Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 13:20

Gyurcsány: a perverz elosztás megszüntetése a cél  

Ugrás a cikkhez
Önmagában is rendkívüli jelentőséggel bír az a kérdés, hogy Magyarországon lehessen dolgozni, a munkáért tisztességes jövedelem járjon

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=54373
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
prfecó 2005. 05. 26. 12:13
Három gyerekes családapaként azt élem meg, hogy sokkal roszabbul kezdek élni, mióta azt magyarázzák be , hogy törödnek a gyerekes családokkal.Az uj bevezetendő lépések csak elvesznek noha a nettó jövedelmünk Asszonnyal kb 200.000.
prfecó
werkaz 2005. 05. 26. 12:05
Előzmény: #47  bpmcwap
Bár nézetem szerint a gyerekvállalásnak, és az anyagi helyzetnek nem kellene hogy köze lehessen egymáshoz. Mert ha ez így lett volna mindíg, a középkorban az emberiségnek ki kellet volna halnia. Szempontok a fontosságuk sorrendjében.
1. Az ember létének értelme, a gyerek. Ha ezt nem hiszed nincs neked. Ha lesz elhiszed :))
2. Érdekes módon a nagyon nagy bajok megszüntével, az anyagi megélhetés kérdése megszünik szemponttá lenni a gyerekvállalásban. Lsd. világháborúk utáni demográfiai robbanás.
3. Egy bizonyos jóléti szint felet!! kezdenek el gondolkozni az emberek a kérdésen... kell-e gyerek. Mert ez a szint már olyan kívánságokat szül (pláne a mai marketing hatására) amelyek elérését egy gyerek vállalása meghiúsíthat. Ilyenkor, a kívánságokkal mesterségesen teletuszkolt gondolkozásunk mérlegre állítja a gyerekvállalás kontra egyéb kívánságaim kérdését. És sok esetben az egyéb győz. Tulajdonképpen az értéktelen használati tárgyak és szolgáltatások utáni vágyakozás hiúsítja meg azt hogy kiteljesedhessen az életünk.
(Már akinek :)) nekem már van 3 is :))
bpmcwap
bpmcwap 2005. 05. 26. 11:50
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
azért megfogalmazom saját álláspontomat ha nem sértek meg senkit!Szoval mi az asszonnyal szeretnénk gyerekeket,lesz is és nem is egy hanem legalább 2, de talán inkább három DE, én nem szeretnék egy ilyen "létbiztonságban", "jogbiztonságban", "közbiztonságban" gyerekeket, nekunk azért nincsennek még gyerekek - pedig isten látja lelkem hogy imádom a manokat és már nagyon vágyom a sajátomra - , mert nem adottak a körülmények... azt hiszem jó darabig nem is lesznek... :( lehet hamarabb emigrálok, mitsem hogy hazánkba neveljem asszonyom méhének és szerelmunk gyumolcsét...
csak ennyit akartam hozzáfűzni...
Törölt felhasználó 2005. 05. 26. 11:04
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
Adót az fizet, aki dolgozik és akar. A gyerek azzá lesz, amivel a szülői háztól útba indították. Ha azt látja, hogy öten voltak testvérek, anya egész nap otthon volt velük, apa el-eljárogatott seftelni, és a pótlékokból, segélyekből szépen el voltak, miért akarna mást csinálni. Nincs rá indíttatása. Attól, hogy nagyobb a lélekszám, nem feltétlenül lesz több adófizető. Sőt! Először talán annak alapját kellene megteremteni, hogy kimüvelt, az országért tenni ( saját haszna biztosítása mellett ) akaró emberek legyenek többségben , akik megteremtik annak lehetőségét, hogy több állampolgár=több adófizető.Úgy gondolom ezt kívánja a jövő generáció érdeke és nem a segélyből élő tömegeket.
A DOLGOZÓ 4-6 gyereket vállaló és NEVELŐ családoktól nem sajnálom a pénzt.
Törölt felhasználó 2005. 05. 26. 09:37
A mai gyermekek a jövő adó fizetői, gondolom ezért alkalmaz sok ország ilyen jellegű SZJA kedvezményt.
A gyermek vállalási kedvet biztosan befolyásolja a családi pótlék és az adókedvezmény. Bár akkor lenne hatásos, ha a gyermeket vállaló család nettó összjövedelme legalább ne csökkenjen azzal, hogy az egyik szülő kiesik a munkából.
Sokan vannak olyan tehetősek, akik nem vállalják fel a gyerekkel kapcsolatos "macerát" vagy csak egy gyereket vállalnak - nekik szerintem tényleg több adót kellene fizetni. /Mondjuk egy magasabb kulcsot fizetnének vagy eltolt sávokban, mint a 2, 3 és több gyerekesek/.
Akik pedig hajlandók 4-6 gyereket vállalni, tőlük nem szabad sajnálni ezt pénz /mégha ez az egyetlen bevétel a családban/.
Törölt felhasználó 2005. 05. 26. 08:51
Lehet, hogy egy újabb perverz ötlet nem segít e gondolat hitelességének!!!
.
http://www.portfolio .hu/forum/topic.tdp? t=3059
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 14:54
Nem tudom ki vetette fel a gyermektelenségi adót, de szerintem a mostani családi pótlék rendszernél illetve adókedvezményes rendszernél jobb lenne. Fordítsuk meg a dolgot; ne az legyen közügy, hogy én aki nem dolgozok / ok teljesen mindegy / és unalmamban, megélhetésem biztosítása érdekében sorba csinálom / nem egyenlő a neveléssel /a gyerekeket bízva abban, hogy a közösség, az állam nem hagyja őket, hanem az hogy én aki anyagilag megengedhetném magamnak nem akarok gyereket nevelni. Egyszerűbben; nem segély, pótlék teljesen mindegy hogy nevezem formájában kellene a jutatásokat biztosítani, hanem természetben. Jobb orvosi ellátás, támogatottabb iskoláztatási rendszer/ a tehetséges, szerény anyagi háttérrel rendelkező gyerekek ösztöndíja, stb. / , sportolási és kulturális intézmények létesítésével. Mindenki annyi gyereket vállaljon amennyit biztonsággal fel tud nevelni. Hogy akkor a bizonytalan jövő miatt senki nem akar gyereket vállalni ? Aki igazán szereti őket az eddig sem a családi pótlék vagy egyéb kedvezmények miatt vállalt gyereket. Aki nem szereti a gyerekeket az ne is vállaljon. Elég bolond van ebben az országban szabadlábon, nem kell a számukat szaporítani.
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 14:15
'Ha kisebb a jövedelem, kisebb a támogatás a két vagy többgyermekes családoknál, amely problémákat vet fel. A szülő abban érdekelt, hogy ne álljon munkába, amely tarthatatlan.'
.
Ha nagyobb jövedelem mellett nagyobb a 'támogatás', akkor pont, hogy a munka lesz a cél, míg, ha a támogatást munka nélkül is megkapja a szülő, válik ellenérdekeltté... ...motíváljuk csak a szülőt, s ne az legyen a cél, hogy csak két szülő tudja eltaratani a gyerekeKEt, ha dolgozik...
S indezt úgy, hogy ha valóban baj van, segítsen az állam, de ha csak a motíváció hiányzik, de lehetőség lenne, akkor dolgozhasson a családfő... ...remélem nem titulál rasszistának senki, de ebben az országban már lassan a tábla is kék lesz, s a kávét is csak tej nélkül lehet majd kérni...
(Szóval ne alakuljon ki olyan rendszer, hogy azok járnak jobban, akik nem akarnak dolgozni... ...)
.
.
.
.
Gyurcsá ny: a perverz elosztás megszüntetése a cél
2005.05.23 13:20
.
Önmagában is rendkívüli jelentőséggel bír az a kérdés, hogy Magyarországon lehessen dolgozni, a munkáért tisztességes jövedelem járjon - vélte Gyurcsány Ferenc jelenleg is zajló parlamenti beszédében, amely a szociális rendszer szükséges reformjairól számol(t) be.
.
A munkáról, a tisztességes emberről szól Magyarország élete és érdeke - hangoztatta a minszterelnök.
.
Melyik gyermek mennyit ér? Minden gyermek egyformán fontos, az állam nem teheti meg, hogy tovább fokozza a már amúgy is meglévő különbségeket. Gyurcsány kijelentette: a magyar családok számára juttatott támogatás perverz elosztásra épül: a cél, hogy ne növeljük tovább a különbségeket.
.
Ha kisebb a jövedelem, kisebb a támogatás a két vagy többgyermekes családoknál, amely problémákat vet fel. A szülő abban érdekelt, hogy ne álljon munkába, amely tarthatatlan. Mindez nem felel meg a társadalmi igazságosságnak, összességében a szükséges támogatás harmada nem jut el a családokhoz.
.
.
.
.
...jut eszembe, tudja valaki, hogy mit dolgozott életében GYF?
???
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 14:10
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
:D:D:D
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 14:04
Előzmény: #39  werkaz
GYF több dolgot elfelejtett:
1. pl Nietzsche, aki kb: "a csöcselék elfelejti a jótetteket" - tehát hiába a kicsivel több pénz
2. pl Le Bont, aki kb azt mondta, hogy a tömegeket nem értelemmel (azaz magyarazni az uj strukturat, es grafikon lóbálás) kell meggyőzni, hanem érzelmekkel. Tehát kellett volna egy új név "Anya csak egy van" és kicsi emelés, semmi változás. Lásd Széchenyi terv.
csá
werkaz 2005. 05. 25. 11:59
Előzmény: #37  Törölt felhasználó
Jómódú nagycsaládok ? Hm... Csak a saját példámból indulnék ki. Nejem főállású anya, én havi kb. brutto 200 E -keresek. Ez nettó 160 körül van minden támogatással. Én igénybe tudom venni a gyerekenkénti 10 E adókedvezményt, plusz ugye a családi pótlék. De ez már benne van a nettó 160 -ban. Az új rendszerrel számomra semmi sem változik, csak az adójóváírás helyett családi pótlékként kapom meg ugyanazt a pénzt. A főállású anya 'fizetése' kb 20 E Ft. (jól meg van becsülve jövőnk építéséért) Szal a család havi jövedelme kb 180 E ft. ebből élünk öten azaz egy főre jut 36 E ft. És mi vagyunk azok a jómódú nagycsaládosok, hiszen a gyerekek után járó kedvezmények a mi esetünkben már stagnáltak. Pláne ha hozzávennénk még egy átlag lakástörlesztést is ami kb 50 E havonta, az éhezés küszöbére kerülhetnénk. Gratulálok. A bohócnak meg üzenném hogy ez a perverz gondolkodás ... jómód... fulladj meg !
saru 2005. 05. 25. 11:29
Most vasárnap véletlenül meghallgattam 14.35-kor a Kossuth adón a "Mit üzen a Rádió?" cimű műsort és ismét nagyon elszomorodtam!
Javas olom mindenkinek, legalább egyszer hallgassa meg ezt a műsort, mert csokorba vannak itt szedve országunk 3-4 millió koldúsának kérései!
Van aki ezer forintot kér villanyszámlájának kifizetéséhez, többgyermekesek ruhát, cipőt és ágyneműt kérnek, megbetegedett emberek használt mosógépet és esetlegesen TV-t szeretnének, egy idős néni álma tűzrevaló lenne és a sornak nincs vége, illetve csak a 25 perces műsoridő szab határt a következő vasárnapi műsorig!
Szinte hátborzongató volt mindezt végighallgatni, ilyen állapotok a kommunizmus idején nem voltak az országban, csak, ahogy, - az öregjeinktől hallottam, - a háború előtt!
Tehát itt tartunk 15 évvel a rendszerváltás után, a feltámadó Móricz Zsigmond és József Attila tovább folytathatná munkásságát, úgy tűnik a helyzet mitsem változott!
A parlamentben az ülés előtt szivesen meghallgattatnám a képviselőkkel kötelező jelleggel e műsort, hogy szembesüljenek azzal, hogy úri murijukkal szemben mi is történik a magyar ugaron!!!!!!!!!!!!!! !
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 09:47
Ez a perverz elosztás dolog felvetette bennem a kérdést, ha a jó módban élő többgyerekes családoktól Gyurcsány több felelősséget vár, vajon a jó módban élő gyerektelen vagy egy gyerekes családok, akik ugyebár nem veszik ki a részüket a közösség reprodukciós költségeiből vajon mivel kéne hozzájáruljanak közös feladatainkhoz?
Törölt felhasználó 2005. 05. 25. 09:44
Előzmény: #35  janosvitez
Mondd és a te gyereked egy testvérrel szeretne jobban játszani, vagy a labdájával? Sok egyedüli gyerek szívesen megosztaná a labdáját valakivel. És vajon kell e választani a labda és a testvér között, vagy elképzelhető, hogy egy családban több gyereknek több labdája is legyen?
janosvitez 2005. 05. 24. 22:48
Kissé elszomorodtam beirások tőbbségét olvasva,csak egy közelmultba történt eset jut eszembe:nálunk egy gyerek van s lenn játszott a játszotéren mikor oda lépett hozzá egy kislány(kb 4éves).Mondta a lányomnak neki nincs labdája s még két tesoja van és szegények megengedné-e,hogy játszon a labdával?Felmentem a lakásba lehoztam egy labdát és egy csomag nápolyit neki adtam......No Comment
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 20:08
Azért elgondolkodtató, hogy ha valaki keres mondjuk 10 millió forintot, és egy állatmenhelynek adományoz, akkor levonhat az adójából 30%-ot. Ha a gyerekeire költi, akkor semmit. Mert a szegényekért kell felelősséget érezzen. Mindezt egy lassan elfogyó népességű országban. Hát a degenerált népek kihalnak ez a történelem tanulsága... lsd. római birodalom.
Gyurcsány féle családmodell, 3 lecserélt öregecskedő feleségtől 3 egyke gyerek, ez az államnak is gazdaságos :-)))
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 11:01
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
A melegség = szegénység???
Az, hogy elvált, azt jeleneti szegény???
És ha nem házasodtak össze, miér nem? Hogy lebukás esetén kevesebb vesszen? Vagy azért, hogy nagyobb támogatásokat kapjanak?
Ki mondta neked ezt a sok marhaságot?
Ha én elválnék, és egyedül nevelném a három gyermekemet, alig változna a család jövedelme, az egy főre jutó még nőne is. Akkor szegény lennék???
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 10:56
Családi adókedvezményről nem csak akkor beszélhetünk, ha az összevont jövedelemből adják. Miért lenne így? A korábbi rendszerben az volt, hogy bármelyik szülő visszaigényelhette, meg lehett osztani.

A többiről: igen, ez a szoci rizsa. De azért vegyünk két példát.

Van egy család, ahol a jövedelem 10 millió/év, és vannak hárman rá, és vegyünk egy másik családot, ahol ugyanennyi a jövedelem, de hatan élnek belőle.
Ha megnézzük az egy főre jutó jövedelmeket, akkor az első család éppen kétszereséből garázdálkodik a másodikénak. Ugyanakkor az adókötelezttségeik tekintetében nincs különbség.
Szerinted normális dolog ez? Biztos, hgy az adókötelezettségnek kizárólag a megszerzett jövedelemmel kell kapcsolatban lennie, és nem szabad, hogy függjön az eltartottak számától? Biztos, hogy ez az igazságos rendszer?
Ha engem kérdezel, valószínűleg nem, az igazságos rendszer figyelembe venné az eltartottak számát is, ez pedig megvalósítható akár családi adózással, akár családi adókedvezménnyel.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 10:46
lemaradt a vége:
.
Szóval, ha a >támogatás
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 10:38
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
"Családi adókedvezményről" csak akkor beszélhetnénk, ha a család összevont, egy főre jutó jövedelméből adnának kedvezményt.
Ezesetben a "normális" családban növekvő gyermekek kapnának kedvezményt.
Erre nem volt példa az "újkori" magyar történelemben.
Miért?
Mert "ezeket a családokat nem kell támogatni".
A szegényeket kell, akiknek szülei munkanélküliek, elváltak, öszze sem házasodtak (esetleg melegek) stb.
.
Ha a >támogatás
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 17:35
"Az új rendszer keretein belül elsősorban a többgyermekes, alacsonyabb jövedelműeket szándékozik támogatni a kormányzat. A családi adókedvezmény erre az indoklás szerint azért nem megfelelő, mert azt éppen a leginkább rászorultak, vagyis az alacsonyabb jövedelműek nem tudják igénybe venni, hiszen nekik az adójuk is alacsony. "

Ahogy így morfondírozgatok, az jutott eszembe, ha ők tényleg olyan kevés adót fizetnek, akkor esetleg meg kellene emelni az adójukat, hogy vissza tudják igényelni a családi adókedvezményt.

Egy másik lehetőség, ne csak az szja-ból lehessen, hanem mondjuk az Áfá-ból, esetleg a jövedéki adóból, hiszen a "rászorulók" többsége ezt fizeti.
Természetesen ez számla ellenében menne, így a "rászoruló" kénytelen lenne számlát kérni, javulna az adózási morál is.

Biztosan lesz még egy-két ötletem...
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 16:50
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
Én nem vagyok meggyőződve, arról, hogy csere lesz. Mindent megtesznek azért, hogy maradjanak, ez az új rendszer is erről szól.
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 16:46
Előzmény: #25  opposition2002
Az en memoriam is veges, igy javitsatok ki, DE nem a 2002 ota levo intezkedesek szuntettek meg azt, amit mintha nagyjabol visszacsinalnanak ?
Szvsz ez is csak egy se fule se farka valasztasai igergetes.Tenyleg nem ertm, hogy miert szorul ra valaki aki tobb mint 6 milkat visz haza evente tisztan, most fuggetlenul hogy 1, 2, vagy tobb gyerek, elvegre ez egy raszorultsagi juttatas.De hat akik ezt blamalva ujbol a kormany szamlajara rojak , legalabb szimpatiat keltenek a kormany irant azoktol, akiket ez meg is erint. Szar keveres ez az egesz. Azt hiszitek tudjak azok ott hogy mit csinalnak.Az en nehany eves unokaocsem mar reg folnott, mire ezek meg mindig a puzzleval benaskodnanak.
Bizon yos, hogy benan kitervelt az egesz, nem lehet ra buszke aki osszekotyvasztotta a szamokat , meg aztan az is tuti ( mar tavaly keso nyar ota ) hogy ezek sem maradnak masodjara 2006 utan, igy az egesz ugyis fol lesz boritva ujbol.
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 16:26
Valamiért él bennem egy gondolat, hogy azok a családok, ahol becsületesen felnevelnek három gyermeket, taníttatják, majd mikor eljön az ideje, megfeleő anyagi háttérrel útjukra bocsátják, szóval, én úgy gondolom, ezek valamilyen szinten tiszteletet érdemelnének.
Azokra a családokra gondolok, ahol a szülők becsületesen dolgoznak, viszonylag elfogadhatóan keresnek, és becsületesen adóznak. A gyermekeknek természetes, hogy a szüleik dolgoznak, ezt a példát látják otthon, és a későbbiekben általában ezt is követik.

Az én szemléletem szerint ezek azok a családok, ahol több gyermeknek kellene születni, mert velük, rajtuk keresztül fog ez az ország előrébb jutni. A mindenkori hatalomnak az kellene, hogy legyen az elsődleges célja, hogy éppen ez a réteg erősödjön, szaporodjon, mondjuk úgy, hogy a meglévő egy-kettő mellé vállal még másodikat-harmadikat .

Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben azt látom, éppen ez az a réteg, amelyik valamiért nagyon csípi a kormányzat szemét. Ki tudja miért, talán, mert tanulnak, taníttatják a gyermekeiket, és kevésbé befolyásolhatók? Nem tudom.
De sajnos a jelenlegi kormányzat folyamatosan ezeknek a meggyengítésén fáradozik.
opposition2002 2005. 05. 23. 16:25
Bizonyos perverz dologokat szerintem is meg kellene szüntetni, kezdjük például azzal, hogy tizenöt évvel a remdszerváltás után már nem az Apró családnak kellene eldönteni, hogy kiből lehet kormányfő és kiből nem.
Következő perverz megszüntetendő dolog, hogy ha megbukik egy kormány(fő), akkor azért illene a népet megkérdezni a dolgok állásáról (miként az most valószínűleg a németeknél történni fog, kormánypárti (!) felvetésre)
Az igazán megszüntetendő perverz dolog azonban az lenne, hogy a válaszások előtt pár hónappal felforgatunk olyan fontos dolgokat, mint a családtámogatási rendszer, hogy aztán a következő kormány majd visszacsinálhassa.
A z elvtársak azon vajon elgondolkodtak-e már, hogy a 29 OECD tagországból 26-ban miért van családi adókedvezmény (ld. a portfolio tavalyi adatgyűjtését)Nem perverz dolog-e az, hogy a tisztességes munka helyett segélyt adunk, vagy erre ösztönzünk ?
Sebaj. Józsikáék majd örülhetnek 2006-ban egy fél évig...
bpmcwap
bpmcwap 2005. 05. 23. 16:20
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
DE IGEN!RÁM is tartozik!és rád is és mindenkire!Emléxel a gazdálkodj okosanra?Na ezek szerintem a tábla feléig nem érnének el, mert csődbe mennének, pedig azzal aztán nem nagyon lehet olyat... és akkor a monopolyrol még nem is beszéltem,bár szt szvsz el sem tudnák kezdeni...
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 16:17
Előzmény: #22  bpmcwap
BP ,annyira ne vedd komolyan a dolgot.
bpmcwap
bpmcwap 2005. 05. 23. 16:14
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Tudja valaki hogy a költségvetésbe én mint magyar állampolgár hogy tekinthetek bele?Hogy tudom ellenőrizni az országom bevételeit és kiadásait TÉTELESEN!!!???Tudom hogy ez egy bazi nagy adathalmaz, de valahol csak összefutnak a szálak... és mivel én is fizetem, valamint az én országom költségvetése és az én beosztottjaim dolgoznak rajta, csak belenézhetek nem???
Törölt felhasználó 2005. 05. 23. 16:11
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
A fenét. Választási év lesz. Adóköteles, meg miegymás majd akkor lesz ha véletlenül mégis maradnának, bár ezt kétlem.

Topik gazda

soros gyorgy
4 3 2

aktív fórumozók

friss hírek További hírek