Topiknyitó: Portfolio 2012. 07. 05. 10:36

Kikezdi a hőség a terményeinket  

Ugrás a cikkhez
Az idén közel 4 millió tonna őszi búzát takaríthatnak be a földekről a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) szerint, a mennyiség elmarad a tavalyi, és az idénre várt eredményektől is, a búza minősége viszont kiváló, írja az MTI. A GOSZ...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=169679
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2024. 07. 14. 09:04
Előzmény: #28  the_outsider

Ezeket az adatokat megnézve látszik, hogy ez nem a mi életünkben fog megvalósulni -1300 kilométer átmérőjű napernyő, 1,5 millió kilométerre a Földtől??? Akkor inkább a Holdat kellene odáig elvontatni. Az meg másért fog hiányozni.
Azt már régebben olvastam, hogy a Hold miatt alakulhatott ki  a szárazföldi élet, mivel az apálykor a szárazföldre került egyedek lassan megszokták az ottlétet, így tudtak alkalmazkodni.
szieszta 2024. 07. 14. 08:58
Köszönöm, hogy kikerested!
szieszta 2024. 07. 14. 08:56
Előzmény: #26  Zanza2

Én sem tudom, de úgy gondolom, hogy : Most azért kell nagy sebességgel keringetni a Föld körül, hogy a centrifugális (vagy a centripetális) erő legyőzze a gravitációt. Mivel a Napnak is erős gravitációs ereje van és nem kell a Föld közelében tartani ezt a napernyőt, ezért megkeresnék azt a távolságot a Föld és a Nap között, ahol az egyik és másik is egyformán vonzza, így az csak ott lebeghetne e két erőhazást lenullázva.
Persze ez csak az én elméletem, lehet majd levédetem. :-)
Zanza2 2024. 07. 14. 01:32
Zanza2 2024. 07. 14. 01:30
Előzmény: #29  the_outsider
Köszi. Ezek szerint az L1 pontban levő test fix marad a naphoz és a földhöz viszonyítva.
Nyilván a gravitációs egyensúly miatt.
the_outsider 2024. 07. 14. 01:21
Bocsi, a magyar linket akartam:     
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lagrange-pont
the_outsider 2024. 07. 14. 01:19
Előzmény: #27  Zanza2
Az L1 pontról van szó:    
https://en.wikipedia.org/wiki/Lagrange_point

ami a Földtől kb. 1,5 millió km-re található a Nap irányába. Ez kb. 4-szeres Föld-Hold távolság.     
Csupán a Telex-es cikket olvasva, nem értem milyen ellensúlyról van benne szó. Azt nem számoltam utána, hogy az 1%-os kitakarás lenne-e a megfelelő, de ha igen, akkor ebben az esetben egy kb. 1 300 km átmérőjű kitakaró korong az L1 pontban felelne meg ennek (~ egy Föld nagyságú korong lenne látható abban a távolságból akkorának mint a Nap [:0,5 fok], és ennek a felületnek a századából következik, hogy a szükséges korong átmérője kb. tizede a Földének)
Zanza2 2024. 07. 13. 23:35
Előzmény: #26  Zanza2
Valószínűleg hiányosak a csillagászati ismereteim.
Zanza2 2024. 07. 13. 23:22
Előzmény: #21  szieszta
Én azt nem értem, mitől keringene a Földdel azonos szögsebességgel a Nap körül, azaz mitől maradna mindig a nap-föld közti egyenesen. Mert ha "meglép", akkor már nem takar.
szieszta 2024. 07. 13. 23:22
Előzmény: #23  Zanza2

Ez hasonló, mint a savas esők miatt korlátozták a kén levegőbe juttatását. Most meg a parasztnak műtrágya formájában kell ezt pótolni, sőt már azt is írták, hogy az is visszaverte a napsugárzást.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&sca_esv=11f7291404b28ab0&sca_upv=1&sxsrf=ADLYWIIfUYdUiiaJyYTVpoqi7HjNy6gy1A:1720905666456&q=k%C3%A9n+dioxid+%C3%A9s+napsug%C3%A1rz%C3%A1s&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwicocOX-aSHAxX4hf0HHWl5B2gQBSgAegQICRAB&biw=1366&bih=643&dpr=1
szieszta 2024. 07. 13. 23:17
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Az oszlopok vastagságánál csak arra kell gondolni, hogy a szélerőműnek milyen a tartóoszlopa. Messziről nézve, mint egy villanyoszlop, pedig nem. Egy kisebb háznyi alapja van egy óriási betontömbből.
Zanza2 2024. 07. 13. 23:16
Előzmény: #22  szieszta
Az volt az elmélet, hogy a tengervízben levő sószemcsék verik vissza a napsugárzást, de arra jutottak, hogy a permetezett terület alatt valóban segítene, de távolabb meg növelné a hőmérsékletet a szóródás miatt.
szieszta 2024. 07. 13. 23:11
Előzmény: #20  Zanza2

Tengervíz, mit vízgőz?

Vízgőz: A fő üvegházhatást okozó gáz, a természetes üvegházhatás kétharmadáért felelős. A vízgőz az éghajlati rendszer elemei között zajló vízkörforgás természetes része. Az emberi tevékenység közvetlenül nem növeli a légkörbe kerülő vízgőz mennyiségét, viszont az éghajlat módosító hatás miatt az ember is folyton befolyásoló tényező, ugyanis a melegebb levegő több nedvességet tartalmazhat, ezáltal közvetve az emberi tevékenység is hozzájárul a légköri vízgőz koncentráció növekedéséhez.
szieszta 2024. 07. 13. 23:06
Előzmény: #18  Zanza2

Meglepett, hogy ezt le tudta védeni, mert én már ilyenre emlékszem régebbről.  A Nap méreteit nézve viszont el sem tudom képzelni, hogyan tudnánk 1%-át kitakarni
Talán az a legnagyobb kihívás, hogy mindig a Föld és Nap között kéne manővereznie, hogy értelme legyen, arra én sem gondoltam, hogy meg kellene keresni a Nap és Föld közötti nullgravitációs távolságot. Így nem kellene keringenie, hogy fent maradhasson.
Zanza2 2024. 07. 13. 22:44
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
Valamit mindenképpen tenni kell, az sem baj, ha több oldalról próbálkozunk. Persze, alaposan át kell gondolni, nehogy több legyen a kára, mint a haszna (pl. tengervíz fecskendezése a légkörbe)
Törölt felhasználó 2024. 07. 13. 21:47
Előzmény: #18  Zanza2
Hát érdekes.Minden esetre valamin filózik.
Én kicsit "Földhözragadtabb" vagyok.
:)
Még azon is filóztam, hogy mi lenne, ha kicsit megnövelt stadionfélék lennének egymás mellett, amiben folyna a termelés és ilyesmi megoldás, a zárható rendszer, ami jég ellen is védene:
https://www.youtube.com/watch?v=FQ1qYVQBuFg
Mert ugye építettünk rahedli pénzért stadionokat, lényegében feleslegesen és pénzkiöntésért az ablakon.
Most megnövelt méretek és egymás mellett jó pár ilyesmi dolog a termőföld felett.
Csak értelmesebb a termőföldért és a termésért illetve annak védelmében átgondolni azt, hogy mire és hogyan bővítsük a dolgokat, vagy fejlesszük?
Zanza2 2024. 07. 13. 21:32
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Nagyban is gondolkodnak már ilyesmin:
https://telex.hu/techtud/2024/02/07/szapudi-istvan-magyar-csillagasz-napernyo-nap-ele-globalis-felmelegedes
Le is védette szabadalomként. Ismerem is a srácot személyesen, az egyetemi koleszból.
Törölt felhasználó 2024. 07. 13. 21:01
Előzmény: #16  szieszta

Oké, én magát az elvet gondoltam csak, ami arról szól, hogy vannak mindenféle napellenző mechanikák, amiket ki lehetne gondolni, hogy nagy területen működtetni lehessen mondjuk.
A linkelt videón magát az oszlopok vastagságát nem néztem meg, hogy hogyan és miként van.
Hogy az ételt meg égetjük, azon már volt pár elmélkedésünk, hogy mekkora abszurd.....
szieszta 2024. 07. 13. 20:43
Előzmény: #14  Törölt felhasználó

Ezt te nem mondhatod komolyan! Egy ilyen annyiba kerülne, hogy száz év alatt sem hozná vissza az árát. Ráadásul minden géppel kerülgetni kellene az oszlopokat, ami nemcsak azt az 1 négyzetméternyi terület, ahol leásták, hanem egy óriási betontömb, hogy az első fuvallat ki ne fordítsa a földből.
De nem is erről van szó. Nálunk még mindig túltermelés van, ezért van ilyen gyenge ára  a gabonának. Még ezt is csak azért tudják tartani, mert a megtermelt termények elég nagy hányadát az energetikában használják fel, az ökológia árnyékában. Egyszerűen elégetik. Ezt meg szépen támogatják, ezért éri meg.
Gombamód szaporodnak  az üvegházak is, ahol a koktél paradicsomot termelik. Mennyi is az ára? Kb 3000 forint kilója??? Nálunk a kertben úgy nő, mint a gyom, a lepotyogott tavalyi termés magjaiból. Igaz meg van a szezonja, lassan teremni fog.
Törölt felhasználó 2024. 07. 13. 19:51

Ez a józan paraszti ész.
Égeti a nap.
Kiégeti.
Túl sokat kap.
Kész, ez az egyenlet vége.
Akkor csak kevesebb nap kell, nem???
Mit tudok tenni mást a helyzettel az árnyékon kívül?
Vagy öntsük el minden este vízzel áztatásig a talajt, tessék.
Van másik megoldás?
Én egyenlőre nem látok mást, csak ezt:
Vagy árnyék mondjuk ilyen formán vagy bődületes mennyiségű víz este. (gondolom én a vízzel ezt)
Törölt felhasználó 2024. 07. 13. 19:48
Előzmény: #13  szieszta

"Ezzel egy utcát le lehet takarni, de itt több millió hektár termőföldről van szó."
Ezek egyesével vannak telepítve.
Mond meg, hogy mi az indok, hogy miért nem tehetünk le egyesével bármekkora területre ilyen dolgokat?
Megmondjam, miért nem tesszük meg?
Mert nem tesszük meg.
Mi az, hogy több millió hektár?
És?
A világ egyik feléről a másikra naponta százmillió tonnákat szállítunk, de nem tudunk feldobni egy platós ifára pár darab ilyen ernyőt, hogy arrébb vigyem száz meg száz méterre meg nem tudok légvonalban vezetéket kihúzni, hogy üzemeljen?
Vagy ne adj Isten, saját napelemes akkumulátorral és időzítővel vagy wifis kapcsolattal, hogy vezéreljem?
Mit is nem tudunk megtenni???
Tudod miért mondod ezt.
Mert nagy.
És mert senki nem csinált ilyet.
És nem hiszel benne.
Másik.
"Napsütés kell meg éget is."
Hát akkor mondjuk reggel 10-től délután kettőig kinyitom.
Vagy passz, olyan anyagból csinálom, ami annyit enged át, amennyi kell. 
Nem sírok.
Hanem megoldáson gondolkodom.
És tenném.
Bármilyen abszurd.
Pedig nem az.
szieszta 2024. 07. 13. 19:13
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
Ezzel egy utcát le lehet takarni, de itt több millió hektár termőföldről van szó. Nem beszélve arról, hogy a napsütés kell is meg éget is. .-)
Törölt felhasználó 2024. 07. 12. 20:08
Előzmény: #11  Törölt felhasználó

Talán kicsivel látványosabban:
https://www.youtube.com/shorts/s3swiZ8TN7o
A kényelmünkért megy.
Az ételünkért miért nem?
Törölt felhasználó 2024. 07. 12. 20:07

Kérdés:Több száz millió évente sok minden támogatásra a földművelés felé.
Ezt mondjuk mi tartja vissza, hogy valami ilyen felé ne menjen a földművelés mind a napfény, mind a jég esetében?
https://www.youtube.com/watch?v=NEJ8vJt4VCU
Szerintem ennyi kell hozzá:
Kezdjük el megcsinálni.
Szerintem.
:)
ronaldinyo 2024. 07. 12. 19:59
Előzmény: #9  ronaldinyo
de a többi hazug mocsok politikus is .és nem számit hogy zsarolták öket vagy fogták vagy pénzért ideologiáért stb.meg is lesz a jutalmuk mindeggyiknek béke poraikra.
ronaldinyo 2024. 07. 12. 19:57
Előzmény: #7  TSubi
dehogynem versenyképes .csak nem hagyják eröszakkal tették tönkre -és ebben böven benne volt viktor szilov tábornok is a trojai falo.
ronaldinyo 2024. 07. 12. 19:36
Miért érdemes dúsítani a CO2-t?
A légkörben lévő CO2 szint (átlagos szint kb 300-400 ppm) elegendő a növények megfelelő fejlődéséhez, viszont ha extra CO2-t juttatunk a növényeinknek, úgy kiemelkedő fejlődést és virágzást érhetünk el. Ahogyan növeljük a CO2 szintet, a növény annál erőteljesebben fejlődik, 1100 ppm-es szintnél a eléri a csúcsot, 1400 ppm fölött már lassul a fejlődés, így érdemes 900 ppm és 1100 ppm között tartani a CO2 szintet.
TSubi 2024. 07. 12. 16:09
Európai (és talán világ) szinten is rendkívül jó adottságai ellenére, a magyar mezőgazdaság nem tud versenyképes lenni. 
Lehet sok mindenre fogni, de ez a helyzet.

Spanyolországból hozunk paradicsomot, olaszoktól vöröshagymát, fűszerpaprikát meg egyenesen Kínából ...
ronaldinyo 2024. 07. 12. 15:50
buza jo let kár tagadni.a kukorica -tönkre megy jo sok helyen a dinnye pisis margitos a 40fokban-minden korán és tulérik.nembaj majd esszük a mühust-mügyömölcsöket möüzüöldségeket hála a sátánistáknak hála az emberiség lustaságának.
oxylant
oxylant 2024. 07. 12. 15:47
Előzmény: #2  signal2
Meg árasztani!!
Dehogynincs
Dehogynincs 2024. 07. 12. 15:45

Lassan nem is lesz utópia a magyar narancs és a magyar banán.
A tevetej nemcsak Csádban lesz fontos, hanem az Alföldön is.
B Gabor 2012. 07. 05. 13:25
Előzmény: #2  signal2
Öntözni ilyen világpiaci árak mellet?
Drága import gázolajat pazarolva!
Abba kell hagyni, az ilyen élelmiszer-ipari hulladék alapanyag termelését!
Erdőket kell helyettük telepíteni, megakadályozni az el sivatagosodást!
A fa ki tudná váltani a drága orosz gázt!
Valaki egyszer ki számolhatná, menyi pénzt fizettünk ki összesen, az elhibázott gáz program miatt!

signal2
signal2 2012. 07. 05. 11:59
Előzmény: #1  portfolio
Öntözzetek b@meg!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek