Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 10. 19. 12:52

OTP-forecast  

A topic celja hogy elmeleteket osszunk meg egymast kozott arra vonatkozoan, ami az OTP _trendjet_ leirja. Arra keressuk a valaszt, hogy a kovetkezo ket-harom heten belul milyen iranyba tart az OTP, es foleg _miert_? A "miert?"-nek sok oka lehet, lehet az technikai alapu (chartelemzes) vagy fundamentalis alapu (jo hirek/rossz hirek) nagy vevo, nagy elado megjelenese a piacon, stb.

A lenyeg, hogy ebbe a topicba olyan bejegyzesek keruljenek, amik javaslatokat tesznek, es azokat ala is tamasztjak valamilyen modon az OTP arfolyam valtozasara, kozeljovoben valo alakulasara. Egyszeru megfigyeles, hogy a kozeptavu trendek kb. 30 naposak, a kerdes az hogy eszre lehet-e ezeket venni idoben? Illetve az, hogy miert alakulnak ki (pl. osztalek-rally, varatlan hir)?

Ez a topic kulonbozne a masik kettotol (az "OTP reszvenyesek ide!" illeteve a "Mennyit er az OTP?") topicoktol abban, hogy itt sem a daytrade mufajt nem szeretnenk kivesezni (ugyanis egy adott napon belul "barmi" lehet, a trendfordito napoktol eltekintve csak zajnak szamitanak), sem pedig fundamentalis alapon ertekelni az OTPt (ugyanis a konyv szerinti es a piaci ertek az nagyon elterhet egymastol). Minket az az egy dolog erdekel, hogy az OTP merre tart a kozeljovoben.

Tobbeknek is van nagyon jo elkepzelese arrol, hogy es mikent alakul az arfolyam, de ezt nem terjesztik a nyilvanossag ele, mert

1) tartanak attol, hogy a brokerek lemennek a stopjaikert; illetve hogy

2) a modelluket hasznalva majd masok is sikeresek lesznek; illetve hogy

3) a modelljuk valojaban rossz, es kesobb emiatt "nevettseg" targyava valnak (beultetes, felbeszeles);

4) stb.

1) Ugyan egy-egy illikvid napon, vagy forgalom nelkuli kisreszvenyben elofordulhat (es elo is fordul!) a "mutyi", am az OTP arfolyamat a nagybefektetoi mozgatjak. Nehany szazmillios brokeri, belfoldi, bennfentes kotes a fo trenden aligha valtoztathat (na jo: Csanyi 5200 kornyeken annak idejen bullbol bearbe vagta).

2) Ha egy modellt sokan hasznalnak, akkor annak torzito hatasa van (ha mar mindenki vett a piacon, akkor nincs aki vegyen, es az arfolyam egyetlen iranyba mehet es az pedig lefele). Abban az egyben biztos vagyok, hogy a forumot olvasok meg egyutt is csak kishalak.

3) Egy modell addig jo, amig az arfolyam azt csinalja, amit a modell leir. Ha a modell mar elter az arfolyamtol, akkor az megy a kukaba, es nezni kell helyette masikat. Modellek jonnek, modellek mennek. Lehet tobb parhuzamos modell is: ezek vonatkozhatnak kulonfele idotavra, ezek lehetnek egymasnak ellentmondok (valaki kitorest, mas letorest var). Barmi, ami egy gyufalanggal intelligensebb a teljes sotetsegnel, nos, az johet.

4) stb.

Szoval a terv az, hogy ez valamifele ok-okozati topic volna. Ez egy aktualis topic, mert en magam tudok ket egymasnak homlokegyenest ellentmondo kozeptavu modellrol. Nagyon izgalmas kerdes, hogy melyik fog valora valni? Rally indul a napokban, vagy beszakadas jon?

Akinek van barmilyen elkepzelese, modellje, az jojjon, es ossza meg velunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
macibear
macibear 2015. 03. 13. 09:22
Előzmény: #1758  palierv
Az FRSI keddig megy lefele. Ezért hivatkozom mindig a keddre. :)

Az FRSI nem csodafegyver. Képes ellene menni az ár, viszont a valamiféle fordulók idejét egész jól jelzi. +-1 nap

Gyertyamintával kapcsolatban:

A Stooq-on kb 600 napot lehet visszanézni (nem számoltam meg pontosan). Ebben az időtartományban vizsgálva a csúcson lévő gyertyákat találni ilyet is meg olyat is. De többnyire felső kanócosak.

A gyertyákkal egyébként alapvető gondom van. Azok megrajzolásához mintegy mintát veszünk a kötéslistából. Minden tf nyitásakor és zárásakor, valamint meghatározzuk a min, max értéket. Igen ám, de ezek a mintavételi idők nem biztos, hogy szimmetrikusan veszik közre a csúcsokat, aljakat. Akkor pedig a kanóc elmarad.
Legutóbb pld van két közel azonos nagyságú gyertyánk. Az egyik a csúcsra menetelt (zöld), a másik pedig a csúcsról való lejövetelt (piros) reprezentálják. Mivel a csúcsról a-b-c alakzattal jövünk le, ezért természetes is lehet, hogy a piros gyertyánknak nagy szakálla van, hisz a korrekciós 'b' hullám kialakítja az alsó kanócot.
tberki 2015. 03. 13. 09:01
Előzmény: #1756  macibear
maci szeretnek vitazni, Lenthorral is ezen vitaztunk: oti az elmult ket-harom evben a nagy csucsok fordulojakor egyszer hagyott naposon nagy kanocot, a 4970esnel. Az osszes tobbinel csak hetesen volt kanoc! Ha igy maradunk akkor pl hasonloak vagyunk az 5300as csucs napos gyertyaihoz, ott a csucson zartunk egyik nap majd egy teli piros gyertya jott. Hetesen meg bazi kanoc.

Azt gondolom ma visszamegyunk a hetes bolliba, es ott hagyjuk a hetes nagy kanocot felfele. Ha igy lesz akkor a tobbivel egyetertek.
palierv 2015. 03. 13. 08:30
Mi lesz kedden, hogy mindig erre hivatkoztok? Emelkedés időbeli intervalluma esetleg? 1w=5w?
Törölt felhasználó 2015. 03. 13. 07:46
Szia Maci!

"Egyetlen egy dolog mond ellene. A napos gyertya alak. Ritka, hogy ilyen gyertya mellett forduljon meg az ár. "

Miért ritka? Nagyon egyértelmű lenne, vagy valami másra értetted?
macibear
macibear 2015. 03. 13. 07:20
Előzmény: #1755  Törölt felhasználó
Nehéz kijelenteni, de úgy ahogyan Ad is írta nekem is az a véleményem, hogy kész az emelkedés. Minden téren. Kész 3390-ről mint nagy hullám, kész 4127-ről mint ennek ötödik tagja, és kész 4533-ról mint az ötödik ötödikje.
Egyetlen egy dolog mond ellene. A napos gyertya alak. Ritka, hogy ilyen gyertya mellett forduljon meg az ár.

Nagy hullám:
- Első tagja 3390-3858 időben addig tart mint az ötödikje 4127-4760.
- Ötödik tagja a harmadik 76%-a, míg az első a harmadiknak 50-61%-a. Elég gyakran előforduló arányok az impulzív hullámokat tekintve.
Ezek alapján kész lehet a felmenet.

Hihetetlen sokszor találkozom most a 76%-os szintekkel a csúccsal kapcsolatban.
Van egy BuSS aminek célára valahol 4800 fölött van, viszont a 4760 pont annak 76%-a.
4760-4600-4730 (mint a-b) esetén a 'b' 76%-ot korrigált vissza térben, de még kötésben is.
És még lehetne sorolni....

FRSI már lejtmenetben van.

Mindezek után én nehezen tudok bármiféle flat korrekciót feltételezni. Attól még lehet ... Nőhetnek a jegenyék az égig, otika is mehet 10k-ra ...

Amit most csinálunk 4760-ról szerintem már a 2W. Nekem gyanús, hogy befejeztük az emelkedést 4600-ról 4730-on, egyfajta 'b' hullám. Innen jön a 'c'. Ez legalább 97 forint, vagyis a 4633 minimálisan elérendő célár, de a 4570 (szabályos ZZ) illetve a 4472 is benne van ('a=160') 161%-ként.

És szerintem ez csak a kezdet. A következő 20-30 kereskedési nap végén leszünk még ennél lejjebb is. Először viszont várjuk meg a keddet. Nézzük meg meddig jutunk addig.
Törölt felhasználó 2015. 03. 12. 22:38
Előzmény: #1752  macibear
Maci mi a véleményed holnap oti csinál egy flat korit, A kész B lehet flat 4730-40 től utánna le C .,utánna fel talán 1w vége jöhet,utána le 2W...
Törölt felhasználó 2015. 03. 12. 18:08
Előzmény: #1753  Törölt felhasználó
amíg nincs közös gazdaságpolitika, adórendszer, mindenkire kötelező Brüsszeli döntés, stb...

addig egy papírpénz, ezért nincs egy pici eurom sem, ezért döntöttem a dollár mellett, ha esetleg eldőlnak a PIIGS-ek, akkor be is jöhet..
Törölt felhasználó 2015. 03. 12. 16:00
Előzmény: #1751  Törölt felhasználó

3-6 év és az euró összedől

nem én mondom
macibear
macibear 2015. 03. 12. 15:56
Előzmény: #1744  Törölt felhasználó
Kontra is valamiféle ilyesmit akar nekem megmagyarázni, de a keret sincs meg nemhogy a kép. :)

A rajzot neki készítettem.
Törölt felhasználó 2015. 03. 12. 15:47
Előzmény: #1750  palierv
olvasgasd a myelliott.blogspot.com-ot, van fent egy két cikk a tudásbázisban, a könyv alapja :)
remélem ma estére már megjön
palierv 2015. 03. 12. 15:26
Előzmény: #1743  Törölt felhasználó
Még nem érkezett meg, de amint megjön az lesz az első dolgom! :)
Törölt felhasználó 2015. 03. 12. 15:21
Előzmény: #1748  Törölt felhasználó
lehet nem egyre gondolunk?

usd/huf Huf/Eur egy prompt pillanatban kiszámolható az eur/usd-vel, mert különben arbitrage lenne, amit azonnal bezárnak a szemfülsek
Törölt felhasználó 2015. 03. 12. 15:19
Előzmény: #1747  Törölt felhasználó
most, de néz vissza egy fél évet :)

van együttállás és van, amikor ellentétesen megy

erős dollár trend van, ha közben az eur a forinttal nem mozdul, akkor marad a hányados, ha a kettő egymással szemben elmozdul, akkor változik
Törölt felhasználó 2015. 03. 12. 14:57
pedig századra adja most is az usdhuf árfolyamot!
pl:303.35/1,0616=285,75
Törölt felhasználó 2015. 03. 12. 14:43
ebbe nem látom bele, van vami párhuzam, esetenként, ami természetes, d ennél több szerintem nincs benne
kockafej
kockafej 2015. 03. 12. 14:41
Előzmény: #1743  Törölt felhasználó
Drian875!

Hol lehet beszerezni ezeket a könyveket?
Válaszod Előre is Köszönöm!
Törölt felhasználó 2015. 03. 12. 14:30
Előzmény: #1741  macibear
ebből gyakorlatilag tisztán látszik, hogy az eurusd kereszt arányszáma eurora vetítve határozza meg az usdhuf árfolyamot
Törölt felhasználó 2015. 03. 12. 14:25
Előzmény: #1740  palierv
5 hullám után vagy trendforduló jön, vagy korrekció, a magasabb tf kontextus dönt

Érdemes lenne Cimballi füzetén, vagy Prechter könyvén végigmenned először, h meglegyenek az alapok.
tberki 2015. 03. 12. 14:08
Előzmény: #1740  palierv
jol erted. Abban nincs egyetertes - es nem is lehet mert nem lehet kizarni - hogy mi ment fel.

Lehet 1es bull - es esetben a johet most le

lehet x hullam - ez esetben 1es jon le.

...de lehet en nem ertem jol ;)
macibear
macibear 2015. 03. 12. 13:08
Előzmény: #1699  Kontraindikator
link

Ha ebből kiveszel valamit ...

Topik gazda

Matsmath
Matsmath
3 4 4