januártól lehet hogy meglesz a megoldás?
"ha magánszemély adja el az ebben a pontban említett ingatlant, akkor a jövőben áfaalannyá válik, vagyis az adóhatóságnál regisztráltatnia kell magát. " link
azaz visszakaphatja remélhetőleg a telek áfáját amit kifizetett a vásárláskor, a cég meg áfás számlát fog kapni...
persze azért nyugtával a napot... mert ugye az áfát a vevő befizeti, a nettót odaadja a telek eladójának a telek eladója a szerzéskori áfát meg szépen vissz akarja majd kérni. Nade visszadják-e majd neki???
"ha magánszemély adja el az ebben a pontban említett ingatlant, akkor a jövőben áfaalannyá válik, vagyis az adóhatóságnál regisztráltatnia kell magát. " link
azaz visszakaphatja remélhetőleg a telek áfáját amit kifizetett a vásárláskor, a cég meg áfás számlát fog kapni...
persze azért nyugtával a napot... mert ugye az áfát a vevő befizeti, a nettót odaadja a telek eladójának a telek eladója a szerzéskori áfát meg szépen vissz akarja majd kérni. Nade visszadják-e majd neki???
Fordított Áfa
"Várhatóan januártól az építőipar egyes területein is bevezetik a fordított áfafizetést, amelyet tavaly januártól a hulladékkereskedelemben alkalmaznak. Ezt a lépést is tartalmazza az új áfatörvény, amelyet a Pénzügyminisztérium dolgozott ki. A fordított fizetési rendtől a pénzügyi tárca azt várja, hogy bevezetésével visszaszorul az általános forgalmi adó visszaigényléséből eredő csalások száma.
...
Normál esetben az eladó kiállít egy áfás számlát a vevőnek. Utóbbi az áfás összeget fizeti meg. Az eladó a beszedett áfát átutalja az adóhatóságnak, ahonnan később egy részét vissza is igényelheti. Előfordul azonban, hogy egyes eladók visszaélnek ezzel, és a befolyt áfát nem fizetik be. A fordított megoldásnál az eladó olyan számlát állít ki, amelyen nem tünteti fel az áfát, így a vevő csak a vételárat fizeti ki. Az áfát a vevő magának számítja fel, és fizeti be a költségvetésbe. Így az áfa összege el sem jut az eladóhoz, vagyis nem fordulhat elő olyan visszaélés, hogy az eladó nem fizeti meg a vevőtől beszedett áfát. "
Azt nem értem, biztos bennem van a hiba, hogy a vevő miért fogja inkább befizetni az Áfá-t? A vevők becsületesebbek?
Egyébként meg egy másik kérdés, hogy ha ezek után odamegyek xy-hoz, kérek tőle számlát egy adott cég nevére, kifizetem az Áfa nélküli árat, aztán eltűnök a ködben, mi lesz? Behajtják a cégen az én vásárlásom Áfá-ját, én meg fizetem az Áfa mentes árat?