végéről.
tök mindegy mi van a linkben, a devizák 90%-ban bankközin zajlanak, ezért nem tudsz pl. mennyiségi infókhoz jutni.
Soros. lehet, hogy ezt írják róla. legutóbb 2000-ben olvastam tőle nyilatkozatot, mikor balekként a dotcom lufi végén bukta ügyfelei pár milliárdját, hogy részvényhez soha többé. Nem is nagyon halottam semmi komoly részvénymanöveréről soha. A kötvény más, az deviza kapcsolt árú, de főleg szintén tőzsdén kívüli, biztos gyakran csinálja.
Azért érzem másnak a deviza shortot, mert az eredeti tulajokra hatás egész más. részvénynél, kötvénynél, árúnál a speki shortja a normál tulajok elszegényedésére játszás. Devizánál ez az elszegényedés csak nagyon közvetett, és nem is igazán valós, "csak túristaként" érezhető. Gondolj bele Te is a dollárba. Jó nagyott esett az árfolyama szegényebbek lettek az amcsik? Nem igazán, még inflában sem érezték meg. Ugyanekkora részvénypiaci esésnél ( eur/usd kb. 30-40% zuhé) már a hajukat tépnék. Persze szélsőséges esetekben, meg spekik egymás között ugyanaz az eredmény, de a kereskedő rétegen kívüli érintetteknél egész más.
ingatlanfedezet árverésen való vétele szerintem egyértelmű short speki, mert pénzben állva várta ....tudod ezt én úgy próbáltam ki saját magam, hogy 4,5 éve eladtam a lakásomat 9,2 millióért, mert akkor a hirdetéseket nézve likviditási válság volt, magyarul magas árak voltak a kicsi kínálat miatt....3 év kivárás után visszavettem olcsóbban 8,3 millióért 15 %-al nagyobbat, a 3. emelet helyett az 1. emeleten, ugyanazon a lakótelepen, szintén 25 éves épületben....de véleményem szerint nem vettem fel long pozit, csak zártam a nyitott shortomat a lakáspiacon, hiszen nem volt éppen lakásom , ami nekem mindig volt előtte ....lehet, hogy furcsán írom, de gondold végig a pénz is árú és a lakás is árú, akkor ezek cserearányára való speki lehet short és long is...mai példa: van a lakáson deviza hitelem chf-ben...egyértelmű short chf pozi, amit zárni is fogok hamarosan ft hitelre történő cserével...ja és nem ft long pozi, mert a chf gyengült jelentősen az eurohoz és így a ft-hoz képest is, hiszen a ft-euro reláció szinte változatlan, semmi elmozdulás....ugyanez a dollár -euro, gondold végig, hogy 210-280-as euro mellett folyt le a dollár 310-180-ra...., nem lett több az euro ft árfolyama....
"Soros Györgyről pénzügyi elemzők megjegyzik, hogy más pénzügyi alapok irányítóival ellentétben előszeretettel "csapong" a részvény-, a kötvény- és a devizapiac között, mikor hol lát több lehetőséget. Nevével immár elválaszthatatlanul összefonódik az a pénzügyi manővere, amikor a kilencvenes évek elején hatalmas pénzeket keresett az angol font árfolyamesésére játszva" link
devizapiac az bankközi, ami tőzsdén van belőle az minimális.
értem amit mondsz short ügyben devizára, de ez nem hasonlítható a tőzsdei shorthoz. Tőzsdén (akár részvény akár árú) a short végén a 0 értékű termék van. Devizában a short végén csak árfolyamváltozás van és valami másnak az erősödése.
Az ingatlanfedezet vétele pedig long.
Törölt felhasználó2007. 07. 01. 10:19
pl. az amcsi krach idején azok lettek shortból gazdagok, akik az ingatlan fedezetet vették a végrehajtásokon olcsón...ez is short....
Törölt felhasználó2007. 07. 01. 10:16
a soros soha nem tett volna az eurora longra, tehát shortra tette a dollár pozit, én értem, hogy az ellenkezője..., de a deviza is tőzsde már bocsánat ....a soros egyébként a dollárt shortolta és az angol fontot is shortolta annak idején.....
Soros alapvetően nem tőzsdés. Devizákkal foglalkozik elsősorban, abból lett gazdag. És devizában minden short, vmi másnak a longja.
A leggazdagabb tőzsdés pedig Warren Buffett (világ 1-2. leggazdagabbja), funda alapon longol.
csak longokkal semmilyen tőzsdén nem lehet keresni......,ha megnézel egy-két soros györgy üzletet az szinte mind shortos nyereség.....az usa leggazdagabb emberei között többségben vannak azok, akik így gazdagok
Mikor jön már a korrekció?