Nagy szavakat használva, játékelméletileg nézem a dolgokat. A múltkoriban kidolgoztam egy algortimus félét, hogyan lehet megmozgatni a részvénypiacot néhány (10-20 ezer db) certivel. Gondolhattak erre az Erstés fiúk is és a kiállással megakadályozzák ezt a fajta játékot. Az, hogy ez az egyénnek jó vagy rossz teljesen más kérdés. . Sok szereplő táncol a parketten a hosszú ideig tartó kisebb-nagyobb befektetőktől kezdve a napon belül kereskedő játékosokig, robotalgókig. A rövid, netén néhány perces trédeket játszók részére az a fontos, hogy mozogjon az árfolyam. Minél gyorsabban, minél nagyobbat annál jobb nekik. Ezt a mozgást lehetne felerősíteni a certikkel töredék áron.
Egyelőre alakul az alakzat, ott jár valahol ahol járnia kell. Az emelkedés üteme és szintje még bizonytalan ugyan - ahhoz kell még a mai nap - de szépen kezd kibontakozni.
Kiáll az árjegyző. Ez csak akkor szívás, ha mondjuk van egy 700 pontos esés, és te el akartad adni mondjuk 12000ft-ért. de végül nap közepén kapsz érte 400 maradványt, 1200 helyett. Értem,h az Erste "jót akar", de lehet rossz is.
a fedezeti részvényekkel szvsz nem játszik az ERSTE (csak akkor ad el és vesz, ha certi üzletet köt valakivel - értsd: valaki elad neki certit, vagy vesz tőle certit), mert azzal hatalmas kockázatot vállalna - és a fedezet elvesztené fedezet jellegét
és szerintem, minél kevesebbet certizel, annál nagyobb biztonságban lesz a pénzed - nem okoskodásból írom, hanem segíteni szeretnék
Ha egy az egyben történik a long certi fedezése - többre miért lenne szükség? - akkor is csak az összes long certi mögött lehet 2 millió darab fedező rv. Ha jól nézem hat certi van Should out állapotban. Ez sacc 1,2 milla db részvény. Legyen a többi mögött még esetleg 800k. Nem értem hogyan hozod össze a 2*100k certit a 2 millió db rv-vel. . Ha speka oldalról nézem, akkor a certik elvileg valóban felhasználhatók az árfolyam mozgatására töredék pénzzel. Az Erste viszont a múltkoriban megmutatta, hogy mi ennek az ellenszere a részéről. Simán kiáll az árjegyző oszt jónapot. . A KO-n nem nyer az Erste. Nagyot semmi esetre sem. Részéről annyi a lényeg, hogy a kötési árat megkapja. Az a fölötti részt rendszerint odaadja a certi tulajoknak maradványértéken.
hacsak valamit nem értek félre és a certiket nem kell pl. a teljes rv mennyiségben lefedezniük....biztosan eszébe jutott ez már valakinek avagy utánajárt már...így gondoltam megkérdezem :)
pl. a TL98 és TL 99 certi kötéslistából hiányzó 100K+100K certi...illetve a korábbiakból ki tudja még mennyi.....ami fedezeti rv-ként kb. 2 millió RV-t feltételez ami ugye vagy 42 mrd huf amivel elég könnyű ide-oda tolni a piacot.....
...a Q.estornál láttamolyat, hogy nap elején "eltűnt"az ügyfélszámláról ás nem fértél hozzá...majd zárásra visszakerült... De pl.a kötéslistában "nem látható certi" fedezete (ami látható kötésekkel szereztek, de pl. a certi "láthatóvá válásáig" vagy valameddig nem kell elszámolniuk vele.... ennél kényelmesebb...vagy ez csak konteó :)
OTP részvényesek ide!