Topikgazda: Törölt felhasználó 2007. 04. 10. 14:36

A gazdagabbak rosszabbul jártak a kiigazítással (3.)  

Ugrás a cikkhez
A kiigazítás eredményeképp a magasabb jövedelmi helyzetűek rosszabbul járnak - állapítja meg a jegybank ma kiadott pénzügyi stabilitási jelentése. Ebben a jövedelemi szegmensben nagyobb inflációval és jelentősebb reáljövedelem-mérsék lődéssel lehet számolni. A lakossági szektor reáljövedelme csökken, a fogyasztása azonban csak kisebb mértékben mérséklődik. A gazdagabbakat erősebben érinti ugyan a kiigazítás, ám a sokktűrő képességük erős. Az alacsony sokktűrő képességű háztartások felé a kitettség közepes - állapítja meg a jelentés.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=81607
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
csuloktata 2007. 04. 11. 10:09
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
Az infláció felpörgetése kinek vesz ki többet a zsebéből?
A gazdagoknak?
Ennyi.
Adóterheléssel meg a bérből élők szívnak!
Törölt felhasználó 2007. 04. 11. 10:02
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
Jók ezek a hozzászólások. A statisztika az egy összesség, egy átlag. Ebben mindig találni egyedi szegény Marikát aki rosszabbul járt, meg szemét Józsit aki jól.
Törölt felhasználó 2007. 04. 11. 09:40
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
Mondjuk a gázzal nem a legjobb hozakodni/példálózni, mert aki egy kicsit is tehetősebb:

- az annyi anyagot/szigetelést nyomott a falaiba, hogy nem kell agyonfűteni magát
- korszerű fűtése van ami visszapörgeti a távozandó hőt és újra felhasználja
- más fajta energiát használ fűtésre, ami elsőre nagy beruházás viszont hosszútávon megtérül.

Ezek fizetnek 2000-3000 Ft!! havonta (támogatás nélkül) fűtésre és van 500e fizujuk vagy több.

Panelba meg nyomatják ezerrel a fűtést és fizetnek havi 30e-t úgy, hogy közben nyitott ablakoknál kell aludni mert olyan rohadt meleg volt és itt úgye nem 500e a fizu hanem inkább 100-150.
Törölt felhasználó 2007. 04. 11. 09:31
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#17
Conqui:

Azért marha nagy demagógia amit írsz mert a szegényebb rétegen az a 3-4%-os sarcnövelés nagyobb teher mint a gazdagabbakon akár a 10%.

Ugyanis a szegényebbek eddig sem éltek jól.
Tudod most azokról beszélek akik eddig sem tolongtak a plázákban karácsonykor, hónapról hónapra élnek 0 tartalékkal.

Ennek a csoportnak igenis kemény sarc még az évi 6eFt vizitdíj is. Mondjuk jelent 1-2%-os kiadásnövekedést a bérükhöz képest.
Nekik kemény az is hogy a munkabérből levonandó eü járulék már nemtudom mennyit emelkedett.

A gazdagabb réteg 7%-os növekménye annyit jelent hogy egy évvel később cserél autót, esetleg egy héttel kevesebbet nyaral...
Nagyon sajnálom őket, szegényéknél mit fognak megvonni maguktól szerinted?

Összességével nincs bajom a kiigazításokkal (csak a megvalósítás ötletszerű és kapkodó), magyarul a többesszám második személyt (gyengébbek kedvéért: ti) esetemben hanyagolhatnád.

Azt vettem észre nálad hogy aki ellentmond Neked az már szélsőjobboldali vagy ultra lehet csak, pedig inkább Te vagy az ultrabalos a megnyilatkozásaid alapján.

(hozzáteszem van balos ismerősöm aki sokszor csak hümmögni tud ha rendben levezetem a baromságokat amit gyurci és kormánya művel, és ezzel nem mondom azt hogy ov jobb lenne)

Végezetül két kérdés amire LÉGYSZÍVES válaszolj:
Miért is politizálsz állandóan egy tőzsdefórumon?
Tőzsde, részvény, befektetés témában miért nincs semmi hozzászólásod?
opposition2002 2007. 04. 11. 09:24
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#16
Megmondom őszintén, ennek az MNB gondolatmentnek a megállapításait néhány helyen kétkedve fogadom. Itt van például a következő mondat:

"A középső jövedelem-decilisekben a nyugdíjasok magasabb aránya következtében az adóterhek nominális jövedelemcsökkentő hatását ellensúlyozza a bérnél ugyancsak gyorsabban növekvő nyugdíjjáradék"

Tehát a nyugdíjasok e szerint döntő többségükben a középső jövedelmi decilisekben vannak. Na msot a KSH ma reggel publikálta az inflációs adatot. Eszerint a 12 havi infláció az év első három hónapjában rendre 7,8%, 8,8%, 9,0% volt, míg a nyugdíjas kosár áremelkedése 10,4%, 12,3%, 12,4%. Azaz az infláció az első negyedévben 8,5% volt, míg a "nyugdíjas infláció" 11,7(!)%. A kettő közti különbség 3,2% a nyugdíjasok kárára. Az év utolsó hónapjaibanvalószínűleg csökkenni fog ez a különbség, de biztosan már most állítható, hogy idén az első negydévi 11,7% után az éves átlagos nyugdíjas infláció 10%, vagy valamivel afölötti lesz. Ehhez képest az MNB tanulmányban a "leggazdagabba" is csak 9-9,5%-ot érzékelnek, míg a "középső decilisbe tartozó nyugdíjasok" csak 7% körüli értéket...
Más. A tnaulmány megjegyzi, hogy a gázárkompenzációból származó differenciáló hatás elsősorban a gazdagokat súlytja. Nekem vannak olyan kifejezetten jól menő vállalkozó ismerőseim (evások), akik magától értetődően a legfölső decilisbe tartoznak, a legutóbb mégis azzal dicsekedtek nekem, hogy idén 70eFt gázártámogatást kaptak. Van olyan, 90eFt nyugdíjú egyedülálló nyugdíjas ismerősöm is, aki viszont a "magas" nyugdíja miatt kiesik a támogatotti körből, és ezért egy év alatt több, mint 100%-al nőtt a gázár számára (1500 m3 alatt fogyaszt, mert egyedülálló és kis lakásban él). nem hiszem, hogy ő a legfelső jövedelmi decilisbe tartoznak.
Harmadrészt van ebben az országban kb. 1 millió minimálbéren fizetett ember, aki csak papíron csóró, lehet, hogy többet visz haza, mint egy kezddő diplomás (fodrász, pincér, postás: sok borravaló, nuku adó), de ők mégis kapnak gázártámogatást, a 200eFt-ot kereső frissdiplomás pályakezdő meg nem, mert ő "gazdag"
Összefoglalva, szvsz a lefelé hajó görbe helyett indokoltabb egy laposabb, vagy egy V alakú reáljövedelem görbéről beszélni a decilisek függvényében, mert legjobban valszeg a középosztály szívja meg a Fletó csomagot, mert a szegényebbeket (részben) megvédik a szociális transzferek, a gazdagabbak meg jelentősebb megtakarításokkal rendelkeznek, amelyeken csekélyebb mértékű reálkamat képződése is ellensúlyozni tudja az adott évi béren képződő reálveszteséget.
Úgyhogy ez az MNB megállapodás több sebből is vérzik. Ha gonosz lennék, azt mondanám, hogy az új MNB vezetés elő akart állni valami olyasmivel, ami a kormány számára jól kommunikálható és ezzel békülékenyebb hangnemet tudnak megütni a kormánnyal, mint a Járai féle vezetés...
Törölt felhasználó 2007. 04. 11. 08:58
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#15
"3. A gyógyszerreform - a gyógyszerek árának nagy része csökken "
???????????????????????
conquistator
tényleg menthetetlen vagy
Törölt felhasználó 2007. 04. 11. 08:45
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Javultak a lakosság várakozásai úgy saját, mint az ország gazdasági helyzetét illetően, bár a jelenlegi helyzetet még a tavaly decemberben mértekhez képest is rosszabbul ítélik meg - áll a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felmérésében.



A komplex fogyasztói bizalom index (fbi) több, mint 10 ponttal javult a 2006 decemberi értékéhez képest és 2007 márciusában 153,9 pontot ért el. A mutatószám komponenseire jellemző tavalyi folyamatos csökkenés után az idei első negyedévben négy dimenzióban is javultak az eredmények. Legjelentősebben a háztartások saját jövő évi pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai javultak, de az ország következő 12 hónapban, illetve következő 5 évben várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozások is derűlátóbbak most, mint három hónappal ezelőtt. További pozitív elmozdulás figyelhető meg a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság terén.
Törölt felhasználó 2007. 04. 11. 08:31
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#13
elfmage

"Egyébként meg mondd conqui miért szítod a tüzet már megint?
Ráadásul hülyeséggel, amire tokos rá is világított..."

Tévedés. Én nem szítok semmiféle tüzet. Csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy hazugság azt állítani, amit Orbán valamennyi gyűlésén terjeszt, ti pedig ezekben a topicokban még rá is tesztek egy lapáttal, hogy Magyarországon a társadalom alsó rétege a megszorítások áldozata. Ráadásul olyan mértékben, hogy az már nemzethalálhoz vezet.
Máig sem magyarázta el nekem senki, hogy - az alsó ÁFA-kulcs emelésén kívül - melyik volt a megszorító csomagnak az a része, amely nyomorba dönti az országot.
Mert:
1. A 4%-os pótadó nem!
2. A gázár-támogatás átalakítása - ezek szerint - nem!
3. A gyógyszerreform - a gyógyszerek árának nagy része csökken - nem!
Kihagytam valamit? Talán a tandíj?
A jómultkor egy szintén portfoliós cikkből kiderült, hogy az exportunk nő, a belső foglalkoztatottság szintén.
Akkor meg mi a tökömről beszélnek azok, akik az un. szegény rétegekért szállnak harcba. Akkor, amikor az Orbán kormány egyébiránt saját regnálása alatt deklaráltan a nemzeti középosztály megerősítését tűzte ki célul. Most pedig hirtelen azokat karolja fel, akik úgymond a szoclib kormány intézkedéseinek vesztesei.
Na de kik akkor a vesztesek?
Törölt felhasználó 2007. 04. 11. 06:40
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#12
Ehhez csak gratulálni tudok!!!

Ezután is hitelesen képviselhetitek a "magyarság" eszméit és érdekeit, más topicokban is ahol fel-feltűntök.

pffffúúúúúúújj!

CSaljatok emberek!!!

CSALJATOK!!!!!!

Törölt felhasználó 2007. 04. 11. 01:30
Előzmény: #7  tokos.
#11
"A közeljövőben beadom a gázártámogatásra az igényt."
tokos, ezen én is gondolkodom. papíron elköltözöm a családomtól máshová, s máris a legmagasabb támogatási sávba fognak esni. csak még nem tudom hogy hová költözzek, mert mindenki gázzal fűt és igényel támogatást, hajléktalan meg nem akarok lenni :)
Törölt felhasználó 2007. 04. 10. 22:58
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Törölt felhasználó 2007. 04. 10. 22:16
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Talán mert nem kapta volna meg?

Egyébként meg mondd conqui miért szítod a tüzet már megint?
Ráadásul hülyeséggel, amire tokos rá is világított...
Törölt felhasználó 2007. 04. 10. 20:35
Előzmény: #7  tokos.
#8
Bárki beadhatta. Te eddig miért nem tetted?
tokos. 2007. 04. 10. 20:21
Előzmény: #6  tokos.
#7
Elfelejtettem hozzátenni egy ídézetet (kicsit aktualizálva):

A túléléshez három dolog kell, csalás, csalás és csalás.

A közeljövőben beadom a gázártámogatásra az igényt.
tokos. 2007. 04. 10. 20:15
Előzmény: #1  portfolio
#6
Nem a gazdagok jártak rosszul, hanem a magas legális jövedelműek. Ezek ritkán gazdagok, ahhoz túl magas az adójuk.
Törölt felhasználó 2007. 04. 10. 20:06
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Törölt felhasználó 2007. 04. 10. 19:28
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
mer nem tudja, hogy menthetetlen.
Törölt felhasználó 2007. 04. 10. 19:25
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
téged!!!:)))
Törölt felhasználó 2007. 04. 10. 19:22
Előzmény: #1  portfolio
#2
Akkor Orbán Viktor kit is akar megvédeni olyan vehemensen, akár népszavazás árán is????
"Míg az alacsonyabb jövedelemszinteken a kompenzáció következtében a gázár akár csökkenhet is, a legmagasabb jövedelem-tizedekben a gázért fizetendő összeg akár kétszeresére emelkedhet. Mindez oda vezet, hogy a rendelkezésre álló jövedelem reálértéken idén a legmagasabb jövedelmi tizedben mintegy 7%-kal csökkenhet. "

Topik gazda

conquistator
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek