Külön megköszönném az egyik csatolt linket. Azt hiszem megtaláltam benne a választ, amit már pár napja keresek:
"Már itt megjegyezzük, hogy amennyiben a magánszemély saját maga által készített termékeket értékesít, akkor ez a tevékenysége minden esetben önálló tevékenységnek minősül, így az adókötelezettségét is az erre vonatkozó szabályok szerint kell teljesítenie. Az ilyen jellegű önálló tevékenység megkezdését be kell jelenteni az adóhatóságnak."
"Már itt megjegyezzük, hogy amennyiben a magánszemély saját maga által készített termékeket értékesít, akkor ez a tevékenysége minden esetben önálló tevékenységnek minősül, így az adókötelezettségét is az erre vonatkozó szabályok szerint kell teljesítenie. Az ilyen jellegű önálló tevékenység megkezdését be kell jelenteni az adóhatóságnak."
Adós kérdések
Itt sok pénzügyi szakember van. A kérdésem az lenne, hogy véleményetek szerint az alábbi esetben kell e valamilyen adót fizetnem, a jövedelmet egyáltalán kell e szerepeltetnem a bevallásban?
Tegyük fel, hogy az utóbbi években engedélyt kaptam arra(ingyenesen), hogy egy adott erdőterületen a hulladékfát, erdőművelés után, összegyűjthetem és elszállíthatom térítés nélkül. Az így szerzett fából a felesleget értékesítem. Ez minek minősül? Ingóság eladásnak talán? Mivel a tűzifa az eladáskor a tulajdonomban lévő vagyontárgy és ezt értékesítem. Ha így van, akkor a keletkezett bevételemből mekkora a jövedelem? Egy értéktelen földön heverő gallyból teremtettem értéket a munkámmal. Ez talán belefér a törvény szerinti értéknövelő beruházásba? Mennyit ért a munkám? Ha nem tudom meghatározni, akkor alkalmazható az szja törvényben meghatározott 25%-os jövedelmi rész? Bocs ha hosszú voltam, de megpróbáltam érthetően körülírni a dolgot. Kérem csak az válaszoljon, aki hozzáértő! Köszönöm!