Gondolkodom egy rövidtávú spekulatív DAX shortban 11400-11500 ponttól (de odáig el kell még jutni).
Az európai bankpapírok továbbra is véleményem szerint növekedési potenciállal bírnak. Pl. CBKG esetén el tudom képzelni, hogy január közepére akár 8,6 eurós ellenállásáig is eljut. Innét egy jelentősebb korrekcióval számolok. Fundamentálisan nem látom indokoltnak a CBKG 8-9 eurós szintről történő további emelkedését rövid-középtávon. (Magas a rossz hitelek aránya, alacsony kamatkörnyezet, szabályozói kockázatok.) A pénteki lejáratig viszont el tudok képzelni egy kisebb korrekciót, ezért továbbra is óvatosan csökkentem long kitettségemet.
Átnézve a német tőkepiaci oldalakat, az ECB intézkedéseinek tulajdonítják a tegnapi ralit. Egyes tech elemzők kemény korrekcióval számolnak jövő hét folyamán, a DAX akár 10600 pontig is visszamehet. Személyes véleményem, hogy egyre több a tőzsdén az olyan elmozdulás amikor a fundamentális és technikai elemzés eszköztárát rövid távon alkalmazni lehetetlen. Ez is egy ilyen szituáció. Jelen helyzetben friss longokat egyelőre nem veszek fel, a meglévőket szakaszosan leépítem.
A 11000 pontnál húzódó erős DAX ellenáláson a piac úgy keresztül ment, kés a vajon. A német tech elemzők makacsul kitartanak amellett, hogy a DAX lejárat (dec. 16.) közeledésével vissza fog korrigálni a piac. Nagyon kíváncsi vagyok, jelenleg pozícióim javát kiszórtam már, de óvatosságból továbbra is megtartottam egy kevés európai bank longot!
A sok topic között rátaláltam a kereskedési profilomnak leginkább megfelelőre. A topic ahogy érzékelem méltatlan körülmények között szűnt meg. A magamfajta zöldfülű trader sokat tanulhatott volna _Joker1 spekulánstól.
Jelenleg két long pozim vár lezárásra, de a Draghi sajtótájékoztatóig nem teljesülnek visszavonom a megbízásokat.
"Természetesen az LMP, a jogászok széles köre, az összes civil mozgalom függetlenül, hogy baloldali, vagy liberális egyértelműen csalárd terméknek értékeli a deviza hitelhez indexált hitelnek nevezett konstrukciót. "
ez azért is érdekes megállapítás, mert alapvetően nem a termék volt a rossz, hanem a pozicionálása: olyanok is megkapták, akiknek nem szabad lett volna
mintha lőfegyvert lehetne eladni (legálisan) olyanoknak is, akik fegyveres rablásért ültek börtönben (nem 100%-os az analógia)
ugye azt azért tudod, hogy amikor azért nyersz egy bankpapíron, mert jól teljesít, akkor az a bank adott évben (is) az ügyfelek "rovására" gyarapodott? vagy különbséget teszel magyarországi bank és külföldi között utóbbiak javára? OTP-ben nem is volt még long pozid? (komolyan kérdem, tényleg nem tudom, mi az ábra...)
Együgyű barátunknak ezzel kapcsolatban is részletesen elmagyaráztam az összefüggéseket. Eltelt pár hónap munkanélküli paprikajancsi ismét előjön lezárt, átbeszélt kérdésekkel.
Nemzetközi piacok