Patonai József, a Forrás Rt. elnök-vezérigazgatój a szerint május 31-ig lezárulhat a Forrás Rt. részvény - kárpótlási jegy cseréje. Patonai szerint a részvénycserét nem hátráltatja különösebben az, hogy az utóbbi napokban változás állt be a forgalmazó személyében. A korábbi győztes K&H Bankkal ugyanis az ÁPV Rt. nem tudott megegyezni a forgalmazás feltételeinek részleteiről, így végül a Forrás részvények forgalombahozatalát a CA-IB fogja végezni.
A bevezetendő Forrás részvények egy része (4 mrd Ft összérték) osztalékelsőbbségi lesz, melyek után várhatóan névértékre vetítve 4-6% osztalékra lesznek jogosultak a részvényesek.
E hét második felében nyújtja be egyébként a Forrás vezetése a cégbíróságnak a második apportban szereplő elemeket. Ebből kiderül, hogy pontosan milyen árfolyamon került át a társasághoz az a 22 db kisebbségi és többségi részesedés, ill. az a hét ingatlan, amelyet 4.6 ill. 2.1 mrd Ft-ra értékelt az ÁPV Rt.
" Az mondjuk eleve szomorú, hogy ezt meg minden nehézség nélkül meg lehet csinálni kicsi országunkba. Az öreg spekik csak legyintenek, "ez van, megszoktuk már". Mit lehet tenni?"Talán Keller Lászlónak szólni,ni-ni ott megint lenyúlás következhet! Vagy a mostani ellenzéknek felhívni erre a figyelmét.Sajnos a "Fidesz érában" messziről lesajnálták és hűlyének nézték a jegytulajdonosokat,e gyáltalán magát a tőzsde iránt ellenszenvvel viseltettek.Ezért nem ugrálnak mert vaj van a fejükön?A Magyar Nemzet címlapra tenné ha utánna járnának a dolgoknak. Oszlopos jól mondja az osztalékelsőbbségi trükk csak a 25%+1 miatt van.Hivatalosan mi a magyarázat?Kérték a kárpótóltak?!:) Röhej! Az a baj ,hogy mindegyik politikai oldal megéri a pénzet ,csak stílusbeli különbségek vannak.
A portfolio.hu is írt a témáról: http://www. portfolio.hu/cikkek. tdp?k=2&i=26362 A cikkben leírtakhoz képest nem történt változás Egyébként egész biztosan kell adózni utána, mert nem lehet tőkeszámlára tenni.
Abban egeszen biztos vagy, hogy csere eseten adozik? Hol lehet ezt megtudni a neten? Ha igy van meg kevesbe vonzo scerelni.En nem vagyok egy adoszakerto de valahogy ugy tudnam elkepzelni,hogy a beszerzesi es az 1742 kozott adozik, afolott pedig nem. Portfolio????
A KJEE élelmes emberek társasága volt, akik a rendelkezésre álló tudásukkal, és a helyzettel(szoros választások előtti időszak) kerestek maguknak nem kevés pénzt. Mikor elhallgattak, gondolom akkor adták el a papírjaikat. Csak aztán mócsing került a levesbe, mert a TEBÉSZ megkereste őket, hogy akkor harcolnak az ügyért, vagy ennyi volt. Most akkor mintha harcolnának, de ezek szerint nem csak nekem tűnt fel, hogy a motívációjuk(nyeresé gben történő érdekeltség) mintha hiányozna. Szerintem adni kéne nekik egy kis jegyet, és rögtön harcosabbak lennének!:) adózás: ha cserélsz, adózól. Ha a BÉT-en adsz el jegyet-amit a BÉT-en vettél, vagy adásvételi szerződéssel tudod igazolni, hogy drágábban vetted a szomszédtól-, nem. Az adózás pedig akkor lép életbe, mikor a jegyzett Forrás részvényedet eladod. Kérdés: mi után adózól? A jegy bekerülési ára után, vagy a cserét követően ha nyereséget érsz el a Forrás részvényeddel? Portfolio???
Kedves Oszlopos Koszi a valaszokat erdekesek, logikusak a kovetkezteteseid. Viszont a 13. pontban amit irsz az adorol azt nem nagyon ertem. Ugy tudom a torvenyi szabalozas nem emliti meg a jegyet, mint kulon adozot a reszvenyekhez kepest. Igaz azt sem mondja ki, hogy a jegy is ugy adozik (0 kulcs) mint a reszvenyek a tozsden. Ha ma eladom a jegyet a broki ceg nem von adot. Akkor most hogy is van ez? Szerinted most meg van annak kockazata, hogy a jovoben megadoztassak a jegyen, vagy a cserelt forrason elert hasznot? Vagy rosszul ertettem amit 200 Ft-rol irtal? Egyebkent az Antenna az osszes bajaval egyutt tenyleg vozobb, egyszerubb tortenet lenne mint ez a vaklo Forras. Az is erdekes amit tiktak ir, hogy csondben van a KJEE. Lehet uj nevet kene adni nekik: NKJEE, ahol az N nehany. Kivancsi vagyok a csere utan felveszik-e meg a telefont.
Szélsőségesnek és indulatosnak fog tűnni a következő megjegyzésem, pedig hidegfejjel fogalmaztam meg: nem hogy van élet a Forrás után, hanem akkor kezdődik. Az "elvtársak" lekaszálják a Forráson amit ők " megérdemelnek", de ez érthető is, hiszen a végén nem lehet "kavarni".Az EU csatlakozásra nem lehet jegy, jogilag nincs helye. És a végső bevonásnál "lenyúlni" sem lehet, hiszen ott tényleg csak értéken lévő dolgok jöhetnek szóba. A Forrást sportnyelven szólva "megbundázták", már csak arra leszek kiváncsi, mennyi bőr lesz a képükön, mi lesz a cseréhez a szöveg. Az mondjuk eleve szomorú, hogy ezt meg minden nehézség nélkül meg lehet csinálni kicsi országunkba. Az öreg spekik csak legyintenek, "ez van, megszoktuk már". Mit lehet tenni?
Törölt felhasználó2003. 03. 25. 12:43
Az Antenna jó megoldás lenne a megmaradt jegyek bevonására.Azt kell szem előtt tartani,hogy "van élet a Forrás után is" és mivel két év alatt le akarják zárni az ügyet kell lennie még felhasználási lehetőségnek.EU-ba csak nem lehet bevonulni ilyen jogi anomáliával.
Na, akkor vegyük sorra... 1. Nem, de jelek lesznek...ha folyamatosan hosszabítgatják a jegyzési határidőt a jegyzés ideje alatt, az azt fogja jelenteni, hogy kevesen cserélnek. 2.Jelek szerint nincs olyan vevő mosta tőzsdei piacon, aki nagyon rohanna, ugyanakkor az OTC-n keresnek jegyet, azaz lehet, hogy nincs még meg a tétel.A negyedik is ide illik...lenne ajánlat a tőzsdén is, de magasabb áron. 5.abban az esetben igen, ha valami jó hír jön a jegyzés alatt, esetleg az irányító csomag nincs még meg. 7. Igen, főleg ideges csapkolódást.Nyílván az ÁPV-s propaganda harsogni fogja, hogy "igen jó lehetőség", meg " nem tudni, mikor lesz legközelebb ilyen alkalom"...így lesznek, akik inkább eldobálják a piacon, mint ezt a rakás "moslékot" kapja a jegyéért. 8. Igen, bár nem esz különbség a kettő között. Mivel az irányító is szeereti a pénz, szerintem ugyanazon osztalékot kapják majd mind. Ez az elsőbbségi csak arra jó, hogy az irányításhoz ne 50%+1, hanem csak 25%+1 részvény kelljen. Csak ennyi a szerepe, semmi több!!!!!!!! 9. A vezetés garantálja.Osztaléko t nem csak nyereségből lehet fizetni(lsd. Pick) 10.Saját tőkén fog...csak a saját tőke nem 1742, hanem 1200 inkább:(( 12.Az lesz drágább, amelyik éppen az irányítónak az érdeke. 13.Egyenlen mondattal, hogy miért van ennyire lent a jegy ára:mert nem ér többeta Forrás.1200 Ft-ot érhet most a, 200 Ft az adó a prémium. De mindent összefoglalva az lehet a helyes, amit te teszel:harmadolni. a cserélt csomagot meg felezni, fele törzs, fele osztalékos. Amúgy szerintem ha az Antenna tőzsdei kibocsájtás keretében lesz idén privatizálva, úgy legalább 75%-ot adok annak, hogy ott is lehet majd jegyet cserélni. Csak hát itt is van 2 "ha".
Törölt felhasználó2003. 03. 25. 00:13
Kedves jegytarsak Az utobbi idoben felmerult bennem a gondolat, hogy megis cserelek - egy reszet -, mivel nem tudom eldonteni a harom lehetoseg kozul, hogy melyik lesz a legjobb. Tehat el is adok, cserelek is, meg is tartok valamennyit. A problemam az, hogy rengeteg kerdes merul fel bennem a cserevel es a Forras tozsdei szereplesevel kapcsolatban es nem tudom eldonteni, hogy A-ra vagy B-re csereljek. Felteszek nehany kerdest es megkoszonom ha valaki valaszol valamelyikre. 1. Meg lehet-e azt tudni a jegyzes folyamata alatt, hogy hol tart a jegyzes, melyikbol mennyit jegyeztek? 2. Szerin tetek erdemes-e a torzsbol jegyezni, foleg annak tukreben, hogy sejtheto: megvan az 50 % feletti tulaj. 3. Lesz-e kereslet a torzsre a tozsden? 4. Logikus lepes lenne kisebbsegi tulajdon begyujtese a tozsden – mivel jegyet azt hiszem mar nem lehet nagyban venni? 5. Esetleg elkepzelheto a jegybol egy roham, egy harc meg a csere elott? 6. Vagy mar tuti, hogy megvan az 50+1 tulaj? 7. Ha harcot nem is, de egy kis pezsgest el tudtok kepzelni jegybol a csere elott nemsokkal? 8. Szerin tetek foleg a B-t fogja a nep jegyezni az osztalek miatt? 9. Garantalt ez az osztalek, es ki garantalja? 10. Ha nincs nyereseg, mibol lesz osztalek? 11. Szerin tetek fog valamelyik sorozat a sajat token forogni, ha igen leginkabb melyik? 12. Mint a reszvenyeknel altalaban itt is a torzsnek lesz egy kicsit magasabb ara majdan a tozsden? 13. Es vegul: melyik lesz likvidebb? Ki fog egyaltalan Forrast venni es minek? Miert van meg mindig ennyire lent a jegy ara? Ekkora kockazat van bearazva a rettegett fotulaj miatt? Lehet ugy fog jarni mint a Zala v. Pick? Fog ez valaha 1742-n forogni? Kell ez nekem, kellett ez nekem? aaaaaaaaaaaaaa
Elvileg kormányrendelet szól arról, hogy mikor kell bevonni a jegyeket. Mivel itt már nem lehet választása a polgárnak, így csak államkötvény, életjáradék, vagy a tőzsdén már évek óta jelenlevő részvénytársaság részvénye jöhet szóba. Jelenleg úgy néz ki, hogy a bizonyosabb rövidtávú jövővel(Forrás) szemben sokkal kisebb kockázat a bizonytalan hosszútávú jövőt választani.(a jobb ma egy veréb mint....ismert közmondás ez esetben nem tűnik kifizetődőnek). Ugyanis az, aki megkaparintja a törzsrészvények 25%+1 részvényét, abban érdekelt, hogy mihamarabb a befektetett pénzéhez jusson, és ez rajta kívül senkinek nem lesz jó. És a csattanó az egészben: ha valamelyik kisrészvényes bepereli az ÁPV-t(és a CAIB-t), hogy az apport értéke nem felel meg a tájékoztatóban megfeleltnek, és esetleg megnyeri a pert, akkor az értékkülönbözetet megkapja a 25%-o vezető pakett tulajdonosa is, amiből gondolom jut a brátoknak is. Ki jár rosszúl? Az ÁPV-n keresztül az adófizetők, és a szerencsétlenek, akik cseréltek jegyet. Ki jár jól?.......
Törölt felhasználó2003. 03. 24. 11:15
Amit Oszlopos mond az Ok.De mi lesz azokkal akik nem cserélik be a jegyeiket,mert ugye nem kötelező ez a gagyi csere.Hiába mondják,hogy ez az utolsó lehetőség,ez egy baromság jobban mondva az egyszerű emberek megtévesztése,megvez etése.Mi van a kárpótlási jegytulajdonosok érdekképviseletével? (nem a Tebésszel)Most egy éve milyen nagy vehemenciával harcoltak a jogos követelésekért s most meg semmi... tiktak
Napnál világosabb, hogy a KH rájött, hogy az apport értéke köszönőviszonyban sincs az ÁPV "becslésével". Ezésrt nem akart felelősséget vállalni. Viszont érdekes, hogy a CAIB bevállalta így is. Pedig nagy bukta lesz, egyedül az fog jól járni, aki a 25%-hoz elegendő Kp.jegy csomagot megszerzi, mert a cég ennyivel irányítható esz. No meg persze azok az ÁPV-s és Forrásos "kollégák", akik ezt a vakok számára is egyértelműen látható helyzetet "kiügyeskedték". Mindenesetre maga a csere bukta lesz, max 35-40% csere lesz várhatóan. A 25%+a reményvesztettek és megtévesztettek. A Portfolio hogy látja ezt?
Forrás: még tavasszal meglesz a csere
Ugrás a cikkhezA bevezetendő Forrás részvények egy része (4 mrd Ft összérték) osztalékelsőbbségi lesz, melyek után várhatóan névértékre vetítve 4-6% osztalékra lesznek jogosultak a részvényesek.
E hét második felében nyújtja be egyébként a Forrás vezetése a cégbíróságnak a második apportban szereplő elemeket. Ebből kiderül, hogy pontosan milyen árfolyamon került át a társasághoz az a 22 db kisebbségi és többségi részesedés, ill. az a hét ingatlan, amelyet 4.6 ill. 2.1 mrd Ft-ra értékelt az ÁPV Rt.