Topiknyitó: elemes 2018. 01. 30. 08:14

Continental beruházás: Veszprém helyett NO GO zóna  

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/inkabb_tobb_bert_fizet_de_nem_magyarorszagon_fejleszt_az_autoipari_multi.655654.html
A Continental új gyártósorát mégsem Veszprémben építik fel, hanem a migránsok megszállta Belgiumban. Pedig az itteni 8 eurós bérköltséggel szemben ott 40 euróba kerül majd egy munkaóra.  A Continental állítása szerint Belgiumban nagyobb biztonságban lesz az új üzem.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kiegyezo 2018. 01. 31. 10:46
Előzmény: #52  Vazsmegyei
A helyzet az, hogy te hivatkoztal a belga beruhazas unios tamogatasara, te mondtad eloszor, hogy ilyesmi van a hatterben, hogy az unio meg a migransok, tehat rajtad van a "bizonyitasi teher". A cikken egy hang nincs ilyesmirol.
Amirol van:munkaerohiany
fluktuacio
celpiac kozelsege
Törölt felhasználó 2018. 01. 30. 21:42
Előzmény: törölt hozzászólás
Óvónéni, Palika kezdte! Oáááá!
Vazsmegyei 2018. 01. 30. 21:30
Előzmény: #49  kukutyinbenko
Előbb megvárom a te linkedet a belga projektről, mert ott még ki sem mondják, már megvalósult az, amiről mi még csak beszélünk! Tudok bánni az  álhírekkel, de nem hiszek az álhírek valóságában! Hogy állsz az álhírekkel? Mindent elhiszel vagy csak az álhíreket?
Vazsmegyei 2018. 01. 30. 21:17
Előzmény: #48  kukutyinbenko

Egy pillanatra nem vonom kétségbe a szavaidat! A kedvedért egészen biztosan lemondanak a családi pótlékról és segélyről is csak dolgozhassanak! Gondolom lasszóval fogják majd a munkaképes egyedeket is a technológia elsajátításához!
-Üzenetedet megnyugtatásul közvetítettem az UNIO illetékes bizottságának pénzügyi felelőséhez! 
-
Egyébként az UNIOs propagandának  sokat jelent egy ilyen mentő öv a migránsok vagy  munkanélküliek felkarolása érdekében! Nem sajnálják a pénzt, ahogy az Orbán kormány sem sajnálja, ha kiteheti az ablakba!
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 01. 30. 19:46
Előzmény: #49  kukutyinbenko
gondolom, ez volt a CAP esti szemlében
kukutyinbenko 2018. 01. 30. 19:24
Előzmény: #47  Vazsmegyei
Igen, magyar támogatás be lett ígérve mégsem idejött, belga támogatásról meg egy szó sincs a cikkben, ahogy uniósról sem. Ergo a te agyszüleményed. Ha mégsem, egy linket esetleg mellékelhetnél róla.
kukutyinbenko 2018. 01. 30. 19:18
Előzmény: #45  Vazsmegyei
Azt azért te sem gondolhatod komolyan, hogy egy migráncs alkalmas lenne egy modern üzemben, fejlett technológiát működtetve értéket előállítani? Vagy mégis?  Ráadásul ezek csak segélyért, meg családi pótlékért jönnek Európába nem dolgozni?! Vagy mégsem?
Ideje lenne szemináriumra menni NERtárs! Egyre több a kognitív disszonancia :)
Vazsmegyei 2018. 01. 30. 19:18
Előzmény: #46  kiegyezo
Nem keverném a két projektet! Van különbség az UNIOs és  a magyar támogatás között, nem beszélve az intelligencia központ magyar elismerésével!
-
Szakemberek majd kiszámítják mennybe kerül a belga projekt (ha megvalósul egyáltalán)!
kiegyezo 2018. 01. 30. 19:02
Előzmény: #45  Vazsmegyei
Mai reggeli hir, itt a portfolion:
"A Continental 2018 májusában nyitja meg mesterséges intelligencia központját Budapesten, az 5,5 milliárd forintos beruházáshoz 1,37 milliárd forint támogatást biztosít a magyar kormány."
Tehat, itt is lehet tamogatast kapni, megsem itt hozzak letre a beruhazast.
Vazsmegyei 2018. 01. 30. 18:51
Elvonatkoztatva az összes hozzászólástól, csak a téma címéhez! 
-
Azért került a drága béres Belgiumba, mert ott az UNIOs támogatással MUNKÁT adnak! a belga munkanélkülieknek (migránsoknak?) Egyéb más előnyt nem érdemes magyarázni! Profit realizálás! Ki van számolva!
Nem azért mert Veszprém nem lett volna jó! DE azért kövessétek nyomon ezt a Continantált, mikor ér újra Veszprém "környékére"!
kukutyinbenko 2018. 01. 30. 18:41
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
Az egészségügy "ingyenességének" mítosza politikailag igen szenzitív téma. Emiatt a kezelések nem fedezik a valós költségeket, ráadásul a költségek szétterítve az aktív korosztályokat terhelik. Praktikusan ez annyit jelent, hogy miközben a költségek nagyon jelentős hányadát az inaktívak ellátása teszi ki (gyerekek is,de főleg az idősek), ők már nem fizetnek járulékot a kapott szolgáltatásokért. Amikor még fizettek, akkor viszont a kérdéses csoport az ideje kisebb nagyobb hányadát külföldön fizette. Most olyan részletkérdésekről ne értekezzünk, 20 év múlva mekkora ellátórendszerre lenne szüksége 8.5-9 millió magyarnak, és mekkorára ha hazajön sok százezer nyugdíjas. Az nem kérdés a kórházakat ki fogja építeni felújítani, műszerezni, az orvosokat fizetni (ha lesznek ). A TB pedig majd utal ha tud, a kórházaknak a szolgáltatásokért cserébe. De oda egy nyugdíjas sem fog befizetni a jelenlegi felállás szerint. A fogyasztásával szerintem max mérsékelni fogja a részben miatta is menekülő aktív korúak kieső fogyasztását. Az időskorúak (65+) addigra csak a hazai lakossággal számolva bőven meghaladják majd a népesség felét. Erre jönne még pár százezer addig külföldön dolgozó friss nyugdíjas, ami addigra simán lehet hogy 70+ évet fog jelenteni a nyugdíj korhatár emelkedések miatt!
Ingatlant meg vagy vesz vagy nem, mivel aki innen ment el felnőttként, jó eséllyel örököl is valamit az itthon maradt szüleitől. Tekintve hogy a mostani aktív generációk jelentős hányada egyke, nem is kell majd hogy eladja, ha csak nem lesz szüksége pénzre odakint. Ha pedig a párjával együtt távoztak anno, akár két ingatlanuk is lehet addigra Mo-n, feltéve hogy ő is örököl, amire jó esély van, tekintve a lakosság 90+%-a saját tulajdonban él. Emellett az ingatlan elég improduktív tulajdonforma, így erre sem alapoznék gazdasági prosperitást. Ha pedig az öröklés és a hazatelepülés között bérbeadással hasznosítják, amire jó esély van, akkor inkább még innen szivattyúznak ki jövedelmet, amit máshol költenek el.
_
" Arról nem is beszélve, hogy ha kint maradna nyugdíjasként, ha itthon biztosított, akkor simán hazajönne amúgy is, ha valami drága kezelésre lenne szüksége, és ott nem kapja meg alanyi jogon."
_
Egyrészt ha biztosított miért ne kapná meg, a fogadó országok zöme pedig lényegesen jobb ellátást nyújt amiről hülye lenne lemondani ha már ott fizeti a TB-t. Másrészt a rák kivételével jellemzően egy váratlan eseménnyel szokott jelezni a szervezet hogy már tűrőképessége határára ért. A szívroham, agyvérzés, trombózis és hasonlók jellemzően beütnek mint a ménkű és nem szűrővizsgálat során derül ki a baj. Akkor pedig nem válogathat a user, ott kezelik ahol rosszul lett. Az egyre magasabb nyugdíj korhatárok miatt pedig szerintem egyre gyakoribb lesz, hogy egy ilyen esemény vet majd véget az aktív pályafutásnak, és veszi kezdetét a nyugdíjas lét. Az pedig tekintve a magyar lakosság egészségtudatos hozzáállását, szvsz sokaknak egyet fog jelenteni pár év kórházi kezelésekkel és gyógyszerekkel fűszerezett végjátékkal, nem pedig az aktív, évekig egészségesen utazgató német minta lesz jellemző. Ne legyen igazam.
Törölt felhasználó 2018. 01. 30. 16:32
Előzmény: #38  Peterbond
A gond inkább az Orbánékkal, hogy amit demográfia javító intézkedésnek adnak el a keresztény-kommunista szavazóiknak, azok valójában csak tovább rontják a helyzetet.
Törölt felhasználó 2018. 01. 30. 16:10
Előzmény: #41  Törölt felhasználó
Ja, és arról nem is beszéltem, hogy ha kint összegyűjtött valamekkora vagyont, itthon házat vesz belőle, az a pénz is a magyar gazdaságban köt ki.
Törölt felhasználó 2018. 01. 30. 16:09
Előzmény: #35  kukutyinbenko
Ha jogosult magyar nyugdíjra, akkor azt kint is megkapná itthonról. Ha itthon van, akkor az ottani és az itteni nyugdíját is itt költi el, ha kint lenne, mindkettőt kint költené el. Persze lehet olyan eset, hogy ez a kettő együtt nem teszi ki azt az összeget, amibe az egészségügyi ellátása kerül, de azért az átlag nem ez. Arról nem is beszélve, hogy ha kint maradna nyugdíjasként, ha itthon biztosított, akkor simán hazajönne amúgy is, ha valami drága kezelésre lenne szüksége, és ott nem kapja meg alanyi jogon.
signal2
signal2 2018. 01. 30. 15:58
Előzmény: #38  Peterbond
Erre adtam egy pluszt, mert én is így állok a dolgokhoz.
Peterbond 2018. 01. 30. 15:41
Ha a valosag nem tukrozi a vagyaidat nem biztos hogy a valosagot kell hibaztatni. Nem biztos hogy a tukor gorbe hanem tenyleg felszedett az ember par kilot.
Peterbond 2018. 01. 30. 15:38
Azert az ilyen vilagvege varo tulzo kommentek is legalabb annyira feleslegesek mint a "menekulnek haza a terrorizmus elol a magyarok " tipusuak.
Arrol tenyleg nem Orban tehet hogy a tarsadalom oregszik ahogy akkor is tizezrek mentek volna nyugatra ha itt a legjobb kormany lett volna. Orban feleloseget nezzuk realisan mert azert mindenrol sem o tehet.
andare 2018. 01. 30. 13:07
Törölt hozzászólás
kukutyinbenko 2018. 01. 30. 11:59
A demográfia pont lesz@rja az emútnyócévet, OV-t, vagy a te vágyálmaidat. 1975-ben volt idehaza a születési csúcs. Az akkor született kislányok, ma 43 éves nők, akiktől már nem várható túl sok gyerek. A későbbi kisebb létszámú generációk pedig egyre kevesebbet is tudnak szülni, még változatlan szülési  kedv esetén is, de messze nem erről volt szó. Folyamatosan csökkent a fertilitási ráta is. A meg nem született nők viszont nem fognak már szülni akár tetszik ez a Pártnak akár nem. A CSOK szvsz pedig sokkal inkább szólt arról, hogy a már meglévő 3 gyerekes közalkalmazottak még kivehessenek 20+ milliót a rendszerből, mielőtt befejezik a gyerekeik az iskolát...
Ez magánvélemény, de a környezetemben aki erre a CSOK-ra rámozdult, az szinte mind ebbe a körbe esett. Megérne egy alapos, tényeken alapuló elemzést, ha valaki tud esetleg ilyet, szívesen látnám magam is.
kukutyinbenko 2018. 01. 30. 11:43
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Szerintem meg nem. Aki nem pályakezdőként ment ki, az külföldről is csak résznyugdíjat kap jellemzően. Minél idősebben ment ki, annál kevesebbre számíthat külföldről, Mo-ról pedig annál többre (nem nominálisan, hanem arányaiban). A hazatelepülő nyugdíjasként Mo-n nem fizet szinte semmi közterhet az ÁFA-n kívül, viszont jár neki az egészségügyi ellátás, gyógyszerártámogatás, kedvezményes/ingyenes tömegközlekedés, használja az úthálózatot, hozzá is betörnek, kigyullad a háza stb., tehát termel állami feladatot, amit az aktívak finanszíroznak. Ráadásul az emberek javarészt idősebb korukban veszik igénybe az egészségügyi ellátórendszert, és az idő előrehaladtával egyre magasabbak a számlák.  Cserébe itthon max. költ életre, de minél idősebb annál inkább csak élelmiszerre, rezsire, meg gyógyszerre. Egy sok milliós szívműtét sok év ÁFA bevételéből térülhetne vissza, de valószínűleg lesz más is nem csak az. Volt nemrég egy elég jó anyag talán éppen itt a Pf-n , hogyan emelkedik a korral a userek egészségügyi kiadása. Jelentősen, és pont a legdrágább évekre jönnének haza.  
Szerintem elég durván deficites egy ilyen kapcsolat magyar költségvetési szempontból. Ráadásul minél magasabb életszínvonalon él odakint valaki, annál kisebb eséllyel tér haza, tehát még ebből a rétegből is az alacsonyabb jövedelműek várhatóak. Statisztikailag pedig jellemzően nekik rosszabb az egészségi állapotuk is. Ebből a jelenségből szerintem nehéz lenne előnyt kovácsolni idehaza.
signal2
signal2 2018. 01. 30. 11:11
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
Ezért szoktam nézni a tükörstatisztikákat: hány magyar és dolgozik Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztriában. Proxinak jó ez a három.
signal2
signal2 2018. 01. 30. 11:10
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
Logikus döntésnek is tűnik. Kinti nyugdíj, itthoni árszínvonal + a haza szeretete.
Törölt felhasználó 2018. 01. 30. 11:09
Előzmény: #30  signal2
A hazai statisztikák nem sokat mutatnak, mivel itthon nem a valós képet mutatja a lakcímnyilvántartás.
Törölt felhasználó 2018. 01. 30. 11:07
Előzmény: #28  kukutyinbenko
Aki nyugdíjasként jön haza, az javítja a helyzetet, ha kintről (is) kap nyugdíjat.
signal2
signal2 2018. 01. 30. 11:04
Előzmény: #29  signal2
Az egyéni tapasztalatok egyébként nem számítanak. A statisztika mutatja meg a teljes képet.
Ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy tavaly már mondjuk pozitív volt a nettó vándorlás. Korábban is az volt a jellemző, elsősorban a határon túli magyarok jöttek nagyon sokan, most meg lehet, hogy a korábban kitelepültek.
Megvárom a statisztikát.
signal2
signal2 2018. 01. 30. 11:01
Nem.
kukutyinbenko 2018. 01. 30. 10:54
Előzmény: #27  _Bekre_Pal_
Nekem is hasonló a személyes tapasztalatom. Visszafelé másfél esetről tudok. Az egyik nyugdíjba ment a németeknél és most települt haza cirka 40 év után. A-Z-ig felmondja amúgy a honi propagandát, hogy ez már nem az a Németország , sok a bevándorló stb. stb. Mondjuk a sok lett a bevándorló résznél majdnem felröhögtem, mondja ezt egy auslander... Amúgy a biztonsági helyzet annyira azért nem rossz, hogy a gyereke is hazajönne...
A másik egy rokon gyerek, de őt szívügyek szólítanák haza (nyáron megismert egy kislányt itthon), csak hát a gonosz szülők maradni akarnak, így ő is kénytelen. Ezért másfelet írtam, ami valójában egy db nyugdíjas házaspár.
Ez jelzem még tovább fogja majd rontani a honi helyzetet, mert nyugdíjas korukra sanszos hogy sokan jönnek majd vissza a most kint élők közül is. Ha csak résznyugdíjra tartanak majd igényt az itthon lehúzott éveik után, már az sem lesz kevés, így az akkori minimális méretűre csökkenő aktívak, plusz terhet kapnak majd a nyakukba. Bónuszként az ellátó rendszereket is további nyomás alá helyezik majd a tömegesen hazatelepülő inaktívak. Pedig már most is milyen remek a színvonal...
Szóval lesz itt móka, kacagás 15-20 év múlva, csak győzze a rekeszizma annak aki még itt próbál majd életben maradni. 
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 01. 30. 09:44
Előzmény: #25  signal2
kiterjedtebb kinti ismeretségi körrel rendelkezem akkor, nekem van pár tucat akik az elmúlt 8-10 évben léptek le és egy (1) jött haza, de az távmunkában hozta a szoftver projektmenedzseri melóját havi több millát markolva otthonról életművészkedve. amíg kinn volt, termelt magának egy hévízi nyaralót meg egy elég jó kéglit a halászbástya alatt, amikor kiment, még nem volt semmije a világon. most vannak ingatlanai meg külföldi bankszámlán annyi pénze, hogy ha most leáll a melóval is eltartja a családot élete végéig. így könnyű hazajönni.
.
most épp egy ismerős család megy kifelé, ők most januártól bérelték ki egy német városban a vállalkozásuknak a helyiséget meg a lakást. ők elvoltak anyagilag, inkább a légkör elől mennek.
deszcsakafi 2018. 01. 30. 09:17
Törölt hozzászólás
signal2
signal2 2018. 01. 30. 09:13
Nekem meg 2 ismerősöm kiment. -> menekülnek innen az emberek!
Kb ilyen szinten vontad le a következtetésedet.
deszcsakafi 2018. 01. 30. 09:11
Törölt hozzászólás
_Bekre_Pal_
_Bekre_Pal_ 2018. 01. 30. 09:02
"utánaviszik a termelést a kivándorolt használhatóbb munkaerőnek"
.
ha te ezt fideszfóbiás politizálásnak érezted, biztos lappang a háttérben valami kínos tudatalatti érzés benned azzal kapcsolatban, hogy közük van hozzá, és akkor meg kell vizsgálnod, hogy miért érzel így. én mindössze ennyit írtam:
.
"utánaviszik a termelést a kivándorolt használhatóbb munkaerőnek"
.
seggállóbb kifejtéssel: az alkalmasabbja elhúzott, a cikk tré helyi munkaerő-minőséget ábrázol, a beruházást elviszik, magyarán utánaviszik a termelést a kivándorolt használhatóbb munkaerőnek. szerintem nem bonyolult. igaz, hogy ha már szóba hoztad a politikát, azt még ennél is könnyebb levezetni, hogy kivitték a beruházást, mert soros. ha már mindenből politikai lövészárok-hadviselést akarsz csinálni, legalább vedd észre magad és ne másokra projektáld a saját viselkedésed
Törölt felhasználó 2018. 01. 30. 09:01
Előzmény: #11  elemes
A biztonságnak sojféle aspektusa van. Pl. bármikor válhat a Continental a pártállam szemében jó multiból rossz multivá. Aztán ott a felsőoktatás, a Pannon Egyetem adja a Continentalnak a mérnök utánpótlást, de már most gondok vannak az egyetem finanszírozásával, márpedig a következő évtozedekben ez a helyzet súlyosbodni fog, az állam nem akar felsőoktatásra költeni, közben a leendő hallgatók száma is fogy, 5-10 éven belül biztosan meg fog szűnni a felsőoktatás Győr, Veszprém, Szombathely vagy Sopron közül az egyikben, 10-20 éveb belül 2 helyen. Az sem véletlen hogy Friedler ki akarta lopni az informatikai kart az egyház egyetemébe.
signal2
signal2 2018. 01. 30. 08:56
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
 Ahogy az várható volt, a piac ezt helyre teszi. Az elvándorlás, és természetes fogyás és fellendülő gazdaság miatt feszessé váló munkaerőpiac nagyon durva bérelemési hullámot indított el tavaly, és szerintem még ki is fog tartani. A következő 5 évben szerintem sokat fogunk faragni a hátrányon. Nincs pontos adatom, de a négyszerest sokallom. Németországban egy magyar villanyszerelőnek kb. 2500 bruttót fizetnek havonta, és lassan már itthon is közelítjük ezt a szintet, annyira nincs villanyszerelő. Persze ez csak kiragadott példa. De tapasztalatból mondom, hogy Bécsben az irodában dolgozók (pl. az ERSTE Bank központjában) magyarok sincsenek túlfizetve. Az itthoni 400 ezer Ft-os fizetéshez képest ott kapnak 3000 EUR-t. 

Topik gazda

elemes
elemes
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek