Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 14:57

Rácz Jenő: miért fizetnek az emberek hálapénzt?  

Ugrás a cikkhez
"Azért fizetnek az emberek hálapénzt, mert jobb szolgáltatást akarnak, tehát egy fix kínálatért magasabb kereslet mutatkozik" - jelentette ki Rácz Jenő egészségügyi minisztere a mai 100 lépés programról rendezett GKI konferencián. A miniszter szerint a versenyképesség legnagyobb ellensége korrupció, ezért törekedni kell annak minimálisra csökkentésére. Rácz elmondta, hogy a biztosításalapú egészségügynél egyelőre nem az a kérdés, hogy egy, vagy több biztosító legyen, hanem az, hogy egyáltalán legyen egy ilyen, mert a jelenlegi Orsz-ágos Egészségbiztosítási Pénztár (OPE) nem biztosítóként működik, hanem csak egy elosztórendszert alkot.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=55670
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 11:35
#37
Teljesen egyetértek Tokos-sal. Megint a régi nóta, ne nyuljunk az egészségügyi rendszerhez hanem kívülről teremtsünk fedezetet béremelésekre - erre mondtam azt, hogy az eü szereplők (csaposok) füttyentenek Állambácsi meg behajtja rajtunk a cehhet. Ez az eü rendszer a Rákosi korszak "vívmánya" és eresztékeiben recseg.
zsosz
zsosz 2005. 06. 27. 11:16
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#36
A béremelést hagyjuk!! Az 50%-ot is évekig hallgattuk a médiában utána.Azt nem szokták reklámozni,amikor csúszik v. elmarad esetenként egy inflációkövetés.
Más felől a kulimunkát orrvérzésig végzők bére általában jóval alacsonyabb, mint az "elit"-é így a szokványos %-os srófolás csak mélyíti a különbségeket.A teljesítmény most már számokban is mérhető, így adott a munka alapján való díjazás lehetősége is.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 09:26
Előzmény: #29  Mendieta
#35
"elég volna csak kiszámítható viszonyokat teremteni, kisebb átalakításokat eszközölni, átlag felett emelni az egészségügy béreit "

Na ez az, amiből nem lesz semmi. Ha lassan emelik az orvosok bérét, nem fogják észrevenni, hogy többet kapnak, így ugyanúgy kinyitják a zsebüket, mert a csak egy kicsit több jót nagyon hamar megszokják. Itt egyébjként sem 20-30%-nyi emelésekról van szó, az a sebész, aki egy műtétet 150-ért csinál, aligha fogja észrevenni, hogy 20%-kal többel emelték az alapfizetését.
Egyéb ként is, miből emelik az orvosok fizetését? Kitől veszik el? Megint attól, aki eddig is fizetett? Na jól ki tudnád találni a dolgokat. Maradjon minden a jelenlegi posvány, így legalább a "rászorulók" melegedhetnek a kórházakban.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 09:20
Előzmény: #27  Mendieta
#34
"Az miért a tbrendszer hibája hogy az egyéni vállalkozók és az evások megtehetik hogy nem fizetnek tbt?"

Szerinted ez nem a rendszer hibája? Hát mi a frászé lenne?
A rendszerbe beletartozik a törvényalkotás, a behajtás és a szolgáltatás. Persze egy-két dolog nem közvetlenül a TB, hiszen az APEH hajt be, és a parlament alkot törvényt, de ne próbáld már ezeket különválasztani, ez egy rendszer, csak úgy el.aszott, ahogy van.
Törölt felhasználó 2005. 06. 27. 09:15
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#33
Én is azt hiszem, hogy először látni kell, mi mennyi.
Utána következhetne az egyéni számla. Ezzel egyidejűleg meg kell határozni mekkora befizetés mellé milyen szolgáltatás jár. Szerintem egyébként szét kell választani a befizetéseket, kellene, hogy legyen egy jövedelemtől függő rész (táppénz) és egy jövedelemtől független (gyógyszer támogatás + egészségügyi elátás, esetleg ezek is elválasztva). Persze itt is lehet differenciálni, de nem a jövedelem, hanem a nyújtott szolgáltatás szerint.
Aztán, miután ez megvan, azt hiszem mindenképpen liberalizálni kellene a felhasználást. Ezen azt értem, hogy ne csak a kukutyimi kórházban gyógyíttathassam magam, hanem mehessek el egy magánorvoshoz is, és a TB annak a költségeit (vagy legalább akkora részét, amekkorát másfelé is elszámol) is viselje, természetesen számla ellenében.
Ezzel valószínűleg javulna a számlaadási folyamat, aztán valamelyest csökkenne a kukutyimi kórház terheltsge is.
Az egészben azt hiszem a legbonyolultabb a szolidaritásui elv. Mindenképpen szükség van rá, de meggyőződésem, csak akkora mértékben lehet rá szükség, hogy egy nem fizető ne járhasson jobban, mint egy fizető. Illetve aki többet fizet, az minden esetben jobban járjon, mint aki kevesebbet. Egyébként visszajutunk ugyanoda, ahol most vagyunk.
Törölt felhasználó 2005. 06. 26. 11:21
Előzmény: #31  Törölt felhasználó
#32
A vállalkozó vs alkalmazott témakörhöz.
Az egyéni számla talán erre is megoldás lehetne, mivel kimutatható lenne amit csak sejtek(a saját példámból), hogy a vállalkozók jellemzően nem ülnek hétfőn reggel az orvosnál ilyen-olyan súlyos, csak táppénzzel orvosolható problémákkal.Kellene egy pontos kimutatás arról, hogy a Tb kassza mire is megy el pontosan.Mennyi megy táppénzre, mennyi kórházi kezelésre, gyógyszerártámogatás ra, stb. Most pontos információk nélkül mindenki másra mutogat és nem történik semmi.
Még egy eretnek gondolat.Valaki említette mekkora gond lesz az orvoshiány pár év múlva, mivel a fiatal orvosok külföldre mennek inkább a több pénz miatt.Akkor is ez történne ha az orvostanhallgatókkal tanulmányi szerződést kötne az állam vagy aki finanszírozza a tanulmányokat(akár eü. biztosító)? A versenyszférában ha a munkáltató finanszírozza a tanulmányokat X évre alá kell írni a munkavállalónak, ha ezalatt elmegy visszafizetheti a költségeket.Pont az orvosoknál, ahol kiugróan magas a képzés költsége miért a "magyar társadalom" fizesse a képzést ha pl. az angolok, svédek aratják le a termést?
Többek között az ilyen problémák miatt nem jó ha valami "ingyenes", mert az el is veszíti az értékét.Ami "ingyen" van arra nem kell vigyázni, azzal nem kell takarékoskodni az lesz mindíg(gondolják sokan...).
Törölt felhasználó 2005. 06. 26. 10:50
Előzmény: #30  Törölt felhasználó
#31
A megoldáshoz néhány gondolat:
Szerintem is jó ötlet az egyéni számla és a kezelés után kapott elszámolás.
Vannak olyan korházak ahol nem elég, hogy lesz@rják a beteget ha nem fizet(tudnék példákat), hanem még a gyógyszert is a beteggel hozatják be.Hétvégére hazaküldik,de hivatalosan "fel van véve az osztályra" ez idő alatt is.Vérforraló amikor a doki azzal kezdi a "terápiát" hogy jöjjön el a magánrendelésére mert ...(és jönnek az érvek)
Na ez talán megszünne a "számlázással".
Le het hogy eretnek gondolat de a szolidaritás elvének "vegytiszta" alkalmazásával is fenntartásaim vannak.A sürgősségi ellátás azt gondolom alapon járhat mindenkinek.De miért viselje mindenki a terhét annak ha valaki naponta 1-2 doboz cigarettát elszív,megiszik X mennyiségű alkoholt,kábítószere zik vagy mindezt egyszerre.Aki nem sajnálja a pénzt és az időt eme időtöltésekre az amikor bekövetkezik az elkerülhetetlen akkor ne hivatkozzon a szolidaritásra se és állja a költségeknek legalább egy részét maga.Hasonló a helyzet a szűrésekkel is.Kötelezővé kéne tenni a rendszeres megjelenést és akinek a nyilvántartásában az áll, hogy 20 éve nem volt szűrésen az a kezelésből előre meghatározott %-t térítsen maga.Mint a casco-nál, legyen önrész ha bizonyíthatóan nem törödik az egészségével.
Törölt felhasználó 2005. 06. 26. 10:25
Előzmény: #29  Mendieta
#30
Szerintem illúzió azt várni, hogy ha az orvosokat "rendesen" megfizetik majd önként lemondanak a hálapénzről.Azokon a szakterületeken ahol bevett szokás a hálapénz ma is jól élnek, ahol meg nincs ott nem változna semmi ha megszünne egy varázsütésre a paraszolvencia.Az orvosok is emberek mint akárki más ugyanolyan gyarlóságokkal mint a többiek.Példaként említhetnék egy orvosi konferenciát ahol a parkolóban pihenő prémium kategóriás autók jó anyagi helyzetről tanúskodtak.A konferencia egyik szponzora egy élelmiszeripari multi volt amely az egészségügy területén is érdekelt.Az aulába kitelepítettek egy kávé gépet ahol a dokik ingyen kapták a kávét, szemben a büfében 70Ft-ot kértek érte.A társadalom krémje egymás tökét tépte az ingyen kávéért szabályos pankráció volt, a büfé onnan 10 méterre kongott az ürességtől.70Ft ennyit számít amikor tízmilliós verdák pihennek a parkolóban?Azt még hozzátenném, hogy a konferencián kapott egységcsomagból kidobott információs füzetekkel megtelt egy konténer persze az ingyen kapott termékmintát mindenki megtartotta, többen kétszer-háromszor is fordultak.Ennyit az erkölcsökről meg a rászorultságról...
Mendieta 2005. 06. 25. 23:15
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#29
Hmm..egyre viccesebb kezd lenni..:)
Azért kezdtem el beírni, mert azon kívül, hogy "reform kell reform kell" olyan ötletek kerültek elő, amelyek alapvető nemzeti érdekeket sértettek (a szokásos mainstream neoliberális köntösben), valamint olyanok, melyekben összekeveredett néhány alapfogalom...
.
Per sze lehet amerikát csinálni, olyan rendszert, amiből a társadalom harmada kihullik, és biztos fenntartható is lesz. Én viszont nem akarok egy ilyen társadalomban élni. Mert megvan a véleményem az amerikai és hasonló társadalmak jövőjéről. A másik rendszer viszont költséges.
.
Arról nem a tb-rendszer tehet, hogy nem fizetik rendesen a tb-t. Arról nem a rendszer tehet, hogy nem fizetik rendesen az orvosokat.
.
Hihetet len, de néha felesleges roppantnagy álmokat szövögetni mindenféle új rendszerről, reformról, elég volna csak kiszámítható viszonyokat teremteni, kisebb átalakításokat eszközölni, átlag felett emelni az egészségügy béreit s lassan a beteg kevésbé fogja úgy érezni, hogy szükséges hálapénzt adni másrészt egyre több orvos egyre többször engedheti majd meg magának, hogy visszautasítsa.
.
A legtöbbször a dolgok csak lassan változnak. Ha a dolgok ilyen természetét nem nem vesszük tudomásul, s azt hisszük, átfogó türelmetlen reformokkal mindent megoldunk, sokszor csak többet ártunk.
.
Most pedig mennem kell televíziót nézni!!
Üdvözlettel:
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 19:40
#28
Minden egyéni vállalkozó fizet járulékot, ha mellékállásban vallalkozik akkor a munkaadója a tb fizető a főállású munkabére után, ha főállásban vállalkozik és nincs egy kanyi bevétele se akkor is be kell fizetnie legalább a minimálbér utáni járulékokat. Az EVÁSOK evát fizetnek. Ugyanazt hajtod mint a komcsik: többet és több mindenkinek kell fizetni. Ez nem elég, hatékonyabb rendszer kell. Különben sem tettél hozzá egyetlen értelmes gondolatot sem ehhez a fórumhoz, azonkívül, hogy a kormányprogramot ismételgeted. Akkor írj be ha neked is van valami egyéni ötleted, vagy a lényeget érintő megoldási javaslatod - nem fogunk érte cikizni. Ha nincs ilyen, akkor nézd tovább a televíziót!
Mendieta 2005. 06. 24. 18:48
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#27
Hahaha.. megmosolyogtat amit mondasz...
Különben hagyhatnánk már ezt a kommunistázást tényleg..
Egyébként sem szoktam visítani.
.
Az miért a tbrendszer hibája hogy az egyéni vállalkozók és az evások megtehetik hogy nem fizetnek tbt?
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 18:14
#26
Közben remek a short az amcsi piacon, lassan zárom a boltot. Ki gondolta volna, hogy ilyen jó lesz a termés amikor mindenki bebullozódott. Pici korrekcióra putoltam egy kis qqq-t, nem hittem volna, hogy ilyen jó lesz. Bon fin a la semain, au revoir.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 18:02
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
Hálapénzről annyit, hoyg vmiből az orvosoknak is meg kell élniük, ha megfizetnék őket akkor valszeg visszautasítaná a legtöbb sőt nem egy van köztük, aki látva hogy kisnyugdíjas erőt egészséget kívánva visszautasítja a borítékot!
Egyébként meg kb 10 év múlva már akkora orvoshiány lesz Mo.-on amekkorát el sem tudtok képzelni!
a friss diplomás orvosok 80-85% kimegy külföldre, mert ott legalább megbecsülik őket és meg is fizetik!
Abba gondolajtok beel, hogy mire egy orvos téynelg odáig eljut hogy már műthet és miegymás közel 10-12 évet kell tanulnia!!!és aszem ennyi tnaulás után havi 80-100ezerrel kiszúrnák a szemem, hát én is elmennék
az egész rendszert alaposan át kellene gondolni, mert attól, hogy vmelyik részét átrendezzük nem lesz jobb...
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 17:32
#24
Mendieta azt fújod amit a komcsik, Te is fiam Brutus? Vszeg Te is haszonélvezője vagy a jelenlegi rendszernek azért visítasz! Nyugi, úgy is lesz változás előbb utóbb mert a mostani nem fenntartható - az élet ki fogja kényszeríteni nélkülünk is.
Mivel a forúm nem ad lehetőséget teljes programmok kifejtésére, ezért itt csak pár gondolatot lehet feldobni, de kifejteni lehetetlen. Itt félszavak vannak abba meg beleköthetsz, utána én meg magyarázkodhatnék - de minek ez nem erről szól. Tény, hogy legyen ingyenes alapellátás, kell saját TB számla, kell, hogy szembesülj a kapott szolgáltatás számlájával, ahogy az előttem szólók is írták. Az biztos, hogy a mai rendszer nem tartható fenn - különben nem fórumolnánk.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 17:31
Előzmény: #21  fribell
#23
Re: fribell

Én is így látom, ha egymilliót kapnának nettóban, akkor is eltennék a borítékot...
Persze némelyiküknek ez most aprópénznek tűnhet.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 17:29
Előzmény: #20  Mendieta
#22
Én azért ennyire nem vgayok pesszimista. Egyrészt a nemzeti jövedelmünk sem tizede már, másrészt jókora hányada vabn setéten, persze nem tudjuk mekkora, de jó nagy, az biztos.

Az egyéni számla elengedhetetlen. Ha mindenki ugyanazt kapja, a kalapból, az is, aki semmit, vagy minimálbér után fizet, és auz is, aki ennek tízszeresét, százszorosát fizeti, akkor a minimálbéres miért akarna többet fizetni? Esze ágában sem lenne, és igaza van.
Aztán itt vannnak az Evások, a gumicsontom. Ők kivételezetettek, nekik meg van engedve, hogy ne is fizessenek többet, csak annyit, amennyit a minilbér után kellene. De minek is fizetnének többet, ha nem kell, és nem kapnak érte semmit?
De így van vele az átlagos vállalkozó is, csak ugye neki ehhez még a jövedelmét is el kell tüntetnie. El is tünteti, nem ellensége a saját pénzének az sem...
fribell 2005. 06. 24. 17:25
Előzmény: #17  zsosz
#21
Az, hogy az orvosi ellátásért egy magánbiztosító, vagy egy állami fizet, szerintem nem érinti a hálapénz rendszerét, mert az az orvos és a beteg személyes kapcsolatán alapul. Ha a beteg meg van róla győződve, hogy az őt kezelő orvosnak társadalmilag elfogadott "tarifája" van, tökmindegy neki, hogy a kezelését ki fizeti, ő akkor is csúsztatni fogja a borítékot.
Ez már az orvos tényleges jövedelmétől sem függ, mert azt is tudja mindenki, hogy az orvosok egy része, hála a hálapénznek, jól keres.
Szóval, szerintem reménytelen eset, talán majd évtizedek múlva, ahogy kialakult, magától meg is szűnik.
Mendieta 2005. 06. 24. 17:13
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#20
Hát a multibiztosító mint "ötlet példa" elég szar volt. Talán inkább a legrosszabb. Még az kéne hogy a gyógyulásunkba is más nemzetek képviselői szóljanak bele.. átgondoltad ezt???
.
Bevallom nem értelek. Kell a szolidaritás (sürgősségnél).. Komolyabb betegségek esetén nem? Pont erről beszéltem, hogy erről szól a biztosítási rendszer..
.
Egyéni számla? de minek? Ez nem a túros hátú ló esete! Itt nem teher, hogy közös a kassza. Ez egy biztosítás. Arra van szükség, hogy rendesen fizessék utánam a tb-t.
.
A lényegen úgysem tudunk változtatni rövid távon, hogy nyugati ellátást akarunk de tizedakkora egy főre eső nemzeti jövedelemmel.....
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 17:13
Előzmény: #17  zsosz
#19
Én úgy látom, hogy annyira beleivódott az emberek agyába, hogy gyakorlatilag kitörölhetetlen. Legalábbis az idősebbek biztosan magukkal viszik a sírba.
Én úgy vagyok vele, hogy inkább a magánrendelés, mint a hálapénz, csak nagyon ritkán adok borítékot.
Ugyanakko r azt hiszem, a hálapénz elterjedésében szerepe volt annak is, hogy az emberek ezt hitték, ha adnak valamennyit, akkor előbb behívják őket, jobb ágyat kapnak, vagy hárommal többször néznek rájuk az orvosok, esetleg még jópofiznak is velük.
De kérdés, mi van, mikor mindenki ad? Mennyivel vagyunk előrébb abnnál, mint mikor senki sem ad? Hiszen az orvos, a műtő, az ápoló kapacitása véges, bár a határok között kétségtelenül tágítható egy kis csúszópénzzel.
Annyi ra viszont biztosan nem, hogy mindenki mindent megkapjon. Ráadásul, mikor mindenki adja, akkor természetessé válik, és ekkor már csak annyit tesznek érted, amennyit minimum kell, amit normális körülmények között amúgy is megtennének, hiszen a hálapénz az természetes...
zsosz
zsosz 2005. 06. 24. 17:12
#18
A saját számla segítené a megelőzés kérdését,de csökkenthetné az orvoshoz fordulás számát is.Átalakulna az ellátandó kórképek megoszlása.Valószínü leg több súlyos, elhanyagolt eset lenne,de az is igaz nem ülnének annyian a várókban sem.
Aki pedig egész életében egészséges az szép örökséget hagyna családjára az eü.számláján.Ezzel együtt szerintem egy efféle rendszerhez erős középosztály kell, mert a minimálbérből élők seregét a szolidaritási alap (befiz. 5-8%) nem tudná lefedni.
zsosz
zsosz 2005. 06. 24. 17:03
Előzmény: #15  fribell
#17
Igazad van fribell én nem nyúltam vissza olyan messze,persze az én pályafutásom sem nyúlik vissza addig.Bennem az Antall-féle akció hagyott nyomot, de nem akarom ezt kiélezni. A végtermék adott és a te olvasatodban sem nevezhető hálapénznek.
Megoldá st úgy 10 éve még láttam volna, ma már nagyon diverzifikálódott a rendszer.Akármerre lépnek a megoldás terén mindenhol rá fognak lépni néhány "tyúkszemre".
Talá n tipp szinten azt gondolnám alapbérnek maradhatna a jelenlegi bértábla és azon felül az OEP által (valós áron meghatározott,inflác iókövető,stb)fizetet t szolgáltatási díjból százalékos részesedést kapna az ellátó orvos,melyet bizonylat formájában a beteg szignálna.
Így a beteg láthatná, mennyit "kaszál" rajta a doki és talán nem érezne kényszert,hogy ő is csúsztassa a borítékot.A vázolt szisztéma alapján talán még büntethető is lehetne a hálapénz elfogadása.(?)/1 szolgáltatás,2 fizetség/
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 16:49
#16
Mendieta! Kell a szolidaritás elve, kell az ingyenes alapellátás (pl: sürgősségi, stb), de kell, hogy legyen saját tb számlád - számlaszámmal és összeggel, ne menjen minden a csak nagy közös levesbe (ezért turós a háta). Nem ragaszkodok én a multi genya biztosítóhoz - az csak egy ötlet példa volt.
fribell 2005. 06. 24. 16:44
Előzmény: #6  zsosz
#15
zsosz
A hálapénz természetesen nem Antallék alatt vált bevett szokássá, hanem ez is egyike a szocialista vívmányok tömegének, amelyek a mai napig befolyásolják életünket.
Annak idején amikor Rákosi pajtás elhatározta, hogy végleg leszámol a reakcióval, az uralkodó osztály ügyvéd, katonatiszt, tanár, pap, stb. tagjaival viszonylag könnyű dolga volt, őket csak internálni kellett és kész. Az orvosokat azonban mégsem lehetett, mondjuk péksegédekkel, vagy ifjúkommunistákkal helyettesíteni, ezért az ő fizetésüket mintegy megalázásként egy segédmunkás fizetésének szintjére (vagy az alá) csökkentették.
Ezt vidéken az emberek segítő szándékkal, először tyúkkal, tojással, szalonnával kompenzálták, később általánossá vált mindenhol a készpénz és ez a szokás mélyen beívódott a magyar néplélekbe (hungaricum), valamint az orvos társadalom tudatába.
A hálapénzt tehát eredetileg nem a jobb orvosi ellátás reményében adták, hanem inkább egyfajta fizetéskiegészítéské nt, aztán mára ez lett belőle, ami.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 16:39
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#14
Mint írtam, én sem látok más megoldást, bár azt hiszem, a probléma nem csak a kiadásokkal van, sokkal kevesebb is jön be, mint kéne.
És a legnagyobb baj, hogy a torából gyakran azok hasítják a legnagyobbat, akik a legkevesebbel járultak hozzá.
Mendieta 2005. 06. 24. 16:39
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#13
Na ezzel a mondattal egyetértek.. "Bármit fel kell vállalni, csak ezt ne." Mármint az egészségbiztosítás privatizálását multiknak.......
Mendieta 2005. 06. 24. 16:36
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#12
Lassabban az agarakkal én azt mondom.
.
1. A társadalombiztosítás azért társadalombizotsítás , mert én a járulékaimmal arra kötök szerződést, hogy ha valakinek nagy baja lesz, akár az én járulékaimat felhasználva kigyógyísák. Cserébe ugyanezt várom én is. Kedves Arap, én kívánom neked hogy azok közé tartozz a társadalomban, aki nettó befizető....
Ne keverjük ezt a rendszert össze az önkéntes nyugdíjbiztosítókkal ...
.
2. Ne legyünk már ennyire naívak. Volt már dolgotok multinacionális biztosítóval? Szerinted ha egy súlyos betegségre van kétféle gyógymód. Az egyik 80%-ban ígér gyógyulást, a másik 50%. Az első 10x annyiba kerül. Nem lehet leszabályozni őket. Hatszáz sor apróbetűd lesz. És ha mégsem lesz benne, ne hidd hogy a bíroságon egyszerűbb lesz... Miért lenne más egy multibiztosító, mint egy multigyár.. a vezéreket ugyanúgy szorítja a profitkényszer.. és viszik is ki a lét ahogy kell.. lásd magánnyugdíj-hozamok ..
.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 16:31
#11
Tokos! Vannak aggodalmak, de abban egyetérthetünk, hogy most az van, hogy mindenki azt fogyaszt amit akar a csapos meg húzza alád a nótát a 10.000-esekkel a homlokán, állambácsi mindent kifizet rajtad meg behajtja. Bármit fel kell vállalni cak ezt ne!
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 16:29
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
Mint annyi más biztosítónál is sokminden. Csak esetleg véletlenül átlépnek rajtad.
Aztán esetleg perelhetsz a túloldalról.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 16:26
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Én is tag vagyok az egyik önkéntes magánbiztosítónál, ezt a dolgot ismerem. De a kettő dolog azért különböző, legalábbis annak kellene lennie.
Az ömkéntes bztosítónál addig nyújtózkodhatsz, ameddig a számládon a pénz ér. Marhára nem édekli a biztosítót, hogy te mire költöd a saját pénzedet, neki a kezelési költségből van a haszna.
Más a helyzet egy kötelező jellegű egészségbiztosítónál , ahol fizeszt valamilyen szisztéma szerint, majd ezek után a biztosító vállalja a gyógyíttatásod, függetlenül attól, hogy náthás vagy, vagy a fűnyíró ampútálta a a bal lábadat. És ekkor viszont már bejön, hogy ő fizeti a gyógyításodat, és ezért ő döntheti el, hogy kivel, milyen mmódon gyógyíttat meg. És ekkor már egyálatán nem mindegy, hogy mennyi marad neki.
Vagyis a buktatók bizony nagyon is benne vannak a rendszerben.

Persze hosszabb távon lehet, hogy kiforrja a dolog magát, de nem szerencsés, ha úgy járunk, ahogy a Shrek-ben a nagyúr mondja:
Tán néhányan odavesztek, de ezt a kockázatot vállalom...
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 16:08
#8
Tokos! Ja még egy az aggodalmaiddal kapcsolatban, a magánnyugdíjbiztosít ó sem mondhatja csak úgy fel a biztosítást. Ez is szabályozva van.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 16:06
#7
Ezek az aggodalmak jogosak, de törvényileg szabályozható a magánbiztosító működése. Nem érdemes az autóbiztosításhoz hasonlítani, inkább az önkéntes és kötlező nyugdíjbiztosítók a jó példák. Itt is
meghatározza a biztosító alapszabályzata, hogy pl: az egyéni befizetés 95,5% kerül az egyén számlájára, 4% kerül a biztosító működtetésére, 0,5% bizonyos likviditási alapba. Vannak már magán egészségbiztosítók, a munkáltató adómentesen fizethet a munkavállaló egbizt számlájára - olyan mint egy plusz juttatás. Szóval ez lenne a helyes irány.
zsosz
zsosz 2005. 06. 24. 16:03
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Hálapénzt nem azért adnak,amiért gondolja azt a miniszter úr.Egyszerűen bevett szokássá vált, amikor Antall idején legalizálták,mitöbb megpróbálták megadóztatni is.Utóbbi törekvés csúfos kudarcot vallott, de a legalizált forma már nem tűnt el a süllyesztőben, beépült az emberek tudatába.
Ha nem fényezzük a dolgot az orvosok irányából az is igaz, hogy a manapság "túltelített" ellátási rend mellett lassan azért is kénytelen már fizetni a paciens, hogy hozzájusson a számára fontos ellátás vmely formájához.Pontosabb an az orvos passzív ellenállása akár eredményezhet ellátatlanságot is, ezért nem hálapénzről beszélhetünk már (hiszen azt utólag adják),hanem sokszor előre kialkudott "hozzáférési díj" lehetne a neve.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 15:51
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
Én is így látom, de buktatók kétségtelenül lehetnek a dologban. Elég, ha a Generalis témára gondolunk. A biztosító elsősorban a saját zsebének tömögetésére törekszik, itt is, mint az autóknál. Egy kis párhuzamot azért érdemes végiggondolni.
Mi van, ha valaki súlyosan megbetegszik, és a biztosító, mikor kiderül a dolog, visszamenőleg felmondja a szerződést. Persze az sem sokkal jobb, ha nem visszamenőleg.
De nézhetjük azt is, hogy mi van, ha nem fogadja el a drágább, de valamilyen oknál fogva jobb minőségű gyógyítást, hanem azt mondja, elég lesz a régebbi olcsóbb gyógymód is, esetleg valamifajta kuruzslás, vagy ráolvasás. A beteg meg esetleg elpatkol a kuruzslásban.
Azt hiszem nehéz kérdések ezek, én is a magánosítás mellett lennék, de a hazai tapasztalat a biztosítókkal, hát bizony nem éppen a legkellemesebb.
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 15:35
#4
Megoldható a probléma, de nem 1 nap alatt. Nem állambácsinak kellene fizetni a cehhet, tehát nem is neki kellene beszedni a járulék lóvét, mert Ő nem jó gazda.
Állambcsi helyett magánbiztosítók kellenek, az megnézi mire mennyit ad, a csapos füle mögé néz. A kocsmalátogató meg a járulékát a biztosítónak fizeti és van neki számlája, amin tudja mennyi lóvé van. Az ingyen fogyasztást meg kell hagyni (ez a szolidaritás elve) de be kell szabályozni. Mindjár jobban odanézne a csapos is, meg a kocsmalátogató is a dolgaira. Aki meg nem jár rendszeresen kocsmába - ez a többség - az meg végképp jobban járna. Nem tekerné le a t...két állambácsi a járulék és adópréseivel.
allergia 2005. 06. 24. 15:25
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Ez az egész szánalmasan fájdalmas, úgy ahogy van. Az egészben valahol az a legszomorúbb, hogy az egész rendszer életképtelenéségét ÉS fenntarthatóságát egyarántaz orvosok okozzák: nem érdekük a paraszolvencia feladása és a tényleges piaci elvek bevezetése, ugyanakkor a hihetetlenül gyenge körülmények között az írdatlan munkát végezve kiszolgálják a betegeket....
Törölt felhasználó 2005. 06. 24. 15:10
Előzmény: #1  portfolio
#2
A magyar egészségügy olyan mint egy nagy össznépi kocsma. A delikvens (beteg) bemegy és azt iszik és annyit amennyit csak akar, a csapos (eü dolgozó) röhög és barmit odaad neki, hiszen állambácsi fog fizetni. Hónap végén a csapos benyújtja az irdatlan nagy cehet állambácsi a zsebébe nyúl és látja, hogy a lóvé nem lesz elég. Mit csinál: nem dorgálja meg a csapost, nem mondja meg a kocsmalátogatóknak, hogy mit kap ingyen és miért fog fizetni. Akkor mit csinál - odasétál a járulékpréshez, a jövedékiadópréshez, ÁFApréshez, vagy építeni akar új préseket: pl árfolyamnyereségadóp rés - szóval odasétál mikor melyikhez van kedve és jóízűen megtekeri. Ez sokáig úgy sem fog menni!

Topik gazda

arp
5 5 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek