Miért húzza le mindenki a Matávot?
Senki nem látja az összefüggéseket?
Már rég 1000 Ft felett kéne, hogy szárnyaljon a Matáv pedig alig éri el a 850-et.
Nem értek semmit?
Valaki mondja meg miért tartják tudatosan alacsony áron a részvényeket, mikor az év egyik legjobban fejlődő magyar cégről van szó?
Milliárdokat lehetne keresni vele, ha az emberek nem ilyednének meg attól, hogy felment 905 pont fölé, és egy kicsit esett.
Miért nem gondolkoznak az emberek?
Vicces ez a szammisztika :-D Lot tozok szoktak igy okoskodni: "a 21-es meg a 43-as mar regen volt, most tehat valamelyiknek be kell jonnie, de a 21-es biztos nem fog..."
Törölt felhasználó2003. 10. 20. 21:42
miért van lemaradva a Matáv? Miért indult be így a Rába
Törölt felhasználó2003. 10. 20. 13:01
Nézzük a tényeket: kb. 6 heteente, egy 2 hétig tartó drasztikus emelkedés figyelhető meg a blue chipeknék, de valaki mindig kimarad. Legutóbb a MOL most a Matáv. Ez így van rendjén. Igenám, de a nagy hullám véget ért, és új van előkészülőben. Ez már múlt héten látható volt. Még két hét pangás enyhe emelkedéssel, és megindul a roham. De most ki fog kimaradni? A MOL? Az nem lehet mert stabil és most újra elővették. A Richter? Mindenkori csúcson van és ezt senki nem fogja lerombolni, hanem tartják még az emberek. A Matáv sem lehet mivel le van maradva, és fel kell húzni a többi blue közé, márcsak a BUX 10000 -es álomhatárának elérése végett. Tehát a Matáv 1000 pont fölé fog kúszni egy hnapon belül. Csak az OTP maradt ki, ami nyár óta szárnyal, de most már túl lőtt a célon. Azt hiszik fölmegy de ez avég. idén nem hinném, hogy elérné a 3000 - et. Ezért tartok ki amellett, hogy a Matávnak igenis erősödnie kell.
jo, akkor elmondom az en velemenyem. a matav reszvenyek biztosan nem ezert vannak padlon, de a matav fundamentalisan (legalabbis latszolag) eleg rossz pozicioban van: --- a mobil arak csokkenesevel a vezetekes egyeni elofizetok fokozatosan morzsolodnak lefele; hovatovabb mar csak hiteligenylesnel szamit, hogy van-e vezetekes vonalam. --- vezetekes uzleti elofizetoket mar most is raboljak el a greenfielderek, sot, a matav teruletre betoro LTO-k (monor, vivendi), a szamhordozhatosag bevezetesevel ez fel fog gyorsulni; --- a matav "sajat" fejostehene, a westel is sok elofizetot veszithet a mobil szamohordozhatosag bevezetesevel (bar ez meg fugg nehany, egyelore nem tisztazott adminisztrativ reszlettol) --- a matavhoz hasonlo pozicioban levo szolgaltatok nagy resze mar evekkel ezelott erzekelte a valtozas szelet es elkezdte a halozat modernizaciojat; a matav (nyilvan az anyavallalat penzehsege miatt) ebben az iranyban meg semmit nem lepett, a regi (tizeneves) eszkozok fenntartasa egyre koltsegesebb lesz --- az ADSL-piac lehalaszasaval kiepithette volna a kovetkezo 4-5 ev fejostehenet, de rossz (draga) technologia mellett kotelezte el magat . . szerintem a matav lobbierejet nem ismero piac az uj hirkozlesi torvenyre es a szamhordozhatosag bevezetesere var: a valodi verseny gyorsan tonkreteheti a matav beveteleit. a piac meg nem tudja, hogy az IHM biztosan nem teszi ki a matavot a valodi versenynek :-) a szamhordozhatosag viszont sotet lo; a versenytarsakrol nem tudjuk, hogy mennyire racionalis ajanlatokat tesznek azoknak az uzleti elofizetoknek, akiket el akarnak horgaszni a matav orra elol. . diohejban.
sziasztok, ha megszólítattam, válaszolok. sajnos pozítivumot nem sokat tudok mondani, hacsak az osztalékfizetést nem. bár az előttem szólókkal ellentétben azt én nem minősíteném magasnak, hisz akkor inkább már Démász, Elmű... szóval nem árt óvatosnak lenni, bár én is számítok egy kisebb emelkedésre a konvergencia miatt (előbb-utóbb utánna megy a többi blue chipnek). viszont akkor lehet, hogy érdemes kiszállni, mivel igen sokan vannak beragadva, akik egy emelkedésnél azonnal eladnának. a kérdés, hogy ki lesz a vevő, ki lát egy ilyen papírban fantáziát? és a vevői-eladói oldal súlya hogyan alakul? az ingatlanpiacon én sem várok emelkedést, mivel az áraink már csatlakoztak... üdvö zlettel:
Törölt felhasználó2003. 10. 19. 20:39
Valóban olyan szinten ugrottak meg a blue chipek mindegyike, hogy a kisbefektetők számára nem maradt más mint a Matáv, ha még keresni akarnak, és nagy osztalékra akarnakszert tenni. Mindenképpen emelkedni fog, vagy ahogy mások mondják felzárkózni a "nagyokhoz". Hogy ez mikor fog megtörténi? Csak hetek kérdése. Honnan veszem ezt? Ahogy Kosztolány apánk mondaná: " A jó tőzsdést az különbözteti meg a rossztól, hogy nagyobb a fantáziája, és a képzelőereje." Andr ét is ez a gondolat vitte előre. És még egy idézett Einsteintől: "Sokkal fontosabb a fantázia, mint az ész"
Heló Zolko! Bízom látnoki képességeidben! Az ingatlanárak szárnyalását én is kétlem, csak próbáltam valamit mégis tenni abba a képzeletbeli másik serpenyőbe is. A kereslet-kínálat alapigazsága szerintem a BÉT-re is igaz, úgyhogy a görög csodát (az árfolyam megötszöröződését) nem várhatjuk idehaza az uniós csatlakozástól. Biztos lesznek nyugati alapok akik eztán szívesebben vesznek CEE-részvényeket, de ez aligha hozhat árfolyamtöbbszöröződ ést. Emelkedés szerintem csak fokozotaosan az eszközök és a piacérték növekedésével következhet be, így én is osztom azt az álláspontot, hogy a BÉT kapitalizációjaának bővülési üteme meghaladja majd a nyugat-európaiakét. Nos ebbe a trendbe illeszkedik majd a Matáv is, hiszen semmi fundamentális oka nem látható a nagy növekedésnek. Mindez t csak zárójelben említettem. Üdv, Pre gunta
Szvsz a Matáv úgy van kihagyva a raliból mint anno a Mol az el?z?b?l, vagyis teljesen... Lehetség es pozitívum: Többtonna aranyat találnak a Krisztina körúti Matáv-székház udvarán elásva. :-))
Kedves Pregunta! Látom kétségbeesetten keresed a pozitívumokat, melyek egy esetleges jövőbeni Matáv-emelkedést generálhatnának. Viszont az általad leírtakkal nem értek egyet: csatlakoznom kell azokhoz az ingatlanpiaci szakértőkhöz, akik nem várnak számottevő emelkedést az ingatlanpiacon az EU csatlakozás első néhány évében. Az okok számosak, de talán a legegyszerűbb közgazdasági megközelítés: az áremelkedéshez jelentős kereslet-növekedés (vagy kínálat-csökkenés) kell. Ki fogja ezt generálni? Mindenese tre szeretnélek megnyugtatni: szerintem mindennemű fundamentális ok nélkül is 1000 Ft felett lesz idén a Matáv. Hogy mi az oka? Venni fogják. Miért? Mert lassan nem lesz más blue-chip, hiszen a többiek már rekordokat döngetnek. Pusztán ennyi. Ez is csak egy vélemény. Egyszerű, az enyém, de hiszem.
Törölt felhasználó2003. 10. 18. 09:59
Sajnos az én képzeletbeli mérlegemben is a veszélyek serpenyőjében van több, de kiváncsi vagyok ti mit tennétek a lehetőségek serpenyőjébe. bm1 és brumi000 megtennétek, hogy soroltok néhány érvet ide is (vagy ha nincs, akkor azt is jelezzétek, kérlek) Mi értékelheti feljebb a Matávot? Félek, hogy csak az EU-csatlakozás nyomán várt ingatlanpiaci boom viszi feljebb az ingatlaneszközök értékét. a fejlesztései elavulnak, a vezetékes, mobil és internetbevételek dinamikája a következő öt évben együttesen aligha fog emelkedni. Miért emelkedne? Felvásáro lni nem fogják, új üzletág felé nem tud nyitni, a piac kedvező fordulattal számára nem kecsegtet. Lehet, hogy a cég a lassú elmúlás napjait éli? Cáfoljatok rá, kérlek szépen!
és még néhány negatívum: - a papír jól árazott, nincs alulértékeltségből eredő jelentős potenciál - nincs eredménynövekedési dinamika (csak össze kell hasonlítani a MOL, OTP, Richterrel) a Matávot ne csak önmagához hasonlítsd, hanem a befektetési alternatívákhoz, ezért ment a többi. de elképzelhető, hogy a Matáv is feljebb zárkózik majd az élbolyhoz, de erre nem merek fogadni. a MOL még mindig jobb storyt nyújt...
Törölt felhasználó2003. 10. 17. 19:03
Akkor néhány negatívum: - a vezetékes vonalak száma csökken - a mobilpiac telit?dött, elkezd?dött az árverseny - az EU-ban már nem lehet fenntartani a kamuliberalizációt a vezetékes piacon, valóban be kell engedni a konkurenciát - a 3G-tenderen az állam egy valag pénzt be akar szedni, viszont az egész 3G-rendszer megtérülése kérdéses. -stb.
Törölt felhasználó2003. 10. 17. 18:40
Az előzetes tervezetet jócskán túlszárnyalták. Az eddig fejlesztés alatt álló HSLL rendszert tökéletesen befejezték és tesztelték, amelyre a tervezet szerint jövő év elejéig kellet volna várni. A Deutsche Telecom óriási pénzt fektetett be a nyáron, amely majdnem a dupláját hozta vissza köszönhetően a Matávnak. A Matáv mint vezetékes telefonszolgáltató már csak vidéki területeken jelenik meg, de a nagyvárosokban már a banki rendszer gyorsaságát köszönhetik neki. Elérték továbbá, hogy az ADSL mindenki számára elérhető és megbízható legyen sokkal olcsóbban. Persze, hogy vannak gondok az ADSL-lel, de a megbízhatóságot az ISDN-hez képest mérem. A 2003-as évben rekordbevételre számíthat, és ez rekordméretű osztalékot is jelent minden részvényes számára.
"mikor az év egyik legjobban fejlődő magyar cégről van szó?" mit ertesz fejlodes alatt?
Törölt felhasználó2003. 10. 17. 17:01
Nagyjából én is így látom, és sajnos én sem tudom, hogy hova rohant a józan ész. Úgy érzem, mintha már a Matáv csak megszokásból lenne a Blue Chip részvények között.
igazságot a Matávnak
Senki nem látja az összefüggéseket?
Már rég 1000 Ft felett kéne, hogy szárnyaljon a Matáv pedig alig éri el a 850-et.
Nem értek semmit?
Valaki mondja meg miért tartják tudatosan alacsony áron a részvényeket, mikor az év egyik legjobban fejlődő magyar cégről van szó?
Milliárdokat lehetne keresni vele, ha az emberek nem ilyednének meg attól, hogy felment 905 pont fölé, és egy kicsit esett.
Miért nem gondolkoznak az emberek?