tkom-ra néztem rá gyorsba a magas jegybanki kamaty okán, és 1 próbálkozás a lehetséges mozgások megfejtésére... tkom w (lin) https://www.tradingview.com/x/Ih9q3rio (ha vkinek van ötlete, kivi lennék rá!)
Ezek a logaritmikus rajzok mindig megriasztanak. Mivel kb 61,8 as visszaesere szamitol az hiszem, h meg kb kep alapjan 11000ft-nyi eses hatravan. Aztan rajovok, h en mar csak max 2200-2500 pottyot varok lefele. Es sztem meg akkor is csak a hosszutavu emelkedo trendet teszteljuk. (Teny, h en a 2008-as extra shortpozit kivettem a kepbol.)
Szerintem éppen elég, ha a sajtóban már megszellőztetett infók az EU eljárás folytatásáról és a meglehetősen szigorú szankciók mértékének véglegesítéséről döntés születik. Az elmúlt hetek emelkedése alatt az OTP árfolyama pozitív meglepetést árazott. Ha ez egyértelműen átfordul negatív kilátásba, ami további hónapokra eltolja a megoldást, az bizony beindíthatja az első dominót, a többi meg majd dől utána, ahogy smith83 már leírta. Ráadásul a döntés időben passzolna is a TA eseményhez, ha bekövetkezik.
vagy huxit jah. ahogy előttem is írták. de az hosszabb folyamat lenne addig eljutni hogy erről szavazzunk egyáltalán (vagy most nem is tudom hogy áll a jog, hogy kötelező-e szavaztatni róla a népet....ov-ból mindent kinézek, azt is hogy ezt megmásítja és szavazás nélkül léptet ki minket. vagy rúgat ki. ahhoz szavazás sem kell.) a lényeg, hogy a nagyesés a grafikonján itt van időben a közelben, és huxit addig nem valósul meg, se kirúgás szerintem... így ez az esemény nem lehet kiváltó ok, grafikon időtáv tekintetében.
nálam egy ilyenhez minimum atomot kéne ledobnia putyesznak. de nem akarom az ördögöt a falra festeni. de valami hasonlónak kéne történnie hogy ilyen hirtelen így bezuhanjon... lecammogás az más. azt hozhatja a kamatemelés hosszabb távon. de ilyen bezuhanáshoz tragédia kéne történjen. szerintem. bár nem én lettem kérdezve :D
Ja, és mind a gázár csökkenés, mind a megnövekedő vállalati csődök és munkanélküliség az infláció csökkenéséhez vezetne, ami miatt a kamatokat lejjebb lehet majd jelentősen vinni. Hogy mennyire, az attól függ lesz-e EU-s megegyezés.
:) Ezek valós kockázatok, de én kissé másként látom. A gáz helyzet kapcsán kifejezetten optimista vagyok, európa extrém gyorsan alkalmazkodik és diverzifikál, a gáz ára jelentősen esni fog a következő 3-6 hónapban. Ráadásul ezt a helyzetet Moszkva se bírja már sokáig, vagy jelentősen eszkalál, vagy visszavonul és politikai rendezést keres, ez utóbbi lenne a logikus lépés minden szempontból, számukra is. Ez a tél valóban nehéz lesz, főleg itthon, megnő a vállalati csődök száma, de nagy katasztrófára nem számítok. Mondjuk ha OV bemondja a Huxitot, akkor valóban el tudok képzelni egy 70%-os esést. :)
Elapadó EU-s források, aztán beszakadó forint, egekig emelt alapkamat, közben a gáz talán új csúcsra megy, sorozatos önkormányzati és vállalati csődök (már a mostani árakon sincs forrás a téli gázszámlára), emelkedő munkanélküliség, megugró NPL ráta a bankoknál, mély és sokáig tartó recesszió, aztán közben valami változás lesz a jelenlegi rezsim működésében is (akár nem feltétlenül a jó irányba) és ki tudja hol a vége, ha a dominó elkezd borulni. De ne legyünk ennyire borúlátóak, ne fessük az ördögöt a falra és pláne ne gyártsuk a híreket előre a charthoz! :)
Van vmi ötleted (vagy bárki másnak aki ilyen összeomlást vár TA alapján), hogy mi lehetne a funda kiváltó ok? Mert lássuk be, ehhez elég fajsúlyos dolognak kell történnie. 2008-ban a mostanihoz képest szinte semennyire nem voltak szabályozva a bankok, ma minden sarokba benéz a szabályozó + agyon vannak tőkésítve. 2008-ban úgy tudott akkorát zakkanni, hogy globális pánik volt attól, hogy összeszakad az egész pénzügyi rendszer.. Alapvetően TA alapján nézem én is a piacokat, de egy ilyen megalapozott várakozáshoz látni kéne vmi funda alapot is. És én global piacok szentiment + market breadth alapján nem látom azt, hogy itt égzengés-földindulás jönne a közeljövőben. Ha kitör a 3. VH az más.. Sőt én igazából középtávon optimista vagyok, főleg a DAX felülteljesítése látványos, pedig a hírek az utóbbi 3 hónapban sokkal rosszabbak, mint tavasszal, mégse ütött új mélypontot.
ELLI(o)TT KLUB