Topiknyitó: matgab 2007. 08. 02. 12:09

politika és társadalom ahogy én látom (2)  

Ismerősömtől...



Személyes találkozónk során egy magas rangú kormánypárti barátunk őszintén mesélt a PÁRT-ról, a 6

főből álló mindent elsöprő hatalmi csoportról (Szili, Szekeres, Veres,

Kiss, Lamperth, Gyurcsány) és a gazdasági döntések hátteréről. És Gál

J.Zoli barátjáról is, aki bár szakközepes érettségije van csak,

egyszemélyben irányítja a magyar sajtót és valójában akkor van lapzárta

a Népszabadságnál, ha Gál J. Zoli rábólint. Nincs annyi időm és erőm,

hogy mindent leírjak. Legyen elég annyi, ha eddig jelentéktelen pondró

porszemnek éreztem is magam, a tegnapi beszélgetés után még annak sem.

Semmik vagyunk. Még csak plebejusok, közkatonák, szorgos hangyák,

rabszolgák sem. Semmik.

Közöltem vele, hogy legszivesebben berontanék a Parlamentbe testemre

tekert 50 méternyi töltényhevederrel, kezemben 1-1darab, a vietnámi

filmekből ismert helikopter géppuskával és mindenkit,mondom MINDENKIT

halomra lőnék. És minden eddigi bűnömet ezzel megváltva a mennyországba

kerülnék, Szent Péter jobbjára.Közvetlenül.

Ő csak nevetett gyermeki hevülésemen. Nem sértően, picit irigykedve.

Mert azt látta bennem, amire ők pont építenek, számítanak. Az idolokba,

igazságba vetett hitet, az álmokat kergető, s ezért minden szar igéretet

elhivő naiv állampolgárt. A választót.

Akinek akarata, véleménye, álmai, céljai, fájdalmai, keserűsége, gondjai

pont senkit nem érdekelnek. Legfőképp azokat nem, akiket választhat,

akiket megszavaz."
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2009. 09. 22. 10:53
Előzmény: #3819  matgab
#3820
3-mal:)
(2-vel nem is írhattál többet, mert a 3-as bontás rendben van).
matgab 2009. 09. 22. 10:04
Előzmény: #3817  matgab
#3819
bocs 2 0-val többet írtam azt hiszem...
(gyorsabb vagyok , mint pnyelő! )
Törölt felhasználó 2009. 09. 22. 10:04
Előzmény: #3815  Törölt felhasználó
#3818
azaz .. bajnai jp morgan -nek " magyar gárdázott " egyet .. :)
matgab 2009. 09. 22. 10:02
Előzmény: #3811  matgab
#3817
Most, hogy kezdenek kiderülni az állami intézmények és cégek vezetőinek fizetései kezd fogalmunk lenni arról, hogy hova mehet el az a rengeteg adómilliárd amit mi befizetünk...

Mert ugye lássuk csak: a Tévék vezetőinek 2 milliós fizetésére (+ autó, + mobil+ egyebek) mondhatjuk , hogy kb. piaci árazású, anélkül , hogy tudnám, hogy a jóval profitábilisabbnak tűnő RTL Klub vagy a TV2 vezetőinek mennyi a fizetése.

Egy komoly állami cégnél egy felső vezető kereshet ennyit, ha jól végzi a munkáját. Egy nagy multinál is kb. ennyit megkeres egy vezető. (Mondjuk a jegybankelnök havi 8 milliós fizetése az egy más- banki vezetői dimenzió).

Még az is rendben van, hogy emellé megkapjanak kb. 10-40%-os teljesítményarányos bónuszt. (Itt már kétségeim merülnek fel amikor arról van szó, hogy ezek a bónuszok az amúgy is magas alapfizu 100%-át vagy annál is többet elérhetnek, főleg ismerve általában az állami intézmények teljesítényét...)

De az, hogy több tízmilliós végkielégítéseket rögzítenek a szerződéseikbe, ha el kell, hogy menjenek függetlenül attól, hogy rosszul vagy jól végezték a munkájukat -meg tekintettel arra, hogy ezek nagy részben politikai állások, ezért nagy a fluktuáció pártérdemek alapján, az számomra döbbenetes.

És nem csak a BKV-Volán- MÁV,MNV, köztévék, és egyéb állami intézmények (gondolom a HM-nél hasonló mértékű nyúlkálások lehetnek , mert ott sok pénz van, csak a katonai "titkok" nyilvánosságra hozatala az kicsit veszélyesebb móka) végkielégítéseiről beszélek, de ott vannak a különböző FB és egyéb tagságok, amit gyakorlatilag nem látnak el (lásd Zuschlag, aki a börtönben is kap néhány intézménytől több százezres fizetést, vagy Hagyó, aki, mint a BKV felelőse nem tudott több tíz-száz milliós kifizetésekről).

És akkor abba már bele sem merek gondolni, hogy azok az emberek, akik a közpénzre, ily módon csak, mint egyfajta korlátlan mennyei privát mannára tekintenek és osztogatják mindenféle retyerutyának , cimbinek ezeket a pénzeket, akkor milyen mennyiségű pénzek folyhatnak el a munkájuk során a különböző baráti -visszacsorgatós szerződésekből.

Hisz az ilyen emberek, akiknek enniyre pofátlanul határozzák meg a saját fizetéseiket (csak pénznyelő kedvéért, niylván nem a saját fizetésüket szavazzák meg, hanem egyik megszavazza a másikét, a másik az egyikét) azoknál niylván nem okoz erkölcsi problémát az, hogy a munkája során összemutyizgasson egy-két kihagyhatatlan business-t.

Így könnyű több tízmilliós autócsodákat megvásárolni, vagy nyereséges vállalkozásokat üzemeltetni, vagy akár többszázmilliós rózsadombi villákat megszerezni, piaci áron! Mi meg csak fizetjük és fizetjük ennek a kb. alig 10.000 embernek a százmillióit- milliárdjait.

Ha a 20 év alatt ezek összesen 10.000-en voltak és mindegyik csak egy milliárdot játszott ki az állami kezekből (nem azt mondom , hogy mindegyik egy milliárdos, csak azt, hogy mondjuk 50 cimbijének adott + 20 milliós extraprofitot, ami nem is olyan sok, ha mondjuk a 1-2 milliárd/km-es autópályadíjakra gondolok, akkor az pontosan hiányzó 10.000.000.000.000.000 forint.

És itt még nem is gondolkodtam azon, hogy az Államadósság menedzselésével a nemzetközi hitelezőknek mekkora extra-profit felárkamatokat fizetünk immár jó 30 éve...
Törölt felhasználó 2009. 09. 22. 09:59
Előzmény: #3812  Törölt felhasználó
#3816
persze, hogy nem kb 500 éve leszámítva a 1920 és 1937 közötti rövid időszakot és a szabadság harcok idejét, máshol döntenek a sorsunkról

no de mit tanultunk erről tegnap? Világkormány:)
Törölt felhasználó 2009. 09. 22. 09:57
Előzmény: #3814  Törölt felhasználó
#3815
sőt.. ha pörögni engedem az agyam ... azt is el tudom képzelni , hogy bajnai inkább kampány célból ment ki . Biztosította , vagy megrémisztette a köv. lehetséges kormány /orbán/ a költségvetési egyensúly esetleges felbomlasztásával , ami a régió destabilizálódáshoz vezetne . Ezért kérheti az usa lobbi tevékenységét a köv. választásokhoz . Így már érthetőbb lenne a citigroup,és a jp morgan is ....
Törölt felhasználó 2009. 09. 22. 09:51
Előzmény: #3811  matgab
#3814
azt nem tudom hogy mire lennének kiváncsiak az usások, de szerintem bajnai kiment kuncsorogni valamiért ami meg nem publikus. Mit keresne bajnai pl. a jp morgan-él ? nem szokványos magyar részről egy ilyen kirándulás . Mennyire befolyásolhatja a megítélésünket az ottani előadottak? Azt gondolom , hogy valami egészen más miatt ment ki , célzottan , és nem "tájékoztatási" célból .. Ugyan minek kellene tájékoztatni ott bárkit is az ország helyzetéről ? Mit kezdenének vele ? sem stratégiailag sem pénzügyi szempontból nem vagyunk fontosak sem az usa kormányának , sem az usa pénzügyi világának . Bajnai két dologért mehetett ki. Vagy valami "zsebpénzért" az rszág számára biztosítékként , miközben a második tippem : valamit ezért felajánlott .. ( esetleg két . három hónap múlva megtudhatjuk egy rövid hír keretében , amikor már nem találhatunk összefüggéseket ) . Aztán azt se felejtsük el : közeleg a választás is , ami szintén benne van, benne lehet a pakliban a "látogatás" miértjének a kérdése , válasza ..
Törölt felhasználó 2009. 09. 22. 09:45
Előzmény: #3811  matgab
#3813
Ha azt mondod, nem hihető, akkor szerinted miért találkoztak?
Törölt felhasználó 2009. 09. 22. 09:45
Előzmény: #3811  matgab
#3812
Ideológiai utasításokért Tel-Aviv-ba ment, gazdasági "tanácsokért" NY-ba jár a szagértő team. Mo. sorsáról Mo.-on nem születik döntés.
matgab 2009. 09. 22. 09:34
Előzmény: #3810  Törölt felhasználó
#3811
Abszolút hihető, Bajnai kimegy a világ legbefolyásosabb embereihez és ott tájékoztatja őket, hogy mi történik az országban...
Gondolom a Citigroup a JPMorgan és a Rockefeller banknak már annyi pénze sincs, hogy egy magyar tolmács segítségével lefordíttassák a KSH lényeges adatait és mondjuk egy Népszabit meg egy magyar nemzetet.
Ezért ment ki a miniszterelnök és gondolom az egész pereputty , hogy ezt személyesen elmondják...
link
Törölt felhasználó 2009. 09. 18. 09:55
Előzmény: #3809  matgab
#3810
csak gondolom ..: a bankok teljesítményét nem egészen a váláság időpontjától való teljesítés alapján állapítják meg , hanem az egész éves teljesítménye alapján . A hitel kihelyezése csak az egyik szegmense lehet a teljesítményüknek .. A hitelek visszafizetésének 5-7%-a nem teljesül , akkor is igyekeznek a fizetők kamatainak emelésének ellensúlyozásával biztosítani a hitelek teljes visszafizetését garantálni / én ezt a módszert értem is , meg nem is , mivel a rendesen fizetőket terhelik meg ezzel (ami tök erkölcstelen ) úgy, hogy a bankok profitja sem szenvedjen csorbát . Ezért nem csodálkozom a bankok "eredményességén" . Így könnyű eredményes lenni , és a kimutatás szerint pozitívat kimutatni ..
matgab 2009. 09. 17. 13:04
Előzmény: #3808  Törölt felhasználó
#3809
marinácska,
figyelmedbe ajánlom amúgy:
link
link
link

Amúgy nyilván nem ugyanazt az nomiál eredményt hozták a bankok, hanem a válság alatt is ők a többi piaci szereplőhöz képest messze felülteljesítenek eredményesség szempontjából, ami annál is inkább meglepő, mert az egész válság a pénzügyi szektorból indult ki és a világon a pénzügyi szektort viselte meg leginkább..

De amúgy én vagyok a hülye, hogy ilyen beszólásokra reagálok, olyanoknak, akik a fától nem látják az erdőt.
Törölt felhasználó 2009. 09. 17. 10:49
Előzmény: #3807  matgab
#3808
"Magyarul a bankok jól vizsgáztak, mert a válság alatt is ugyanolyan eredményesek voltak, mint a válság előtt"

ez szimpla hazugság egyébként, és ezt szerintem te is tudod.
matgab 2009. 09. 17. 10:46
Előzmény: #3806  Törölt felhasználó
#3807
Megszületett a bank-magatartás kódex, mely a bankok tevékenyégét szabályozza. Hurrá!

"A miniszterelnök elmondta: a magatartási kódex, amely december 1-jén lép hatályba, a bankok egyoldalú erőfölényével szemben ad védelmet az ügyfeleknek. "Jogos fogyasztói igényekre, ügyfélpanaszokra válaszul született meg a dokumentum" - tette hozzá."

Ha a panaszok jogosak voltak, akkor a bankok ezek szerint nem etikusan, de inkább nem jogszerűen terhelték a költségeket a lakosságra.
Ha pedig így jártak el, azt csak úgy tehették, ha gazdasági erőfölényükkel visszaéltek.

Érdekes, a bankokkal szemben soha nem lép fel a GVH a lakosság érdekében? És az NFH?
És ezeknek a lakosoknak vajon visszafizetik-e a "jogtalan" követeléseket?

Valamint a bankok ezután vállalják, hogy nem emelnek anélkül, hogy az indokolt lenne, de azt nem olvastam, hogy visszacsökkentenék a díjakat a "normális" mértékre.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete akár két milliárd forintra büntetheti azokat a pénzügyi intézményeket, amelyek nem tartják be a kódexet - rögzítette Bajnai Gordon.

A banki kódex nem kötelező erejű nem törvényi szintű, de annak megszegőire 2 milliárd forint bírság is kiszabható..Mi alapján? Elég nehéz lesz ezt egy demokratúrában jogilag végig harcolni...

Végül de nem utolsó sorban:
A miniszterelnök megállapította, hogy a válságban a hazai bankok állóképességből, válságkezelő képességből jól vizsgáztak, ami egyben minősíti magyar bankok vezetőit és tulajdonosait.

Magyarul a bankok jól vizsgáztak, mert a válság alatt is ugyanolyan eredményesek voltak, mint a válság előtt. A magyar lakosság meg ismét kitermelte a válság ellenére is a bankok profitját, mert nem védte meg őket senki a bankok laza kartellezésével és gazdasági erőfölényével szemben senki...

Vagy létrehoztunk egy olyan "intézményt" ami az eddig is jól működő az önmérsékletükről híres bankok által már működött a gyakorlatban, csak a sok bürokrata nem tudott már mit kezdeni magával és azt mondták: Bank kódexünk még nincs , csináljunk egyet!

Nem hiszem...Inkább a csodálatos kormányunk ismét adott egy nagy nyakleves a sz@rnak! Marketing kormányzás a tetőfokon, szegény lakosság, megvédünk titeket úgy a bankoktól, ha lehajtjátok a fejeteket ide a guillotin padjára, csak vigyázzatok, ne túl hirtelen tegyétek le a fejeteket, majd odateszünk egy párnát, hogy ne fájjon!
Törölt felhasználó 2009. 09. 15. 14:29
Előzmény: #3805  matgab
#3806
Rendicsek. Én emlékszem rá, de nem annak akartam utánanézni mellesleg.
Emlékeim szerint egyébként azt 2006 nyarán kezdted írni, mire én is indítottam egy sajátot "Conqui szerint a világ" címmel, ami aztán sajnálatos módon elhalálozott.
matgab 2009. 09. 15. 11:37
Előzmény: #3803  Törölt felhasználó
#3805
sajnos már nem tudsz utánanézni, mert nem véletlenül Pol és társ 2 a címe a topiknak, mert a PF valamelyik dilettáns szerkesztőjének egyszer csak az az ötelete támadt, hogy az eredeti topikot törli.

(Vagy nem egy dilettáns szerkesztőnek, hanem esetleg egy olyan befolyásos embernek, akinek nem tetszettek azok amik ide -teljesen kulturált formában- le voltak írva...)

Törölt felhasználó 2009. 09. 14. 20:12
Előzmény: #3803  Törölt felhasználó
#3804
"De tényleg nem emlékszem, hogy öszödöt megelőzően komoly vita folyt volna politikában. De megpróbálok utánanézni."
helyes nézz utána és a bértopicoló, mint szörnyű jelző első megjelenésének a fórumon:)
dlph-val mióta folyik a küzdelem?

Törölt felhasználó 2009. 09. 14. 20:07
Előzmény: #3802  Törölt felhasználó
#3803
Én korábban sok részvénytopicban voltam jelen (pl. susalindának a saját topicjában) és onnan emlékszem matgabra, mint aki qrva keveset ért e kereskedelemhez és állandóan szívott szinte minden részvényével.
Teljesen meglepődtem, amikor megláttam egy-két szösszenetét a politopicokban, mennyire más karaktert mutat, mint korábban. De tényleg nem emlékszem, hogy öszödöt megelőzően komoly vita folyt volna politikában. De megpróbálok utánanézni.
Törölt felhasználó 2009. 09. 14. 19:35
Előzmény: #3801  Törölt felhasználó
#3802
Én is valami hasonlóra emlékszem. Poltopicok voltak korábban is emlékeim szerint, de én inkább csak 2006 tájékán (még ősz előtt) kezdtem írogatni ezekbe. Persze előtte is volt néhány olyan gazdasági topic, ami óhatatlanul félig politikai is, ezekbe azért sűrűbben megfordultam már előtte is. Meghát tőzsdei ügyek esetében is előkerül néha a politika, vagy legalábbis a hazai "mutyi" rendszer, így pl. a Brau topicban emlékszem, hogy 2003-ban is éles vitába kerültem matgabbal:)
Törölt felhasználó 2009. 09. 14. 19:26
Előzmény: #3799  matgab
#3801
Szerintem nem több az, mint 4 éve, mert az igazi polidili csak a 2006-os választásokat követően illetve az öszödi beszéd után kezdett elterjedni.
De majd pénznyelő megerősíti (vagy cáfolja).

Emlékezetem szerint korábban elsősorban vagy kizárólag a tőzsdéről, részvénykereskedelemről szóltak a topicok. Az őrület azt követően indult el.

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek