már írtam a az un. passziv alapoknak 26-n kell rendezni a tkomot.
Egy pillanatra benéztem 287 alakuló forgalommal, egyedül az atlasnak fáj ez, de azért kínjában még próbál negatívumokat írni.
Ezt nincs ember, aki pontosan megmondja. Talán a ricsihez viszonyíthatóak a nagyságrendek, amit pár hete leírtam, kb. 5-6 mrdhuf, azaz 17-20 mill.db részvény eladásra lehetett a indexkiesés miatt számolni. Kettő ok, ami ezt sztem a bejelentéskor lényegesen lecsökkenthette.
1. Csak az nem tudta a kiesést, (hogy az nagy valószínűséggel meg fog történni) aki nem akarta. Tehát jelentős része már eladásra kerülhetett. (nem az indexkövető alap részéről, hanem a br. cég részéről. Mivel feltétezhetően nem csak msci indexkövető alapja van.
2. Házon belüli átcsoportosítás fog bekövetkezni a kiskapitalizációs msci indexbe. Tehát ezek, csak átkötésként fognak megjelenni. Persze lehet, hogy van olyan aki aki több kapitalizációjú msci követője van, de feltételezhetően olyan is lehet, akinek csak a mid/standard követésre van opciója.
tehát ez nagyságrendileg a standard index mintegy harmadát, negyedét teheti ki, ami várhatóan átkötések formájában fog csak megjelenni a piacon.
Mtelekom