Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 09:22

Bezuhant 264-re a Ft  

Csak verbál, vagy cselekszik is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 14. 20:32
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 13:30
Szerintem a gazdasági élet minden ép ésszel gondolkozó szereplőjének elege van a Járai és Lászó féle kettősből!!!
Hol van már az Európa legjobb bankelnökének választott Surányi vagy a szlovák adóreformot kitaláló Bokros?
Ezekre az emberekre lenne szükség, bennük bízik a piac!!!
elemes
elemes 2003. 11. 28. 12:42
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
masik lehetoseg, hogy az MNB monetaris tanacs (amelynek -- feszult helyzetben ez mindig elfelejtodik -- 8 tagja kozul jarai csupan az egyik) az itt hozzaszoloknal reszletesebb es attol esetleg eltero informaciokbol tajekozodik a donteshozatalt megelozoen.
.
hmmm?
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 12:01
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
JPM. Döbbenetes, nem elég, hogy az eddigi politikát is botrányosnak gondoltuk, erre meghozzák ezt a 300bp-ot. Azt hittem nem tudnak már meglepni. Hát sikerült nekik.
Eszküszöm Járai szerintem kamatfetisiszta, kamatlábimádó..:)
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 10:38
Előzmény: #25  elemes
Nem akar az MNB semmit se ezzel, nem kell rögtön összeesküvéselmélete kben gondolkozni, egyszerűen csak dilettáns módon kezeli a dolgokat.
elemes
elemes 2003. 11. 28. 09:57
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
az MNB nem akar penzt nyerni. se vesziteni. Fekete Janos nezeteivel szemben az MNB *nem spekulal*
Törölt felhasználó 2003. 11. 28. 06:23
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Kedves penznyelo!
Abszolút igazad van, az MNB instabilizáló lépéseivel kapcsolatban. De mi lehet a céljuk? Talán igy akarnak pénzt nyerni a spekulánsokon?
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 19:44
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
Kovetkezo Monetaris Tanacs ulesen , mi tobb elkovetkezo nehany ulest meg at izgulhatnak az " uj modi" spekulansok, anelkul , hogy barmi kamat valtozas tortenne, azon kivul, hogy ok ezt jo nehanyszor vegig fogjak varni es gerjeszteni egymast; csinalva a kamat emelesre szolo dontest - vegtere nekik az a celjuk, hogy erosebb forinttal nyuzzanak roka bort. Kulomben is , hol van a kiszelesitett majd eltolt sav tulso hatara ? A valasz; 324,71 forint/euro.
Tisztel t Jarai ur ! Ne hagyjon terepet a tulzott spekulansoknak ( nem kis halak ok , meg egy MNB-hez kepest sem) , vagy netan megis magasabb inflaciot akar ? Esetleg tul becsultek sajat inflacios regi elore jelzesei ? Azt hiszem az utobbi "igencsak" jelzes erteku.
Kedves penznyelo! Nem olvsatam "masik" forumon levo irasodat- kizarolag itt eloszor, viszont nem elsokent aki ,ugy latom lat valamit, sot , mar latott valamit a helyzetbol, bar ez elobbi szemely, kisse talan tul aggodik a fizetesi merleg deficiten, amit mondjuk, ha meg ertem, hogy teszi, meg sem ertem megis miert ebben a gondolat menetben teszi azt, amiben veled egyutt penznyelo, nem latszunk aggodni.Mar azt hittem , hogy csak egyedul en gondolom igy a dolgokat.Viccen kivul.

Tovabba meg nem ertem , hogy miert mindenki kamat emelesre szamit. AZ mar igy is eleg magas.A spekulansok minden bizonyara meg elegszenek majd sav visszavalahova-el tolassal is.
A forint gyengelkedes ,kormanyzati oldalrol alakitott valami,a koltseg vetes ki hatasa (lesz).Es az is szamit, hogy sav eltolas ,PM nyomas alatt tortent.
Kellemes spekulalast mindenkinek.
Udv ;
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 17:20
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
"Tudom , hogy keptelensegnek tunik az amit mondok, de az MNB mar reg ( augusztus, szeptember) kamatot kellett volna csokkentenie.Lehet nem olyan uton mint amit be jart a ft arfolyam tette volna meg, de nagyjabol ugyanitt allna jelenleg az arfolyam."
JPM, pont ugyanzezt gondolom én is, a másik fórum oldalon ugyanezt írtam tegnap. Ha szeptemberben kamatot vágnak, azon kívül, hogy a gazdaságnak is jót tett volna (+ a költségvetés kamatterheit is csökkenti), ráadásul paradox módon a forint is csak erősödött volna, mert megnyugszik végre a tavaszi pánik után és megszűnik a kamatemelési félelem. És akkor ma lenne mozgástér, akár egy visszaemeléssel, de szvsz akkor ez a helyzet elő sem áll és alacsonyabb kamat mellett erősebb a forint.
Az MNB 1 éve a kommunikációjával és lépéseivel hozzájárult a forint túlzott erősödéséhez, most meg saját maga segíti a tovább gyengülését. Ahelyett hogy stabilizálna, fokozza a kilengéseket. Totál gáz.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 16:44
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
miért ír Maga mindent kétszer?
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 16:44
Előzmény: #19  elemes
miért ír Maga mindent kétszer?
elemes
elemes 2003. 11. 27. 16:43
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
klajos,
.
az jegybanktorvenyben nem szerepel olyan hogy az alapkamatot vagy barmit a konjunkturahoz kellene igazitani. az MNB alapfeladata: az arstabilitas elerese es fenntartasa.
elemes
elemes 2003. 11. 27. 16:43
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
klajos,
.
az jegybanktorvenyben nem szerepel olyan hogy az alapkamatot vagy barmit a konjunkturahoz kellene igazitani. az MNB alapfeladata: az arstabilitas elerese es fenntartasa.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 15:41
A monetáris politikának nincs mozgástere és úgy politizál mint az az artista amelyik kézen jár, ahelyett, hogy a talpán járna. A gazdaság állapota a kamtcsökkentést indokolná. Ez konjunktúra stimuláló lépés lenne és ez lene az egyetlen logikus lépés. Ehelyett a MONETÁRIS politikacsinálók a kamatemelést fontolgatják. Miért? Azért mert ha a konjunktúra érdekében csökkentenék a kamatot a költségvetés nehezen, vagy egyáltalán nem tudná finanszírozni a költségvetési deficitet. De a fiskális politikának sincs mozgástere a felduzzadt államadósság miatt. Fiskális stimuláció ugyanis adócsökkentést és az állami kiadások növelését igényelné. Ez lenne logikus. De nem ezt teszi, hanem növeli az elvonásokat mert az eladósodás plafonját nem tudja és nem meri átlépni. EZ A TOTÁLIS ADÓSSÁGCSAPDA AMELYBEN BENNE VAN AZ ORSZÁG, DE SENKI NEM MER RÓLA BESZÉLNI ÉS NEM MERI BEVALLANI.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 13:42
Szororú lenne, ha a spekuláló külföldieknek sikerülne kikényszeríteni még egy kamatemelést. Már a mostani 9,5%-os jegybanki alapkamat is nevetségesen magas.
elemes
elemes 2003. 11. 27. 13:41
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
az arfolyamot tobb tenyezo mozgatja; ezek kozul csak az egyik a pillanatnyi kamatszint.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 13:13
Előzmény: #12  elemes
Tudom , hogy keptelensegnek tunik az amit mondok, de az MNB mar reg ( augusztus, szeptember) kamatot kellett volna csokkentenie.Lehet nem olyan uton mint amit be jart a ft arfolyam tette volna meg, de nagyjabol ugyanitt allna jelenleg az arfolyam.
Dehat a Jarai meg tudja.
matgab 2003. 11. 27. 13:10
Előzmény: #12  elemes
Nem sajnos a MIÉP sem tiszta:((
Csurkával az élen? Aki a rendszerváltás előtt íróként ilyen szépen megélt, annak... Nem volt itt rendszerváltás, előtte nem volt szocializmus, utána meg nincs piacgazdaság... Ugyanazok pufogtatják el a különböző politikai divatoknak megfelelő frázisokat!
De ha tud vki egy tiszta pártot erős vezetővel, akkor az szóljon, rá szavazok!
elemes
elemes 2003. 11. 27. 13:04
Előzmény: #11  matgab
tiszta partot...? miep? (jaj)
matgab 2003. 11. 27. 12:58
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
Gyerekek, én emlékszem a tavalyi fórumban néhány vérmes ember - a vesztes oldalról - sok vérmes képtelenséget hordott össze, mint például megszorító intézkedések, forint elgyengítés stb. stb...Persze akkor a győztes oldal azt zengte, hogy a bokros csomag olyan mint a budai kutyavásár, azaz csak egyszer volt, a forint pedig a bika gazdaság miatt erős, miért és ki akarná elgyengíteni...
Az idő igazol mindenkit.
Persze én már a Fideszre sem szavaznék, igazából szeretnék egy tiszta pártot, vagy egy tiszta erőt látni az ország élén, nem a demokrácia zászlaja mögé bújó talpnyaló gazembereket!
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 12:20
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
szerintem még azért nem ennyire drámai a helyzet. de a fiskális szigort erősíteni kellene.
én emellett támogatnám a devizapiaci intervenciót, mivel szerintem ez nagyrészt spekuláció! és rövidtávú...
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 10:59
Ne feledjük, hogy a jegybankok csak akkor képesek hatékonyan beavatkozni a hazai pénz védelmében, ha a kormány(ok) túlköltekezése a versenyképesség növelése érdekében és csak igen rövid, átmeneti időszakban történik.
A tudatosan vállalt egyensúlyhiánynak is van egy olyan szintje, ahol a kamatemelés már nem ellensúlyozhatja a felelőtlen kormányzati politizálást.
Tartok tőle, hogy már nagyon közel vagyunk ehhez a szinthez.
Üdv. zj
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 10:44
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
valaki nagyon játszik a papírokkal meg az idegeimmal is.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 10:32
Előzmény: #6  elemes
figyelitek ahogy egész délelőtt ellentétes irányban mozog az otp és a ricsi? :) egy vicc...
elemes
elemes 2003. 11. 27. 10:23
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
tekintve, hogy az export donto reszet ado cegek a 80% importhanyadu feldolgozoiparban vannak, tovabba ezen cegek hitelallomanya szinte teljes egeszeben euroban denominalt, es a kulfoldi tulajdonosok profitjukat is euroban szeretnek repatrialni, valamint hogy a forintgyengulesbol adodo versenykepesseg-javu las a tapasztalatok szerint csak atmeneti lenne (a meglodulo berinflacio egy even belul megenne), nem gondolom, hogy repesnenek az oromtol.
eleg szomoru, hogy sok donteshozo is a tiedhez hasonloan rovid horizonton tajekozodik.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 10:02
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
OTP árfolyam: kiszivárgó hírek az MNB szándékairól? :)
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 09:49
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
az mnb-nél nem ismerik az (agresszívabb) devizapiaci intervenciót? ha átmeneti a probléma akkor az is bőven elég lenne, nem kell ide kamatemelés. Ha meg nem, akkor meg hagyni kéne az egészet a francba. Egyébként ilyen foly.fiz mérleg mellett mit várnak?
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 09:47
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
Az exportőrökkel teli hazai részvénypiacnak nagyon régen hiányzik már egy kis forintgyengülés.
Törölt felhasználó 2003. 11. 27. 09:39
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
"Ma öt- és tízéves állampapírokat értékesít az ÁKK. Ha az értékesítésen nem lesz kellő vételi érdeklődés, az euró 265-ig is emelkedhet - vélekedett az ING Bank üzletkötője.
Megfigyelők szerint a 265-ös szintnél már várható, hogy az MNB kamatemeléssel avatkozik be, ám a szakember emlékeztetett rá, hogy a jegybank legutóbb akkor sem lépett közbe, amikor a jegyzés már 267-en állt.
A piacon érzékelhető kamatemelési félelmekről Miró József, a Cashline elemzője is beszámolt, aki szerint egyesek 150 bázispontos szigorítást sem tartanak kizártnak. A szakember úgy véli, hogy akár 270-280 forintig is szaladhat az euró jegyzése, ám ezt nem tartaná tragédiának, nem hiszi ugyanis, hogy a gyengébb forintárfolyamnak olyan komoly szerepe lenne a hazai infláció alakulásában, mint azt a 250-260-as eurót megcélzó MNB hangoztatja. Jelenleg a magyar piacon jelentős a kamatprémium, s az esetleges jegybanki szigorítás továbbiakat prolongálna, azaz fennmaradna a kamatemelési nyomás - véli az elemző.
Miró szerint a magyar gazdaság szempontjából egy alacsonyabb kamatszint magasabb euróárfolyam mellett jó hatással lenne az exportra, fékezné a jelenlegi túl intenzív importot, s kedvezően hatna a hazai termékek belföldi keresletére is. Emellett segítené a beruházásokat, s akkor a GDP-növekedés vonzaná ide a tőkét, ráadásul olcsóbb lenne a költségvetés finanszírozása."

Topik gazda

lempi
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek