Topiknyitó: Portfolio 2017. 11. 25. 12:22

Élesedik a verseny a munkavállalókért: Meg kell tartani õket!  

Ugrás a cikkhez
Az általános munkaerõhiány egyre nagyobb kihívás elé állítja a munkaadókat: a betöltetlen álláshelyek már nem csupán a betanított vagy képzett szakmunka szegmensét érintik, hanem olyan szellemi területeken is tömegével
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
peter_s 2017. 11. 26. 09:34
Előzmény: #44  kadarviktor
Természetesen, így igaz. Adam Smith így ír erről: "A munkabérből élők osztályának érdeke éppen olyan szorosan összefügg a társadalom érdekével, mint az elsőé (az első a földbirtokosok). A munkabérek, mint ahogy azt már láttuk, sohasem olyan magasak, mint mikor  a munkáskéz iránti kereslet állandóan emelkedik, illetőleg amikor a  munkáskéz alkalmazása évről évre jelentősen nő. Mikor a társadalomnak ez a valóságos jóléte állandósul, a munkás bére csakhamar arra a színvonalra száll le, mely éppen hogy csak lehetővé teszi neki családjának eltartását és a munkásfaj fenntartását. Hanyatló társadalomban a munkabér még ez alá a színvonal alá is süllyed... De bár a munkás érdeke szorosan összefügg a társadalom érdekével, ő képtelen felfogni a társadalom érdekét, vagy megérteni annak összefüggését saját érdekével. Helyzete nem ad neki elég időt ahhoz, hogy a szükséges értelsüléseket megszerezze, nevelése és szokásai rendszerint alkalmatlanná teszik őt a helyes ítéletalkotásra, meg ha teljes értesülést is szerzett. Az ország tanácsában tehát hangját kevéssé hallják meg, és még kevésbé veszik figyelembe, kivéve bizonyos különös alkalmakat, mikor lármáját a munkaadók élesztik, terjesztik és tűrik, nem az ő érdekében, hanem saját külön érdekükben." 
.....
Figyeljük meg, hogy Smith szerint a munkavállalók éreke összefügg a közérdekel, a munkaadók érdekei pedig ellentétesek a köz érdekével (lásd előző hozzászólásom) és nagyobb a befolyásuk ezeket az érdekeket érvényre juttatni, mint a másik két osztálynak (munkavállalók és földbirtokosok osztályának). Nincs ezzel baj, természetes gazdasági viselkedés. Amíg a piaci törvények uralkodnak, addig ez így is lesz.
peter_s 2017. 11. 26. 09:13
Előzmény: #45  Mikieger85
Ez csak részben igaz, a valóságban csak a befektetők egy része áll tovább, akik adott tényezőárak (tőke, munka) mellett képtelenek profitot termelni. Ha maradéktalanul igaz lenne az állításod, akkor a BMW, Mercedes, AUDI nem termelne Németországban, Ausztriában, a Toyota pedig elköltözne az USA-ból olyan országokba, ahol olcsóbb a munkaerő. Az AUDI is elhúzott volna már Mo-ról Indiába. Lényegében cégek nélkül maradnának ezek az országok. Valójában az történik, hogy számos országban működtetik a tőkét ezek a vállalatok (multik) és olyan a termékelosztást valósítanak meg, hogy mindenhol profitot tudjanak realizálni, pl. a modernebb, drágább, fejlettebb termékeket termelik nyugaton, az érett, hanyatló szakaszában futó termékeket pedig viszik keletebbre. Egyébként a közgazdasági modellek szerint a versenyző vállalat számára a termék ára és a tényezőárak (így a humántőke ára is) adottságok, nem tudja őket befolyásolni, egyedül a tőke és a munka mennyiségére van ráhatásuk. Következésképpen a piac alakítja ki a humántőke árát, azaz nem tud túl drágává válni az összes gazdasági szereplő számára, olyan vállalat mindig lesz, amelyik ezt hajlandó megfizetni. Gondoljunk csak bele, Luxemburgban kb. 2000 euró a minimálbér, a társasági adó is elég magas, és mégis vannak olyan vállalatok, amelyek megfizetik ezt az árat. Jó lenne tudni mit értesz gyarmati gazdaság alatt.
Mikieger85 2017. 11. 26. 08:25
Előzmény: #46  watson
"Bónuszképp" a munkavállaló számára 8s vannak kedves meglepetései a kormányzatnak, pl a nyugdíjak lenyúlása.
watson
watson 2017. 11. 26. 07:43
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
"De még mindig nem tanult eleget némely cégtulajdonos."
ahogy a kormányzat sem tanult túl sokat...
Lehetsz te kiváló cégtulajdonos ha a versenyt korlátozzák protekcionista eszközökkel, vagy a szektorodat olyan közterhekkel súlytják ami  más országokéhoz képest versenyhátrányt okoz.
Mikieger85 2017. 11. 25. 23:59
Előzmény: #42  peter_s
Gyarmati gazdaságban teljesen lényegtelen a humántőke, a befektető szimplán továbbáll, ha a humán-erőforrás túl drágává válik. Először K-Eu, majd Kína, utána Bangladesh, végül megtalálják fekete-Afrikát...
kadarviktor 2017. 11. 25. 23:58
Előzmény: #42  peter_s
ez mind igaz de csak az egyik oldalról...
a másik oldal a munkavállaló, róla ugyanúgy elmondható h csak a saját érdekét nézi 
minél kevesebb melóval minél több pénzt akar.
Törölt felhasználó 2017. 11. 25. 23:47
Előzmény: #34  kadarviktor
"vicces amikor a melós akarja megmondani a cégtulajnakmit hogyan kéne....
én ki is hajítottalak volna ha a meló helyett nekem akarnál okoskodni....."
Vicces azt hinni, hogy azért, mert valaki melós,  és látja át a munkafolyamatokban azokat a dolgokat, amik nem jók és emiatt javaslatokat tesz, azt azért minősíteni, mert melós.
Te a begyepesedett, öntelt arrogáns sötét vállalkozófajta lehetsz ezek szerint, aki teljesen meg van győződve, hogy: én vagyok a főnök és én vagyok a legokosabb, melósnak kuss....
Nálam ez a vesztes kategória, akit körberöhögök amiért ekkora gyökér és megyek tovább....
peter_s 2017. 11. 25. 23:43
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Adam Smith - An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations: "A tőke használóinak eszméi és tervei szabályozzák és igazgatják a munka legtöbb műveletét, és ezek az eszmék és tervek végeredményben mind nyereség elérésére irányulnak... Az üzletemberek és különféle iparosok érdeke azonban több tekintetben eltér a közérdektől, és sokszor ellenkezik is azzal. A piac tágítása és a verseny szűkítése mindig érdeke a kereskedőnek (mai értelemben vállalkozó). A piac tágítása gyakran előnyös lehet a közérdekre is; a verseny szűkítése azonban mindig érdekei ellen van, és csak arra lehet jó, hogy a kereskedők a nyereségüket ennek természetes mértéke fölé emelhessék, és képtelen adóval sújtsák saját nyereségük érdekében polgártársaikat.  A kereskedelemre vonatkozó új törvény vagy intézkedés meghozatalára vonatkozó új törvény vagy intézkedés meghozatalára vonatkozó, az ő köreikből jövő minden javaslatot mindig a legnyagyobb óvatossággal kellene meghallgatni, és sohasem volna  szabad elfogadni, mielőtt a legnagyobb lelkiismeretességgel, sőt a  leggyanakvóbb figyelemmel hosszan és gondosan meg nem vizsgálják azokat. Mert olyan rendhez tartozóktól jönnek ezek a javaslatok, kiknek érdeke sohasem pontosan a köz érdeke, kiknek érdeke általában, hogy félrevezessék, sőt elnyomják az összességet, és akik tényleg sokszor félrevezették és elnyomták is azt." 
.....
Összefoglalva, a munkaadók, vállalkozók, iparosok, kereskedők, akárhogy is nevezzük, magasról leszarják, hogy mennyi a melós fizetése, nekik az a lényeg, hogy minél nagyobb nyereséget tegyenek zsebre, akár a köz kárára is. Ez a fajta gondolkodásmód mindenhol jelen van egy piaci mechanizmusokon alapuló rendszerben, nem csak Mo-n. Nyugaton azért más egy kicsit a helyzet, mert ott ismerik a humántőke fogalmát. A magyar menedzserek többsége számára a humántőke ismeretlen fogalom, éppen ezért nem is látják az összefüggéseket a humántőke és a profit között, ők csak a profitot látják. 
Törölt felhasználó 2017. 11. 25. 23:39
Előzmény: #40  Mikieger85
És hány cipészt is látsz manapság?"
Akkor miért ezt hoztad példának?
"Igen, az ügyfeleid olyan bizniszbe vágták a fejszét, amik eleve életképtelen ötletek."
Látod megint olyanról van határozott véleményed, amit nem ismersz. Persze ez picit sem zavar.
Mikieger85 2017. 11. 25. 23:24
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
És hány cipészt is látsz manapság? Igen, az ügyfeleid olyan bizniszbe vágták a fejszét, amik eleve életképtelen ötletek. Pl cipész a kínaicipő-bolt mellett.
Törölt felhasználó 2017. 11. 25. 22:59
Előzmény: #37  Mikieger85
Egy cipésznek mennyi kezdő tőke kell?
Bármikor lehet hitelt felvenni.
Szerintem olyan dologba próbálod azt észt osztani, amit nem ismersz.
Az én ügyfélköröm jelentős része KKV . Nagyon sokan hagyták abba és mentek külföldre dolgozni.
Mikieger85 2017. 11. 25. 22:50
Előzmény: #37  Mikieger85
Szülőfalumban kétféle "sikeres" vállalkozót láttam: az egyik rendszerváltáskor "örökölte" a fél TSZ-t, a másik meg egy nagycsalád kiskedvenc utódja volt, akinek a keze alá dolgozott az egész família. Így nem nehéz.
Mikieger85 2017. 11. 25. 22:48
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
Mert mondjuk nincs kezdőtőkéje?
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 11. 25. 22:22
Előzmény: #34  kadarviktor
Én odafigyelek arra amit mondanak és rengeteg dolgot megvalósítunk belőlük. Szerintem nagy önsorsrontás eltaszítani annak a lehetőségét, hogy az ember segítséget kapjon a vállalkozás fejlesztéséhez. Persze az üres fikázás meg többiek előtti okoskodás, szereplés más, azért tényleg piros lap jár hosszabb távon, ha az illető nem tud leállni.
Törölt felhasználó 2017. 11. 25. 22:07
Előzmény: #33  Mikieger85
"Pl régen minden faluban találtál cipészt. Ma ez már a múlté. Lehet nosztalgiázni, ez van. Persze, sokszor maga az üzlet működhetne, csak a tulaj gondolja, hogy legolcsóbbnál is olcsóbban akar munkaerőt, aki után "elfelejt" járulékokat fizetni."
És szerinted az alkalmazott miért nem csinálja pl. egyéni vállalkozóként tovább?
Így lenne "rendes" bére és biztos lenne járulék fizetve utána.
kadarviktor 2017. 11. 25. 22:01
vicces amikor a melós akarja megmondani a cégtulajnakmit hogyan kéne....
én ki is hajítottalak volna ha a meló helyett nekem akarnál okoskodni.....
Mikieger85 2017. 11. 25. 21:41
Sok üzleti modell egyszerűen nem bírja ki, ezek a dzsungel törvényei alapján egyszerűen el fognak tűnni.
.
Pl régen minden faluban találtál cipészt. Ma ez már a múlté. Lehet nosztalgiázni, ez van. Persze, sokszor maga az üzlet működhetne, csak a tulaj gondolja, hogy legolcsóbbnál is olcsóbban akar munkaerőt, aki után "elfelejt" járulékokat fizetni.
.
A balatoni idegenforgalommal nem tudom mi lesz pl, tipikus példa elvándorlástól súlytott ágazatra. A rövid szezon még magas fizetések mellett se tudna egy munkavállalót emberhez méltó módon eltartani, a "kérem a 3400Ft-ból - horribile dictu Erzsébet utalványból - a visszajárót" típusú vendégek tömege meg csak rátesz egy lapáttal...
Törölt felhasználó 2017. 11. 25. 21:10
Előzmény: #27  kadarviktor
És amiket leírtam a legelső hozzászólásomban ebben a topikban, kb 8-10 éve elmondtam szóról szóra a vezetőségnek, hogy aki jó képességekkel rendelkezik, az itt fogja hagyni őket illetve az ilyen hozzáállású vállalkozásokat az egész országban és majd nézhetnek....
És lám, kb 7-8 év múlva be is jött csodálatosan...
De még mindig nem tanult eleget némely cégtulajdonos.
Törölt felhasználó 2017. 11. 25. 21:07
Előzmény: #27  kadarviktor
Bizony.
Szakmunkás vagyok.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 11. 25. 21:00
Előzmény: #5  _Bekre_Pal_
majdnem okés, de lölönek nincs még csirkeneveldéje, ezért a sertéshús lesz drága :) vagy vesz azt is, hogy majd amikor lógni fog x év múlva a fél fideszes vezérkar, akkor is (legalábbis szándékaik szerint) récsöl meg a többi jól éljenek.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 11. 25. 20:53
Előzmény: #21  Mikieger85
Ezzel speciel a fején találtad a szöget. De a kutya ott van elásva, hogy a vállalkozó munkásai előtt is ott volt a lehetőség. Nem mertek vállalkozni, utána meg rinyálnak. De abban igazad van, hogy a vállalkozók elképesztően nagy része a simlis és a nagyon simlis skálán mozog :) a maradék kis része becsületes, nagy része meg egyenesen bűnöző.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 11. 25. 20:49
Előzmény: #10  _Bekre_Pal_
jó hír: megjött a plusszoló :)  rossz hír: ezt a pár mondatodat (bár nagyon is igaz) elég kevesen értették meg eddig Mo.-on, ahol "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitás meg félfeudális állapotok vannak (azért félfeudális, mert a másik fele meg komcsi...) ez volt amúgy: "amikor a vállalkozások kakát esznek, abból az alkalmazotti szektor is alaposan be fog habzsolni. fel kell ismerni, hogy mind egy csónakban evezünk, szükségünk van egymásra." 
kadarviktor 2017. 11. 25. 20:38
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
melós vagy?
Mikieger85 2017. 11. 25. 20:19
Előzmény: #23  _Bekre_Pal_
+1, nekem sem szokásom minuszolgatni...
Törölt felhasználó 2017. 11. 25. 20:09
Előzmény: #24  kadarviktor
Fantasztikus érv, bravo.
Én ebben élek, én ezt láttam és látom nap mint nap, és szépen látszott a folyamat....
De nem is értem, mit nem lehet ezen felfogni és látni és számolni a dolgokat.
Persze beböfögni valamit egyszerűbb.
De gondolom a sértettség beszél belőled, mint magyarországi vállalkozó, aki a zsebét tömte és tömi, a melóst meg kihasználja.
kadarviktor 2017. 11. 25. 20:00
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
ökörségeket tetszik beszélni....
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2017. 11. 25. 19:47
Előzmény: #21  Mikieger85
nincs mit
.
valaki bejött és végignyomott mínusszal, jó lett volna megtudni, mi nem tetszett neki, kár, hogy nem beszélt inkább. akikkel beszélgettem eddig a topicban azok bár nem voltunk egy véleményen de nem szórakoztak ilyesmivel.
Mikieger85 2017. 11. 25. 18:44
Előzmény: #19  Lajos50
Az 1számjegyű szja nagyon meredek dolog, még tiszta adóparadicsomokban se jellemző... A sok járulék és a magas ÁFA a gond.
Az egykulcsos SZJA se éppen szerencsés, még ha nem is kell a szocik brutál progresszív rendszere, ami az átlagbért maximális adókulccsal sújtotta, de lehet azért árnyalni kicsit a rendszert. Mondjuk a minimálbéresnek tényleg egyszámjegyű legyen (6-9%), a havonta milliókat hazatolónak meg mondjuk 20%.
Mikieger85 2017. 11. 25. 18:39
Előzmény: #20  _Bekre_Pal_
Sajnos a magyar lakosság többségénél bizony az m.richárd kategória jelenti a vállalkozót. Még ha nem is ennyire durván, d pl egyetemen kolijelentkezésnél 10ből 5 gyerek azért jutott be, mert anyuci-apuci minimálbérre bejelentett vállalkozó (nem alkalmazott, hanem főnök). Kisebb településeken jellemzően az 1-2 jelenlévő vállalkozó az, akinek jó kocsija, nagy háza van, míg a munkásai minimálbért visznek haza - legyen az a pékség tulaja, vagy akármi.
.
köszi a pontos 5letet!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek