Mivel már én is kíváncsi voltam, felhívtam a szentlőrinczi pologármesteri hivatalban a jegyzőt. Most beszéltem vele és szerinte soha nem is volt nov. 1-i határidő. A szerződés szerint ami nála van január 1-el kell indulnia a fűtésnek, erről a Pannergy biztosította is őket hogy zökkenőmentesen meg fog történni, tudják tartani a szerződésben kikötött határidőt. A visszasajtoló kút kész, most a csöveket szerelik vagy már talán az is megvan, ezt nem tudja biztosan. Nem tudom ki és miért várta okt 15-re, illetve nov.1-re a fűtés beindítását. A jegyző szerint minden a szerződés szerint megy és várhatóan januártól indul a termálvizes fűtés.
Közel ezer lakást és közintézményeit is termálvízzel fűti novembertől a baranya megyei Szentlőrinc. A 442 millió forintos támogatással épülő fűtőmű, hazánk legnagyobb geotermikus vállalkozása.
A baranyai kisváros melletti kútból kitermelhető víz 87 Celsius fokos, zárt rendszerben elérheti a 90 fokot is, hozama maximálisan 25 liter másodpercenként. Így a geotermikus energiát hasznosító erőművel teljes egészében kiváltható a jelenlegi földgázalapú távhőszolgáltatás a 7500 lakosú Szentlőrincen. A fűtésre használt és a helyi hőerőműtől visszaérkező vizet később üvegházak fűtésére is fel lehet használni.
Magyarországon eddig ez a legnagyobb vállalkozás a föld hőjének kiaknázására. Az új létesítmény megszünteti a fosszilis energiaforrással működő erőművet és az ezzel járó szennyezést.
PANNERGY