Topiknyitó: tokos. 2007. 09. 11. 13:42

Fordított Áfa  

Most olvasom, hogy:

"Várhatóan januártól az építőipar egyes területein is bevezetik a fordított áfafizetést, amelyet tavaly januártól a hulladékkereskedelemben alkalmaznak. Ezt a lépést is tartalmazza az új áfatörvény, amelyet a Pénzügyminisztérium dolgozott ki. A fordított fizetési rendtől a pénzügyi tárca azt várja, hogy bevezetésével visszaszorul az általános forgalmi adó visszaigényléséből eredő csalások száma.

...

Normál esetben az eladó kiállít egy áfás számlát a vevőnek. Utóbbi az áfás összeget fizeti meg. Az eladó a beszedett áfát átutalja az adóhatóságnak, ahonnan később egy részét vissza is igényelheti. Előfordul azonban, hogy egyes eladók visszaélnek ezzel, és a befolyt áfát nem fizetik be. A fordított megoldásnál az eladó olyan számlát állít ki, amelyen nem tünteti fel az áfát, így a vevő csak a vételárat fizeti ki. Az áfát a vevő magának számítja fel, és fizeti be a költségvetésbe. Így az áfa összege el sem jut az eladóhoz, vagyis nem fordulhat elő olyan visszaélés, hogy az eladó nem fizeti meg a vevőtől beszedett áfát. "

Azt nem értem, biztos bennem van a hiba, hogy a vevő miért fogja inkább befizetni az Áfá-t? A vevők becsületesebbek?

Egyébként meg egy másik kérdés, hogy ha ezek után odamegyek xy-hoz, kérek tőle számlát egy adott cég nevére, kifizetem az Áfa nélküli árat, aztán eltűnök a ködben, mi lesz? Behajtják a cégen az én vásárlásom Áfá-ját, én meg fizetem az Áfa mentes árat?
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
watson
watson 2007. 09. 12. 17:17
Előzmény: #27  watson
januártól lehet hogy meglesz a megoldás?
"ha magánszemély adja el az ebben a pontban említett ingatlant, akkor a jövőben áfaalannyá válik, vagyis az adóhatóságnál regisztráltatnia kell magát. " link
azaz visszakaphatja remélhetőleg a telek áfáját amit kifizetett a vásárláskor, a cég meg áfás számlát fog kapni...
persze azért nyugtával a napot... mert ugye az áfát a vevő befizeti, a nettót odaadja a telek eladójának a telek eladója a szerzéskori áfát meg szépen vissz akarja majd kérni. Nade visszadják-e majd neki???
watson
watson 2007. 09. 12. 13:22
Előzmény: #26  minden6ó
"Ha magánszemélytől, akkor a ráfodítás, és az értékesítés közötti "nyereségre van áfakötelezettség. "
És ezt te technikailag hogy gondoltad???
Ha elad a cég egy lakást akkor annak van egy besorolás és a besoroláshoz tartozik egy áfa kulcs. Maximum a telek és a lakás külön besorolás alá tartozhat.
A ráfordítással a Társasági Adó alapot csökkentheted. A fizetendő Áfádat csak a levonható áfákkal csökkentheted a bevallási időszakon belül, azaz a magánszemélytől vett bruttó értékű telek áfáját nem vonhetod le, mert a magánszemély nem alanya az áfatörvénynek és ezért áfás bizonylatot (számlát) sem tud kiállítani, csupán egy adásvételit ír alá neked. Ergó mégegyszer megfizeted a telek áfáját, amit már a magánszemély egyszer megfizetett az önkormányzatnak.... :-(

Valaki tapasztalt tud erről itt többet nálunk???
minden6ó 2007. 09. 12. 09:35
Előzmény: #24  watson
Watson nem kötekedni akartam.

Szerintem, ha cégtől veszi cég, akkor egyszerűen továbbhárítja az áfát, és kész.
Ha magánszemélytől, akkor a ráfodítás, és az értékesítés közötti "nyereségre van áfakötelezettség.
Ha magánszemélytől veszi cég, az szja köteles, és nem áfaköteles.
Lehet, hogy neked van igazad, de én így gondolom.
tokos. 2007. 09. 12. 08:42
Előzmény: #17  watson
Hát itt nem elsősorban ingatlan vásárlásáról van szó:

"A tervek szerint egyes építőipari tevékenységeknél – az építési, szerelési munkáknál, illetve az ingatlanhoz kapcsolódó takarításnál, karbantartásnál, bontásnál – vezetnék be a fordított áfát. "

Ez szolgáltató tevékenység, nem ingatlan értékesítés..

Másrészt furcsa egybeesés, hogy éppen a kormányzati negyed bontási, építkezési munkái előtt vezetik be. Vannak véletlenek, de ekkorák?

Nekem gyanús a dolog továbbra is, nem annyira tiszta a helyzet, mint az Eva bevezetésénél volt, de majd rágódok még rajta egy kicsit.
watson
watson 2007. 09. 12. 08:26
Előzmény: #20  minden6ó
minden6ó, akkor légyszi valami jogszabályra utalj, hogyha a cég megvesz tőled egy 12 millás "építési telket", akkor miért is nem kell rátegye a 20% áfát eladáskor ???
Az áfa tv. 2. melléklet 1. pont külön is kiemeli hogy TAM (tárgyi adómentes) a föld, ide nem értve az építési telket.
Szóval ebből gondolom hogy rá kell tenni.

Ha rákell tenni akkor maradna, hogy beszámít a beszerzés áfatartalma.
De hogyan is számolja ki és számíthatja be a 12 millió forintos bruttó vételár "áfatartalmát", hiszen magánszeméllyel csak adásvételi van, számla nincs ??? És mi alapján teheted ezt meg?
jancsika 2007. 09. 12. 07:23
Előzmény: #22  jancsika
Helyesen: Az adótörvények nem ismerik az ÁFÁ-s számla fogalmát.
jancsika 2007. 09. 12. 07:22
Előzmény: #21  jancsika
Ja igen :

Nem létezik ÁFÁ-s számla fogalma az adójogban ismeretlen.
jancsika 2007. 09. 12. 07:20
Előzmény: #19  PImre
Jelenleg a számla kibocsátójának a számla kifizetettségétől függetlenül be kell fizetnie a számla ÁFA tartalmát a költségvetés felé. ( Természetesen vannak olyan tételek, amelyek 0%-osak, ÁKK- ÁFA területi hatályán kívüliek TAM-osak (tárgyi adó mentes), illetve speciális Fordított adózási módúak - hulladék) Azonban ma 4 MFt-ops határig választatja adózó , az un. AM státuszt, vagyis ilyenkor adozó nem alanya az ÁFÁnak, hanem Alanyi mentes státusza miatt nem tüntet fel számláin ÁFA összeget, de beszerzéseinek ÁFáját nem helyezi levonásba. Ez a helyzete akkor változik meg, ha átlépi a 4Mft-os küszöböt. A jelenleg hatályos adószabályok szerint a magánszemélyek nem alanyai semmilyen körülmények között az ÁFÁnak így ők "sosem helyezhetik levonásba ezt az adót".

Szerintem a fordított adózás megoldást megoldást jelenthetz azokon a területeken, ahol megfogható vagyonelemek értékesítése zajlik. Itt ÁFA kiesés nem érheti a költségvetést, hiszen nem lehet ellopni. Persze a hangsúly a kivitelezésen van, hiszen ha úhy fog müködni, hogy az adóbevallásban külön adószámonként jelezni kell, hogy melyik adószámú felé történt ilyen értékesítés, akkor tényleg nem lehet visszaélni vele. Majd elválik.

Mindenesetre a hulladékoknál nagyságrendeket esett vissza a mutyi, így ez még be is jöhet hosszú távon, hiszena tisztességes (és fizetni akaró) beruházónak nem kell ÁFÁt finanszíroznia a beszerzésekor ( ügyes akkor még utána sem).

A szolgáltatásoknál, illetve a a kis dolgoknál viszont ez nem müködne ezért érdemes lenne valami értékhatárt is feállítani.
minden6ó 2007. 09. 12. 07:19
Előzmény: #18  watson
Szia Watson.

A telekvásárlás-eladásnál nem fizetsz kétszer áfát, mert bruttó értéken veszed, és bruttó értéken adod tovább, ha nem számolsz haszonnal és költségekkel, akkor az áfa összege sem változik.
Amire Te gondolsz, az a lízingcégek problémája, mert jelenleg ők fizetnek kétszer illetéket.(mert ott kénytelen tulajdonossá válni az adott lízingcég)...
PImre 2007. 09. 12. 01:15
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
DLPH, én sem vagyok könyvelő, így szamárságokat én is írhatok. Sőt a konkrét adózási törvényeket sem ismerem naprakészen.

Ennek következtében sajnos egy mukkot nem értek a vélaszodból.

A hozzászólásom lényege az volt, hogy a 90-es évek elején bevezetett rendelkezés, mely szerint az ÁFÁ-t a számla kibocsájtójának kellett fizetni, akkor is, ha nem kapta meg a számla ellenértékét, mélységesen igazságtalan volt.

Ha ezt már korábban eltörölték (tavaly, ahogy írod), akkor örülök. Nem tudtam.
watson
watson 2007. 09. 12. 00:45
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
DLPH, áfa törvény - igazsága...
szerinted ha veszel egy telket az önkormányzattól 10 milláért + áfa amit mondjuk most parcellázott, akkor ugye kifizettél 2 milla áfát és került neked 12 millába a telek.
Ha most eladod egy cégnek (vagy beapportálod), akkor bruttó áron tudod eladni, amit a cég ha tovább ad, akkor mégegyszer rá kell tegye az áfát amivel 14,4 millánál járna már a telek értéke úgy hogy nem keresett rajta a cég, azonban a piaci ára továbbra is csak 12 milla ha semmi nem változott.

Van megoldás arra szerinted, hogy ne adóztassák meg mégegyszer a telket ha arra egy cég építeni akar?
2004 jan 1 előtt úgy működött, hogy a telek tárgyi adómentessége folytán ha épített rá egy cég akkor kiszámlázta a telek tételt tárgyi adómentes tételként és a lakás tételt 25% áfásan.
Ma egyszerűen dupla áfát kell fizessen???
watson
watson 2007. 09. 12. 00:39
Előzmény: #1  tokos.
tokos "Azt nem értem, biztos bennem van a hiba, hogy a vevő miért fogja inkább befizetni az Áfá-t? A vevők becsületesebbek?

Egyébként meg egy másik kérdés, hogy ha ezek után odamegyek xy-hoz, kérek tőle számlát egy adott cég nevére, kifizetem az Áfa nélküli árat, aztán eltűnök a ködben, mi lesz? Behajtják a cégen az én vásárlásom Áfá-ját, én meg fizetem az Áfa mentes árat?"

Egyszerű, ha annak kell fizetni az áfát aki megvette az ingatlant és nem fizet, akkor van mire terhelni az összeget :-(
És igen behajtják, mert egy ingatlannal nem tudsz eltűnni.
Ezért akaarják immár ingatlanra bevezetni a fordított Áfát. Ne keverd az egyszerű fogyasztási cikkekkel, mert nem arra akarják bevezetni!
Törölt felhasználó 2007. 09. 12. 00:02
Előzmény: #13  PImre
Szia Imre ! :)) Köszönöm. Nem vagyok könyvelő,így simán baromságokat is gondolhatok. Naná.

"Ezért úgy szólt a rendelkezés, hogy aki kiállít egy ÁFÁ-s számlát (eladó, szolgáltató, stb.), az akkor is köteles kifizetni az ÁFÁ-t, ha a vevő nem fizetett"

Nem. Már tavaly sem. Nem vagyok könyvelő de a helyzet a következő :

311 Beldföldi vevők . 441 Belföldi szállítók
--------------------------------------------------------
A fordulónapra elkészített Áfa analítikádban tételesen ki kell mutatnod az összes, ebbe a körbe eső Áfa tartalmú bizonylatodat.
Célszerű az áfakörbe nem tartozóakat is kimutatni, ha már le van könyvelve, nem
nehéz.Ebben pontosan szerepeltetned kell, hogy melyek a ki nem egyenlített számlák.

Átutalásos (csekk, utalvány), is ebbe a körbe tartozik. A lekönyvelt, de folyószámlán nyitott tételeket (melyek ki nem egyenlítettek a fordulónapig), nem kell beállítanod az Áfa egyenlegedbe.

Vagyis bármely oldalon pénzmozgás nlélküli
tételt IS le kell könyvelni, de csak a kiegyenlíttet vagy részkiegyenlíttet tételek Áfa értékét kell az Áfa kimutatásba szerepeltetni.

A készpénzes számla azonnal teljesítve is és kiegyenlítve is van, nevében benne van, készpénzes. Így ezek értelemszerűen a folyószámlára azonnal előírás és jóváírás oldalra is rákerülnek, a kimutatásodban azonnal szereplnek mint kiegyenlített készpénzes tételek, az Áfa egyenlegedbe azonnal bekerülnek.

314 Külföldi vevők . 444 Külföldi szálítók
-------------------------------------------------------
Az export 0 % áfás, de ki kell mutatnod. Az Áfa egyenlegedbe értelemszeűen nulla kerül.
Az import áfa pedig a vámhivatali számlán kerül hozzád, kikerülhetelen a kimutatásból is és az egyenlegedből is.
Itt is érvényes, hogy kimutatási tételes kötelezettséged van , de a ki nem egyenlített számlák külön kimutatáson szerepeltetve nem kerülnek be az Áfa egyenlegedbe.

A fentiek tükrében nem értem, amit írtál.De azért, mert nem vagyok könyvelő. Elnézést ezért. :))

Amiért pedig a véleményemet írtam , nem az igazságosság léte-nem léte, hanem a hatékonyság. Te amúgy a módisítást igazságossági szempontból vizsgáltad. Erre a válaszom : semmivel sem igazságosabb, mint volt. Mert ebben az értelemben az áfatörvény más most is "igazságos"---> phú, micsoda jelző :)) bocsánat érte
Törölt felhasználó 2007. 09. 11. 23:19
végülis logikus lépés ez "forditott áfa" így elsőre hirtelen nemis tudom, hogyfogom kicselezni. :DDD

megvan! még akkor idén számítogépet ujítok, meg butorokat. :DDD
PImre 2007. 09. 11. 23:13
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
jonasjozsef, az ÁFA az egyelen igazságos adónem! Akkor is, ha egyes - főleg szélsőbal - csoportok berzenkednek ellene, hogy szegény szegényeket sújtja. Marhaság.

Az ÁFA előnye, hogy fogyasztási alapú. Aki többet fogyaszt, többet fizet, aki kevesebbet, az kevesebb ÁFÁ-t fizet
Ellentétben a személyi jövedelemadóval, és minden mással.

Az meg természetes, hogy vállalkozóként visszaigényled. A nevében is benne van: Fogyasztási adó! Tehát a vállalkozó nem fogyasztó, az ő kezén csak átfolyik az egyéb költségekkel együtt. Mindig a végfelhasználó fizet. Tehát, ha pék vagy, és lisztet veszel, hogy abból kenyeret süss, a liszt ÁFÁ-ját visszakapod, ha a megsütött kenyeret eladod a kereskedőnek, az ÁFÁ-t felszámolod neki, de magad befizeted az adóhivatalnak.

Ha a kenyeret nem a pékségből lopod (kapod, stb.), hanem a boltban veszed, akkor kifizeted az ÁFÁ-t, és szóba sem jön, hogy visszaigényeld. Megeszed a kenyérrel együtt az ÁFÁ-t is. Elfogyasztod. Ezért fogyasztási adó.
PImre 2007. 09. 11. 23:03
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
DLPH, most szerintem nagyon nincs igazad, amikor azt írod, hogy most a vevők fogják nem befizetni. Ha jól sejtem, az ÁFA törvény módosítása nem erről szól. Nem az a lényeg, hogy ki fizeti be az ÁFÁ-t, hanem egy végtelenül igazságtalan megoldást fog (talán) orvosolni.

A jelenlegi ÁFA törvény arról szólt, hogy az állam mindenáron meg akarta kapni az ÁFÁ-t, mindegy milyen áron. Ezért úgy szólt a rendelkezés, hogy aki kiállít egy ÁFÁ-s számlát (eladó, szolgáltató, stb.), az akkor is köteles kifizetni az ÁFÁ-t, ha a vevő nem fizetett. Szerencsétlen kisvállalkozók százai mentek tönkre abba, hogy megtalálták „életük üzletét”, és kaptak egy mondjuk egy tízmilliós megrendelést. Főleg, ha az eladó egy számítógép programozó, vagy más – kis tételekben dolgozó – kisvállalkozó, aki életében nem látott még 1 millió forintot egyben. Elvégezte a munkát, kiállította a számlát, de a megrendelő nem fizetett. Mert esze ágában sem volt. (Én életemben egyszer jártam így egy százezres számlával, de az is baromi kellemetlen volt, akkor szembesültem a törvénnyel.) Nem elég, hogy a kisvállalkozó nem kapja meg a ráfordításait, a munkája ellenértékét, de még neki kell a semmiből előteremtenie az ÁFÁ-t. És egy tízmilliós megrendelés után a 2 milliós ÁFA befizetési kötelezettség sokak életét, vállalkozását tette tönkre.

Szóval ne az államot sajnáljuk, hogy miért nem kapja meg az ÁFA bevételt, hanem örüljünk egy végtelenül igazságtalan rendelkezés megszüntetésének.
Törölt felhasználó 2007. 09. 11. 22:23
Előzmény: #11  minden6ó
A korlátozásokról - állami szinten - rossz emlékeim vannak, bár fiatal vagyok (56-előtt még nem éltem) ...
Hogyan lehet korlátozni (kormányozni) ha mindíg maradnak kiskapuk ?
És mindíg maradnak ...
minden6ó 2007. 09. 11. 22:18
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Így igaz, ezért vezették be először a fordított áfát a hulladékra. :)))
Ha jól le van korlátozva a termékkör, akkor ez jól működő dolog.
Törölt felhasználó 2007. 09. 11. 22:10
Előzmény: #9  minden6ó
Magyarul, amit a cégnek vesznek de a vállalkozó és családja használja azután nem fizetnek áfát ...
Akkor mi változott ?
Hogy kinek írja a számlát ? Hozzácsapja valamelyik megrendelőéhez és felszámítja munkadíjba ...
minden6ó 2007. 09. 11. 22:05
Előzmény: #8  minden6ó
Persze ez csak akkor működhet hogyha minden esetben áfavisszaigénylésre-fizetésre nem jogosult a végfelhasználó (nem áfa-alany), különben amely termék nem landol magánszemélynél, annak az áfályát sosem élvezheti a költségvetés. :))
minden6ó 2007. 09. 11. 21:58
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
link

Itt érthetően le van írva, nem hülyeség...
Törölt felhasználó 2007. 09. 11. 21:31
A vevő azért fogja "befizetni" az áfát, mert csak így tudja majd levonni a továbbértékesítései befizetendő áfájából. Eddig az volt, hogy a vevő kifizette az áfát az eladónak és az eladó nem fizette be a költségvetésnek. Ugyanekkor a vevő viszont az általa eladónak kifizetett áfát levonta a továbbértékesítéseiből keletkező áfabefizetési kötelezettségéből. A fordított áfa ezért leginkább ott jó, ahol a termék több értékesítőn keresztül jut el a fogyasztóhoz, hiszen ott könnyű a láncban vhol lenyúlni az áfát és ezzel borítani az egészet.
Törölt felhasználó 2007. 09. 11. 21:23
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
Jiujj jujj. Nézz utána, hogy az aht. áfabevételei milyen nagyságrendűek. (nagyok)
Törölt felhasználó 2007. 09. 11. 21:17
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Ha nem lenne áfa,nem lehetne vissza élni vele!
Az költségvetésnek egyébként is "csak pillanatnyi "bevétel.
Nem is értem mire jó?
Veszek valamit áfás áron,és visszaigényelem az áfát!
Igaz,munkát adok 1 irodaház irodistának.
Törölt felhasználó 2007. 09. 11. 21:09
Előzmény: #3  tokos.
"Így az áfa összege el sem jut az eladóhoz, vagyis nem fordulhat elő olyan visszaélés, hogy az eladó nem fizeti meg a vevőtől beszedett áfát. " "

Na. Tudtommal olyan nincs , hogy valaki nem fizeti be az áfát, de a számlát lekönyveli.
Ezek olyan nem befizetett áfák, ahol a számla kámfort játszik.

Most majd a vevők fogják nem befizetni, és a számlákat nem lekönyvelni. Hanem jól begyújtanak velük a kandallóba az erdei faházban.

Újabb nagy ötlet ettők a géniusztól.
Hülyeország lettünk.
tokos. 2007. 09. 11. 20:56
Fiúk télleg vártam volna valami írástudótól, hogy mi van. Én vagyok a világtalan, vagy ezek adnak egyeseknek egy újabb EVÁ-t?
pampa 2007. 09. 11. 14:05
A második verzió nagyon tetszik. :))))

Topik gazda

tokos.
3 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek