Topikgazda: HVB010 2005. 05. 20. 12:26

Lothar Matthaus: A magyar kormány rossz úton jár!  

Ugrás a cikkhez
A politikai közéletet erőteljesen tematizáló 100 lépés program kapcsán a Népszabadság pártvezetők, politikusok véleményét idézi.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=6&i=54323
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 05. 26. 09:27
Szerintem csúnya nagy bunda volt. Az angolokat már a JUVE meccs visszavágója óta segítik mind a bírók, mind az ellenfelek, azóta gyanus nekem már a dolog. Most visszakapták azt amit elvettek tőlük a tizenegynehány éve. Akkor Ők voltak a jobbak, de a JUVE-nek kellett nyerni Belgiumban, azon a nagyon emlékezetes BEK döntőn.
matgab 2005. 05. 26. 09:05
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
A tegnapi jó kis meccs volt...Bár ahogy Dudek minden 11-nél előre ugrott vagy 2 métert, az nem volt sztem túl szabályos...Mindegy a Milan jó focit játszott, bát el nem tudom képzelni, hogy így végig lehet futni 120 percet segédszerek nélkül...Vajon miért nincs minden nemzetközi meccs után doppingvizsgálat? Múltkor Gattuso meg se jelent, pedig behívták vizsgálatra...Szankc ió meg nuku?
Matthaus korábbbi csapata 91-ben még BL nyert kommentátorunk szerint, tehát azért nem mondanám továbbra sem, hogy nevenincs csapatoknál edzősködött...
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 17:53
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Egy idevágó hír, gondolom hallottátok.
A nagymúltú - és talán jelenű is - Manchester Unitedet az új többségi tulaj kiviszi a tőzsdéről, 14 év után.
Más nem követte a MU-t, ha jól tudom. Ezek szerint ott sem megy a klubok tőzsdén való jelenléte? Vagy más van?
Anno nálunk is volt Fradi-részvény? Mi lett vele? tud valaki valamit erről?
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 09:35
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Nem az a fontos kérdés, hogy ki/kik? Őket is bevitte az erdőbe valaki! Azoknak is voltak "mecénásaik". Ha kivonjuk őket a körforgásból jön más, aki folytatja. Ezt a körforgást kell megszüntetni. Ha úgy privatizálnák, mint az elmúlt 15 évben történt, hát...
Számomra érdekesebb lenne, miért tették? Vagy miért nem tettek meg lépéseket? Mit akartak elérni?
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 09:19
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
A saját szemszögéből igen.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 08:13
Önnek van igaza a focival kapcsolatban.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 08:11
Ezt nem Mészöly vagy Détári tették tönkre ök csak tovább csinálták.Ez már sokkal régebben elkezdődött.
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 22:48
Előzmény: #10  saru
Pont Mészölyt, a tevöleges tönkretevöt (lásd Détári) kérdezzem?
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 19:26
Elnézést, hogy belepofázok, de a futball elsősorban üzlet. Ennek az üzletnek is két alapja van: a hardver (stadion, labda, felszerelés, világítás, stb.) és a szoftver (emberi képességek, azaz jó szakemberek - reklám, sportszakmai stb. és jó labdarúgók). Megtekinthető, hogy egy működő futballklub milyen eredmények elérésével, mekkora profitra képes.
Ahhoz, hogy futball legyen, ahhoz pénz kell. Ha ide befektetőt keresünk, akkor abból kell kiindulnunk, hogy a befektető nulláról indulva, épít egy új, jól megközelíthető és TV közvetítésekre alkalmas stadiont, majd vesz egy szakmai stábot (a gyúrótól az orvosokon át az edzőig és egy menedzsert a menedzsmenttel), és 20-25 nemzetközi porondon is bizonyított futballistát, aztán igyekszik ezt folyamatosan finanszírozni és az eredmények után a bevételei (díjak, belépőjegyek, szponzoráció, TV jogdíjak stb.) kialakulnak. Ezt kb.: 5-6 évre érdemes, mint legrövidebb távra megtervezni és folyamatosan adni-venni kell a játékosokat, a szakmai stábban a megfelelő változásokat végrehajtva és lesz egy stabilan az európai legjobb 30-ba tartozó csapata, ami már bizonyosan pénzt csinál.
5-6 év múlva a profit realizálása kétirányú lehet; ki lehet venni a klubból, ami befolyt és ezáltal a befektetés hozama megvan, és/vagy vissza lehet forgatni (újabb, jobb játékosok, szakmai stáb megvételével és/vagy utánpótlás neveléssel - ez utóbbi eset, amikor saját magunk "gyártunk" játékosokat és nem vesszük őket a piacon). Az egész elsősorban ráfordítás, majd másodsorban okos finanszírozás és menedzselés kérdése. Ehhez semmi köze az MLSz-nek, a Ligának, meg akárkiknek, akiknek döntéshozói joguk van a magyar futballban, mert, ha egy csapat képes megfelelően nekiindulni, akkor a kifejlődés szakasza után elképesztő hozamú üzletek "ültethetők rá" a futball népszerűségére. Egy biztos, futball mindig lesz, az üzleti alapokon fog működni és amíg a nézettsége alacsony, addig nem megy bele pénz (csak mosandó), ha valaki nekiindul és komoly pénzt akar belőle csinálni Magyarországon jó terepet talál erre, mert biztos BL vagy UEFA Kupa résztvevő lesz a csapata és a nemzetközi porondon, ha bizonyít, a pénz is jön. A pénz, meg mint tudjuk pénzt csinál. Szóval nagy piac, komoly megdolgozottsággal és itthon igen ki van éhezve a nép egy jó csapatra.
Véleményem szerint a futballklubokat fel kell tőkésíteni (stadionok) majd teljesen privatizálni, ebben a szakadt állapotban tőzsdére vinni, aztán aki valamiféle fantáziát lát az egyikben, az bevásárol és kihoz belőle valamit.
Amíg ez nem így lesz, addig ide tehet bárki bármennyi pénzt, azt kútba dobja (szép tiszta víz…).
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 19:18
Igazad van.DE egy kérdést ennek az országnak fel kénne tennie hogy akar-e igazi profi labdarúgást vagy csak focibajnokságimitáci ót.Ami a mostani is.Az a baj hogy nem a ifinevelésbe Teszik a pénzt hanem a felnöttekbe.Persze az hogy nálunk ilyen a focisták mint lipcsei,dúró,hamar stb.. az utánpótlásnevelés is tehet.Az meg hogy ők ekkora pénzt vehettek fel a cluboknál az a clubvezetők felelőssége.A szerződésükbe ugyanis semmi eredményösztönzés nem volt.Ha pályán voltak 10-percet vagy 90 ugyanolyan pénzt kaptak.Csinálnák meg ezt kint.Egyszóval a clubok is éppen úgy sárosak.Mi a véleményed?
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 11:43
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Ha eredmény centrikusan nézem, igen. A berni ezüst óta semmilyen VB érmünk nem volt. Hiszen a futball esetében - talán a mai napig - a VB-n elért eredmények "számítottak" (persze több féle szempont, statisztika van). És nem az olimpiai, kontinentális helyezések a legfontosabbak. Sőt, ahogy olvastam '53-54-ben az volt az "etalon", hogy az angol, brazil, magyar trióból, aki a legjobb, azt tekintik a világ legjobb csapatának. Eredmények: 6-3, 7-1, és 4-2. Mind ide.
Szétverték. Voltak, akik elmenekültek, a csapat egy része külföldön folytatta pályafutását (Real Madrid, Barcelona). Volt, akit eltiltottak, tologattak. Ezeknek a játékosoknak lehetőségük sem maradt, hogy a tudásukat, tapasztalatukat átadják a jövendő magyar fiatalságnak. Külföldön edzősködtek. Ahogy én látom… egy szurkolói szemmel. Hétvégén az m1-en 15.50-től adták a „Fekete Párduc”-ról szóló összeállítást.
Hogy mit lehetne tenni...? Köszönöm, hogy ilyen kérdéssel megtisztelsz. Nem vagyok illetékese a témának, semmilyen szinten. Mondhatnám azt, hogy nem tudom... Nem teszem.
Meg kell határozni elsőként, mit akar az ország a futballjával kezdeni (célok): tingli-tangli, pénzmosoda, vagy akármi, esetleg egy 3. VB ezüst…? Most még az is jó lenne!
Kik azok, akik a cél irányába akarják-tudják tolni a szekeret, ezelőtt a léhűtőket elhajtani, nyilvánosan (ezt ebben az országban senki fel nem vállalja, ezért esik rosszul, hogy most pl.: L. Matthaus „szól be”!). Utánpótlás, edzőképzés, eszközök, stb.
A buta ember tanítható és meg tud szerezni valamilyen szintű tudást, ha ő is akarja. Arról már nem is beszélve, hogy a magyar emberben tehetség is van.
És, ha valaki azzal jön a „kik azokból”, hogy nincs pénz! A nincs-csel nem jutunk előre, akkor mink van? Szerintem előbb mindenkinek bele kell adni a maga részét: tudást, akaratot, hitet, jó szándékot, kapcsolatot, pénzt, stb. Persze, ha politikát csinálunk belőle, akkor… Go to a célhoz.
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 09:52
Na nehogy már egy Matthäus mondja meg hogy mi a helyes gazdaságpolitika! Ha ehhez is annyira ért mint a focihoz, akkor köszönjük az 'értékes' hozzászólást! :o
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 09:37
Szerinted az aranycsapatnál hogy kezdődött meg az erózió?És mit lehetne tenni hogy végre megálljon ha megáll egyáltalán?
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 09:11
Előzmény: #10  saru
Meglátásom szerint a „szakadás” az Aranycsapat idejében történt és nem feltétlen 1954. Bernben (akit érdekel, egy olvasmány – bár nehezen beszerezhető már: Sebes Gusztáv: Örömök és csalódások c. könyve. A '60-as évek sikerei még/már a kifutás. Hogy mióta tart az erózió…?
Nem is ez a fontos, szerintem, hogy '54., ’56., ’66., vagy '69. Inkább az, hogy a jól felismert trenden (amely erősen short) nem igyekszik senki érdemben változtatni évtizedek óta! Sem az állam, sem a futball-ban-mellett- felett ténykedő menedzsment (ha van ilyenek egyáltalán!?), sem edzők, sem játékosok. Minden résztvevő "meglovagolja a trendet" saját érdeke szerint, úgy ahogy a tőzsdén is teszik az érdekelt érintettek, aki persze látja (megjegyzem, bízzunk abban, hogy kialakul egy „W” alakzat. Bár magától nem fog, tenni kell érte). A közönség az egyetlen, aki a maga módján tesz valamit az ügy érdekében... Passzivitásba vonul, lásd nézőszám alakulása.
Úgy tűnik, senkinek nem igazán szívügye – érdeke - hogy a magyar futball lejtmenete megálljon. Ez azért elgondolkodtató, mert a legnépszerűbb játékról, sportról van szó.
Ha csak a pénz számít – van, akiket csak ez érdekel - lehetne nyereségesen is működtetni, van rá példa.
Persze, ha más a cél, akkor érthető ez a fajta magatartás!
Említett e valaki Törökországot… Ja, 1983. Isztambul 6-0 ide. 1992-ben jártam ott utoljára, rengeteg kisebb településen is láttam villanyfényes, füvespályát, sok-sok gyerekkel, felnőttel. Nem kell ragozni a BL és VB sikereiket. Akkor is, ha csak 2-3 csapatuk nevéhez fűződik. Sok országot mondhatnánk még (Franciaország ’70-es évektől olimpia, EB, VB megnyerése, Görögország ’80-as évektől az EB megnyeréséig, stb.).
Két szó mögé kell nézni: tudás, akarat!
Hát idáig süllyedtünk emberek?
Hát idáig süllyedtünk, emberek!
Törölt felhasználó 2005. 05. 21. 15:43
És ha megkérlek elmondod ha tudták hogy 1969-ben lezárult egy korszak,akkor miért nem tettek valamit az ellen hogy idáig süllyedjünk?Válaszod köszönöm.
saru 2005. 05. 21. 10:22
Labdarúgásunk eróziója bizony az 1969. évben kezdődött, ennek jele a franciaországi sokkoló vereség volt a csehszlovákoktól, 3:1-es vezetésünk után!
/ Labdarúgásunk szerkezeti és morális problémái ekkor kezdtek jelentkezni. /
Ez volt az akkori válogatott csapat tagjainak a véleménye, akik ki is mondták ekkor, hogy egy korszak lezárult és egy új korszak fog kezdődni!, hogy milyen korszak kezdődött, most már mindenki tudja.
Ha mindezt nem akarja valaki elhinni , kérdezze meg például Mészöly Kálmánt, aki e véleményt legjobban hangoztatta akkor!
Az ezt követő / kisebb / eredmények, a korábbiakhoz képest, már sajnos nem voltak számottevőek
Törölt felhasználó 2005. 05. 21. 06:53
Uraim 1986-óta nem jutunk ki VB-re,1972-óta EB-re.A csapataink hiába nyerik meg a bajnokságot képtelenek bejutni a BL-be.A hazai bajnokik szinvonala körülbelül olyan mint a német harmadosztály.Miről is beszélünk?Mély tiszteletem mindenkinek.
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 22:43
Előzmény: #7  saru
Azért ez az 1969-es dátum nagy marhaság, utána még volt jónéhány siker.
saru 2005. 05. 20. 15:45
Én úgy értesültem, hogy a mai foci pénzmosásra jó, semmi köze a labdarugáshoz!
Az bizonyos, hogy itt még semmilyen pozitív változás nem zajlott le, nemhogy rendszerváltás!
Ezt a velejéig romlott társaságot mindenestől, - beleértve még a takerítónőt is, - szétkergetném!
Talán 5-10 évig szüneteltetni kellene itt mindent, túl sok volt 1969. év óta a számtalan és folyamatosan megalázó kudarc!
Addig? Tömegsport!, mindenáron ezt nem lehet tovább folytatni! ELÉG VOLT!!!!!
matgab 2005. 05. 20. 14:54
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Lehet itt akárki edző, engem edzhetne az Ancelotti is, akkor sem tudnám Sevchenkot a Milanból kiszorítani...Azt hiszem legalábbis...
Amúgy járt már itt Hen-Tenk-Cate, vagy ki is, aki A Barca másodedzőjeként nem produkált az idén rosszat...A Beogradot bevinni a BL-be és ott helytállni a München stb. ellen azért nem volt kis teljesítmény...
matgab 2005. 05. 20. 14:51
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
pénzt azt még mindig nyomnak több, mint sokat ebbe a szerencsétlen fociba (foci imitációba)
A Gond az, hogy kb. a lóvé 80-90%-át mindenféle jótevő lenyúlja a 70-es évektől fogva, mindenféle kontroll nélkül...
Így jutottunk el oda, hogy ott ahol egykor tömeg és sikersportágunk volt, az ma csak egy szánalom... Se kispályák (nem balesetveszélyes állapotban) csak olyan amik egy földihalandó gyereknek megfizethetlen, se stadionok, se infrastruktúra, se utánpótlás képzés, se semmi...Én még emlékszem, mikor a törököket 80-as évek közepén 6-0-ra legyőztük (Mészáros, Hannich, Dajka,stb.stb.) Azóta a törökök hol vannak és mi hol vagyunk??
De itt bárkit említhetnék a kicsi és élhetetlen Izlandot, a csóró ukránokat, románokat, a nemrég még háborús horvátokat...Mindenh ol tettek érte, nálunk meg a Furulyás-Torgyános-V árszegi féle fehérgallérosok kánaánja...
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 13:51
Az hogy a kormány milyen úton jár nem Lothar dolga eldönteni.Azért elég érdekes hogy mikor hazánkba jött még simán kijutunk hiszen a partizánból is bl-csapatot csinált 1-szer.Most meg azt mondja hogy ezt így nem lehet.Lothar jó játékos volt de edzőként van még mit tanulnia.Edzőként egy komoly klúbja nem volt.
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 13:27
Előzmény: #1  portfolio
"Azt hittem félreértésről van szó..."
Nagyon tisztelem Lothar Matthaus-t, játékos múltja miatt, mint a futballt is szerető szurkoló.
Azért csak megjegyzem - nyílt jóindulatból - a következőt: mióta Hazánk szöv. kapitánya, még nem jött rá, hogy itt nem félreértésekről van szó?
A ~90-es években - ha jól emlékszem, az az előtt sikereket elérő Mezey György és stábjának - sem ment ez a szekér. Nem kapta meg az államitámogatást a focink.
Az egy más kérdés - és saját véleményem is - hogy ebbe a mai helyzetbe nem is szabad nagy pénzt tenni.
Még él a Legendánk - hála Istennek és tartsa közöttünk sokáig - ő mondta egykoron: nagy pénz nagy foci, ... Ők meg tudták tenni, ha akarták. És jön a nagy különbség: a maiak ha akarják sem tudják. Nem hibásak: ennyit követeltek tőlük.
Ezzel együtt "lejtős" út, hogy a kormány nem száll be egy jó futballba.
HVB010 2005. 05. 20. 13:03
Előzmény: #1  portfolio
Lothar!
Ennyire rend van már a foci körül, hogy így ráér politikával is foglalkozni?
Vagy valaki kérte erre?

Topik gazda

HVB010
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek