Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 07. 06. 22:44

Adós kérdések  

Üdv uraim!

Itt sok pénzügyi szakember van. A kérdésem az lenne, hogy véleményetek szerint az alábbi esetben kell e valamilyen adót fizetnem, a jövedelmet egyáltalán kell e szerepeltetnem a bevallásban?

Tegyük fel, hogy az utóbbi években engedélyt kaptam arra(ingyenesen), hogy egy adott erdőterületen a hulladékfát, erdőművelés után, összegyűjthetem és elszállíthatom térítés nélkül. Az így szerzett fából a felesleget értékesítem. Ez minek minősül? Ingóság eladásnak talán? Mivel a tűzifa az eladáskor a tulajdonomban lévő vagyontárgy és ezt értékesítem. Ha így van, akkor a keletkezett bevételemből mekkora a jövedelem? Egy értéktelen földön heverő gallyból teremtettem értéket a munkámmal. Ez talán belefér a törvény szerinti értéknövelő beruházásba? Mennyit ért a munkám? Ha nem tudom meghatározni, akkor alkalmazható az szja törvényben meghatározott 25%-os jövedelmi rész? Bocs ha hosszú voltam, de megpróbáltam érthetően körülírni a dolgot. Kérem csak az válaszoljon, aki hozzáértő! Köszönöm!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 07. 08. 21:54
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
Külön megköszönném az egyik csatolt linket. Azt hiszem megtaláltam benne a választ, amit már pár napja keresek:
"Már itt megjegyezzük, hogy amennyiben a magánszemély saját maga által készített termékeket értékesít, akkor ez a tevékenysége minden esetben önálló tevékenységnek minősül, így az adókötelezettségét is az erre vonatkozó szabályok szerint kell teljesítenie. Az ilyen jellegű önálló tevékenység megkezdését be kell jelenteni az adóhatóságnak."
Törölt felhasználó 2012. 07. 08. 21:19
Előzmény: #12  pioca
Köszi a válaszokat! A kérdést csak azért tettem fel, mert voltam több könyvelői irodánál is, de ahány helyre megyek, annyi féle-fajta választ kapok a feltett kérdésemre. Egyébként nem velem történt a dolog, csak egy nagyon távoli ismerősömmel, akinek a pontos nevét sem tudom, és a kérdés témája is csak egy feltételezett eset.
pioca
pioca 2012. 07. 08. 20:16
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Egy pár link. De ezeket te is megkereshetnéd! Remélem segít.
link
link
takika200 2012. 07. 08. 06:35
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
ha mindenképp szükséges jövedelmet igazolnod 5 évre visszamenőleg- gondolom ez valamilyen adóügyi vizsgálat része lehet-akkor talán nem 1 fórumon kellene jogi tanácsokat kérni :) Komolyra váltva a szót,válts EGY MEGFELELŐ KÖNYVELŐRE,és nem lesz gondod ,amelyik ért hozzá ,tudja majd mi a megoldás a te számodra, üdv.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 07. 07. 23:04
Előzmény: #9  marslako2
szja-ról itt szó sem lehet, de rájöttem, hogy nincs vállalkozása :)
akkor módosítok párat a korábbiakon: érdemes ahhoz ragaszkodnia a "posztolónak", hogy nem üzletszerűen folytatott tevékenységről van szó, mert akkor "kijön" az a 800e-s limit, amiről a könyvelő papolt

800e-ig teljesen adómentesen csinálsz mindent...
marslako2
marslako2 2012. 07. 07. 22:56
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
A tisztesség azt követeli meg hogy ezen ne is gondolkodj!

ha jövedelmed származott az értékesítésből akkor azt személyi jövedelemnél be kell vallani és befizetni az adót ez így törvényes nem is érdemes máson gondolkodni mert akkor adót csalsz!

az meg hogy te teremtettél értéket nem számít mert az asztalos is keres magának munkát elvégzi értéket teremt úgy hogy nem segít neki senki és mégis megfizeti az adót,

összefoglalva mindegy hogy miből állítasz elő értéket ha jövedelmed van akkor az adó köteles.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 07. 07. 22:49
"Az így szerzett fából a felesleget értékesítem."

"elkaptak", hogy valahol árulod a fát? mert nagy valószínűséggel jobban jársz, ha azt mondod, hogy mindet eltüzelted ill. a rokonaid tüzelték el... kérdés persze, hogy az értékesítést le tudod-e még tagadni...

nagyságrendileg mekkora éves jövedelem jött ki belőle?
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2012. 07. 07. 22:45
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
"A lényeg, hogy nekem kellene ebből befolyó jövedelmet bizonyítanom a nav felé"

ha anno nem adtál szlát, akkor nagy bajban vagy*, hacsak meg nem kened a navost :)
amúgy szánalmas a nav részéről, hogy az ilyen ügyletekre száll rá, de ez van...

*megj.: 1 mentőöved van, az ÁFA-mentesség, azt kérdezd meg alaposan a könyvelődtől (ÁFA-mentes szlát leegyszerűsítve mondva "bármikor" kiállíthatsz, ha nem kp-vel fizettek érte, bár az a gyanúm, hogy azzal fizettek, de azért járd körbe a könyvelővel...)
Törölt felhasználó 2012. 07. 07. 22:25
Előzmény: #5  takika200
Nem akarok belőle egyáltalán adózni, csak adómentesen öt évre visszamenőleg jövedelmet igazolni.
takika200 2012. 07. 07. 19:24
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
nos ha mindenképp adózni akarsz akkor szerepeltesd :) :) :) :) legalább hozzájárulsz az államadósság csökkentéséhez és egy pár testvírünknek is segithetsz _)
Törölt felhasználó 2012. 07. 07. 14:44
Előzmény: #3  takika200
A lényeg, hogy nekem kellene ebből befolyó jövedelmet bizonyítanom a nav felé, csak nem akarom magam alatt vágni a fát. A könyvelőm azt mondta, hogy ingó eladásként szerepeltethetek így éves szinten akár 800.000 forint bevételt, de biztos akarok lenni a dologban.
takika200 2012. 07. 07. 08:37
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
első kérdés

be tudják bizonyitani valahogy hogy pénzt vettél fel érte ? azaz adtál papirt az eladásokról ?

ha nincs csekk nincs adózás sem :):):)
Törölt felhasználó 2012. 07. 07. 06:50
Valaki?

Topik gazda

brobi33
4 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek