Volt szerencsém 2013-tól aktívan követni a lengyel és magyar (autó)ipari fejlődést. Amíg nálunk a német cégek többnyire végszereldéket, közvetlen beszállító üzemeket hoztak létre, addig a lengyeleknél a kutatás-fejlesztést építették ki hatalmas lépésekben. 10 év elteltével sajnos ordít a különbség: ott mérnökök dolgoznak a fejlesztő irodában meg kutató laborokban, nálunk vendégmunkások a sorok mellett. Ugyanez a fejlődési különbség látható az infrastruktúrában, oktatásban, mindenhol. Ott sincs kolbászból a kerítés, de a 10 év alatt min. 20 évet vertek ránk. A csehekről meg ne is beszéljünk, már rég nem egy ligában játszunk. Majdnem utolértük Ausztriát… igen, a 70-es évek Ausztriáját. Ilyen baromságot csak az mond aki még életében nem volt Ausztriában.
BSc (alapszak) alapozó tantárgyat. Az biztos, hogy nem az a legfontosabb tantárgy. De, ha tényleg egyemen dolgozol, bár nem tudom mit, de elhiszem, amit leírtál (antropológiai optimista vagyok), akkor mondd el annak, aki alapozó tantárgyat oktat, hogy milyen jelentéktelen az a tantárgy, és majd írd meg, mit válaszolt. :)
Ez csak mese! Ismerek olyan települést, ahol a diákon nagy része roma, és csak azzal vannak gondok, akik nem járnak rendszeresen iskolába. Az ott tanító egyik pedagógus büszkén dicsekedett azzal, hogy hány embert vettek fel megyeszékhelyi középiskolába.
Nemcsak a külsős óraadóknak, hanem minden egyetemi oktatónak jóval nagyobb a tantárgya oktatásával összefüggő mozgásszabadsága, mint egy általános- vagy középiskolai tanárnak. Azért gondolj bele, hogy az egyetemeken minden oktatónak a saját szakmájában egyik legjobbnak kell(ene) lennie. Amikor még én Pécsett az első diplomámat szereztem, még csak három jogi kar volt az országban, és néhány jegyzet kivételével ugyanaz volt mindenhol pl. római jog, állam és jogtörténet, államigazgatás általános és különös rész, büntetőjog, stb. De már akkor is voltak olyan tantárgyak, amiben az egyetemnek saját jegyzete volt (munkajog, filozófia, pénzügyi jog, állam és jogelmélet). Aztán amikor utána pár évig ott maradtam, akkor még jobban lazult a kötelező tananyagon belül a mozgáslehetőség. Államigazgatáson például Szamel professzor már az 1949-es alkotmány szovjetizált változatát, az '56-os forradalmat, mint forradalmat emlegette azzal, hogy azért ez vizsgán ne mondjuk. . Belegondolok, hogy például Karácsony mit és hogyan oktatott Mészáros rektorsága idején a Corvinus Politikatudományi Tanszékén a választási rendszerekről, akkor dobok egy hátast! :)
Az én lányom 2007-ben érettségizett, és akkor is már magántanárhoz hordták a diákokat. Szóval a helyzet nem változott. Jut eszembe, 2002-ben Medgyessyék olyan látszatformán 50 %-os béremelést adtak - átlagban - a tanároknak, de annak nagy részét is az önkormányzati pénzek termére, ami nem kis mértékben hozzájárult az önkormányzatok eladósodásához, amit a Fidesz-kormány konszolidált - majd utána nyolc évig szinte semmit, miközben felemelték a kötelező óraszámot és elküldték a tanárok nagy részét.
Jól írod, egyre többen viszik magántanárhoz a gyerekeket, köszönhetően a maradi oktatásnak is. Csak több tíz évekkel van lemaradva a hazai oktatás. De mit várjunk, amikor pártkatonák mondják fent az irodában, mit és hogyan kell tanítani. Nagyon, de nagyon szurkolok, hogy minél több tanár hagyja ott a tanári pályát!
Meg - mivel én egy valódi egyetemen dolgozom - van egy kis rálátásom, össze nem lehet hasonlítani egy külsős egyetemi óraadót, aki gyakorlatilag totális szabadságot élvez még most is a munkája során, egy gimnáziumi tanárral. Hétfőn kezd nálunk pl. egy fiatal tanárnő, aki angol-németet tanított eddig egy gimnáziumban, láttam az FB megosztásain, hogy beleállt a tüntetésekbe, aztán gondolom még idejében belátta, hogy szélmalomharc. Ja, és már hónapokkal ezelőtt felvettük volna, csak drága iskolája nem engedte el. Nem baj, megvártuk, sokkal többet fog keresni, meg lesz becsülve, és nem NER nyaloncok között fog dolgozni. Egyébként meg Orbánék ezekkel a faszságokkal csak azt érik el, hogy olyan tanárhiány lesz, hogy kénytelenek lesznek komoly bért emelni. Akkor majd Sehmet is tolhatja a szöveget, hogy na ugye, a Fidesz a végtelen világok legjobbika.
Kb. ilyen embernek saccoltalak...nem tévedtem...de az igazán parádés ebben, hogy te magadat állítod be áldozatnak, nem a 400-at, a munkád "eredménye" pedig 400 többé-kevésbé találomra kiválasztott jövedelem nélkül maradt ember... Franciaországban az ilyen emberek nem külföldre járnak nyaralni és fórumra "észt osztani" azt sejtheted!
Állítólagos pedagógusként ez elég ótvar szöveg...bár az eddigiek alapján nyilvánvaló volt, hogy neked nem az elvek, hanem egy virtuális altest az igazodási pont. Nincs normális ember, aki szeretné, ha a gazdáid vagy az ő csicskásaik minősítenék, mert az annyira lesz objektív, mint az eddig kialakított pályázati rendszereik (földbirtok, trafik). Te meg a lelkiismeretfurdalás...nagyon távol vagytok "egymástól" az itt rendezett kormánypropaganda alapján... "A görény ne beszéljen nekem illatról!" (Hofi Géza)
Értem! Tehát Juci tanárnő és Pista tanár út nem szeretné, ha minősítenék őket. Hadd hordja el a szülő magántanárhoz a gyereket, ha azt akarja, hogy felvegyék valahova. Aztán, ha így felveszik, akkor Juci néni és Pista bácsi jó tanár. Ha pedig nem hordják el a szülő magántanárhoz a gyereket és nem veszik fel, akkor a gyerek buta. Jajaja, ez a pedagógusgondolkodás ugye! Mert ők leadnak abban a negyedórában mindent, miközben éppen elkezdik és feleltetésnek vége, de sietni kell haza. Ha netán az általam is oktatott tantárgyból valakit első vizsgán kirúgnak, akkor lelkiismeret-furdalásom van, hogy nem adtam le jól az anyagot akkor is, ha 95 %-a átmegy a hallgatóknak, pedig csak egy külsős óraadó vagyok!
Ha a józanság és a racionalitás betegség, akkor lehet, hogy az vagyok. Csak nem tanár vagy? :) Ideje lenne egy kicsit leszállni a földre! Meséljek neked arról, hogy a versenyszférában mi és hogyan megy? Kapsz egy utasítást a külföldi anyacégtől, hogy leépítés, 400 fő, ilyen és ilyen szakterületekről. Egyeztess a Munkástanáccsal vagy szakszervezettel, jelents be a szándékot a Munkaügyi Központba, majd 2 hét múlva jelentsd, hogy végrehajtottad-e.
ORBÁN TAKARODJ !!!
- gazdasági barkácsolását
- a kormány / FIDESZ folyamatos hazugságait
- a magyarok, európaiak, EU, IMF, befektetők folyamatos lekezelő HÜLYÉNEK nézését
- gazdasági visszaesést
- korlátozott szólásszabadságát
- magyaroknak fél-ázsiainak minősítését
- az ellenség nélküli szabadságharcát
- Orbán Viktor magyarok nevében történő nyilatkozatait
- stb......
magyarul ma már nyíltan ki meri mondani, hogy
ORBÁN TAKARODJ!!!!!