1)Ezzel a munkaval egeszen uj szintre emelted itt a forumot.
Azt gondolom, minden olvaso neveben koszonhetjuk.
A munkad tokeletesen mutatja, hogy a likvidacios riziko minden eszkoz-tipusra, melyek normalisan egymassal szemben negativan vagy semlegesen korrelalnak, hogyan kepesek hirtelen egyuttmozgasra likvidacio idejen, kiveve persze a cash, VIX es TLT.
Ha atkuldod nekem a tablak kepeit a contact email cimre, akkor felteszem a blogomra, angol szoveggel, mert Ca-ban is olvassak sokan. Hadd tanuljanak;-)
2)Megcsinaltam a 3 primitiv chartot, amit igertem, ugyanerre a celra.
Ezeket a minta alapjan konnyebb megcsinalni barkinek, barmikor; amikor azt kell eldonteni, hogy likvidacio vagy korrekcio van eppen.
Nem olyan kvalitas mint a korrelacio, de egyszerubb.
Itt van, kulon alul:
Megcsináltnak gondolom a házi feladatot: link
Az utolsó 20 kereskedési nap adataiból készítettem 3 korrelációs táblázatot. A változás jól nyomon követhető az első és második 10 nap eredményéből.
Tényleg érdekes analízis. Ezek után már csak a szintézisnek kell helyesnek lennie.
teljesen jol latod a fontal kapcsolatos dolgokat. Azt fogják legjobban szétcsapni ami a legerösebb volt az elmult időszakban. ez pedig nem más mint a gbp és az nzd. Komoly pofon elött állnak usdvel szemben
Szvsz háborút áraznak (minimum gazdaságit, de ki tudja hol állnak majd meg).
Azért a Daxot ütik leginkább.
A Gbp-ben is ez lehet benne, elég komoly súllyal van jelen a Cityben az orosz oligarchia.
(Illetve London fogja az angolszász kamatemelési ciklust a leglassabban végrehajtani, legalábbis a legutóbbi riportok alapján most úgy tűnik)
Hat nem tudom,de nekem olyan erzesem van, hogy inkabb atsulyozas tortenik a portfoliokban.....
A legnagyobb kerdes pedig meg mindig, hogy miert a Dax-ot buntetik a legjobban, szerintem a Franciak sokkal melyebben vannak benne....
Egy masik erdekesseg, hogy a GBP elegge gyengelkedik, amire azert jo volna tudni a valaszt, pedig az angol gazdassag joval nyitottab mint a Francia es a munkaeropiac is versenykepessebb szerintem....
Szoval szamomra ugy tunik a piac kezdi arazni az europai gazdasagi problemakat, ha nem is helyesen, de uton van....
Usa-ban nekem ugy tunik elobb-utobb megveszik az esest....(meg mindig)...
Hat nem tudom,de nekem olyan erzesem van, hogy inkabb atsulyozas tortenik a portfoliokban.....
A legnagyobb kerdes pedig meg mindig, hogy miert a Dax-ot buntetik a legjobban, szerintem a Franciak sokkal melyebben vannak benne....
Egy masik erdekesseg, hogy a GBP elegge gyengelkedik, amire azert jo volna tudni a valaszt, pedig az angol gazdassag joval nyitottab mint a Francia es a munkaeropiac is versenykepessebb szerintem....
Szoval szamomra ugy tunik a piac kezdi arazni az europai gazdasagi problemakat, ha nem is helyesen, de uton van....
Usa-ban nekem ugy tunik elobb-utobb megveszik az esest....(meg mindig)...
Egyszeruen szuper!
EN ezt nem ismertem, de mostantol ezt hasznalom. Rengeteg munkat sporolok;-)
Egyebkent, majd az eszmefuttatas kiegeszitsekent kesobb felteszek 3 abrat:
egy sima korrekciorol, egy bear regimre valtasrol, es a mostanirol. Persze, nem olyan minoseg, mint ez, de egyszeru, es kevesebb matekkal megaldottaknak is ertheto lesz.
Eleg konnyu mar abbol is rajonni, melyik esettel allunk eppen szemben.
Szia!A minap írtam a dax fórumban,hogy az itt elhangzottak alapján még sosem nyitottam pozíciót.Erre rácáfoltam,mivel figyelem egy ideje a munkásságod - ezúton is köszönet érte - szinte tálcán kínálta magát ez a két nap.Csütörtük,péntek 200 pont erejéig kísértem az esést.
Nem vagyok büszke megköszönni,a döntésemben megerősítettél.A véletlenekben nem hiszek,a vagdalkozók pedig talán jobban teszik,ha néha figyelnek a tapasztaltabbakra,az sosem szégyen.Várom további véleményed,szép napot,hétvégét!
Kíváncsian várom,mit gondolsz a következő hónap kimeneteléről az indexek tekintetében?
DOW flortolget a 200MA-val...
NDX pedig fazis kesesben...vagy az is lehet, hogy a technologiaba fektetok tobbsege nem a piacot figyeli, hanem a Facebook-on log..........
4) Amikor likvidalas folyik, akkor mas a helyzet, mint korrekcioknal.
Akkor a reszvenypiac egesze (=kicsik, kozepesek, nagyok), szoval minden resze, esik. Beleertve a junk bond HYG, az emerging markets EEM, az EFA, az EU indexeket (DAX CAC FTSE) es mas indexeket. ES ugyancsak esnek mas felosztasban is, pl. a growth alapok IWF, a “value” alapok IWD, a mix alapok, stb.
Likvidalasi idoszakokban nem atrendezik a portfoliokat.
Hanem valoban eladnak, ket okbol: egyreszt mert az alapokba belepett kisbefektetok menekulnek kifele beloluk, es vissza kell adni a penzt masnap, masreszt mert a manager latja mi folyik, es nyilvanvalo, hogy jobb mar most eladni mint alacsonyabb aron kesobb kenyszer-eladni.
Azt csak a kezdo kisbefektetok gondoljak, hogy az nem lehet tudni.
5)A profik persze elore elkeszitik az asset-class korrelacios tablat, mondjuk 6*6-os matrixba, es fejbol tudjak az aktualis szamokat. Mert persze azok valtoznak, tehat hetente erdemes frissiteni es ujra megtanulni.
Peldaul, hogy az SP500 nagyjabol 0.7-re korrelal HGY-al, -0.5 korul treasuryre, es 0-ra GLD-vel. Egyaltalan, GLD szinte semmivel se korrelal; ha meg igen, akkor az atmeneti allapot, ami kihasznalhato, de amit hetente ellenorizni kell.
Es egy ilyen csutortok utan beteszik a matrixba az elozo nap eredmenyet. Es megnezik egy matematikussal. Egyebkent meg, nem kell am nagy matematika ahhoz, hogy lassa: egyutt/szembe mennek? Melyik es mivel? vagy MIND esik?
Ha igen, akkor likvidalas van. Es akkor szetesnek az edigi korrelaciok, hirtelen megvaltoznak a szamok, es egeszen mas, szokatlan korrelacios egyutthatos szamok jonnek be a matrixba, egy adott naptol kezdve.
6)Persze, ha kiderul, hogy mostantol tenyleg likvidalas van, akkor se nyilegyenesen megy lefele a piac. De nem am. Hanem kb. ugy, mint a blogban lathato, abban a sarga szinu, egyelore csak “elvi”, chartban latszik a kovetkezo par evre.
Majd, amikor ott leszunk, meg lehet probalni azt a modellt a valosagra precizen kozelitve, alkalmazni.
7)Am, egyelore az a kerdes, mit latnak a “nagyfiuk” a matrixban?
Mindenkinek ajanlom, hogy csinalja meg. En nem teszem fel. Mert csak pimasz es ostoba email-ek sokasaga landol az inboxban.
Akit meg erdekel, ugyis megcsinalja maganak. Es csak az jar jol amugy is, aki maganak csinalja, mert akkor elhiszi a tartalmat is.
Arany-Ezüst