Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Fidem
Fidem 2021. 09. 25. 16:44
#104100
A győri Rába is részt vehet a német-magyar együttműködésben készülő modern gyalogsági harcjárművek legyártásában. A csúcstechnológiájú fegyverrendszer előállításába cseh cégek is bekapcsolódnak, tovább mélyítve a két ország közötti hadiipari együttműködést.– Évek óta együttműködünk a Rábával a teherautók gyártásában – válaszolta a Rheinmetall Defence (RM) ügyvezető igazgatója, Oliver H. Mittelsdorf a cseh Ekonomický deníknek adott interjúban annak kapcsán, hogy a német hadiipari vállalat miként keres magyar partnereket a Magyar Honvédség Lynx (Hiúz) fantázianevű gyalogsági harcjárműveinek (IFV) legyártásához. Az RM lánctalpas járművek értékesítéséért felelős alelnöke a cseh lap kérdésére hozzátette: ami Magyarországot illeti, a megállapodás részleteiről még nem beszélhet, a pontos darabszámok nem nyilvánosak. 
Fidem
Fidem 2021. 09. 25. 16:38
#104099
A Rába jó! :)
Fidem
Fidem 2021. 09. 25. 16:38
#104098
A nulláról építi újra a magyar kormány a hazai hadiipart, olyan tempóval, hogy csak az előző évben hat új üzem építéséről született megállapodás. A döntéshozók azzal számolnak, hogy 2030-ra már többszáz milliárd forint fölötti kibocsátást ér el a hazai hadiipar, a honvédelmi igények kiszolgálása mellett jelentős exporttevékenységre is sor kerül – mondta el Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a Portfolio-nak.
Fidem
Fidem 2021. 09. 25. 16:36
#104097
Palkovics László: A honvédelmi bizottsági meghallgatás apropója a védelmi ipari stratégia elkészülte és publikálása volt. A most bemutatott stratégiának egy része csak a Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. létrejötte; ez az intézmény a magyar hadiipari vállalatok tulajdonosi jogait gyakorolja majd, később teljes tulajdonossá válva holding cégként. Ezek a vállalatok vagy teljes mértékben magyar tulajdonban vannak, vagy az állam résztulajdonnal rendelkezik bennük. Ide tartoznak tehát az olyan vegyesvállalatok, mint a Rheinmetall Hungary vagy az Airbus Helicopters Hungary, illetve ide tartoznak a 100%-ban magyar állami tulajdonban lévő vállalatok, mint az Armcom, a Currus, a HEROS vagy az Arzenál, sőt, a Rába, az Aeroplex és a HungaroControl is.Azért húztuk ezeket a vállalatokat össze, mert kiemelt szerepük van a magyar hadiiparban, így fontos az egységes irányítás megszervezése, a párhuzamosságok kiküszöbölése, illetve az elérhető erőforrások használatának optimalizálása.Világossá vált, hogy a kormány fontos szerepet szán a magyar hadiiparnak a következő években, évtizedekben. Azt lehet már látni, hogy például 2030-ra várhatóan mekkora szeletét adja majd a magyar GDP-nek a hadiipar, illetve hogy milyen éves bevételre, megtérülésre számít a kormány ebből a tevékenységből?Palkovics László: A hadiipar jó megtérüléssel működő üzletág. Elmondok egy példát: a magyar kormány és a Rheinmetall vegyesvállalata, a Rheinmetall Hungary Zrt. építi a zalaegerszegi páncélozott harcjármű-gyárat, ahol Lynx harcjárműveket fognak gyártani. A magyar hadsereg többszáz darab Lynx harcjárművet vásárol majd a Rheinmetalltól és ezek jelentős részét Zalaegerszegen fogják gyártani.Kiszámoltuk, hogy ha csak ezt a volument gyártanák Zalaegerszegen, már 10 év alatt megtérülne az a beruházás, ami a magyar adófizetők pénzéből megtörtént.Ha többet gyártunk, mint a hadsereg megrendelése – és nyilván többet gyártunk, mert nagyobb a gyár kapacitása -, ennek a beruházásnak még jobb lesz a megtérülése." i-amphtml-auto-lightbox-visited="" style="max-width: 100%; display: block !important;">Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. Fotó: Mónus Márton / PortfolioPersze vannak olyan stratégiai területek is, ahol nem feltétlen a megtérülés az elsődleges mutató, hanem az ország biztonsági képességének szavatolása, mint például a lőszer, robbanóanyag-gyártás, de egyébként ezek a beruházások is megállják a helyüket üzleti szempontból is.Milyen szerepe lesz az együttműködésben részt vevő egyes civil vállalatoknak, a HungaroControlnak, Rábának vagy Aeroplexnek? Elképzelhető például, hogy a Rába harcjárműveket fog gyártani?Palkovics László: A Rába a múltban már gyártott harcjárműveket, sőt, a második világháború alatt Messerschmitt repülőgépeket is, de a vállalat még jóval ezután, a 90-es években is gyártott például a H18-as teherautókat.Az utóbbi években nem volt ilyen tevékenység, de szeretnénk, hogyha újra lenne gyártás, illetve felújítás is.
balentum
balentum 2021. 09. 25. 16:23
Előzmény: #104095  balentum
#104096
Bocsi majdnem egyszerre, de Te győztél.:)))
balentum
balentum 2021. 09. 25. 16:22
#104095
csongor64 2021. 09. 24. 21:30
Előzmény: #104092  pancserlama.
#104093
Nem mindig volt az
pancserlama.
pancserlama. 2021. 09. 24. 19:52
Előzmény: #104090  balentum
#104092
A Q3 tradicionálisan borús képet festő évszak.
discharge 2021. 09. 24. 12:30
#104091
Én is hiszek a rábában.
balentum
balentum 2021. 09. 24. 11:22
Előzmény: #104089  dönci88
#104090
Ezzel egyetértek csak azon hezitálok, hogy itt vegyek vagy esetleg tudok majd venni olcsóbban is..))
dönci88
dönci88 2021. 09. 24. 10:58
#104089
Sajnos a Rába nagyon hírfüggő papír…jelenleg ez van, bár aki itt vesz, még idén jelentőset realizálhat…
Fidem
Fidem 2021. 09. 24. 10:02
#104088
A Rába jó!  :) 
balentum
balentum 2021. 09. 24. 09:59
Előzmény: #104086  balentum
#104087
Bocsi nem is 5 hanem 4 db.!!!
balentum
balentum 2021. 09. 24. 09:58
Előzmény: #104085  csongor64
#104086
1505/1510 a két oldal 1600-ig több ezer eladó van, tehát veheted.
Eddig 5 db volt a forgalom.:(((
csongor64 2021. 09. 24. 09:38
Előzmény: #104084  balentum
#104085
Venni fogom 1600 ig nem várok tovább hírek jönnek hamarosan telek ügyben meg jelentési szezon is közeledik célárat emel Orsika 1750 re valszeg
balentum
balentum 2021. 09. 24. 09:29
Előzmény: #104082  csongor64
#104084
Ébresztő!
Reál 1500!
Kázi
Kázi 2021. 09. 24. 09:23
Előzmény: #104082  csongor64
#104083
2000
csongor64 2021. 09. 23. 19:43
Előzmény: #104073  dönci88
#104082
Kár hogy eladta. Holnap 1600 lesz
pancserlama.
pancserlama. 2021. 09. 22. 18:28
Előzmény: #104080  csuloktata
#104081
Ez jó , mi tagadás ez jó ! )