Fazekas Károly, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója a mai 100 lépésről rendezett GKI konferencián elmondta: a magyar munkaerőpiac legnagyobb problémája az, hogy magas az iskolai végzettséggel nem rendelkezők aránya, itt nem a felsőoktatásra, és nem is a középiskolai képzésre, hanem az óvodai, illetve általános iskolai képzésre kell gondolni.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55658
Néhány hónapja, még az volt a baj, hogy agyon vagyunk iskolázva... Jó lenne, ha eldöntenék, mit szeretnének, vagy ha a közszereplők megtanulnának úgy fogalmazni, hogy ne kedhessék ki őket... ekkora baromságot!
Atyaúristen! Ki engedte ezt az embert az MTA közelébe?? Ki az aki megválasztotta igazgatónak??? Anélk ül, hogy minden mondatába belekötnék: "magas az iskolai végzettséggel nem rendelkezők aránya, itt nem a felsőoktatásra, és nem is a középiskolai képzésre, hanem az óvodai, illetve általános iskolai képzésre kell gondolni." Tehát az általános iskolát és óvodát elvégzettek aránya kevés az országban?? legfeljebb csak bizonyos társadalmi körökben, azoknál, akik a rendszerváltás óta kerülik a munkát és segélyből szeretnének megélni... Persze, diplomást mindenhova! Azokon belül is főleg közgazdászokat, jogászokat és bölcsészeket,meg hasonlóakat, akik a gyakorlatban nem sokat adnak hozzá az előállított javakhoz...(én is kgazdász vagyok és néha szégyenlem is, hogy a villanyszerlőkhöz képest milyen keveset adok az országnak) Szakmunká st és mérnököt kell adni, szakképzett munkaerőt, tudósokat, fejlesztőket, magas technikai képesítést igénylő munkák ellátóit, orvosokat stb. stb.!
En sem igazan ertem miert kell annyi diplomas, hogy azutan csak irodak legyenek ?,es gyarak, osszeszerelo egysegek stb meg nem? Ezen utobbiak egyre tobb van a kornyezo orszagokban, foleg hozzank kepest , s lasd novekszik is a foglalkoztatas.Azt kene kepezni amire szukseg van , ha toket akarnanak vonzani es nem okostojas tarsadalom bummot. Szerintem.
Rég olvastam már ekkora baromságokat, minthogy alacsony az iskolázottság, meghogy olyan állásokra lenne szükség, amely tartósan ellátható bármiféle szakképzettség nélkül is. Az unskilled worker specializációt hagyjuk meg inkább a harmadik világnak, azok a béreikkel úgyis versenyképesebbek ezen a téren. Az is égbekiálltó baromság, hogy a munkaerőpiacra való visszatérés helyett inkább adjunk szociális segélyt (ezt egyesek nagyon szeretnék). A képzettségnél meg sokkal inkább az a probléma, hogy túl sok a diplomás, kevés a szakmunkás, valamint főleg az, hogy nyelveket csak azok tanulnak, akik diplomát akarnak szerezni, a többiek meg nem. Több felemelkedett ország példája mutatja (Skandináv országok, Írosrszág, Hong Kong, Szingapúr, stb., hogy (leginkább az angol) nyelv ismerete a lakosság széles köreiben milyen jótékony hatást gyakorol a tőkevonzó képességre.
Fazekas Károly (MTA): az alacsony iskolázottság az igazi probléma a munkarő-piacon
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55658