Topikgazda: matgab 2005. 09. 20. 11:21

Az OTP tranzakciós adattárháza a világelsők közt  

Ugrás a cikkhez
A Winter Corporation, az adatbázisok egyik vezető tanácsadó vállalata által készítet 2005 TopTen Program a világ nagyobb és legnagyobb terheléssel használt adatbázisait rangsorolja. A kutatás eredményei szerint - a különböző kategóriákban elért helyezések alapján - az online tranzakciós feldolgozásban és döntéstámogatásban egyértelműen az Oracle a vezető adatbázis-szállító. Az elemzésből továbbá kiderül, hogy az OTP tranzakciós adattárháza kategóriájában a világ 10 legnagyobb adatbázisa között van: a "bruttó adatbázisméret" terén elért 8. helyezés mellett a "ténylegesen kezelt nettó adatmennyiség" kategóriában elért 3. hely azt mutatja, hogy a rendszer lényegesebben hatékonyabban működik versenytársainál. A csúcsterhelés kategóriában (Peak Workload) az OTP adattárháza az egyértelmű nyertes, amely szintén az adatbázist nagy hatékonyságának bizonyítéka.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=58947
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 09. 21. 22:07
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
Hát nem is kell minden embert tisztelni. Sztem sokkal célravezetőbb mindenkit fenntartásokkal kezelni. Én csak úgy nem szoktam tisztelni senkit... udvariasan bánok az emberekkel, de ennyi. A tisztelet egy egészen más dolog.
Knight Tyris 2005. 09. 21. 21:33
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
:o)
Úgy látom megegyeztünk, egyet értek veled.
Törölt felhasználó 2005. 09. 21. 19:19
Előzmény: #13  Knight Tyris
ja, talan 1x meg a nok is elojonnek, hogy kozuluk se kell mindenkit tisztelni, megbecsulni... :))))
en is gyakran azert (is) ruhellem a taplon viselkedo, barmely csoport tagjat, mert rossz hiret kelti a tobbinek, akik alt./tobbnyire total rendesek, becsuletesek,...
sajnos egyre inkabb a taplok kerulnek eloterbe, ok a hangadok, es valszeg jobban is ervenyesulnek (legalabbis rovid tavon :)
ez vonatkozik a bankarokra eppugy, mint a vezeto beosztasuakra vagy romakra, arabokra, stb.
sok kreten van, es nagyobb a fustjuk, mint a langjuk... maglyara veluk :)))
szoval tobbnek latszik, mint amennyi van (kretenbol), mert az ember hajlamos a - pl-t megjegyezni, plusz ertenek hozza, hogy felhivjak magukra a figyelmet...
Knight Tyris 2005. 09. 21. 18:36
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
Hát ezt telibe trafáltad. :o)

„A pazarlásról meg annyit, amíg a hülye nyugdíjasok havi sokezer kamatról mondanak le azzal, hogy tohonya seggükkel nem bírnak átballagni egy versenyképes bankba, addig nyugodtan pazarolhat.”

Igazándiból ezt a szöveget tartottam minősíthetetlennek. Egyáltalán nem képzelte bele magát a másik fél helyébe. Úgy gondolom, aki többé kevésbé sikeresen, becsületesen végigcsinált egy életet, azok igen is megérdemelnek egy alapfokú tiszteletet, és azért a nagytöbbség ilyen. Nem a 60, 70, 80 év miatt kell tisztelni valakit, hanem amiatt ami mögötte van. Persze erre rárakódnak az egyéni tettek, viselkedés, érdemek, de ezek alapján már csak külön-külön tudod megvizsgálni az egyes embereket, gyűjtőcsoportként nem.
És ő nem csak Bp-ről beszélt, egyébként szerintem összességében azért a többség ott is normálispersze a másik végletet is mindig megtaláljuk. Lehet jó páran másképp viselkednek az utcán mást mutatnak kifelé, mint otthon, mert ezt váltja ki belőlük a környezet (persze ez szerintem sem mentség).
Egyetértek katasztrofálisan közlekednek. Egyébként számukra nagyon felgyorsult ez a világ. És ez baj mert ez veszélyes nekik, és veszélyes nekünk (KRESZ). De ez nem tiszteletlenség, egyszerűen nem tudnak alkalmazkodni.
Törölt felhasználó 2005. 09. 21. 18:08
Előzmény: #8  Knight Tyris
sztem Te NEM Bpesten elsz...
bar itt nem csak a nyugdijas korcs, hanem sokan masok is
akikkel en mindennap talalkozom, tobbnyire tuskok, es az oregek kozott tobb a tusko... na oket hivjak streetfightereknek :)
az okes, hogy Bp nagy resze nem epp magasan kvalifikalt es/vagy kulturember, node a nyugdijasok ebben a kornyezetben teljesen mogorva, maguknakvalo suttyok lettek, talan mert senki se segit nekik a motyoikkal... a KRESZ-re meg magasrol tojnak, meg a taplokopaszoktol is veszelyesebbek, hanyagabbak
Knight Tyris 2005. 09. 20. 23:27
Előzmény: #10  Knight Tyris
Meg pösze. :o) "még"
Knight Tyris 2005. 09. 20. 23:27
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
Majd méd megbeszéljük, kissé időhiányos lettem én is.
Szia. Jó éjt. :o)
Törölt felhasználó 2005. 09. 20. 23:22
Előzmény: #8  Knight Tyris
Nem, dehogy!:)
Csak reagáltam...:) Azért... a tisztességes ember... hát. Ha te meg tudsz nevezni nekem 10 tisztességes embert ezen a világon, akikben vakon megbíznál, és az életed is a kezükbe tennéd, majd szólj...:)))
Sztem nem kell tisztelni valakit csupán azért mert öreg. Én normálisan bánok velük, átadom a helyem...stb. De a tisztelet egy nagyon, de nagyon különös dolog... (legalábbis az én értékrendem szerint).
Knight Tyris 2005. 09. 20. 23:13
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
Az átlapolgárokra gondoltam, általánosságban mondtam, mert a nyugdíjas is egy gyűjőfogalom. És a többség nem gyilkos, hanem tisztességes, ember akik életük nagy részét átdolgozták, felnevelték gyerekeiket stb.
Szerintem ezért igen is megilleti a tisztelet őket, annak ellenére, hogy reális esélyük van egy magasabb kort elérni, aki legyőzött egy súlyos betegséget természetesen azt méginkább.

De te még fiatal vagy és rugalmas, nyitott stb :o) .
Mond csak felhúztalak valamivel? :o).
Törölt felhasználó 2005. 09. 20. 21:18
Előzmény: #6  Knight Tyris
"A kor már önmagában is tiszteletet parancsol."
---erre ne vegyél mérget! A tiszteletet ki kell érdemelni. A magas életkorra mindenkinek van reális esélye... akinek nincs esélye, de mégis eléri, na annak jár a tisztelet (pl. ha legyőz vmi halálosnak hitt kórt... stb). De nem fogok tisztelni egy sorozatgyilkost, vagy ilyeneket, mert megérte a 60-at. Az ember számít, nem az hogy hány éves... a tettek, a gondolkodás... stb...

Én is még azt hallottam otthon, hogy az OTP-re mérget vehetsz (meg a takarékszövetkezetre...:)))
Knight Tyris 2005. 09. 20. 20:17
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
"terrabájtokról beszélünk(néhány tízezer vinyó)."

Na ne hülyéskedj. Tisztában vagy a mértékegységekkel? Nehogy kétséged támadjon, mérnök informatikus a végzettségem, de ezt bármely számítógép felhasználó tudja. Szóval:
1TB (Terabájt) = 1024GB (Gigabájt)
Manapság bárhol lehet kapni 240GB nagyságú winchestereket, de még nagyobbakat is simán.
Szóval nagyjából 4db (négy darab :o) ) vinyóval bőven fedezhető a szükséges tárkapacitás. + még egy kisebb, mielőtt belémköt valaki, hogy nem tudok számolni :o) .

De még a cikkben szereplő 100TB-hoz is elegendő 400db. Ha ez a mennyiség bármely ekkora cégnek megárt akkor komoly baj van.

A nyugdíjasokról pedig beszélhetnél tisztelettudóbban. Nem beléd nevelték hosszú évtizedekig, hogy csak egy bank van. Az ő korukban már nem szeretnek változtatni + az rögzült beléjük, hogy csak az OTP a biztonságos. Úgyhogy visszább az agarakkal. A kor már önmagában is tiszteletet parancsol.
Törölt felhasználó 2005. 09. 20. 19:00
Tranzakciós adattárháza kategóriájában... Ebbe a kategóriában a Google, Yahoo vagy GM adatbázisháza is indulhatna, annyira semmit mondó. Még kitalálok 1000 vállalatot és az OTP sírva elkullog.

Ilyen szar cikket régen láttam, emlékeztet a kommunista hirekre a nagyvilágból. Ha valami jó hírről szóltak az USA-ból, akkor csak azt nem lehetett tudni, hogy ki, mi, mikor, hol, mit, miért....

Mellesleg nem lehet túl integrált az adatbázisa az OTP-nek, sok helyen ugyanaz van. Ha a 8. méretben valamilyen skálán, és versenytársak közt akkor is terrabájtokról beszélünk(néhány tízezer vinyó). Ha azt veszem, hogy a világ összes tőzsdéjének eddigi összes tranzakciója ráfér egy 100 gigás vinyóra megy ám ott a pazarlás.

Az alacsony integritással tudom magyarázni, hogy számlamegszüntetési eljárásomról mindenki tudott, csak a fiókvezetőm nem, és küldték a felhalmozott tartozás miatti bírósági fenyegetőzéseket.... Ezzel is mennyit spórolhattak volna.

A pazarlásról meg annyit, amíg a hülye nyugdíjasok havi sokezer kamatról mondanak le azzal, hogy tohonya seggükkel nem bírnak átballagni egy versenyképes bankba, addig nyugodtan pazarolhat.
Törölt felhasználó 2005. 09. 20. 13:37
Én sem értem ezt a cikket.
-- Most akkor az OTP nagyobb adatforgalmat bonyolít, mint a Chase vagy a Deutsche Bank és társai?
--- Esetleg több adatot tárol?
---Ez a cikk egy bújtatott Oracle-reklám?
Törölt felhasználó 2005. 09. 20. 12:55
Előzmény: #2  matgab
...eközben a vállalati ügyfelek aláírás mintája nincs központilag nyilvántartva, és alaptranzakciókat (kp felvét, betétlekötés) nem tudsz másik fiókban elvégezni, csak a számlavezetőnél vagy ha van kártyád (jó pénzért)...
...eközben a fiókok nem tudnak teljes körűen kiszolgálni, mindennel máshova kell menned...
...eközben leköthetsz forintot 1 hónapra 1,5-2%-ért...
...simán "UFO" (azaz beazonosítatlan) terhelések jelennek meg a számládon ("időszakos költség"-/kellhet valószínűleg a repülőgépvásárláshoz/, állandó megbízás költsége-/éppen húsüzemet vett a CSS/, stb.)
...reklamációdra 5-6 hónap alatt sem kapsz választ
tovább is van mondjam még?
matgab 2005. 09. 20. 12:06
Előzmény: #1  portfolio
Nem vagyok informatikus, úh nekem ennek a szövegnek nem sok mondanivalója van...
Én csak annyit tapasztalok, hogy az otp hitelkártyámmal kapcsolatban semmilyen tranzakciót nem tudok lekérdezni a telebanktól, élő telebankárt nem adnak még gold kártyához sem, illetve ha bemegyek a fiókba, ott is csak 1-2 kollega képes arra, hogy a hitelkártyával kapcsolatban bármilyen infót adjanak, ne adj isten kinyomtassanak egy adott időszakra vonatkozó mozgáslistát...Ugyan akkor bizonyos szempontokból rugalmasak ezért vagyok ott (még)...De az IT rendszerükről és a hozzáférésekről/trai ningről megvan a magam véleménye, nem egy top kategória...

Topik gazda

matgab
4 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek