Hát ez a pár százat max ezret fog esni dolog annak tükrében elég vicces, hogy augusztusban 2000-et esett és az csak egy pár napos pánik volt, de mi lesz ha megfordul a trend? :D tudom, megy 24-re :D
Ja és ez nem jóslás, amit én írok tény :D De nem kell vele foglalkozni, gyorsan shortoljátok be de a célárig el ne adjátok ami valakinél már volt 13k is pár hónapja. De hogy arra reflektáljak amit írtatok... valószínűség számítás meg miegymás..... meg rövid távon. Hát 80% több mint 20% és rövid távon nem esett 80% valóüszínűséggel , hanem új csúcsra ment. Vagy máshogy is fogalmazhatok, mi a valószínűbb..... jó fundamentumú cég árfolyama beesik külső behatás nélkül, vagy hogy emelkedik. Nyilván ott a mozgóátlag és mert odaért ezért esni fog :D Egyértelmű :D
Képzeld tudom mi a statisztika meg a valószínűség számítás..... a pénzügyi egyetemen tanították :D Továbbá nem írtam hogy fing fang ellenben te igen :D Aztán miért is volt egyértelmű 10k nál hogy 19 lesz ? Mert Csányi azt mondta? Nem volt egyértelmű. Elképesztően túlértékelt volt a papír és ledobta magáról az extrát. Ha most van 1-1.2 bvn akkor 2500 mrd vel lentebb mennyin volt? Ki lehet számolni..... kvázi minden mutatóra igaz.... a konjunktúra hajtotta az optimizmust meg a covidból való kilábalás. Most a háború húzza le a mutatókat, meg annak a következményei. Csodák csodájára a háború következtében a piac 1 körül árazza az OTP bv alapon. És akár hiszitek akár nem most 19 en ugyanúgy 1-1.2 a p/bv mint 10 ezernél volt kb. Mert értem én hogy a ta alapon mozog az árfolyam fel le meg támasz meg átlag meg izé..... de közben a otp könyve épülget szépen. Tőke stabilan növekszik , osztalék is elkezd növekedni stb..... Viszont már maci is említette, hogy lassacskán a BV alapú értékelés jobb lesz mint a többi. De igazából bármilyen értékelést nézek nem jön ki a 15 meg az alatti szintek csak azért mert az egyik lehetőség oda visz le. (utólag az erste is megmagyarázta hogy igazából felfelé várták ) Nehéz elfogadni shortos fejjel a tényt hogy a papír max pár százat fog mostanság esni, mondjuk ezret max..... azt meg még nehezebb elfogadni hogy egy papír mehet ATH ra is akár. Sőt meg is haladhatja azt (sőt logikusan meg is kell haladnia). Mikor tudja ezeket egy papír? Mondjuk jók a kilátásai, ekkor egy hatalmas P/E számot tud produkálni , de mondván majd belenő a cég így megéri (Tesla, Nvidia ilyen volt vagy még mindig ilyen) Jók a profit számai és mégjobbak lehetnek (Apple pl) Aztán mikor eshet rossz kilátások vannak (ledobja magáról az extrát , vagy még annál is többet a várható veszteségek miatt - ami tőkét csökkent ugye) Veszteséget termelt ..... egyértelmű tőke csökken, kilátás se rózsás általában ilyenkor így esés. (kvázi Deutsche Bank volt ilyen pár éve hogy a béka segge alá esett) Aztán vannak osztalék papírok ..... évente osztalékot fizet, osztalék fizetéskor beesik, aztán egy kis fel le ingadozás után jövő évi osztalékig emelkedik , majd ismét beesik..... Aztán vannak a növekvő cégek (egyébiránt mint cég az ilyet negatív cash flow jellemzi folyamatos tőkebevonási igénnyel - ismétcsak Tesla volt ilyen) itt van kb az OTP kivéve hogy ez kakukktojás kb, mert nem startup , a növekedést futja a profit bőven. Akkora profitot termel , hogy nem tud mit kezdeni vele. És eladó bank sincs már sok mostanság..... Viszont paradox módon még tartja a pénzt (ez kicsit Csányi sara most, egyelőre ok, de akvizíció nélkül ..... gázos) Szóval a profit nő, tőke nő , osztalék politika konzervatív. A tőke nagysága felzárkózott a cég értéke mellé. Innen pedig a tőke fogja felfelé tolni az árfolyamot. (20% ROE mellett ekkora megtérülésre számíthat egy befektető) Szóval mivel eléggé együtt mozog a két dolog, innentől kilátások jelentős romlása, vagy egyéb one off esemény ronthatja jelentősen az árfolyamot. Ha ezek nem lesznek araszolás lassan fel, néha kisebb mozgásokkal tarkítva (idő előtti emelkedés, majd visszaesés)
Nehéz elmagyarázni, ha nem érted a valószínűségszámítást és annak működését! Közgazdasági és matematikai alapok szükségesek a TA megértéséhez, tudom, nem lehet mindenki közgazdász, matematikus,nem rendelkezik mindenki ezekkel az ismeretekkel, de nem is várható el senkitől, hogy mindenhez értsen. Mit jelent a 20%? Nem azt jelenti, hogy nem következik be, hanem azt, hogy kisebb az esélye. A rulletben néha a nulla jön ki, de az esélye nagyon alacsony. Az engulfing ott nem működött (emlékszel ? volt aki írta, hogy a szeptemberi gyertyának kellett volna támogatnia - te is tudod, hogy ez nem történt meg), de volt utána másik kettő, ami igen, háromból kettő esetben, láttuk milyen szépen működött a gyertya jelzése. Ez még mindig nem 80%, de statisztikai értelemben 3 adat kevés. Aki 20K-ra várja, az miért ad el? Még a saját elképzelésében sem hisz ? Az EU-ban egyedül a magyar GDP esett Q3-ban, miközben még a német is emelkedett (erre fogják a magyar GDP gyengeségét), szerinted, ha baj lesz a költségvetéssel kitől fognak pénzt elvenni, ez miért nem befolyásolja az OTP értékét? Miért mindig extrém árakat említesz? Miért nem a korrekteket? Mondjuk 18000-at vagy 17500-at, ami bull trendben is reális? Költőiek a kérdések, ha érted!
Valószínűségek, igen, az azt jelenti, hogy az esetek x részében teljesül, a másik részében nem :D tehát nincs kizárva, hogy nem teljesül, ezért hívják valószínűségnek :D Mondhatod, hogy jóslás meg fingfang, de az csak komolytalanná teszi a mondanivalódat. 10k-nál a hülye is tudta, hogy bele kell ülni. 19-nél ez már nem ennyire egyértelmű, ezért nem rakétázik ;)
Jó hogy felhoztátok a valószínűségeket :D valaki aki elvileg nálam jobban ért a dolgokhoz 80% valószínűséggel bearish engulfingra szavazott nem is olyan rég ugye...... aztán max fing lett belőle mert a 20% nyert...... Na de komolyan akkor ismét jön a armageddon? 15k a célár megint ? Nehogy előbb legyen 20 mint 15..... Másik hogy időtáv..... na ja én is bekiabálhatom hogy 1 millió lesz az árfolyam..... ha nem teszem hozzá mikor akkor igazából olyan mintha semmit nem mondtam volna.... tehát a példának okáért 1 millió lesz 100 év múlva..... de a 15k lesz valamikor :D Hát a valamikorral pénzt nem lehet keresni.
Valószínűségek, oh. A fórumozók nagy része nem is érti mi az! Mások meg beleragadnak egy dologba, amihez makacsul ragaszkodnak, amolyan kabátlopás esete Jerevánban, nem osztogatnak, hanem fosztogatnak, úgy emelkedik, hogy valóságban esik. Ha népszerű akar valaki lenni itt a fórumon, akkor mindig emelkedésre számít, legalábbis ezt írja, közben meg akár el is adhatja a pakkját, sőt le is írhatja, senkinek nem tűnik fel. Ha népszerűtlen, akkor leírja, hogy esés lesz. Ez a fórum, ettől ennyire szép és szórakoztató. Én örülök annak, hogy a korpa között igazi értékes hozzászólásokat, csartokat is fel lehet lelni. A tőzsdén nem annak lesz igaza vagy tele pénztárcája, aki sokszor és hangosan leírja a véleményét, hanem annak, aki képes gyorsan felülbírálni a korábbi elképzeléseit és szükség esetén a helyes irányba áll, akkor is, ha eredetileg rosszul döntött.
A cinizmus mellett az irónia is elfér, nem? :) Hiheted úgy, de azért komolytalanok ezek a beírások, mert úgy állítod be a dolgot, mintha napra, hétre pontosan meg kellene mondani hogy mennyi lesz ár. Véletlenül nem statisztikai valószínűségekről beszélünk a ta esetében? Felveheted a csodatévő funda köpenyt, de az a certiket nem fogja megvédeni. Előbb-utóbb a 200 napost le fogja törni, az meg el lett intézve hogy 16xxx-ről már 17800 lett. De tudom-tudom, ezek a mozgók is csak a humbuk kategória
Pakk mehet az ironia DE ugy hiszem ahogy lentebb irtam 19400 lett az arfolyam es nem 14900. Tovabba nem latom szemeim elott azt hogy beszakadnank a bv 75% ra . Amikor az arazasunk igy is alacsonyabb mint a tobbi eu banke viszont a roenk a legjobb. Persze itt van viktor …. Na de ezt nem most fogjak bearazni mert mar 2010 ota itt van . Szoval csokkeno kockazatok mellett es novekvo profit mellett …. Nem tudom …. Shortot nem most vennek :)
OTP részvényesek ide!