Topikgazda: oszlopos 2004. 09. 16. 13:59

Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?  

Ugrás a cikkhez
A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
zolo 2008. 05. 20. 10:10
Előzmény: #619  watson
ez is egy vélemény:-) bár a rábába nem árazzák valamiért be a pozitív jövőt, a jegy bevonására véleményem szerint azért lehet spekulálni (ad.1: mert a tv,előírja állami vagyon értékesítése esetén az arányos felhasználást, ad.2: az utóbbi időben felajánlás nem volt (max.árverésen lehetett felhasználni), ad.3: az EU-ban ilyen "élő" le nem zárt konstrukció nincs, ad.4: kb.6-7 mrd lehet a piacon tehát bevonás ktsg-e nem jelentős, ad.5: mindkét fél érdekelt lehet, ad.6: az ÚTP erre jó lehetőség) ez is egy vélemény persze:-)
watson
watson 2008. 05. 20. 09:53
Előzmény: #618  zolo
Szerintem ez csak porhintés. Az itt a kérdés hogy még a politikusok elzavarása előtt lesz-e belőle valami vagy sem. (Tippem kevés jegy, sok Rába :)
zolo 2008. 05. 20. 08:29
Előzmény: #617  zolo
Egy kis friss hír:
Új tulajdonosokká válhatnak a vállalkozó kedvűek, ha kapnak az alkalmon és élnek az ÚTP adta lehetőségekkel. Az ÚTP, azaz az Új Tulajdonosi Program révén ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy meghatározott állami vállalatok részvényeiből vásárolhassanak. A kormány nem titkolja, hogy ily módon igyekszik hosszú távú megtakarításra ösztönözni az állampolgárokat.

A programhoz több ütemben lehet majd csatlakozni. Elsőként az Állami Autópálya-kezelő Zrt., illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által összeállított ingatlanportfolióból álló társaság lép be a tőzsdére és vásárolható részvényeinek maximum 50 százaléka. Az értékesítés második szakaszában több cég, többek között a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta Zrt. , a Magyar Villamos Művek Zrt., vízi közművek és ingatlanok kerülnek a tőzsdére és nyílik meg a lehetőség a részvényei megvásárlására.

Veres János, pénzügyminiszter tájékoztatása szerint 250 ezer forintos részvényvásárlásig többféle kedvezmény vehető igénybe magánszemélyek számára. Ennek értelmében mentesül az árfolyamnyereség- és kamatadó alól az, aki öt évig birtokolja a részvényeket. Az öt éves időtartammal az a célja a kormányzatnak, hogy lehetőleg tartósan maradjanak tulajdonosok. További kedvezmény a kamatmentes részlet-, illetve halasztott fizetési lehetőség azzal a kikötéssel, hogy ebben az esetben a kifizetendő osztalékot a törlesztésre kell fordítani. Veres János hangsúlyozta, amennyiben az öt év alatt meggondolja magát a befektető és nem kívánja megtartani a részvényeit, a vásárlást követő másfél éven belül az állam visszafizetési garanciát vállal a vételi árfolyamon.

A kormány vélhetően a megtakarítási kedve erősítését kívánja elérni a programmal. Az adatok szerint ugyanis uniós összehasonlításban is rendkívül alacsony a megtakarítási hajlandóságunk. A lakosság megtakarítása alig éri el a GDP 2 százalékát, ennek nagy része is bankbetétekben illetve készpénzben van. Részvény befektetések aránya alig haladja meg az egy százalékot.

Mészáros Tamás, a Corvinus Budapesti Egyetem rektora úgy véli, 50-100 milliárd forintos ingatlan is bekerülhet az ÚTP portfoliójába. (A teljes állami cégek vagyona megközelíti az 1700 milliárd forintot, az ingatlan vagyon pedig 40 milliárdra tehető.)

Mészáros - aki a program szakmai kidolgozója is egyben - elmondta, a program lendületet adhat a magyar tőzsdei kereskedésnek. Véleményében egyetért Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Érték Tőzsde (BÉT) elnöke is. Mint fogalmazott, sikeres tőkepiac nélkül nincsen sikeres ország. Az elnök elmondta, a Matáv 1997-es tőzsdére vitele óta várnak erre a pillanatra. Meggyőződése szerint ha nincsen megfelelő részvénykínálat az országban, külföldön vásárolnak a hazai befektetők. Hangsúlyozta, az elmúlt öt évben közel 3 ezer milliárd forintos árfolyamnyereséget realizáltak azok, akik részvényeket vásároltak a BÉT-en, de a részvényeknek csak a 4 százalékát birtokolták hazai befektetők. A hatalmas nyereséget tehát külföldiek arathatták le. Alapvető érdek tehát az - fejtette ki -, hogy legyen elegendő kínálat, befektetési lehetőség a tőzsdén, hogy a hazai megtakarítások itthon kamatozzanak, itthon tarthassuk, a nyereséget.

Hozzátette a rendszerváltás óta a legsikeresebbnek azok az egykori állami vállalatok számítanak, amelyek jó ideje a tőzsdén vannak, úgymint a Mol, a Richter, vagy az OTP.

Az elképzelésnek - ahogy mindig, most is - számos ellenzője, bírálója akad. Az ellenzéki pártok szerint a miniszterelnök csupán saját üzleti szempontjait, érdekeit helyezi előtérbe. A népszavazás körüli időszakban bedobott program ötlete valójába figyelemelterelés. Legfőbb kritika mégis főként amiatt éri a programot, hogy csupán egy viszonylag szűk, amúgy is jó egzisztenciával rendelkező réteg képes élni a lehetőséggel. Ahogy a rendszerváltás időszakában is csak egy adott kör tudott győztesen kijönni a privatizációból, a többség vesztese lett az átalakulásnak, úgy most is a többség távolról nézi majd a lehetőséget, mivel nem rendelkezik több évig nélkülözhető megtakarítással.

Pozitív reagálás

Sonda Ipsos februári felmérése szerint a lakosság 27 százaléka szívesen vásárolna a felkínált állami cégek részvényeiből. Ennek megfelelően tehát mintegy 2 millió állampolgár számára pozitívnak bizonyult a kezdeményezés. A kormánypárti szavazók közel fele (47%-a), az ellenzéki szavazók pedig ötöde gondolkodik hasonlóképpen. A pozitív válaszadók főkén városban lakók, fiatal illetve középkorúak, valamint magasabb iskolai végzettségűek.

zolo 2008. 05. 20. 08:27
Előzmény: #616  Törölt felhasználó
dlph, szánalmas vagy röviden ennyi . 1120 anno eladtad, ja aztán egy hónapon belül 1230 felett volt ügyes vagy. Diszkont számításról, jelenértékről hallottál már? szerintem fogalmad nincs. Legalább hülyeségeket ne irogass, 1742/ 1120...nos ennyi benne a kamatprémium csak a "t" a kérdéses (ami az idő). Igaza van wedgenek csak magadat járatod le.
Törölt felhasználó 2008. 05. 19. 16:45
Előzmény: #615  newedge07
1120 szép? 6 hónapja ott vágtam ki a franca (beleremegett az árfolyam meg a lelkiviálogotok is)

miért kell venni? mert be vagy ragadva?
komolytalan ez az egész
newedge07 2008. 05. 19. 16:39
Előzmény: #614  newedge07
1120 szép...
ha én nem írok a topikba katán kívül senki sem ír...(dlph -nak a PR-ról ::))
newedge07 2008. 05. 19. 16:31
Előzmény: #613  Törölt felhasználó
dlph_ nincs itt PR, tanulmányozd a tv-t pá
Törölt felhasználó 2008. 05. 19. 16:30
Előzmény: #610  newedge07
"hol? szinte majdnem minden topikban, vagy te nem olvasod amit rólad írnak."

őszintén? nem...te viszont miért? érthetelen

egy aprócska idézet, és hagylak tovább piárkodni....kíváncsivá tettél
Törölt felhasználó 2008. 05. 19. 16:29
Előzmény: #611  newedge07
édes öregem, itt búgsz hosszú hónapok, évek óta ebben a topikban mint egy szerelmes a kedvese fülébe arról, hogy ezt folyamatosan venni kell ...ez meglehetősen szánalmas
newedge07 2008. 05. 19. 16:26
Előzmény: #610  newedge07
de ha ennyire uncsizol gyere vegyél jegyet és megbocsátok neked:)
newedge07 2008. 05. 19. 16:25
Előzmény: #609  Törölt felhasználó
hol? szinte majdnem minden topikban, vagy te nem olvasod amit rólad írnak.
Törölt felhasználó 2008. 05. 19. 16:23
Előzmény: #608  newedge07
hol kedvesem? avass be
newedge07 2008. 05. 19. 16:21
Előzmény: #607  Törölt felhasználó
dlph_ szakértő téged meg ki kérdezett? már máshol is lejárattad magad...
Törölt felhasználó 2008. 05. 19. 16:15
Előzmény: #606  newedge07
ezt ismerem ezt fújod itt örökösen

gereaki cimbi hol vagy:
tavaly decemberben belepimaszkodtál a képembe, mert azt írtam, ne itt penészesedjen a pénzetek

persze...most kell venni,

értéktelen topik ez is
newedge07 2008. 05. 19. 16:06
Előzmény: #605  kata311
most kell venni 1100 alatt...
szerintem hamarosan hír lesz...
kata311
kata311 2008. 05. 19. 10:34
Előzmény: #604  newedge07
kapcsolgatom a tv-t itt összev-vissza, na az atv-n épp az útp-ről van szó
nem tom ki ez a faszi, de kissé el van tájolódva
aszongya: "ne forduljon az elő, hogy a spekulánsok sorbaállítsák az egyetemistákat"
hol él ez? a mai világban? a net korszakában?
newedge07 2008. 05. 07. 15:48
Előzmény: #603  Láma
köszönjünk Láma a híreket..
erre mondják türelem rózsát terem...:-)
Láma
Láma 2008. 05. 07. 15:26
Előzmény: #602  zolo
Ajánlom figyelmetekbe:

Stop.hu: Állami ingatlant vegyenek!
zolo 2008. 04. 28. 14:27
Előzmény: #601  watson
Üdv. Hölgyeim és Uraim!

A hölgy katának szólt....

Uraim:
Láma: megtisztelés hogy olvassa soraimat, én is szoktam az Önét...

Watson: a legmélyebb tisztelettemmel akartam írni, hogy gratula a rábához bár most lefordult szerintem áttörtheti a 2000-es szintet..KPjegy: amolyan "obsession á lá newedge" igaz, hogy a FHB-nál eljátszották de most itt szvsz többről van szó, nem egy állami tulajdoni cég parkettre viteléről és azt se feljestük el, hogy a mol jegyzésnél sokat nem adták oda, valószínüleg nem véletlenül.

Tegnap én is láttam a Balóka produkcióját, mint írtam továbbra is úgy vélem, hogy nem csak Feri bá érdekelt a programban hanem a csendes társként jövőben jegyzett SZDSZ is. Amúgy a piacnak csak jót tenne ez a program. A jegy bevonását a tv.arányosan írja elő, véleményem szerint a kormányzatnak a felhasználás (beszámítás) racionálisabb lehet mint egy bevonás hiszen ott a névérték és a bevonás közötti értékre csak prémiummal lenne célszerű.

Én látok benne fantáziát 2009 elején meglátjuk bár már most is szivárogtatnak infókat.

watson
watson 2008. 04. 28. 12:33
Előzmény: #598  zolo
zolo csak tájékoztatlak, hogy ennek ellenére az FHB-t elpasszolták egyban jegybevonás nélkül kb. a MOL jegyzés időpontjában ahol tudtál jegyet felhasználni.

Szóval a felhasználás döntés kérdése itt Észak-Balkánon.

Amúgy a törvény szerint folyamatos felhasználást kéne biztosítson az állam, amit ugyebár nem tesz meg.
Ennyit a magyar jogrendszerről... Ritkítani kéne a bírókat is rendesen. De ezt ki fogja megtenni? Vagy ott túlélhet a cucilizmus???

Topik gazda

oszlopos
4 3 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek