Topiknyitó: Portfolio 2015. 02. 08. 08:07

Putyin: Oroszország nem készül háborúzni  

Ugrás a cikkhez
Moszkvába látogatott pénteken Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök, hogy az új ukrajnai béketervről tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A 28 EU-tagállam kormányainak küldöttei csütörtökön Brüsszelben megállapodtak...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=209909
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2021. 04. 17. 15:26
Törölt hozzászólás
#15
Törölt felhasználó 2015. 02. 09. 23:15
Előzmény: #11  szivacs
#14
ha pedig a különbségeket vesszük, a legfontosabb éppen a Budapesti Egyezmény megszegése, ami hosszútávon ássa alá a világ atomharcászati biztonságát.
Újraindítja az atomfegyverkezést és ez Putyin történelmi bűne az emberiséggel szemben, és önmagában a háborús kockázat növekedését okozza szerte a világban.
Törölt felhasználó 2015. 02. 09. 23:13
Előzmény: #11  szivacs
#13
egyébként annyiban pontatlan is a fordítás, hogy nem azt mondta a bíróság, hogy nem kötik a kikiáltókat a nemzetközi jog előírásai (hiszen éppen ezért vizsgálják), hanem hogy a 'kormányzó' ENSZ szervezet (UNMIK), valamint az 1244-es ENSZ határozat nem kötik őket.
Törölt felhasználó 2015. 02. 09. 23:09
Előzmény: #11  szivacs
#12
És ez mennyiben cáfolja, amit írtam?

Az ENSZ bírósága szerint nem ütközik nemzetközi jogba a függetlenség, és az indoklás egyik alapja, Jugoszlávia alkotmánya tagországainak azonos önrendelkezést biztosít, a többi tagország pedig függetlenedett...

Ettől még de facto lehet más a szitu, de jure ezt mondta ki, az ENSZ határozatban meghatalmazott bíróság.

Ukrajna területi egységét nem csak saját alkotmánya szavatolja másként, de még a Budapesti Egyezmény is, melyet Putyin felrúgott, rég nem látott közelségbe hozva egy atomháború lehetőségét.

Tehát, más a szitu, ennyit állítottam, és ebben nincs vitám a wiki-vel sem.

Egyébként pedig Kosovoban de facto, a 2013-as szerb-koszovói egyezmény óta a helyzet:

"Belgrade acknowledged that the government in Pristina exercises administrative authority over the territory of Kosovo -- and that it is prepared to deal with Pristina as a legitimate governing authority."[
the 2013 Brussels deal between Serbia and Kosovo abolished all of the Republic of Serbia's institutions in Kosovo.
szivacs
szivacs 2015. 02. 09. 21:19
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
Vitád van wikivel, ő másként tudja:
"Koszovó (Koszovói Köztársaság; albánul Republika e Kosovës; szerbül: Република Косово / Republika Kosovo)[3] vitatott jogállású terület a Balkán-félszigeten. A helyi albán többség által egyoldalúan kikiáltott köztársaságot a világ országai csak részben ismerték el.

A köztársaság területébe de facto nem tartoznak bele a szerb enklávék. Szerbia és az ENSZ nem ismeri el Koszovó függetlenségét, s mind a mai napig ENSZ-irányítás alatt álló területnek tekintik a Szerbia szuverén területén. Szerbia alkotmánya értelmében Koszovó és Metóhia Autonóm Tartománynak (szerbül Аутономна Покрајина Косово и Метохија, Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija) nevezik a területet.[4]

2008. február 17-én, miután a belgrádi kormánnyal, és a koszovói albánokkal hónapokon át folytatott tárgyalások megbuktak, a területet de facto katonai ellenőrzése alatt tartó Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) többségének támogatásával és az EU képviselőivel egyeztetve kikiáltotta függetlenségét Szerbiától. A tartomány egyoldalú függetlensége sérti az ENSZ BT 1244-es határozatát, amely 1999. június 10-én elismerte az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság – amelynek a mai Szerbia a jogutódja – területi egységét. Szerbia és annak fő támogatója, Oroszország, valamint a világ országainak többsége jelenleg nem ismeri el önálló államként,[5] Magyarország, az EU tagállamainak többsége és számos más állam azonban igen (Lásd még: Koszovó függetlenségét elismerő országok listája). Az Európai Unió Koszovót „potenciális tagjelölt” államnak tekinti, ugyanakkor a koszovói külügyminiszter szerint az EU-val történő tárgyalások mindenki másnál lassabban zajlanak.[6]

Koszovót eddig százhárom állam, valamint Tajvan, amelyet azonban mások is csak részlegesen ismernek el, valamint a Máltai lovagrend ismerte el. Az új államot el nem ismerő 131 ország közül negyvenhárom, köztük Szerbia, nyíltan tiltakozott a függetlenség egyoldalú kikiáltása ellen.

Az ENSZ közgyűlése a nemzetközi bírósághoz fordult, és tanácsadó véleményt kért az aktus jogszerűségéről.[7]

A nemzetközi bíróság 2010. július 22-én kelt tanácsadó véleményében kifejtette, hogy miközben nem vizsgálta, hogy a függetlenségi nyilatkozat alkalmas-e a célzott joghatás kiváltására, azaz érvényes és hatályos-e, valamint hogy Koszovó független állam-e, önmagában a nyilatkozat ténye nem sérti a nemzetközi jogot, mivel az azt kikiáltók nem mint az ideiglenes intézményrendszer részei, azaz nem mint koszovói parlament tették a nyilatkozatot, hanem mint magukat Koszovó népe képviselőinek tekintő magánszemélyek, ilyenformán a nemzetközi jog előírásai őket nem kötik.[8]"
link
Törölt felhasználó 2015. 02. 09. 21:00
Előzmény: #6  szivacs
#10
Az ENSZ döntés alapja a hivatkozott ország (Jugoszlávia) alkotmánya volt, mely tagállamainak, így Koszovónak is, bizonyos önrendelkezést biztosított.

Ukrajnában nincs hasonló.

ExLexPlex
ExLexPlex 2015. 02. 09. 20:46
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Ez mára egy hétköznapi mondhatni trendi úri kifejezés lett..😆
Törölt felhasználó 2015. 02. 09. 20:22
Előzmény: #4  ExLexPlex
#8
Vigyázz, mert a moderátor is az! ;))
Törölt felhasználó 2015. 02. 09. 20:20
#7
A gond az, hogy Amerika igen. Nem érdekes, hogy immár a világ 80%-a ismeri Amerika és tsa igazi arcát..
szivacs
szivacs 2015. 02. 09. 19:06
Előzmény: #5  zintan
#6
Aha. Akkor már csak a koszovói albánokat magyarázd el, hogy azok miért önrendelkezehették ki magukat a szerbek akarata ellenére Szerbiából a nyugat által jóváhagyva?
zintan
zintan 2015. 02. 08. 15:24
Előzmény: #2  Zataman
#5
Ukrajnában kisebbségi az orosz lakosság. Ez kb. olyan, mint pl. az erdélyi, vagy újvidéki magyarok "önrendelkeznének" és magyarországhoz akarnák csatolni azt a területet, ahol élnek. Ez nem önrendelkezés kategória! Az önrendelkezést minden ország alkotmánya szabályozza. Ami egy demokratikus államban kb. annyit jelent, hogy biztosítja a személyi jogok társadalmon belüli gyakorlását. De az oroszok a legkevésbé sem mondható demokratikus jogállamnak.
A baranyai svábok is úgy önrendelkeznének, hogy baranyát németországhoz csatolnák. Biztos hogy nem csak a svábok, de talán a legtöbb baranyai is örülne neki.
ExLexPlex
ExLexPlex 2015. 02. 08. 14:51
Előzmény: #1  portfolio
#4
Putyin is geci de a nagyobb gecik most talán lenyomhatják...
Törölt felhasználó 2015. 02. 08. 10:54
Törölt hozzászólás
#3
Zataman 2015. 02. 08. 09:55
Előzmény: #1  portfolio
#2
Merkel keletnémet fejében oriási a zavar, nem veszi észre hogy ellentmondások vannak a beszédeiben szinte mindenhol. Például: \"a határok sérthetetlenségének és a népek önrendelkezésének elve tiszteletén - tette hozzá a német kancellár\".

Ha népek \"ön-rendelkezhetnek\", akkor a határok miért sérthetetlenek? Ha az etnikai orosz nép úgy dönt hogy nem akar tovább Unkainában együtt élni a többivel (mert azokat megpuccsoltatta az USA), akkor miért ne élhetne külön, mint azt Kosovóban az albánoknak korábban \"megengedték\", (más kérdés hogy az is mesterséges manipuláció volt a szerbek ellen..).

Merkel agya semmit nem ér, az egész csak cirkuszi mutatvány (Kohl figyelmeztetett annak idején, hogy ne becsüljük túl ezt a hölgyet..). A végén az erő fog dönteni, és ezt Putin tudja, mint ahogy azt is, hogy ennek az U.-ban élő oroszok fogják meginni a levét, menekülnek is onnan millió számra..

A holland-francia meg egy hatalmas idióta, mindenki tudja.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek