még nem működik megfelelően. Én abban látom a potenciált, hogy magasabb nyereségtartalmú termékeket gyártanak, és nagyobb szériában. Az elmúlt években a kis szériás gyártás volt a rákfenéje, ugyanis egyik termékről átállítani a termelést a másikra kb 24 óra, ami kiesés.
Q2-ben láttam bíztató jeleket.
Annak deklarásála, hogy az ingatlaneladásból származó bevétel 1/1 osztalék, meglátásom szerint hiba.
Hogy mi a story, ami formálódik, azt nem tudom, de a Rábának 15 éve van keretszerződése a Honvédeli Minisztériummal, és gyakorlatilag soha nem rendeletek semmit. Ez persze változhat.
Expert1 2021. 09. 10. 08:43
Előzmény: #104023  signal2
#104025
Én továbblépnék ezen a díjazás témán, annak ellenére hogy teljesen egyetértek veled, elég kispályás dolog megemelni a saját díjazásom, mielőtt bármit letettem az asztalra.
De itt látható hogy egy nagy story formálódik a háttérben ( védelmi ipar hangsúlyozása, nagy beruházás vezér nyilatkozat, nem termelő ingatlan eladás stb.), 4IG-hez hasonló nagy durranást várok.
pancserlama.
pancserlama. 2021. 09. 10. 08:41
Előzmény: #104023  signal2
#104024
Jakab
 "......az életrajzát, akkor látni fogja, hogy Jakab László okleveles gépészmérnök és közgazdász. Lézer és lézeres alkalmazások terén folytatott tanulmányokat a Helsinki Műszaki Egyetemen, illetve a dél-koreai Dankook Egyetem Szöuli Campusán. Jakab László menedzserként támogatja az ELI-ben folyó munkát. Az ő kiterjedt nemzetközi szakmai háttere és tapasztalata a garancia arra, hogy az ELI-ALPS előtt álló időszakban felmerülő menedzseri, operatív feladatok ellátása a legjobb kezekben legyen...... "
.
Van és lesz itt felelősség  (remélve nem vonás)
.
Era a viking harcos 
signal2
signal2 2021. 09. 10. 08:15
Előzmény: #104012  Expert1
#104023
Nem az FB tagoknak lesz több feladata, hanem a managementnek és a melósoknak. Az FB tagok kb negyedévente meghallgatják a vezéigazgató és a belső ellenőr beszámolóját, évi egyszer pedig véleményezik az éves beszámolót, és a belső kontrollfolyamatokat. Semmilyen döntési kompetenciájuk és lényegi felelősségük sincs.
pancserlama.
pancserlama. 2021. 09. 10. 07:32
#104022
A szkeptikusoknak:
“ Társaság védelmi iparban betöltött növekvő szerepe, valamint az Igazgatósági és Felügyelő Bizottsági tagok növekvő feladata és felelőssége kapcsán indokoltnak tartja a tiszteletdíjak módosítását.”
.
Kis pénz kis foci …..
.
Ákos a sportfelelős 
pancserlama.
pancserlama. 2021. 09. 09. 21:44
Előzmény: #104020  philosopher
#104021
Kedves fiatal.
Ezek nem káderek, ezek a NER !
.
Era a harcos