Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 09. 23. 18:28
Előzmény: #12577  KrisztinaI
Az a helyzet Kirszti, hogy a mai emberek, sokkal de sokkal kisebb erőfesztéssel, és sokkal jobb körülmények között élnek, mint pl. a szüleim.
Mentálisan elég edzett vagyok, de bevallom én azt nem bírnám ki, mint amit szüleim a 90-es években kibírtak. Hogy ők azt a gazdasági, üzleti nyomást - amit gyerekként átéltem, a létbizonytalanságnak azt a fokát, az adóelvonások azon fokát ami a 90-es években sújtotta a vállalkozókat, hogy bírták ki, az számomra rejtély.
A 2010 utáni idők elképesztő jólétet hoztak a tanulatlan, egyszerű emberekenk Magyarországon (is). Sokkal de sokkal jobbat, mint megengedhettek volna maguknak. Most ez fog a visszájára fordulni.
Tetszik vagy nem tetszik.
Törölt felhasználó 2022. 09. 23. 18:24
Előzmény: #12570  Törölt felhasználó
Az anyagi része a kisebbik baj. Elveszet a tisztesség, a munka (fizikai és szellemi egyaránt) tisztelete és a becsületesség. Nincs, huss elillant, elpárolgott.
KrisztinaI 2022. 09. 23. 18:22
Nem haragudjatok, nem akarok veletek vitatkozni, de örülök, hogy beszéltünk, úgy kipityeregtem magamat, a nagyszüleimre gondoltam, az őseimre, hogy hálás vagyok nekik, sokat tettek értünk,  kíváncsiak voltak, mentek csinálták, és azért lehetünk itt (vagy legalábbis néhányan). :-)
KrisztinaI 2022. 09. 23. 18:22
Nem haragudjatok, nem akarok veletek vitatkozni, de örülök, hogy beszéltünk, úgy kipityeregtem magamat, a nagyszüleimre gondoltam, az őseimre, hogy hálás vagyok nekik, sokat tettek értünk,  kíváncsiak voltak, mentek csinálták, és azért lehetünk itt (vagy legalábbis néhányan). :-)
KrisztinaI 2022. 09. 23. 18:12
Előzmény: #12573  Placi82
Az én nagyszüleim is így éltek, bár nem ekkora területen, és a mi életünk egy jó része is a tőlük kapott zsebpénzből volt.
Ahol állatok és föld volt, ott volt egyfajta "jólét", de az , hogy  nagypapádnak könyvtára volt, nos az már egy next level ismét, nekem az anyukám vett először könyveket, szép könyveket, néha sajnálom, hogy elajándékoztuk őket a könyvtárnak, de ezek a dolgok nyitottságot mutatnak, érdeklődést a világ iránt, az én dédnagypapám vagy üknagypapám Amerikában volt, és talán abból a pénzből lettek a földek.
Az én nagyszüleim is meséltek a föld elvételéről, a kárpótlási jegyekről, a beszolgáltatásról, a termény rejtegetéséről, de valahogy megcsinálták, és valahol ezek a dolgok biztonságot adtak nekik. Hidd el, hogy ezek a dolgok sokat számítanak. Talán most értem meg a legjobban, hogy erről beszélünk, és hálás vagyok nekik. :-)
Az ismerősöm, vagy akiket a videóban látunk nem hiszem, hogy ilyen környezetből jönnek.
KrisztinaI 2022. 09. 23. 18:05
Nem tudhatod, hogy mikor vette a konyhát, innentől kezdve nem fogja tudni megvenni.
Ezek az emberek a megélhetésük határán voltak eddig is, és innentől kezdve nem fognak tudni semmit venni, de szó szerint semmit, és nekik semmilyen lehetőségük nincs, hogy több pénzt teremtsenek, mert a testükből élnek, és nem tudnak beülni a monitor elé shortolni, sőt valószínűleg azt sem értik, hogy mi történik velük, hogy vegyenek ennivaló tartalékot, semmit, csak azt, hogy több lett a számlájuk, és ezt ugyanabból a fizetésből ki kell fizetni
Az, hogy FF-ben kiröhögtek, nem ugyanaz a kategória, azok tanult emberek, akiknek pénze van, és nem akarnak mást hallani (ne félj, én is megélem veled), a kettő nem ugyanaz, de nekik hamarabb megbocsájtasz, mint ezeknek a kis eltévedt emberkéknek. :-)
Placi82 2022. 09. 23. 18:03
Előzmény: #12571  Törölt felhasználó
Nezd a vixet!!!!
Placi82 2022. 09. 23. 18:02
Előzmény: #12569  KrisztinaI
Nem nagybirtokos volt Kriszi! Hanem kulak paraszt! Magyaran nem zseller, vagy cseled. Volt kb 40 hold foldje, ami kb 20 hektar szar minosegu fold. Es azt is elvettek tole a kommunistak es jol meg is vertek. A nadragot meg az inget meghagytak neki ,a kis foldjet,es lovait elvettek. O tudta,hogy kell sporolni, es elore haladni , nem habzsi dozsizni. Es en is a moslekot hordtam a malacoknak, es 8 evesen mar kaszaltam a lucernat. Nekem akkor alakult ki az eros fizikumom, a paraszti munkatol. Hogy erthetted ezt felre. Ezt mar parszor le is irtam ,amugy. :)). En egy sokat olvasott muvelt parasztgyerek vagyok csak.:)
Clint
Clint 2022. 09. 23. 17:58
Maximálisan egyetértek.
Világ életemben minimum eggyel alacsonyabb szinten éltem, mint ahogy a fizetésem alapján élhettem volna. Tök mindegy volt, hogy keveset vagy többet kerestem.
Ezzel szemben 10 ből 9 ember fordítva csinálja 
Aztán csodálkoznak, amikor az első magasabb rezsi számla földhöz vágja őket. Néhány havi munkanélküliség után meg a vonat elé mennek. 
Törölt felhasználó 2022. 09. 23. 17:57
Stolz megint zsenit alkotott, amit be kell ide írnom az FF-ből:
"Egy olyan papírban, ami lassan 20 éve esik, elég nehéz lehet pluszban lenni. :D" by Stolz
Törölt felhasználó 2022. 09. 23. 17:52
Előzmény: #12567  KrisztinaI

Laci világosan leírta mi a gond, ha én nem voltam világos.
Ha új konyha van --> nincs hiszti a gázszámla miatt. Ha hisztizni akar a megélhetés miatt, akkor nincs Nike-póló, meg új konyha.
Hadd ne én legyek a hibás azért, ha valaki nem előrelátó. Hadd emlékeztessek arra, hogy még itt is mindenki röhögött, amikor mondtam, hogy baj lesz, éas készülni kell a rossz időkre. Akkor röhögtek, most meg hőbörögnek. Ez így nem megy.
KrisztinaI 2022. 09. 23. 17:49
Előzmény: #12566  Placi82
Igen, vannak emberek, akik tényleg önmagukon túl élnek, ez igaz...de ennek nem kellene extrának lennie.
Én tudom, amikor 18 évesen ottmaradtam a tesómmal, és a hűtőszekrény, és minden körülöttünk annyi éves volt, mint én... 
Az a konyha tényleg nem Miele konyha volt.
Szerinted ezek az emberek mennyit tudnak a megtakarításról, bármiről? A legtöbbjük még az állampapírig sem jut el.Jobban tették, hogy bútort vettek belőle, mert most a számlájukon már annyit sem érne, és már ezt sem tudnák megvenni, ahogy a szintén csóri ismerősöm, akik most cserélik a nyílászárókat egy vagyonért, amik már akkor is régiek voltak, amikor egyetemistaként a barátnője voltam.
A te nagypapád nagybirtokos volt, akinek könyvei voltak. Te nem ebbe a világba nőttél bele. Tudod, hogy mit jelent a fizikai munka, de valami mindig volt mögötted, még ha annyira nem is sok, de mentálisan egy másik világba nőttél bele, amiben volt egy relatív bőség, valahol, ahol mindig van valami az asztalon, és lesz is.
Clint
Clint 2022. 09. 23. 17:42
Előzmény: #12549  Törölt felhasználó
Szerintem semmi gond nincs az országban, a legújabb felmérések szerint is két harmaddal nyerne most a fidesz, a fidesz kamu ellenzéki pártjával, a mi hazánkkal együtt három negyeddel.
Nincs itt semmi látnivaló, minden rendben van.
RE: "Aki az átlag feletti, piaci árú rezsit fizet, az vagy spóroljon, vagy keressen többet"
KrisztinaI 2022. 09. 23. 17:41
Előzmény: #12565  Törölt felhasználó
Ültél szellemi munkát végeztél laptop mellett.
Nem mondom, hogy az nem lehet fárasztó, de lehet, de a tested nem használódik el, referenciát adott, és tovább tudsz belőle lépni.
Kérdezz meg egyszer valakit, aki tényleg fizikai munkát végez, milyenek lesznek a lábai, a kezei, a bütykök a kezén a műszak végén... én láttam a testvéremen.
Gondolj bele, hogy te mennyit kerestél, ő mennyit keres, és neki esélye sincs, hogy többet keressen, mert a testét nem lehet a végtelenségig használni,  nem fog tudni megtakarítani és tőzsdézni sem.
Nagyon minimális leverage van a kezében, nem mondom, hogy nincs, de nagyon minimális, ráadásul ha az embereken nő a mentális nyomás a megélhetésük miatt, akkor még kevésbé lesznek arra képesek, hogy tanuljanak, vagy egyéb dolgot csináljanak, ne haragudj, de nem tudod, hogy mit beszélsz.
Placi82 2022. 09. 23. 17:39
Előzmény: #12563  KrisztinaI
Nem irigylem, borsodi csori gyerek voltam. 6 eves koromtol segitettem a szuleimnek a fizikai munkaban, a foldeken,es az allatok korul. De latom amit latok. Es igaza van huminak 100%. En leszarom kinek milye van, azon oknal fogva, hogy nekem van eleg boven. Hidd el nem.irigylem. De ha ez az igazsag akkor ez van. En mentalitasom,az ha valakinek  10 milla kp va a zsebébe akkor se cserelje  le a konyhabutort, hanem befekteti, vagy tartalekol, vagy chfre valtja. Akkor meg ugye nem sirjon a  40 e ftos gaz szamlatol. Erre celoztam. Ha meg mar a padlason vasvillaval forgatja, hogy be ne rohadjon a sok dollar koteg,akkor legyen uj konyha, haz, auto. De legyunk liberalisak , eljen mindenki ugy ahogy akar. De aztan nem sirjon az anyagiak, vagy az adossaga miatt. Mert ezt ugy illene szerintem.  Na ez nem tetszik.Off
Törölt felhasználó 2022. 09. 23. 17:37
Előzmény: #12564  KrisztinaI
Volt olyan időszak, amikor 2 db 8 órás munkám volt párhuzamosan, éjjel meg a 3. munkában vállalkozóként programoztam az Audinak...
KrisztinaI 2022. 09. 23. 17:34
Előzmény: #12562  Törölt felhasználó
A mekis ember a szabadnapján hulla fáradt lesz.
Amikor nem volt pénzed, tanár voltál? Ha igen, akkor nem voltál fizikailag kifacsarva, az én testvérem dolgozott óceánjáró hajón, és összeesett egy idő után a 12-14 órás műszakban.
Nem akarok tovább vitatkozni veletek, de nem értem, hogy miért ezeket a kisembereket gyűlölitek... szegények nem tesznek semmi rosszat, még valószínűleg nagy lábon sem élnek.
Amit megértenék, az a középosztálybeli CSOK-os figurák utálata, akiknek az állam fizeti a lakást, a nagycsaládos autót, a rezsijét, nyaralgatnak, szépen vásárolgatnak a boltban, és élnek, mint középosztály... , mert nekik mindent az adófizetők vettek.
KrisztinaI 2022. 09. 23. 17:30
Előzmény: #12560  Placi82
Placi, ezek az emberek becsületesen dolgoznak, nem segélyből élnek, nem CEO fizetésből, és néha a konyha és egyéb dolgok felújításra szorulnak, és nincs Miele konyhájuk
Én voltam így, amikor a tesómmal ketten maradtunk, az álmunk egy új hűtőszekrény volt.
Te nem ezeket mented meg, hanem a CSOK-osokat, akiknél a kisgyerekre, a 300eFt-os gázszámlát is ki fogják veled fizettetni, mert nagycsaládos, és kell a szavazatuk. 
Én ezért sajnálom őket, mert ezek az emberek ebből semmit nem kapnak, bérből és fizetésből élnek, és most már semmit nem fognak tudni venni maguknak, még azt a kicsit sem. Te ezektől irigyled? Ugyan... nem ezeket mented meg, hanem azokat pénzeled, akikre szavaztál, mert a CSOK az ő zsebükbe megy.
Törölt felhasználó 2022. 09. 23. 17:30
Előzmény: #12560  Placi82
Pontosan ez a problémám. Nem Nike pólót kell venni, meg zsir új konyhára elverni a pénzt, hanem félretenni rosszabb időkre, főleg annak aki mekis munkából él. Meg talán a szabadidőben képezni magunkat...
De hát ő persze a szabadnapján nem megy el dolgozni.
Bezzeg én bevállaltam munkákat vasárnap is, amikor nem volt pénzem...
KrisztinaI 2022. 09. 23. 17:25
Előzmény: #12559  KrisztinaI
Ezek átlagemberek, akik a jelenlegi fizetésükből elvannak, néha talán vesznek valamit, és most még azt a kicsi többletet is elviszi a gázszámla. Én sajnálom őket. :-(

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek