Most mondjam, hogy volt egy megérzésem, tavaly is a BMÁP-ot "erőltetted". de akkor 3.5 évre voltunk a +2,5 prémiumtól, most már csak 2.5-re. Valószínűleg az jár jól, aki kivár. kamat > MÁP+ (ha kell lépni -0,5%) 1 hó alatt kitermeli. PMÁP 2030/I >>induló 5,5%-os infla év elején, "mozi-kivárás" gyanús 5,2% kamat idén (fixmáp sem ad sokkal többet, ha visszaváltom a PMÁP-ot (5,5 helyett csak 5,43% pontosan vs. 5,2%), és nem valószínű, hogy ilyen mértékű emelkedő infláció esetén rákontráz a Varga-NAgy páros, hogy még kamatot csökkentenek, mert akkor "tényleg nincs árfolyamcél" beigazolódhat, jöhet a HUF rakéta 500-ig meg a fél millás minimálbér 1000 EUR alapú.:)
Számomra is a FixMÁP veszített egy kicsit a vonzóságából az emelkedő infláció tükrében. A BMÁP egyelőre így most szimpatikusabb, a MÁP+ mellett nekem csak az szól, hogy abból kedvezőbb másba átlépni.
Az "egyötös" Pmáp kezét nem biztos, hogy érdemes elengedni. Visszaváltással nem éri meg fixmápra fogadni, mert akkor úgy számolva az csak 5,5-öt hoz egy évre. Ha az átlagos infla 5%körül lesz idén, akkor jövőre rendben lesz a pmáp kamata. Talán most a 2029-es bmáp is jobbnak tűnik mint a fix. Egy biztos : rég volt ilyen nehéz döntés állampapírba fektetni.
"Én pont ezt venném el. 550MRD játszótér az államnak..." Ezért szoktam azt mondani, hogy amit itt csinálni kellene, azt nem lehet megcsinálni, mert másnap az adott kormány már nem kormány...
A tegnapi logikát folytatva, inkább hajlok (jobban) a MÁP+ fele, mint a FIXMÁP irányába, mert ha ugranak a kamatok (1-2-3 hónap múlva), akkor a MÁP+ 1 hónap alatt kitermeli a visszaváltási buktáját, míg a FIXMÁP csak 2 hónap alatt. "miért rugózok 0,5%-okon" pont ezért.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250211/oriasi-meglepetes-a-magyar-inflacioban-740501 én lemaradtam róla, most olvasom. NA! 5.5, ezzel indít az év. Emelkedő ingatlanárak. Nincsenek véletlenek. 4M munkáshitel, szépen ebből is épülget be az ingatlanárba 0.5-1-2M. "miért is ne", ingyenpénz. Július1-től 50%-os családi adókedvezmény emelés 2026-tól meg a maradék 50%. A hírekben hallottam, hogy valami 550 MRD Ft a 13. havi nyugdíj? Az én "nem létező" 13. havi fizumból biztosan nem finanszorízzák ezt. Én pont ezt venném el. 550MRD játszótér az államnak, jajj, hogy akkor nem szavaznának a FIDESZ-re? akkor is elvenném. de ők nem veszik el, logikusan. Mert akkor game over. maginfláció, infláció "erős fordulás" a gázár is volt 20-30-40 EUR, most meg 40-50-et karistolja talán. Alacsony bázisról indulunk, relatíve magas évkezdettel. szép lesz. Már 1 + érv a PMÁP "tartása" mellett. gondolkodóba estem, mi legyen veled 2030I?!
Van esély rá, hogy negatívba menjen. Igazából nincs dezinflációs gazd pol lépés. Egy sincs, vagy ha lát vki ilyet, szóljon. Az árösszehasonlító oldal az nem dezinflációs eszköz.
És a gazdaságba öntött ezermilliárdok. Nyugdíjpénztári vagyon, PMÁP és egyéb kamatok+tőke, kedvezményes hitelek, tőkejuttatások. Az egészet meg lehet fűszerezni ársapkákkal és jól kommunikált mentőakciókkal. Valamiből imitálni kell a növekedést, az ár teljesen mindegy.
Állampapírba teszem a pénzt, és figyelem, hogyan ég porrá. Közben várom, hogy a FED nullára csökkentse a kamatot, és végre gazdag legyek a FixMÁP-ból. Gyertek, mínuszolók, attól zuhan az infláció! Remélem, sikerült végre a topik színvonalán fogalmaznom.
Magyar Állampapír tulajok