Topiknyitó: totoro 2022. 04. 23. 21:10

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik  

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik. Orosz propagandisták ne fáradjanak, tiltva lesznek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
badsector1
badsector1 2022. 04. 30. 08:07
"Moldova egykori szovjet tagköztársaságként rövidesen nagy dilemma elé kerülhet. Az Európai Unióba igyekvő ország hiába törekszik a nyugati integrációra, ha gazdaságilag még mindig erősen függ Oroszországtól. Az orosz–ukrán háborús konfliktus nyomán ráadásul ismét felerősödtek a Dnyeszteren túli területen élő, orosz ajkú szakadárok elszakadási törekvései. Európa egyik legszegényebb országának sajátos hintapolitikáját jól mutatja, hogy eddig nem csatlakozott egyetlen, Oroszország ellen hozott nyugati szankcióhoz sem."

A ruszkik végre találtak egy törpeállamot, akiknek a hadereje talán összemérhető az oroszokéval.
badsector1
badsector1 2022. 04. 30. 08:00
01G milyen lazán elárulta 56-ot, az orosz nácikok támogatásával.
euler 2022. 04. 29. 22:53
Előzmény: #397  euler
Itt egy másik, igaz két héttel ezelőtti írás, differenciáltabb megközelítésben és hogy miért "kétélű fegyver" a teljes embargó. 
(Ez közelebb van Totoro véleményéhez. Én nem tudom hol az igazság, mit kellene csinálni, talán a kettő között?)
Rosszul járunk, ha azonnali embargót vezetünk be az orosz szénhidrogénekkel szemben
A gyors leválás még az ukránok számára is hátránnyal járna, de az ésszerű tempóban végrehajtott függetlenedés az orosz energiahordozóktól indokolt.
euler 2022. 04. 29. 22:34
Előzmény: #396  LVN
Szerintem is. 
Az energiaembargó pedig kétélű fegyver. Igazából még nincs is bevetve. 
Milyen érdekes, hogy ugyan be akarják vetni, de eléggé nagy a méltatlankodás, ha az oroszok tényleg nem szállítanak (lengyelek, bolgárok).
Lehet, hogy rövidtávon nem döntené be az orosz gazdaságot és a többi szankció hatásosabb rövid távon, viszont az energiával lehet igazán "fogni" az oroszokat hosszú távon.
Az nem igaz, hogy Kína kimenti őket, max. kihasználja. Eddig sem szolgáltatta ki magát az orosz energiahordozóknak, talán 15 %-a származik onnan. Nyilván tudja növelni, de ahhoz szállítási kapacitások is kellenének.
.
A fentiek igazolására néhány szám:
- a háború két hónapjában az unió országai 44 milliárd euró értékben vásároltak orosz energiahordozókat (szén, olaj, gáz). Ez az oroszok ebből származó bevételének 71 %-a
- ebből Németország 9,1 milliárd, Olaszország 6,9 milliárd
- Kína vásárlása (csak!) 6,1 milliárd, érdemben nem tud segíteni az oroszokon ha Európa akár felére csökkenti az orosz vásárlásait, ami hosszú távon inkább reális cél mint a teljes embargó.

A számok és további infók pl. innen:
2022. ÁPRILIS 28.Az EU 44 milliárd euró értékben vásárolt orosz energiahordozót a háború kezdete óta
LVN 2022. 04. 29. 21:51
Előzmény: #395  totoro
hidd el az eddigi intézkedések már önmagukban 10 évvel vetik vissza őket a következő 1 évben.
totoro
totoro 2022. 04. 29. 20:55
Előzmény: #394  LVN
Még a zárolások miatt lefelezett tartalékaik is több mint elég hogy akár egy évig kiröhögjék az embargót, és Ázsia tárt karokkal várja az olajukat. Ez miatt az orosz embereknek nem feltétlenül lesz rosszabb.
Egy kis érdekesség:
"11 ukrán pilóta tanulja a negyedik generációs F-16-os vadászgépek vezetését. Ez az egyik legjobb manőverezőképességű vadászgép a világon. 2020-ban kínai szakértők elemezték az F-16-osok légi harcainak statisztikáit. A szovjet és orosz gyártmányú gépek F-16-os repülőgépekkel vívott 65 csatáiban az F-16 egyszer sem szenvedett vereséget."
LVN 2022. 04. 29. 20:42
Előzmény: #390  totoro
szanaszét kell gyengíteni az országot is, ehhez kell az embargó. Ha nincs gazdaság, ha a Zemberek nyomorognak, akkor belátják, hogy az imperializmus nem hoz semmit. Crime(a) does not pay.
Az előbb néztem bolti fotót, a majonézes üvegen már címke sincs, nem tudnak mivel/mire nyomtatni. Az olajiparukkal is ez lesz, nem fogják tudni kitermelni.
totoro
totoro 2022. 04. 29. 20:35
Ezért nem olvastunk még híreket az öngyilkos drónokról:
"Az ukrán csapatokat még NEM képezték ki az Egyesült Államok által biztosított Phoenix Ghost drónokra. Az első 121 darab Phoenix Ghost drónból álló adagot a következő 24 órában küldik a térségbe. Az USA az Ukrajnának szánt 700 Switchblade drónból eddig 100 db-ot küldött el."
totoro
totoro 2022. 04. 29. 20:27
És kitűzték a szovjet zászlót az űrben is. Istenbarmai:
https://twitter.com/space_osint/status/1520072060164268033
totoro
totoro 2022. 04. 29. 20:21
Épp ezért, csak hogy világos legyen, én nem támogatom az embargót. Az oroszokat enélkül is szarrá lehetne verni, sőt már rég ki lennének verve Ukrajnából, ha mondjuk a Németek egyből beleállnak és valós  támogatást nyújtanak.
totoro
totoro 2022. 04. 29. 20:14
Egy pár szó az EU gáz és olajembargójáról. Az oroszoknak akkora tartalékaik vannak, hogy semmi értelme. Nem ezért fognak veszíteni, egyszerűen azért fognak veszíteni, mert nincsen végtelen utánpótlásuk, így esélytelen, hogy felvegyék a versenyt azzal az Ukrajnával ami mögött gyakorlatilag végtelen erőforrás sorakozott fel. Egyszerűen el fognak fogyni a nehézfegyvereik, tankjaik, képzett katonáik, de még valószínűbb, hogy a hitük a győzelemben már ezek előtt.
totoro
totoro 2022. 04. 29. 18:20
Egy komolyabb ukrán csapás. Figyelemre méltó videó az ukrán 30. gépesített brigádtól, amelyen az orosz hadsereg egy BM-27 Uragan MRL utánpótlási pontját mutatja, amelyet tüzérségi csapás ért Irminóban, Luhanszkban. 3x 9P140 rakétavető, 2x 9T452 átrakodó és 5x rakétákkal teli teherautó megsemmisült:
https://twitter.com/UAWeapons/status/1520042517382766592
totoro
totoro 2022. 04. 29. 15:40
Előzmény: #387  Törölt felhasználó
Sorra kerülnek fel ez mellett ma hasonló videók, kettő van még ahol simán csak egy kézigránátot ejt le a drón, mindkettőnél egy-egy orosz katonát kiiktatva. Ami érdekes, hogy mindegyiket más egység töltötte fel, simán lehet, hogy rendszerbe állítottak a napokban minden egységnél drónokkal portyázókat, sok kicsi sokra megy alapon.
totoro
totoro 2022. 04. 29. 13:48
Előzmény: #385  LVN
Mit lehet most csencselni ott a dollárral....
De jó lenne most Lengyelnek lenni, büszkék lehetnénk magunkra, már a tankjaiknak több mint negyed részét Ukrajnának ajándékozták.
LVN 2022. 04. 29. 12:46
Előzmény: #384  LVN
bár ha a nagy részük nem érti, hogy mi az a konvertibilis valuta, akkor örülhetnek a rubelen realizált nyerőnek :D Én általános iskolában kezdeném a közgazdasági alapismeretek oktatását külön tárgyként.
LVN 2022. 04. 29. 12:42
Arról is sok szót ejtettek a putler fanok a másik topicban, hogy fog összeomlani a dollár, mert mostantól a Kelet a nyerő, a ruszkikkal és Kínával. Mivel az elmúlt években nekem erről pont ellenkező véleményem volt, írtam ott, hogy akkor én el fogok szegényedni... Remélem ők meg rubelben és jenben vannak pozícionálva :)
https://www.portfolio.hu/deviza/20220429/raketakent-tori-at-a-falakat-a-dollar-a-romok-a-forintot-is-maguk-ala-temethetik-541973
https://www.marketwatch.com/investing/index/dxy
totoro
totoro 2022. 04. 29. 12:33
Orosz rakéta húzott el Ukrán atomerőmű felett. Szerintem sokkal esélyesebb, hogy nem vetnek be atomfegyvert, hanem dobnak egy rakétát valamelyik atomerőműre, azt le lehet tagadni, hogy ők voltak, majd azt hazudják hogy az Ukránok robbantották fel....
totoro
totoro 2022. 04. 29. 10:32
Előzmény: #381  LVN
Igen, azért inkább a rövid sorozatok jellemzőek, és a 2.5 perc is elég több támadásra is, de azért az látszik, hogy gond az utánpótlás. Meg persze csak júliusban érkeznek meg.... eh, rühellem a német képmutatást.
LVN 2022. 04. 29. 10:26
Előzmény: #376  totoro
igen tudom, de majd csak dobnak még össze hozzá lőszert. Közeli légvédelemre azért jók lennének ezek, ledarálnak mindent, ami túl közel jön.

Topik gazda

totoro
totoro
3 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek