Topiknyitó: feel 2020. 01. 19. 14:04

4IG Nyrt reszvenyesek.  

4IG topic reszvenyeseknek es hasznos forumozoknak.
Moderacio alatt lesz.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
hocus-opus szombat, 18:56
Előzmény: #81267  mereszZenesz
Ad.1.: szerinted a cikk megjelenése óta(2024.szept.) nem tudtak az idézett 9 mondatos infó halmazról...valszeg azóta min.1000x több infó csere volt már a 2 cég között.
Ad.2: Alapszitu: A TŐZSDE A JÖVŐT ÁRAZZA!
U.i.: volt/van/lesz is zsozsó:)
 Pl..:
https://www.google.com/amp/s/www.portfolio.hu/befektetes/20250805/kozel-100-milliard-forint-ertekben-von-be-toket-a-4ig-778285%3famp
Haya76 szombat, 18:53

Kicsit hosszú let, de szerintem érdemes végig olvasni!
Az Axiom Space egy vezető magánűrkutatási vállalat, amelynek központja a texasi Houstonban található. A céget az alacsony Föld körüli pálya (LEO) kereskedelmi alapokra helyezésének egyik legfontosabb szereplőjeként tartják számon.
​A vállalatot 2016-ban alapította Michael Suffredini (a NASA korábbi ISS-programigazgatója) és Kam Ghaffarian. Tevékenységük három fő pillérre épül:
​1. Az Axiom Station (Axiom Űrállomás)
​Az Axiom jelenleg a világ első kereskedelmi űrállomását építi.
​A terv: az Axiom különálló modulokat indít az űrbe, amelyek kezdetben a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódnak majd.
​A különválás: Amikor az ISS-t kivonják a forgalomból (a jelenlegi tervek szerint 2030-ban), az Axiom-modulok leválnak, összekapcsolódnak egymással, és egy önállóan keringő kereskedelmi laboratóriumként és „űrszállóként” működnek tovább.
​2. Magán űrhajós missziók (PAM)
​Az Axiom egyfajta „teljes körű szolgáltatást nyújtó utazási irodaként” működik az orbitális küldetésekhez. Minden folyamatot ők kezelnek: a kiképzéstől és az egészségügyi szűréstől kezdve a kilövésen át (jelenleg a SpaceX Crew Dragonját használva) egészen az ISS-en való tartózkodásig.
​Axiom Mission 1 (Ax-1): Az első teljesen magánfinanszírozású küldetés az ISS-re, amely 2022 áprilisában zárult le.
​Cél: Ezek a küldetések nem csupán turizmusról szólnak; gyakran komoly tudományos kutatásokat és technológiai bemutatókat foglalnak magukban magáncégek és nemzetek számára.
​3. Új generációs szkafanderek
​A NASA az Axiom Space-t bízta meg az Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) fejlesztésével. Ezt a szkafandert viselik majd az űrhajósok a Hold felszínén az Artemis III küldetés során, amely több mint 50 év után az első emberes holdra szállás lesz.
​Főbb jellemzők: Nagyobb mozgásszabadság, speciális eszközök a holdi geológiához, valamint fokozott védelem a szélsőséges holdi környezettel szemben.
​Miért fontos az Axiom?
​Ahogy az ISS közeledik élettartama végéhez, a NASA és más űrügynökségek el akarják kerülni, hogy „űr” maradjon az alacsony Föld körüli pályán való jelenlétben. Azáltal, hogy támogatják az olyan magáncégeket, mint az Axiom, a NASA a jövőben csak egy lesz a sok ügyfél közül egy kereskedelmi állomáson. Ez lehetővé teszi az ügynökség számára, hogy költségvetését a mélyűri kutatásokra, például a Mars-missziókra fókuszálja. A „lekapcsolódás” pillanata
​2030 körül, amikor az ISS pályafutása véget ér, az Axiom állomása már teljesen önellátó lesz (saját energiával és létfenntartással). Ekkor egyszerűen lecsatlakoznak a régi állomásról, és Axiom Station néven a világ első független, kereskedelmi űrvárosaként keringenek tovább.
​Mit jelent ez a gyakorlatban?
​Ez a modell teljesen megváltoztatja az űrkutatást:
​Országok számára: Magyarországhoz hasonló nemzetek saját űrhajósokat küldhetnek anélkül, hogy saját állomást kellene fenntartaniuk (lásd a közelgő HUNOR programot).
​Cégek számára: Gyógyszergyárak vagy technológiai cégek bérelhetnek laborkapacitást.
​Média számára: Lehetővé válik filmek forgatása vagy valóságshow-k készítése az űrben   Az Axiom Space pénzügyi szempontból jelenleg az egyik legerősebb és legértékesebb magánkézben lévő űripari vállalat ("unicorn"), amely hatalmas tőkebevonásokkal és stabil állami szerződésekkel rendelkezik.
​Íme a legfrissebb (2025 végi) adatok a cég anyagi helyzetéről:
​1. Piaci érték és befektetések
​Becsült értéke: A vállalat piaci értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt.
​Friss tőkebevonás (2025): 2025 márciusában egy újabb 100 millió dolláros befektetési kört zártak, majd 2025 decemberében a magyar 4iG Csoport jelentett be egy stratégiai, két lépcsőben megvalósuló 100 millió dolláros (kb. 33-36 milliárd forint) tőkeemelést a cégben.
​Összesített tőke: Alapítása óta több mint 600-700 millió dollárnyi kockázati tőkét vontak be olyan globális befektetőktől, mint az AlJazira Capital (Szaúd-Arábia) vagy a Boryung (Dél-Korea).
​2. Szerződésállomány (Bevételek)
​A cég nemcsak befektetésekből él, hanem hatalmas lekötött szerződésállománya van:
​Vevői szerződések: Több mint 2,2 milliárd dollár értékben rendelkeznek aláírt szerződésekkel (ebbe beletartoznak a magánmissziók és a jövőbeli űrállomás-kapacitások értékesítése).
​NASA szerződések: * Egy 1,26 milliárd dolláros keretszerződés a holdi szkafanderekre (AxEMU).
​Egy 140-230 millió dollár közötti megbízás az ISS-hez csatlakozó első modulok fejlesztésére.
​Összességében a NASA-tól érkező potenciális kifizetések (szkafanderek és szolgáltatások) a 3,5 milliárd dolláros plafont is elérhetik a következő évtizedben.
​3. A magyar szál (4iG és HUNOR)
​A magyar vonatkozás pénzügyileg is fontos: a 4iG befektetése nemcsak tiszta tőkeágon érkezik, hanem technológiai együttműködést is jelent. Ez a stratégiai partnerség biztosítja a hátteret a HUNOR magyar űrhajós program számára is (Kapu Tibor kiképzése és missziója az Axiom keretein belül valósul meg).
​Összegzés: Mennyire stabil?
​Bár az Axiom Space még "pénzégető" szakaszban van (hiszen egy űrállomás megépítése és a szkafanderek fejlesztése rendkívül drága), a pénzügyi helyzete nagyon stabilnak tűnik:
​Pozitívum: Hatalmas készpénzállomány és megbízható kormányzati (NASA) háttér.
​Kihívás: A saját űrállomás (Axiom Station) megépítése és pályára állítása több milliárd dollárba kerül majd, így a jövőben valószínűleg egy tőzsdei bevezetés (IPO) is várható a cégtől. A 4iG Csoport és az Axiom Space együttműködése 2025 végén szintet lépett: a korábbi szándéknyilatkozatokat követően decemberben aláírták a végleges befektetési megállapodást. Ez nemcsak pénzügyi befektetés, hanem egy mély technológiai partnerség kezdete is.
​Íme a részletek a tulajdonszerzésről és a pénz felhasználásáról:
​1. A befektetés mértéke és ütemezése
​A 4iG összesen 100 millió dollárt (kb. 35 milliárd forintot) fektet be a cégbe, amivel úgynevezett "anchor investor" (horony- vagy kulcsbefektető) válik belőle. A tőkeemelés két lépcsőben valósul meg:
​I. ütem (2025. december 31-ig): 30 millió dollár.
​II. ütem (2026. március 31-ig): 70 millió dollár.
​Ezzel a 4iG az Axiom "Series D" finanszírozási köréhez csatlakozott, elsőbbségi részvényeket szerezve. Bár a pontos százalékos tulajdonrész a cég zártkörű jellege miatt nem nyilvános, a "stratégiai befektető" státusz jelentős beleszólást és rálátást biztosít a vállalat működésére.
​2. Mire fordítják a 100 millió dollárt?
​A friss tőkét az Axiom két fő irányba csatornázza be:
​Axiom Station építése: A kereskedelmi űrállomás első moduljának (Axiom Hub One) 2026-os startjához szükséges utolsó fejlesztési és gyártási munkálatok finanszírozása.
​Globális terjeszkedés: Az Axiom technológiai ökoszisztémájának bővítése, amelyben a magyar cégek (a 4iG-n keresztül) közvetlen beszállítói lehetőségekhez juthatnak.
​3. Az "Orbital Data Center" (ODC) projekt
​A befektetés mellett a két cég egy külön, szintén 100 millió dollár keretösszegű közös projektet is indított:
​Cél: Az első európai Föld körüli adatközpont létrehozása.
​Miért jó ez? Jelenleg az űrben (műholdakon, űrállomáson) keletkező hatalmas adatmennyiséget le kell sugározni a Földre feldolgozásra, ami lassú és drága. Az ODC lehetővé teszi az adatok helyszíni (űrben történő) feldolgozását, szűrését és tárolását.
​Magyar szerep: A 4iG lesz az első európai partner, aki részt vesz ennek az infrastruktúrának a kiépítésében (pl. optikai földi állomások és űrbéli szerverek fejlesztése).
​4. Mi a haszna ebből Magyarországnak?
​Ez a befektetés a biztosítéka annak, hogy Magyarország ne csak "vásárolja" az űrlehetőségeket, hanem profitáljon is belőlük:
​HUNOR program: Kapu Tibor missziója így egy stabil partneri háttérrel valósul meg.
​Technológiai export: Magyar szoftverek és hardverek kerülhetnek fel a jövőbeli űrállomásra.
​Adatgazdaság: Magyarország régiós központtá válhat az űrből érkező adatok kezelésében. Az Orbital Data Center (ODC), vagyis a Föld körüli adatközpont az űripar egyik legizgalmasabb új iránya. A koncepció lényege, hogy ahelyett, hogy minden adatot visszaküldenénk a Földre feldolgozásra, magát a „számítógéptermet” visszük fel az űrbe.
​A 4iG és az Axiom Space közös projektje egy 100 millió dolláros keretösszegű fejlesztés, amelynek célja az első európai kötődésű űrbéli adathálózat kiépítése.
​Miért van szükség adatközpontra az űrben?
​Jelenleg a műholdak és az űrállomások „buta” adatgyűjtők: rögzítik a képeket vagy méréseket, majd óriási adatcsomagokban megpróbálják lesugározni a földi állomásokra. Ez három problémába ütközik:
​Sávszélesség: A rádióhullámú adatátvitel lassú és telített.
​Késleltetés (Latency): Mire az adat leér, feldolgozzák, és a válasz visszamegy, értékes percek (vagy órák) telnek el.
​Adatmennyiség: Egy modern hiperspektrális kamera több adatot gyűjt, mint amennyit reálisan le lehet küldeni a Földre.
​Hogyan működik az ODC?
​Az ODC egyfajta „Edge Computing” az űrben. A kísérleteket vagy megfigyeléseket végző eszközök nem a Földre, hanem a közelükben keringő Axiom adatközpontnak küldik el az adatokat (például nagy sebességű lézeres kapcsolaton keresztül).
​Helyszíni feldolgozás: Mesterséges intelligencia (AI) segítségével az űrbéli szerverek azonnal kielemzik az adatokat. Például egy erdőtűz-figyelő műhold képéből az AI rögtön kiszűri a lényeget, és csak a riasztást küldi le a katasztrófavédelemnek, a több terabájtnyi „felesleges” képet nem.
​Felhőalapú szolgáltatások: Az űrhajósok vagy akár más műholdak „tárhelyet” vagy „számítási kapacitást” bérelhetnek az ODC-n.
​Energia és hűtés: Az űrben a napelemekkel korlátlan napenergia érhető el, a hűtést pedig a világűr extrém hidege és a sugárzásos hőleadás segíti (nincs szükség vízre a hűtéshez, mint a földi adatközpontoknál).
​A magyar szerep és a HUNOR program
​A 4iG SDT (Space and Defence Technologies) nemcsak pénzt ad, hanem technológiát is fejleszt a projekthez:
​Optikai földi állomások: Olyan lézeres vevőegységek kiépítése Magyarországon, amelyek képesek fogadni az ODC-ből érkező hatalmas adatmennyiséget.
​Szuperbiztonságos adatátvitel: Mivel a 4iG IT-biztonsággal is foglalkozik, ők dolgozhatnak az űrbéli adatok titkosításán.
​Kapu Tibor és az Ax-4 küldetés:
A magyar űrhajós missziója során várhatóan tesztelni fognak olyan magyar fejlesztésű szoftvereket vagy hardvermodulokat, amelyek az ODC ökoszisztémájába illeszkednek. A HUNOR program kísérletei között szerepelnek olyan informatikai és biotechnológiai mérések, amelyek eredményeit már helyben, az űrállomás szerverein kezdik el feldolgozni.
​Mit hoz a jövő?
​Ha az ODC sikeres lesz, az Axiom Station nemcsak egy kutatóállomás lesz, hanem egy „űrbéli router” is. Ez alapozza meg a jövőbeli Hold-missziókat is: a Holdnál lévő űrhajósoknak nem a távoli Földdel kell majd kommunikálniuk, hanem a közelükben keringő adatközpontokkal.
Kawaszabi77 szombat, 18:27
Előzmény: #81294  gaborkeszthely
Osztalék most itt olyan lenne,mintha a tengerbe hordanánk még vizet!Vagy az erdőbe vinnénk ki fát!Én úgy voltam múltkor,viccen kivül!!Mentünk ki a kilátóhoz szalonnát sütni az erdőbe,azt bedobtam a mercibe egy nagy zsák hasított akácot!Azt mondja a haver:te hülye vagy?Fát hozol ki az erdöbe?Pont az a lényeg,itt kell szedni!Mondom neked igen,nekem az hogy meg tudjam sütni a szalonnát,azt ne bóklásszak itt a bukszusba össze-vissza!Addig megnéztem a mobile.de-n miket tettek fel,amig ezek fát szedtek!Mondtam adok nekik is,de szedni akartak a fiával!Nem vagyunk egyformák!Én speciel semmit se akarok csinálni,más meg attól boldog,ha csinálhat valamit!Majd 6500-nál bedobják az osztit,lesz 500ft körül,akkor már minden üzletág termelni fog keményen!Azt akkor kinek mennyi papirja lesz,aszerint tud üdvözülni az osztipénzből majd!
feel
feel szombat, 18:26

More recently, the Hungarian company announced separate cooperation agreements with contractors Northrop Grumman and Lockheed Martin focused on defense technologies, expanding its engagement with U.S. firms beyond space.
feel
feel szombat, 18:24
TAMPA, Fla. — Hungarian communications provider 4iG has agreed to invest $100 million in U.S.-based space station developer Axiom Space, broadening its footprint in the space industry amid a broader push toward vertically integrated capabilities in the industry.
https://spacenews.com/hungarys-4ig-commits-to-100-million-axiom-space-investment/
gaborkeszthely szombat, 17:42
Előzmény: #81264  Ahham
Köszönöm
gaborkeszthely szombat, 17:42
Előzmény: #81265  Stayerke
Köszönöm
gaborkeszthely szombat, 17:40
Előzmény: #81260  DrWatson
Köszönöm
Miner
Miner szombat, 17:26
Előzmény: #81289  Nemtommilesz
Bennem pl. nem vált ki ellenszenvet, írigységet is csak egészséges mértékben: szeretnék oda eljutni anyagilag, mint a nagyok. 
Én nyáron kezdtem el tőzsdézni. Elősször csak kicsiket mertem venni, ezáltal pici nyereségeim voltak. Aztán 2150-nél ráleltem a 4IG-re. Ott is csak piciket mertem vásárolni. Szép lassan felhízott 10K fölé a darabszám, de mivel a bizodalmam csak lassan épült, emiatt az átlagom 3600 felett van. Nekem is rezgett a léc, amikor 4k alá nézett az árfolyam, mégsem írtam olyanokat, hogy könnyű annak, akinek alacsony az átlaga, meg 100Kpapírja van. Többen leírták, hogy 800 körül minuszban voltak évekig, de hittek a papírban és tartották. Bíztam benne, hogy most is ez fog történni és 10K-nál én is ehhez hasonlóan érzem majd magam. Próbáltam kapaszkodót találni: arra gondoltam, hogy ha elment volna a bizalmuk, akkor 4-5K között kitáraztak volna. A hosszú korrekciós időszakban próbáltam csökkenteni az átlagáram eladásokkal és vásárlásokkal, röbb- kevesebb sikerrel. De sosem fordult meg a fejemben, hogy panaszkodjak, amiért későn sikerült beszállnom. Mindannyian más lehetőségek bírtokában vagyunk.Valakinek több van, valakinek kevesebb. A közúton sem szorítjuk le azokat, akik jobb autóval előznek.
Zno szombat, 14:56
Előzmény: #81271  1791akipoV
OFF: 
https://www.erstemarket.hu/erste-future ;
"Indíts Erste Future rendszeres megtakarítást legalább havi 10 000 Ft értékben, és két éven keresztül elengedjük az értékpapír számla díjait (számlavezetési és állományi díjat). " 
Ezt az erste oldalán is megtalálod. Én az arany alapra adtam megbízást de te választod ki melyik a szimpatikus. Ha bemész személyesen minden bizonnyal kielégítő tájékoztatást kapsz.
Elnézést a többiektől.
Nemtommilesz szombat, 14:34
Előzmény: #81281  rice2
Szerintem valamit félreértettél az írásomban. Nem írtam olyat hogy én két hónapról beszélek, és nem veszem figyelembe az eltelt éveket. Én arról írtam, nem vagyunk egyforma pozícióban, nem vagyunk egyforma nyerőben, nem egyforma az ítélőképességünk, de a tisztelet az kijár mindenkinek. Korai, késői, bukóban ülőnek, mindenkinek. Mindenki tudja, látja, a korai befektetők sokszoroztak. Nincs ezzel baj. Kiülték, megérdemlik. Jókor voltak jó helyen és kivártak. De néha az öntömjénezés túlcsordul a hangjukban, és a szerénység mellőzésével óhatatlanul is ellenszenvet válthatanak ki. Béke!
Miki71 szombat, 14:33
Előzmény: #81276  Worthington
Volt egy mondatod ami nagyon fontos az Axiómára-al kapcsolatban. Dr. Kam Ghaffarian-nak kitűnő kapcsolata van a NASA újonnan kinevezett vezetőjével, itt egy olyan dimenziót döngetünk, ami nem sok cégnek adatik meg. Nagyon tudatosan rakják össze a puzzle-nek az apró darabkáit. Ha minden egyes darab a helyére kerül, akkor már nem egy telkó, hanem egy had- és űripari cégről beszélünk. Ez idő, nem megy máról holnapra, de ha beérik nagyot fog szólni. 
Zno szombat, 14:33
Előzmény: #81282  feel
Folyton ezekkel a negatív hangokkal van tele a topik. Bírom mikor össze hasonlítják magukat azokkal akik évek óta tartják a papírt mondván nekik könnyű mert milyen jól kerestek vele, bezzeg aki meg 2 hónapja jött szinte semmit vagy éppen minuszban van. Fel sem merül bennük ha már ezekkel a befektetőkkel szeretnék össze vetni a teljesítményüket, hogy legalább várjanak 1 évet aztán vagdalkozzanak. 
Nem csodálom, hogy időnként már el fogy a türelmed. Meg értem persze ha minuszban van valaki és esetleg ennek hangot ad hátha kap néhány megnyugtató szót, de azt már valóban nehezebb tolerálni mikor napjában többször ugyanazt fújják.
Ahham szombat, 14:29
Előzmény: #81278  nyereg
Jajj, ez nagyon találó. :)
dodoanyul
dodoanyul szombat, 14:28
Előzmény: #81284  tozsdeguru
Valóban, de nem egyedül teremtette, ha nem egy hosszú tervezés eredménye. Magyar nép fejben nagyon kreatív. Csúcstechnológia útja.   Kínával és Oroszország "jóban" kell maradni. Ide kötni.... Utána csak is olyan szerződéseket kell kötni ami az Országot felemeli egész a csúcstechnológiákhoz. Ami Amerika... Európa pedig igen csak elmaradhat. Több éves folyamat, de csak a kezdeti állapot. Egyedül csak az EU köpköd ránk. Véletlen? Nem hiszem...  Hátha sikerül kitörni az évszázados elnyomásból. Török, Habsburg, Orosz, Unió.(Határok lebontása pozitív) 
tozsdeguru szombat, 14:16
Előzmény: #81276  Worthington
Pontosan úgy van, ahogy írtad. Jászai Gellért olyan lehetőséget teremtett a 4IG és Magyarország számára, amihez nem fértünk hozzá. Ebben van a pénz.
Boldog Karácsonyt minden 4IG tulajnak és családjuknak.
mandoo szombat, 13:59
És azért  is fontos, mert megmutatja, hogy Jászai komolyan beszél, és komolyan veszi a cég és állami kinevezési  feladatát, és értelmes időn belül a nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot véglegesíti. Ha a jövőben az eddig megcélzott amerikai együttműködések mind véglegesítésre  kerülnek, az lesz az igazán nagy dobás, és most ennek az előszelét látjuk. 
feel
feel szombat, 13:47
Emlekszel mikor 1k-rol esett milyen hozzaszolasok voltak sokan oromkodtek.Most hol van az arfolyam👌
rice2 szombat, 13:28
Előzmény: #81274  Nemtommilesz

4000 fölé okt 20-án jött a részvény.
Te most akkor az elmúlt 2 hónapról akarsz csak beszélni, mert van aki 4000 felett szállt be.
Arról nem akarsz hallani, hogy a részvény tavaly szinte egész évben 800 körül volt.
Kicsit érdekes meglátás :D
Egyébként csak kérdem, hogy milyen befektető az, aki vesz 1 részvényt és 2 hónapon belül már siránkozik?
Ha például valakinek van 1000ft-ról 10edb részvénye és nem adta 4800on, most 6millával lenne több pénze ha eladta volna. Az mitől jobb mint aki mondjuk lefelé 4500ért vett 10edb-ot, aki csak 3millával van lejjebb?
Egyébként sokan csak a 4965ft-os csúcsról írnak, pedig a csúcson minimális forgalom volt és záró is csak egyszer volt 4900 felett.
Az, hogy valami sokat emelkedik 1-2 év alatt, azt is jelenti, hogy jöhetnek korrekciós fázisok, amikor realizálnak, akár 1-2 nagyobb vagy több kicsi. A tőzsde nem gyorsasági verseny, hogy csak felfelé megy minden, mindig.
.
Szerintem az Axiom Space szerződés azért fontos, mert így a meglévő technológiájuknak a tulajai lesz a 4IG és alkalmazhatja is majd azokat.

Topik gazda

feel
feel
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek