Ha tilosban parkolsz és kerékbilincset kapsz, de nincs pénzed, hogy kifizesd, akkor is bepereled az államot, mert nem tudsz dolgozni menni? Azért az egyénnek is legyen már némi felelőssége.
Nem véletlenül gazdag országokban kezdték bevezetni ezeket a szankciókat, ha jól emlékszem annó az volt az eredője amikor elindult ez az elkobzásos szankcionálás, hogy a gazdagabbak röhögve kifizették a bírságokat, és egyszerűen nem jelentett visszatartó erőt, sokadszor is vezetett részegen és száguldozott akinek nem okozott gondot befizetni a bírságot.
Szerintem jól van ez így, meg is mondom, miért. "A" eset: amit írtam, "B" eset: amit te írtál. Tegyük fel, hogy emberünk csak és kizárólag autóval tud dolgozni járni. "A" esetben visszakapja az autóját, és dolgozik tovább. "B" esetben nem kapja vissza, nem tud dolgozni menni. Jobbik esetben elveszíti a jövedelmét arra az időre, amíg nem tud másikat venni, rosszabb, és valószínűbb esetben elveszíti a munkahelyét. Ezzel az állam anyagi kárt okozott neki, ami nem folyik be büntetésként, tehát az elkövetett bűncselekményével/szabálysértésével semmilyen kapcsolatban nincs. Ha ezért a szándékos károkozásért nem perelhető az állam, akkor miért?
Értelek, de a jogállam nem egy svédasztalos büfé, ahol kiválogathatjuk a jogainkat, a kötelességeinket meg kihagyjuk. Rengeteg nő van például, akinek járna a férjétől gyerektartás, de a férj külföldre költözik, meg papíron nincs semmije, így aztán a nő futhat a pénze után. És ez még csak nem is bűncselekmény, úgyhogy itt a jognak még kevesebb esélye van. Én például az ilyen embereknél a börtönbüntetést is belengetném, és akkor hirtelen lenne pénzük. Egy kicsit elkanyarodtunk a témától, úgyhogy még csak annyit jegyeznék meg, hogy az EU-s jog valószínűleg tényleg a magántulajdont védené a lenti autó lefoglalásos esetben, de ettől ez még szerintem nincs jól, és talán idővel ez is fejlődni fog.
Szerintem egy jogállamban ennek úgy kéne kinéznie, hogy visszakapod az autódat, hiszen az a tied, megbüntetnek egy autó árára, és ha nem fizeted ki, akkor behajtják.
Érzek némi értékbeli különbséget egy autó és egy kés között. Az oké, hogy amíg tart a vizsgálat, addig lefoglalják az autót. De hogy elveszik? Mi ez, kommunizmus? Téeszesítés?
Megbüntetnek egy autó árára. És amíg nem fizeted ki, addig biztosítékként lefoglalják az autódat, hogy nehogy eljátszd a nincstelent. Így jó? Mert a végeredmény ugyanaz, csak többet kell jogászkodni. Persze lízingelt autónál lehetnek nehézségek.
Ez az egész ott indult, hogy részegen vezetők autóját csak úgy elveszik, és eladják, hogy az ukrán hadsereget támogassák belőle. Hát basszus, mire fel veszik el valakinek a tulajdonát?
Nem értem az értetlenkedéseteket, egy rakat országban lefoglalhatják most is az autódat, pl. olaszoknál, svájcban, dániában, szlovéniában is elveszik az autót bizonyos esetekben, és az USA legtöbb államában is ez a helyzet.
Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik