Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 02. 26. 10:47

Államadósság csökkentés.  

Az egyszerű állampolgár levelet írt a miniszterelnöknek, és ebben azt javasolta, hogy az egyszerű állampolgárok segítsék ki az országot, már azok, akik úgy érzik, akár egy ötszázas vagy ezres erejéig hajlandók hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez. Az ötlet elsőre szép és jó, bár az a gyanúm, az egyszerű állampolgár nem egészen lehet tisztában az adósság arányaival. De hát persze épp ez az, ami igazán méltánylandóvá teszi az egyszerű állampolgár gesztusát.

Az ötletet az interneten olvasható nyílt levél egyébként tovább is fejleszti: aki befizet, annak a neve jelenjen meg az interneten, illetve a fővárosban egy kivetítőn, újságban és tévéadásban is, és közben azt is látni lehessen, ahogy pillanatról pillanatra csökken az államadósság. Ez a koncepció egy kicsit emlékeztet engem a honi televíziók különféle adománygyűjtő showműsoraira, de hát miért is ne lehetne így szervezni és propagálni a dolgot? Bár az a gyanúm, hogy a siker reményében akár egy egész állomást huszonnégy órára kellene lefoglalni, ha elég pénzt szeretne az állam összegyűjteni, illetve elég pénzt akarnak az emberek összeadni az adósság érzékelhető csökkentése érdekében. Az adakozók számára pedig lehet, hogy kicsit lehangoló lesz, ha a kivetítőn a millió számjegy közül csak az utolsó hat-hét mutat változást.

Mindenesetre az egyszerű állampolgár azt írja, idézem: „Minden postán ki lehetne tenni olyan kis sárga csekkeket, amin rajta van a bankszámlaszáma vagy hitelszámla száma az ország hitelének. Lehet, hogy aki sorba áll és meglátja a csekket, annak eszébe jut, hogy ’na egye fene adok fel 500 Ft-t az államadósság csökkentésére.’ vagy bankátutalással oldja meg.” És ha sokmillió kisember gondolja így, az már komoly segítség, írja a kisemberek egyike. Hozzátéve még két fontos dolgot, az egyik, hogy ezeket az adományokat azért lehetőség szerint ne terhelje postaköltség vagy átutalási illeték. A másik, hogy azért ennek az akciónak oda kellene torkollnia, hogy egyáltalán ne csak a kisemberek adakozzanak, érezzék a kisemberek ezrei és ötszázasai után a gazdagok kötelességüknek, hogy ők a vagyonukhoz mérten járuljanak hozzá az államadósság csökkentéséhez.

Sőt, a politikusok külön versengenének, hogy ki mennyit szán erre a nemes célra, gyanítom, ez egyszerűvé tenné a választásokat is, nem kell túl nagy kampány, meg a programok sem lesznek annyira fontosak, az egyszerű állampolgárok szemében eléggé nyilvánvaló lesz, kire voksolnak, arra, akinek a neve mellett a legnagyobb felajánlás szerepel.

Félre ne értse senki, nem akarok rosszízűen viccelődni a dolog felett, ha a dolog valóságos, nem pedig valamiféle játékos de azért rosszízű humoros állevél. Ugyanakkor kissé gyanús, hogy azért is kell az egyszerű állampolgárt visszatérően így emlegetnem, mert ennél többet nemigen tudunk meg róla, a nevét semmiképp. A másik kissé gyanús pont az a kikötése, hogy az adományokat ne valamilyen kormány által nyitott számlára fizessük be, hanem magára arra a számlára, ahová a magyar kormány fizeti be a törlesztő részleteit, mert – idézem megint – „az emberek már nagyon csalódottak és önök hiába hoznának létre egy adományszámlát arra már nem volna kedvük befizetni, mert attól félnének, hogy eltűnik a pénzük a süllyesztőben”. Azért ez a kissé pikírt hang a valódi bizalmatlansággal mintha egy humoreszk része lenne.

Én ennek ellenére szívesen csatlakoznék a magam ötszázasával a mozgalomhoz, és a tömegek részeként várnám, ahogy az a bizonyos kijelző valamikor a nullára ugrik, mekkora lesz az ováció. Az viszont elgondolkodtat, hogy a levélhez fűzött hozzászólásokban van minden, cigányozás, a szokásos szövegek a szétlopott országról, akad, aki ugyancsak kételkedik a levél valódiságában, olyan is akad, aki a kormányfő nevében ír ugyancsak szarkasztikus választ, egyvalaki arra emlékezteti a dühödtebb hozzászólókat, akik nem akarnak az állam helyett fizetni, hogy az állam tulajdonképp az állampolgárok összessége. De olyan hozzászóló egy sem akad, aki csak annyit mondana, hogy oké, egye fene, nekem van egy ötszázasom vagy ezresem a magyar államadósság rendezésére.

Source: link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
watson
watson 2009. 03. 16. 10:02
Előzmény: #20  hill
A segélyeket is IMF pénzből fizetjük...

Tegnap láttam egy vérlázító riportot. Pécsen szociális otthonból kikerült huszonéveseknek INGYEN szociális lakást adtak. A riport arról szólt hogy kiszedték az ablakokat, felszedték a padlót, otthagyták a kifizetetlen rezsi számlákat és leléptek.

És nem arról szólt a riport, hogy sitten ülnek életfogytig, vagy hogy eljárás folyik ellenük, hanem jaj szegény Önkormányzat...

Hurrá... :(
hill 2009. 03. 16. 08:30
Bokros azt mondta minap---a 13-ik nyugdíjakat teljesen a felvett IMF hitelekből fizetjük. Honnan tudja ezt Bokros elvtárs? A Köztisztviselők bérét, meg talán a nyugdíjasok dobják össze? A végkielégítéseket is IMF hitelekből fedezzük? Amit elakarunk törölni az IMF hitel, amit nem arról meg hallgatunk.
Törölt felhasználó 2009. 03. 16. 00:16
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
"olyan kis sárga"

Visszavágó?
Törölt felhasználó 2009. 03. 13. 18:27
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
nem kell torveny csinalni ebbol, szerzo onkentes otletnek javasolt.
Törölt felhasználó 2009. 03. 13. 18:15
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
És szerinted ezt ki fizetné? Gondold végig, tavaly a 300Ft-ot leszavazták az emberek...
Ha meg ráadásul rendszeresen fizeted, az mitől más, mint az adó? Az adómorált is tudjuk milyen...
Értelmetlen új kategória lenne.

Érthetetlen, hogy ezt itt is van, aki nem érti.
Törölt felhasználó 2009. 03. 13. 18:07
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
500 Ft x 10 millió (X12 hó) (X5év)= 300 milliárd Ft. ez már valami.

es en szivesen havi csak1000 ft tudnek adni, de kivancsi lennek hogy Csany, Damijn, Szeles, es mas magunknak hazfinak mondo magyar milliomosk? te?
Törölt felhasználó 2009. 03. 13. 17:54
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Ez a téma már egyszer ki lett tárgyalva.
500 Ft vs. 2 millió. Ekkora a különbség.
Máshonnan is meg lehet közelíteni, 500 Ft x 10 millió = 5 milliárd Ft. Ennyibe kerül kb. 2-3 km-nyi autópálya. Marha nagy pénz és nagyon sokat segítene:)

(ja és mégegy: a teljes lakosság fizetne feltételezés is igen durva, amikor tudjuk, hogy 300Ft-ért is elmentek az emberek szavazni)
Törölt felhasználó 2009. 03. 13. 17:21
látszik, hogy az itteni olvtársak fiatalok és nem fizettek békekölcsönt, sőt még téglajegyet sem.
Törölt felhasználó 2009. 03. 13. 17:08
Előzmény: #12  datoja
Az olasz államadósság 110 százalék felé tart az idén (2009. március 13. 16:48 HVG)

Olaszország államadóssága tavaly elérte GDP-jének 105,8 százalékát. Az idén pedig 110 százalék felett zárhat.

Az olasz jegybank pénteken azt is közzétette, hogy az államadósság 2007-ben még az olasz hazai termék 103,5 százalékának felelt meg. Elszabadult a bank szerint az államháztartási deficit is tavaly: GDP-hez viszonyított aránya a 2007. évi 1,7 százalékról 3,1 százalékra ment fel. A gazdaság kibocsátása tavaly 1 százalékkal csökkent.

Idén ezen makromutatók mindegyike rosszabbodik: az államadósság 110,5 százalékra kúszhat fel, az államháztartási deficit a GDP 3,7 százalékára, a gazdasági visszaesés a kormány becslése szerint 2 százalékos lesz, a jegybank szerint 2,6 százalékos. Az államadósság a GDP-hez mérten 2010-ben 112 százalékra nőhet Olaszországban, a kormányzat előrejelzése alapján.
datoja 2009. 02. 26. 21:21
Mindenki annyi adósságot fizessen amennyi hitelt felvett,amennyinek aláírt.Én nem írtam alá egy forintnak sem.
ujonc 2009. 02. 26. 20:51
Előzmény: #10  matgab
Zsííír! :-)
matgab 2009. 02. 26. 14:18
Előzmény: #9  matgab
szerintem a kormány minden tagja tegyen be annyiszor 100 forintot erre a számlára, ahányszor valamelyikük hazudik...A szóvivő is ide értendő...!

Egy pillanat alatt kijönnénk az adósságspirálból!

matgab 2009. 02. 26. 14:16
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
semmi gond azzal, ha valaki több dologról ír és erre több topikot hoz létre, de mielőtt ezt a topikot létrehoztad trendman már létrehozta az ugyanilyen topikcímű topikot, és ugyanezzel indította.

Aztán jómagad létrehoztad a van 500 forintja topikot , ahol beírtad ugyanezt, és most 3.szor is leírtad ugyanezt a dolgot...

Vagy te olyan vagy, akinek mindent 3-szor kell elmondani, hogy egyszer felfogj valamit?

Most a tartalmát nem vitatom...
exley 2009. 02. 26. 12:47
Előzmény: #7  ujonc
A nyomorgó honfitársaink honnan termtsék elő a kértb összeget. Fletó megínt elismerte, hogy "nagy hibát követtem el". Most megint beteszünk 1,5 eurót, aztán megint hibázik, de sztem is csengessen mindenki jobb dolgunk úgy sincs.
ujonc 2009. 02. 26. 12:36
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Köszi elolvastam.

Az a kijelző szerintem elég sokkoló lenne. Az emberek fizetik az 500 Forintikat a kijelzőn az adósság értéke meg csak növekszik. Ez kéne csak nekünk.
Törölt felhasználó 2009. 02. 26. 11:08
Előzmény: #2  matgab
kedves Matgab:

Itt egy lista, te vagy a gazda? És it tényleg nagyon okoskát írtál?????

Miért 1515 forint az OTP?
Politika és társadalom ahogy én látom (2) Előretör a Jobbik.
Simor a bilincsbe vert bankárokról: a parlament is közel van...
MÁRCIUSBAN ÚJRA KEZDJÜK!,
Mindenkire ráhajt az APEH idén,
330-as eurót jósol szeptemberre a Merrill Lynch - utána jöhet a fellélegzés (2.),
Megtelt velünk a külföldi sajtó: értünk aggódik az egész világ,
Bajban lehetnek a hazai Forma 1-es futam szervezői,
Gyurcsány: 3%-os idei recesszióval kalkulálunk,
Multi - Kulti,
Válságkalauzt indít a kormány,
Csak a devizahitel marad? - Nem hagy választást Gyurcsány,
Törölt felhasználó 2009. 02. 26. 11:04
Előzmény: #4  ujonc
Kedves ujonc,

Nem írtam hogy ez ÉN gondolatai lenne. De érdekesnek tartom.

Ez nézz:
link
ujonc 2009. 02. 26. 10:56
Bocsi, de az egy főre eső államadóság 1.7 millió FT (most a gyenge forint miatt gondolom több is). Így a Te 500Ft os felajánlásod talán még a rád eső árfolyam különbséget se fedezné. Egyébbként ha a felvett hiteleket a lakosságra költöttékk volna, jobban tudnék azonosulni a gondolataiddal.
Törölt felhasználó 2009. 02. 26. 10:54
Előzmény: #2  matgab
Nyugi!
Neked nem kötelező mindenre reagálni.
matgab 2009. 02. 26. 10:49
erre a baromságra hány topikot nyitsz?

Topik gazda

Newcomer
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek