Topiknyitó: Portfolio 2002. 02. 01. 16:04

Pécsi áruházakat vett az Európa Alap (2.)  

Ugrás a cikkhez
Új típusú befektetéssel színesedett az Európa ingatlan portfóliója, ezúttal vidéki kereskedelmi ingatlanokat vásárolt az alap. A pécsi Mecsek Plaza és a Szliven áruház részben, illetve egészben hasznosított már jelenleg is.

Az Európa Ingatlanbefektetési Alap február 1-én megvásárolta a Pécs, Ybl Miklós utca 10. szám alatt található Mecsek Plazat, amelyet bérbeadással kíván hasznosítani. Az 1998-ban felújított épület a belváros szomszédságában tömegközlekedéssel és gépjárművel egyaránt jól megközelíthető helyen található. Az ingatlan több funkciós, így kiválóan alkalmas kereskedelmi, szolgáltató és irodai célokra egyaránt, 5, egyenként 800 nm-es szinttel rendelkezik. Az épület egy részében jelenleg is több kereskedelmi cég működik, egy-egy szintet bérel a Plus és a Reno, míg a második emeleten kisebb üzletek találhatóak. A legfelső 2 emelet jelenleg üres, ezt lehet kiadni akár kereskedelmi tevékenységre, akár irodai célokra.

Az Alap ugyancsak megvásárolta a Pécs, Rókus út 1. szám alatti 1.992 m2 bruttó területű, kétszintes Szliven Áruházat. Az épület jelenleg is 100%-ban bérbeadással hasznosított, a bérlő a Drogerie Markt, a Reno és egy
babaáruház.

A két ingatlan vételára nem publikus, de annyit megtudhattunk, hogy a kettő együttes jelenlegi bérleti díj hozama több mint 12%. Ez a Mecsek Plaza két üres emeletének hasznosításával akár 17-18%-ig is felmehet.

Az alap tőkéje mindeközben folyamatosan növekszik, s a héten meghaladta a 2.5 mrd Ft-ot, a mostani vásárlás révén a portfóliónak alig 30%-a van ingatlanba fektetve. Az alapnál most 5-6 befektetés van előkészület alatt, ebből információink szerint 2-3 relizálódhat 1 hónapon belül. A célpontok közül ipari, iroda és kereskedelmi célú ingatlan egyaránt van, alapvetően budapesti elhelyezkedéssel.

Forgó Ferenc az alapkezelő partner-tulajdonosa elmondta, hogy az idei év első felében nyugodt ingatlan piacra számítanak, nem várnak sem árrobbanást, sem nagyobb visszaesést. Ugyanakkor mint a most bejelentett tranzakció is bizonyítja, jó lehetőségekkel folyamatosan lehet találkozni.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
apfmodibudoskurvaanyjaattttttttt 2020. 10. 01. 16:25
Törölt hozzászólás
#5
istuka 2002. 02. 05. 13:32
Előzmény: #3  europaalap
#4
Istuka bácsi, mint régi és idős pécsi lakos, érdeklődve figyeli az áruházvásárlás fejleményeit.
Érdekes, hogy az Európa Alap nem tette közzé, hogy milyen áron jutott hozzá az ingatlanokhoz, bár prospektusaiban mindig büszkén meg szokta jelölni az ingatlanok bekerülési értékét.
Öreg Istuka bácsi természetesen rendelkezik némi információval, amit a városban oly gyakori verebek szoktak csiripelni. Ezek szerint a Mecsek Plaza mind az öt szintjét bruttó 40 millió forintos áron kínálgatta a tulajdonosa, még január elején. Ez az öt szintre vetítve közel bruttó 200 millió forintos kiadást feltételez, bár Istuka bácsi gyanítja, hogy a pesti nagyfiúk alkudtak kicsinyt.
Istuka bácsi mostanában nem vásárol áruházakat, bár változatlanul komoly érdekeltsége van a szintén pécsi Konzum Rt.-ben, amely a Konzum Áruház és irodaház tulajdonosa.
Istuka bács, helyi áruházszakértő
europaalap 2002. 02. 03. 12:12
Előzmény: #2  crosstor
#3
Kedves crosstor!
Az Európa Ingatlanbefektetési Alap a 2001 IV. negyedév után befektetési jegyenként 2,5 fillér hozamot fizetett. Az egy jegyre jutó nettó eszközérték csökkenését ez okozta. A hozam újrabefektetésével kalkulált érték feb 1-n 1,0875 Ft/bef. jegy.
Tisztelettel: europaalap
crosstor 2002. 02. 02. 09:49
Előzmény: #1  portfolio
#2
Pécsi áruház...Az érem másik oldala:
dec 3-n 1,067
jan 2-n 1,054
feb 1-n 1,061-t ért egy b. jegy.Tehát visszafejlődés tapasztalható.
Más téma:Portfolio bal oldalán nagyon jó táblázat van többek között a forint állásáról.Ha nincs kereskedés(???),miér t van 0,00 feltüntetve a forint %-n,miért nem úgy van,mint a tőzsdén,hogy akkor a záróárat tüntetik fel.
Tisztelettel:cr osstor

Topik gazda

crosstor
5 2 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek