Topiknyitó: BudFox 2008. 08. 24. 12:22

Gyurcsány kedden előhúzza a nyulat a kalapból  

link



2008. augusztus 24. 08:21



Átfogó adóreformmal áll elő kedden a kormány. Az adórendszer módosításait összekapcsolják a segélyrendszer átalakításával



A Gyurcsány-kormány kedden előterjeszti a szocialista parlamenti frakciónak adó-és járulékcsökkentési javaslatait - értesült kormányzati forrásokból a Vasárnapi Hírek.



Ez egyúttal módosíthatja az egész adórendszer struktúráját is vagyis átfogónak ígérkezik. A lap forrásai szerint az előterjesztés összekapcsolja ezt a segélyrendszer átalakításával is. A javaslatokat, amennyiben a szocialista frakció jóváhagyja egyeztetik a nemrég létrejött Gazdasági Egyeztető Fórummal is, valamint a szakszervezetekkel.



A kormány minden változtatás feltételéül szabja, hogy az semmiképpen nem veszélyeztetheti az eddig sikeresen teljesített konvergenciaprogramot. A csomag célja, felgyorsítani a gazdasági fejlődést.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
BudFox
BudFox 2008. 09. 02. 14:37
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
Na azthiszem ha ezt bevezetik, akkor becsukhatunk Januártól :

2008.09.02 13:38
Több tucatnyi ponton változnak jövőre az adótörvények csupán a feketegazdaság elleni harc jegyében, és féltucatnyi módosítással egyszerűsödne az adórendszer a kormány holnapi, szerdai ülésére készült terv szerint. A számla- és nyugtaadás elmulasztása, valamint a feketefoglalkoztatás főben járó bűn lenne. Egy ideig meg kellene őriznie a magánszemélyeknek a vásárolt áru, igénybe vett szolgáltatás számláját, máskülönben ők fizethetik be az áfa mértékével egyenlő, 20 százalékos büntetést. Gyorsabb lesz az adószámfelfüggesztés, csak bankszámlára kaphatjuk majd a bérünket, az állami segélyeket és a nyugdíjat is. Néhány egyszerűsítéssel kedveskednek a vállalkozásoknak - írja az Index.

Hirdetés

Háromtucatnyi intézkedést tartalmazó listát állított össze a Pénzügyminisztérium a feketegazdaság elleni harc jegyében, és feleennyi lépéssel kívánják egyszerűbbé tenni az adórendszert, könnyíteni az adminisztrációt - tudta meg az Index. A kormány holnapi ülésén tárgyalja az akciótervet, ezért az még nem végleges, de vélhetően nem sokat változtat rajta a kabinet.

Számlát adj és kérj, majd tartsd is meg

Ezernyi ponton történő változtatással - előírásokkal, a szankciók és a felelősség kiterjesztésével és súlyosbításával - kívánják rászorítani mind a cégeket, mind a magánszemélyeket a számlaadásra és -kérésre, illetve arra, hogy a kifizetések banki átutalással történjenek, és jelentősen csökkenjen a készpénzforgalom.

Ennek egyik legjobb példája, hogy a számlaadásért való felelősség a magánszemélyt is terhelné a jövőben. Az elképzelés szerint, ha bármit is vásárolunk a jövőben, bizonyos ideig vagy bizonyos távolságon belül (az üzlet meghatározott nagyságú környezetében) meg kellene őriznünk a számlát, nyugtát. Elképzelhető, hogy a kötelezettség csak bizonyos összeghatár, néhány tízezer forint feletti vásárlás esetén élne. Mindenesetre, ha az APEH rajtakap egy vevőt, hogy nincs nála nyugta, akkor - abból kiindulva, hogy az egész tranzakció fekete volt, ezért az áfát sem fizette meg utána az eladó vállalkozás - a vevőnek az áfa mértékével megegyező, vagyis 20 százalékos bírságot kell fizetnie.

Az előírás természetesen nemcsak magánszemély vevőre lenne érvényben, hanem akkor is, amikor cégek, vállalkozások közötti ügyletről van szó, a szolgáltatást, termékeket így nem érné meg feketén igénybe venni, beszerezni. Az állami támogatással, kedvezménnyel zajló lakásépítésnél, felújításnál a számlával mindig igazolni kell az árut, szolgáltatást. Amelyik céget pedig évente többször csípik fülön számla- vagy nyugtaadási szabályok megsértése, igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt, annál az APEH jogot kap arra, hogy megbecsülje, mekkora bevételt, jövedelmet titkolt el a cég. Így az adóhivatal azt vélelmezhetné, hogy a tényleges árbevétel a dokumentumokkal alátámasztott árbevételt legalább a negyedével haladja meg és így becsléssel adót vethet ki.

Kérdésként merülhet fel, honnan fogja tudni az adóhivatal, hogy ki vásárolt a boltban. Nos, a terv az, hogy a számlára, nyugtára vonatkozó szabályokat úgy módosítanák, hogy azokból kiderüljön, ki a vevő.

A számla nélküli ügyeskedés elé állítanának akadályt azzal is, hogy azoknak is meg kellene őrizniük a beszerzéseikről a számlákat, akik most nincsenek ösztönözve számlák kérésére, mert a költségeket nem vonhatják le adóalapjukból (például evások, de ilyen a vállalkozási szerződésű ekhósok is). Ha nem teszik, őket is 20 százalékos bírság befizetésére köteleznék.

Az eladót is jól megbüntetik, ha nem ad nyugtát, számlát

Az elképzelés szerint egyéni felelősség más területen is megjelenne. Ha egy vállalkozás nem állít ki nyugtát, számlát az eladott áruhoz, értékesített szolgáltatáshoz, akkor nemcsak a céget büntethetnék meg a revizorok, hanem az adószabályok megsértésében tevékenyen közreműködő, tehát a nyugta- vagy számlaadást nem teljesítő alkalmazottat is. (Bár ilyen szankciót épp idén januártól vezettek be, minimuma 10, maximuma 50 ezer forint, de ezt a határt feltornásznák.) Ha cég feketén kíván foglalkoztatni egy dolgozót, akkor a cég azon alkalmazottjára is bírságot szabhatnának ki, akinek a dolga az új foglalkoztatottak állam felé történő bejelentése, de megbüntethetnék a feketén foglalkoztatott felettesét is. Ráadásul az a személy, aki belemegy a feketefoglalkoztatásába, az elveszíti mindenféle szociális juttatását, rokkantnyugdíját.

Emelkedik néhány bírság

Egyes büntetési tételeket is feljebb srófolna a kormányzat. Jelenleg 50 százalékos adóbírságot kell fizetnie annak a vállalkozásnak, amely a számla- és nyugtaadási kötelezettség felrúgásával eltitkolja bevételét, meghamisítja a bizonylatokat, nyilvántartásokat. Amely céget ezen kapják rajta a jövőben, információink szerint 75 százalékos büntetést varrnak a nyakába és az APEH nem mérlegelhet, nem mérsékelheti a bírság nagyságát. A terv szerint amelyik cég csak véletlenül, figyelmetlenségből sérti meg az adószabályokat, továbbra is maximum 50 százalékos bírságra számíthat, és esetükben marad az adóhivatal mérlegelési lehetősége.

Ugyancsak egy januárban bevezetett büntetés további szigorítását vetné be a kormányzat egy másik esetben is. Igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért maximum 1 millió forintos mulasztási bírságot róhatnak a törvénykerülő cég nyakába, ám ezt a tételt emelnék, de úgy, hogy legalább az áru értékének egyötödét tenné ki a bírság.

16 vagy 24 számú számlára jön az 5-6-7 jegyű jövedelem

Az akciótervben helyet kap olyan lépés is, amely bár jelentős változást hozna a mai viszonyokba, ám nem biztos, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját, ugyanis a tervre nagyban hasonlító szabályt a kilencvenes években az Alkotmánybíróság megsemmisített. Egy szó, mint száz: a készpénzforgalmat úgy korlátoznák, hogy egyrészt vállalkozások egymásnak - néhány kivételtől eltekintve - csak átutalással fizethetnének egymásnak. Másrészt, a cégek magánszemélyeknek munkabért, megbízási díjat és egyéb kifizetést szintén csak átutalással teljesíthetnének, két megkötéssel: kis összegű kifizetés esetén, illetve akkor, ha az illető olyan településen lakik, ahol nincs bankautomata, a készpénzes fizetés megengedett lenne. Sőt, az állami támogatásokat, nyugdíjat, szociális segélyt is bankszámlára kaphatjuk, ugyanezekkel a kivételekkel. A bér bankszámlára való utalása nem jövőre, hanem csak 2010-ben valósulhat meg.

Előírnák azt is, hogy bizonyos értékhatár felett csak átutalással egyenlíthessük ki a megvásárolni kívánt lakás, gépkocsi, részvény árát.

A vállalkozóknál előírnák, hogy a szektoronkénti átlagbérig minden egyéni jövedelmet munkabérként kell leadózni és csak afelett lehet vállalkozói kivét.

A házipénztár intézményét gyakorlatilag megszüntetnék: előírnák, hogy a vállalkozás minden pénzét bankszámlán köteles tartani. Néhány kivételt tesznek ez alól, a kiskereskedelemre nem lenne érvényes például ez a megkötés. A cégautóadót megszüntetnék, ám ezzel párhuzamosan ugyanez a sors vár a gépkocsival kapcsolatos költségelszámolásra is, a társasági adóalapot pedig ezek a tételek (értékcsökkenés, javítási költség, üzemanyagköltség) nem csökkentenék.

A fentieken túl további eszközöket is adna a kormány az adóhivatal kezébe és információkkal is jobban ellátott lenne az adóhatóság.

Jól informált APEH

A bankoknak adatot kellene szolgáltatniuk az APEH-nek, ha a náluk számlát vezető vállalkozás tulajdonosa nagy összegben (2-3 millió forint felett) vesz fel pénzt. Ugyancsak a bankoktól vár évente egyszer jelentést az adóhivatal azokról a magánszemélyekről, akik bizonyos összeghatár felett kamatjövedelemhez jutottak, igaz, először 2010-ben kellene ilyen személyre lebontott jelentést készíteniük a hitelintézeteknek. A bankok közreműködésétől várja az állam a feketézés visszaszorítását úgy is, hogy előírja: tagi kölcsönt csak bankszámláról bankszámlára történő ügylettel lehetne nyújtani vállalkozás számára.

Az Index értesülése szerint a gazdasági társaságokról szóló törvényt úgy módosítanák, hogy előírnák: a cég fizetésképtelenségét követő három évig nem lehet más társaságnak vezető tisztségviselője az, aki a felszámolás elrendelését megelőző két évben legalább egy évig a szóban forgó cég vezető tisztségviselője volt. A végelszámolással megszűnő cégnek a jelenleginél jóval rövidebb idő állna rendelkezésére, hogy elkészítse záróbevallását. Felfüggeszthetnék a cég adószámát, ezzel megtiltanák a tevékenység folytatását, ha a számla- vagy nyugtaadási kötelezettséget többször is megszegi egy éven belül, ha feketén foglalkoztat, vagy, ha sokáig nem nyújtanak be adó- és járulékbevallásokat. A felfüggesztést pedig a mainál gyorsabban megléphetné az APEH, mivel a mai 45 napos eljárási idő alatt sok csaló vállalkozás kimenti a cégből a vagyont és felszívódik a közterhek megfizetése és egyéb tartozások kiegyenlítése nélkül.

Az APEH-en kívül a vámosokat is bevetné a feketegazdaság elleni harcban a kormány. A Vám- és Pénzügyőrség ellenőrizné a jövőben a színesfémkereskedőket. Szigorítanák a csempészek büntetését és gondolkodnak azon, hogy a feketefoglalkoztatás büntetőjogi szankciót is maga után vonjon.

Egységesítenék az szja-kedvezményeket

Ugyancsak több pontból álló mini-csomagot készít a kormány az adminisztráció egyszerűsítése céljából - igaz, egy-két lépés mögött finom tehernövelés is megbújik.

Egységesítenék a magánszemélyek által igénybe vehető adókedvezmények rendszerét: a jelenlegi különböző százalékos kedvezményeket egységes 30 százalékos mérték váltaná. Továbbra is összesen évi 100 ezer forintnyi adókedvezményt lehetne érvényesíteni, ugyancsak egységesen évi 3,4 millió forintig teljesen, 3,9 millió forintig csökkentett mértékben. Ez a családi adókedvezmény körét szűkíti (ma 6 millió forint éves jövedelemig jár a három vagy annál több gyerek esetében a gyerekenkénti havi 4 ezer forint), a tandíjkedvezmény viszont kedvezőbbé válna.

Hiába irtotta volna ki szíve szerint minden adószakértő az átalányadózást az adórendszerből, ez a kormányzatot nem hatja meg, sőt, szerepét növelni is kívánja. A személyi jövedelemadóban az átalányadózás értékhatárát a mai 8-ról a duplájára, a kereskedők esetében 40-ről 80-100 millió forintra vinnék fel. Néhány sorral redukálnák az adóbevallás sorait. Az adóbevallásban 100 ezer forint alatti kötelezettségről nyilatkozó személynek megengedik, hogy pótlékmentesen és részletekben fizesse meg adóját.

Kétfajta járulékalap lesz az ötből

A cégeket érinti, hogy a jelenlegi ötféle közteher-alapot két alap váltaná fel. A munkaadói tb-járulékalapra kellene felszámítani a jövőben a munkáltatói járulékot és a szakképzési hozzájárulást is. A munkavállalói járulékot pedig az egyéni egészségbiztosítási alapra vetnék ki.

Az éves bevallások határidejét (egyéni vállalkozók, evások) tíz nappal kitolnák. A kisebb vállalkozásoknak, bt-knek, kkt-knek olyan beszámolási rendszert tennének lehetővé, amely a kettős könyvvitelen alapul, ám a ténylegesen felmerült, bizonylatokkal igazolt tételek rögzítésén túl más átértékelést nem kellene végrehajtani.

A veszteség-elhatárolás ezentúl automatikus lenne, az APEH-engedélyt megszüntetnék. Az elektronikus eljárásokat, kiterjesztenék, a kérelmekhez csatolandó dokumentumok körét szűkítenék, az anyavállalattal rendelkező magyarországi leánynak pedig nem kell majd konszolidált beszámolót készítenie.
Törölt felhasználó 2008. 08. 27. 18:37
Előzmény: #23  BudFox
#24
Ha valaki a hitelek miatt elveszti lakását és megélhetése veszélybe kerül nem tud toleráns maradni .Neki már minden mindegy.A Nato és az EU meg tud védeni a külső támadásoktól de nem fog beavatkozni az ország belső ügyeibe.Abba sem szólt bele ,hogy Szlovákiába szélsőséges párt került a kormánykoalicióba.
BudFox
BudFox 2008. 08. 27. 18:16
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
Meglehet....ha szélsőséges ország lennénk, már lehet hogy polgárháború lenne...sose lehet tudni...Jugoszláviában is milyen hirtelen kitört...de EU, Nato -ban vagyunk ezért más a helyzet.
Törölt felhasználó 2008. 08. 27. 18:03
#22
az élégedlenség ,ami késő őszre várható jelentősen felerősíti a szélsőséges pártokat /akár jobb vagy bal/ és ez nem tesz jót az országnak.A lakosság elkeserédésében radikális változásokat fog kikényszeríteni,mert veszélyben érzi lakását,megélhetését és már nem fog látni alternatívát.
BudFox
BudFox 2008. 08. 27. 17:04
Előzmény: törölt hozzászólás
#21
Na előkerestem ami ide vonatkozik :

Segély csak a munkaképteleneknek

Gyurcsány szól a sok vitát kiváltó segélyezési rendszer átalakításáról is. A munkaképes korú állampolgárok közül a segélyezési rendszerben csak azok vehetnek részt, akik egészségi állapotuk, esetleg más méltányolható okok miatt nem képesek dolgozni. Az alanyi jogon járó családi pótlék megmaradna.

2008.07.22 09:15
A kormány szembeszáll az uzsorakölcsönökkel - jön a kedvezményes mikrohitel

2008.07.09 08:58
Diffferenciált segélyezés valósulhat meg

A gyermekvédelmi szolgálatoknak ugyanakkor lehetősége lenne arra, hogy ha a szülők a gyermekről nem megfelelően gondoskodnak, akkor a család időlegesen elveszítheti a jogát a családi pótlék egészének felhasználásáról. Ebben az esetben a családi pótlék kétharmadát az illetékes gyermekjóléti szolgálat kapná meg, és az gondoskodna a gyermekről. A program az uzsorakölcsönök helyett a nehéz helyzetbe jutott családoknak hozná létre a szegények bankját vagy a rendszeres szociális juttatás terhére nyújtható előleget.

Szóval ha meg tudnák oldani hogy visszaellenőrzik hogy valaki tényleg munkaképtelen -e, akkor frankó lenne...de ha nem lesz szigorú ellenőrzés lefizetik az orvosokat hogy azt írjon a papírra amit mondanak neki..pl...munkaképtelen.

Időről időre lenne ellenőrzés, és más-más körzetből lenne a biztos. talán akkor nem lehetne lefizetni őket..pláne ha ketten mennének..rendőri felügyelettel. :D vagy valami hasonló
kissherceg 2008. 08. 25. 22:38
Törölt hozzászólás
#20
Törölt felhasználó 2008. 08. 25. 22:31
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
Vissza lehetne állítani a börtönök elrettentő erejét az 1800 -as évek elején álló szintre. Nem panzió, amit látogathatnak időnként (telenként) ...
Meglehet, rövid idő alatt lecsökkenne az állomány. Kétszer meggondolná bárki mielőtt ugrál, lő meg üt és rúg, idegenben ...
Törölt felhasználó 2008. 08. 25. 22:19
Előzmény: #17  tokos.
#18
"ha ezek a tetvek bármin változtattak, azzal eddig szinte kizárólag azok szívtak, akik szem előtt vannak. "

így van, tokos, lásd "reform",duplajárulék és hasonlók.
tokos. 2008. 08. 25. 11:50
Előzmény: #2  BudFox
#17
Fiúk!

Hol éltek ti? komoélyan gondoljátok, hogy a feketebőrűeknek bármi bántódása eshet ebben az országban?

Én amúgy nem örülök az egésznek, ha ezek a tetvek bármin változtattak, azzal eddig szinte kizárólag azok szívtak, akik szem előtt vannak.

Szerintem most sem lesz jobb semmivel.
BudFox
BudFox 2008. 08. 25. 11:39
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Ha engedélyeznék a fegyverhasználatot az sem lenne jó....olyan lenne mint USA -ban. évi 12.000 gyilkosság.

Inkább a rendőröknek kéne nagyobb hatalmat adni.

És a börtönöket kéne megszigorítani, no meg a büntetéseket...

Hiába no...ha már ilyen probléma van az országban, magától nem fog megváltozni semmi.

Inkább csináljunk tippelést hogy mi lesz holnap :

- szerintem 10-15 % -kal alacsonyabb lesz a segély összege.

de mit gondoltok ti ?
Törölt felhasználó 2008. 08. 25. 07:04
Előzmény: #11  mocskos_spekulans
#15
speki, még az is elég lenne, ha a törvény nem rád sújtana le önvédekezéskor - különös tekintettel a saját lakásodra. Egy-két betörőt agyonvernének, vagy szétszedné a kutya, utána nyugi lenne. Még lőfegyver sem kell, csak ne a búnözőt támogassa a "törvény", mint jelenleg.
Törölt felhasználó 2008. 08. 25. 07:04
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Budfox:OTT A PONT NÁLAD!!!!!!!
legyen igazad.....
Törölt felhasználó 2008. 08. 25. 07:02
Előzmény: #2  BudFox
#13
BudFox,
ne röhögtess már. Lesz egy-két százalék ide-oda tologatás, amit a lakájmédia majd megint megpróbál hatalmas reformnak eladni. A gazdaság meg megy lefelé továbbra is.

komcsinyugger-paradicsom, bűnözőcigó-paradicsom, hivatalnok-kánaán

evvan
feel
feel 2008. 08. 24. 21:04
Előzmény: #11  mocskos_spekulans
#12
Hat igen meg ra kell nezni a huszkilos rendoreinkre is:-)komolyan mondom sokszor mosolygok.Milyen peldat mutatnak,eloirnam a heti rendszeresegu gyurast minden utcan levo kozrendornek.Nem artana egy kis masziv kiallas!
mocskos_spekulans
mocskos_spekulans 2008. 08. 24. 20:58
Előzmény: #6  datoja
#11
datoja,

bőven elég a fegyvertartási törvény lazitása. Milyen világ az ahol nem puffanthatom le azt aki betör a házamba vagy késsel fenyeget? Lehet azt mondani, hogy igen ám, de így lesz fegyvere a link alakoknak is. Igen lesz, de hidd el ezekenek eddig is volt ha nem is lőfegyver kapa, kasza vagy szamurájkard. Nagyobb bűnözés visszatartó ereje lenne a dolognak mint most.
Törölt felhasználó 2008. 08. 24. 20:51
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Vagy, ha szimpatikusabb a francia példa (mivel nem vagyok (ennyire) szélsőséges) :
Az irányító politikai erőnek alárendelt rendőrség :
Más eddig nem működött (hatékonyan, a mai napig, az újkorban) Európában ...
Ha nem tesznek radikális lépéseket akkor végleg lemaradunk Európa mögött.

Törölt felhasználó 2008. 08. 24. 20:46
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#9
feel
feel 2008. 08. 24. 19:52
Előzmény: #6  datoja
#8
Teljes mertekben egyetertek datojaval!!Milliardok mennek el a ..........bunozes elleni fellepesekre.Gondolom tudjatok mirol beszelek.
Törölt felhasználó 2008. 08. 24. 19:02
Előzmény: #6  datoja
#7
datoja 2008. 08. 24. 18:32
#6
Ne hogy azt higgyétek már, hogy ha a segélyeket megszüntetik, akkor ebben az országban már minden szép és jó lesz! Sajnos a segélyek csökkentésével fordított arányban fog nőni a bűnözés, a rendfenntartó egységeknek juttatott kiadások, a rendészeti, bírósági,büntetés végrehajtási költségek. A te biztonságod meg nagyságrendekkel fog csökkenni, mert akkor már nem terhes, segélyből és családi pótlékból élő asszonyokkal fogsz találkozni, hanem olyan úriemberekkel, akik a megélhetésüket fontosabbnak tartják a te megélhetésednél.
Törölt felhasználó 2008. 08. 24. 13:02
Előzmény: #2  BudFox
#5
Érdekes, én egyet se látok.
Törölt felhasználó 2008. 08. 24. 12:50
Előzmény: #2  BudFox
#4
én nem kedvelem túlságosan a szlovákokat, de a kormányunk megkérdezhetné a szlovákok véleményét vagy az olaszokat, mit is kéne ezügyben tennie....
Törölt felhasználó 2008. 08. 24. 12:36
Előzmény: #2  BudFox
#3
Ki akarja húzni a nyulat a kalapból?
Valahányszor varázsolni készül,mindig valami balul sül el....
Küldjünk neki születésnapjára 1 Rodolfótáskát,hogy csiszolja még a fergeteges tudományát.....
BudFox
BudFox 2008. 08. 24. 12:24
Előzmény: #1  BudFox
#2
Hogy fogok röhögni amikor meglátom majd a cigányok meglepett pofáját, amint megtudják hogy jelentős segély összegeket fognak majd tőlük elvenni, vagy megszigorítani a segélyezést :-)))))))))))))))))

Mást se látni itt a városban mint terhes cigány lányokat..komolyan mondom ezek futószalagon csinálják a gyerekeket...csak hogy több segélyt kapjanak.

Topik gazda

BudFox
BudFox
5 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek