Topiknyitó: Portfolio 2018. 03. 22. 07:43

Nyolcezermilliárdos üzletbe nyúlhat bele Magyarország - A kínai napenergia hídjává válhatunk  

Ugrás a cikkhez
Monumentális, 5000-8000 kilométer hosszú villamos energia távvezetékkel kötné össze Európát és Kínát egy új terv. Az egyelõre hangúlyozottan hipotetikus tervek és forgatókönyvek célja európai nézõpontból az lenne, hogy a
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
dbjoex 2018. 03. 22. 11:30
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Paks2-vel is a fő baj gazdasági, minimum várni kéne pár évet hogy kiderüljön, megéri-e ilyen technológiával a jövőben energiát termelni, vagy biztos bukta lesz gazdaságilag.
Rettentő drága lesz és rugalmatlan energiatermelésű. Zsinóráramot termel ami a jövő energiarendszerében nem feltétlen a jó irány, mert az összevissza termelő megújulók kiegészítésére kellene egy rugalmas erőmű vagy erőművek.
dbjoex 2018. 03. 22. 11:22
Előzmény: törölt hozzászólás
Ok, ez az én esetemben és még az országban viszonylag egy kisebb százalékra igaz, de egy napelem rendszerbe fektetett pénz se rossz befektetés, és nem kell azon aggódni hogy melyik politikus mit mond vagy milyen törvényt hoz, és itt Trump agymenéseire gondolok most főleg.
dbjoex 2018. 03. 22. 11:16
Előzmény: #14  _Bekre_Pal_
Tesla valami hasonlóval kísérletezett, mármint Nikola nem az autós cég :)
Mondjuk nem nagyon szeretnék úgy élni hogy nagy teljesítményű energia van szétsugározva, már a wifi-től sincs jó érzésem :)
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 11:13
Előzmény: #14  _Bekre_Pal_
Inkább Tesla-t! :)
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 11:13
Törölt hozzászólás
dbjoex 2018. 03. 22. 11:09
A vezeték veszteséggel nyilván kalkulálnak ennél a projektnél, pont  erre megoldás a nagyfeszültségű egyenáramú hálózat, nagy távolságra vihető vele nagy teljesítmény sokkal kisebb veszteséggel mint a hagyományos nagyfeszültségű AC távvezetékkel.
A napelemekkel kapcsolatban nem értünk egyet, már ma is bőven megéri akár támogatás nélkül is, csak azért nincs még a tetőmön mert egy vagon fékező tényező van a magyar állam hozzáállásában, engedélyezések és adók stb. Na meg a rendszer árát jobban tudom kamatoztatni másban.
Viszont a távvezeték gazdasági megtérülése nekem is kérdéses, ha elkészül irgalmatlan költséges lesz, és a rajta hozott energia nem tudom versenyképes lesz-e mondjuk az európai tengeri szélfarmokon termelt egyre olcsóbb energiával.
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 03. 22. 11:03
találtam megoldást. nem vezeték kell, hanem oda kell telepíteni a népi kínába valami gyurcsókot és ő küldi az energiát
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 10:59
Előzmény: #11  dbjoex
Egyetértek, ill. legyen úgy ahogy mondod, csak időtávokat nem tudunk hozzárendelni az a baj. (Ha tudnánk akkor arra is könnyebb lenne válaszolni, hogy kell-e nekünk Paks2 egyáltalán, csak energiagazdálkodási szempontból).
Egyelőre dróton visszük át a zömmel hagyományos módon előállított vill.energiát, és azzal kínlódunk, hogy ez stabil legyen.
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 10:35
Törölt hozzászólás
dbjoex 2018. 03. 22. 10:30
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Igen, az időeltérés a napsütésben jó szempont, aztán a jövőben jöhet egy bolygón körbefutó szupravezető gerinc hálózat és akkor mindig lesz olyan szakasz ahol nappal van (és ezt nem ironikusan írom).
Szerintem az energiatárolás hamarabb megoldódik és kisebb költséggel mint egy ilyen hosszú távvezeték, a gázvezetékek is nagyon nem akarnak megépülni, és a végén feleslegessé is válhatnak mielőtt hozzákezdenek.
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 10:01
Előzmény: #9  dbjoex
Leegyszerűsítve igen, azt. Hozzátéve, hogy a termelés és a felhasználás váltakozóáramon történik. Ez szerintem egy műszaki probléma, ami ilyen távon is megoldható, ha egyáltalán asztalra kerülhetett a téma. A nagy ötlet benne szerintem az eltérő időzóna.
És ne felejtsük el, hogy az energia Kína felé is mehet.
dbjoex 2018. 03. 22. 09:53
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
Nem tudom mit értesz egyenáramú betét alatt, ha nagyfeszültségű egyenáramú távvezetéket akkor azt ismerem.
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 09:36
Előzmény: #7  dbjoex
Akkor legfeljebb eltároljuk szűkösebb időre.
Azért ne gondold, hogy ezt politikusok találták ki.
(Persze ha még nem hallottál az egyenáramú betétről és működő ilyen rendszerekről, akkor gondolhatod. :) ).
dbjoex 2018. 03. 22. 09:31
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Na igen, ez egy jó érv a negyed bolygófordulattal arrébb lévő kínai napelemfarmok mellet, de milyen irgalmatlan vezetékveszteség lehet akkora távon, és mire ez megvalósulna az energia tárolás problémája is megoldódhat.
dbjoex 2018. 03. 22. 09:23
gondoltam majd a migránsok hozzák az ölükben az elektronokat a gumicsónakban...
Tenger és óceánok alatti kábelekről még nem hallottál? Nem igazán probléma.
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 09:12
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 09:07
Előzmény: #3  dbjoex
Logikusabb, csak Afrikában gyakorlatilag ugyanakkor süt a nap, mint Európában.
dbjoex 2018. 03. 22. 08:57
Nem lenne célszerűbb észak Afrika sivatagait megrakni napelemekkel és onnan hozni a tiszta energiát? Már csak azért hogy sokkal közelebb van.
Törölt felhasználó 2018. 03. 22. 07:43
Előzmény: #1  portfolio
Ez (a mai) Mo-on csak akkor valósulna meg, ha biztosítva lenne a beLENYÚLÁS lehetősége.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek