Topikgazda: Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 10:30

Életet az éveknek: 70 évre emelkedhet a nyugdíjkorhatár  

Ugrás a cikkhez
Az eddigi 65 évről, amely szabályozás július elsején lépne életbe, 70 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt a közigazgatásban, mivel a 65 éves limit váratlanul érte a közszférát és több területen komoly ellátási gondok nehezítenék az alkalmazást, emellett alkotmányossági kérdések is felmerülnek. A tegnap beadott MSZP-s indítvány előterjesztői sürgősségi eljárást kérnek - írja a Napi Gazdaság.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=54310
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
fribell 2005. 05. 24. 15:48
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#28
Azért a közszféra termelékenységét nem biztos, hogy össze kell/lehet hasonlítani a versenyszférával. Hogy méred pl. egy tanár termelékenységét ?
Sajnos a fiatalítás sem mindig jó megoldás, én a múltkor az APEH ügyfélszolgálatán csak huszonéves fiatalokkal beszéltem és hát szegények nagyon sötétek voltak...
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 15:23
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#27
mind1 közszféra termelékenysége a magánénak 20%-a. verseny kell oda, fiatalok, karrierlehetőség, és nagy átalakítások.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 13:16
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
Bocsi,de most megértettem a lényeget!(Elolvastam harmadszor is)Nem akartam demagógnak tünni!Tényleg félrevezető a cikk!
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 13:07
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#25
Igazad van Matgab. A cikk is félrevezető. BZJ még mindig ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a nyugdíj korhatárt emelik. Pedig ennek a lépésnek ahhoz semmi köze. Keveredik itt a szezon a fazonnal, de legalább jól össze lehet vele zavarni mindenkit
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 11:55
Előzmény: #23  matgab
#24
Hiába csak a köz-v.akármilyen szféráról van szó,és hiába csak tesztelik!Engem az háborít fel igazán,hogy már megint,mint általában a rossz irányba akarnak elindulni
!Hiába emelik fel a nyugdíjkorhatárt 100 évre,az nem zavar senkit,hogy az országban nagy részben minimálbéren van bejelentve mindenki!Abból nehéz lesz nyugodt öregkort biztosítani!Ezen kéne változtatni,meg a magánmegtakaritásoka t növelni!De nem minimálbérből és nem adóztatva a befektetéseket!
matgab 2005. 05. 24. 11:41
Előzmény: #22  Törölt felhasználó
#23
Szerintem a cikk megfogalmazása volt félrevezető. Kicsit keverve volt benne a szezon a fazonnal...Kedves portfolio ez nem jellemző rátok!Figylejetek arra, hogy a cikkben mit emeltek ki és mit mivel hasonlítotok össze, hogy a felületes olvasók is azt értsék amiről a hír szól!
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 11:02
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
Visszaolvasva hihetetlen demagógiát talál itt az ember. Ha a gazdasági híreket is ennyire figyelemesen olvassátok, akkor nem kell majd sokáig tőzsdézni.
"Tesztel ik a közszférán..."
Megs zakad a szívem szegény dolgozókért.:)
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 10:59
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#21
Valaki egyáltalán az itt megszólalók közül - Tokos-on kívül - tudja, hogy miről van szól a 70 éves korhatár? Mert a hozzászólások nem ezt mutatják. Nem kötelezően megemelik a nyugdíj korhatárt 70-re, hanem a közszolgálati jogviszonyt kell akkor kötelezően megszüntetni. Most elmegy mindenki 62 évesen (vagy előbb)nyugdíjba, kapja a nyugdíját és mellette tovább dolgozik a fizetéséért. Ezt akarták 65 évre csökkenteni (kötelező lett volna akkor elküldeni őket) és ez bukott meg.
Törölt felhasználó 2005. 05. 24. 10:37
Előzmény: #19  Törölt felhasználó
#20
Mindenesetre érdekes számomra, hogy az ismerettségi körömben pedagógusok egy mondatot sem hallottak erről!
Azt javasolták az ötlet felvetőinek, támogatóinak, bevezetőinek, hogy néhány évet, akár "képesítés nélkül" is húzzanak le, mondjuk: általános 1-8-ban. Teszt céllal biztos el tudják intézni a kép.nélk-et az oktatás miniszternél.
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 20:52
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#19
Lehet. Bar en ugy tudom, hogy amikor 65-re emeltek a korhatart, azzal kiegyensulyoztak a rendszert.
Szerintem Magyarorszagon nem feltetlen a demografia (oregedes) a problema, hanem magas inaktivitasi rata. Illetve, hogy a kepzettsegi struktura rossz/romlik.
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 20:30
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#18
szabesz: szerintem a kozfera csak bevezeto jatek. Meg csak tesztelik a reakciokat. Ne felejsd, hogy kulfondon a nyugdijkorhatar emelesek eleg komoly sztrajkokat robbantottak ki. Folytatodni fog majd mas teruletekkel, vagy egyszerre minddel. Es ebben a kerdesben mindenkeppen lepni kell, mindegy, hogy ki van hatalmon, kezd nagyon egetove valni a problema.
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 19:08
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
goldstein, csak azt felejted el, hogy az otlet a kozszferara vonatkozik. Azt pedig az adofizetok tartjak el (mintahogy alrendszeret, a nyugdijrendszert is), es az o osszkoltseguk csak none, mivel a kozszfera fizetesei magasabbak, mint a nyugdijak.
Ha a fenntarthatosagot nezed, akkor ezt is figyelembe kell venned.
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 18:07
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Szerintem remek otlet, hogy megemelik a nyugdijkorhatart. A jelenlegi demografiai adatokkal tarthatatlan a fennallo nyugdijrendszer! Mar regen meg kellett volna tenni ezt a lepest!
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 17:28
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
#15
Az ötlet hibás. Egyből 90 évre kellene emelni, mert így kevés embernek kellene nyugdíjat fizetni. Ez lenne az igazi nyugdíjreform, mert így nem kellene azon töprengeni tovább, hogy ha a mai befizetésekből fizetik a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíjait, akkor ki fogja fizetni a jövőbeni nyugdíjasok nyugdíját.
Félre tenni nem lehet a jelenlegi befizetésekből, úgyhogy abból biztos nem, amit ma elvileg befizetnek, hogy az állam "jó gazda" módjára félretegye + még fialtassa is egy kicsit öregnapjaikra.
A megoldás kézenfekvő: Emeljük meg jól a nyugd.korhatárt és akkor nem lesz gond, hogy nincs megtakaritás, mert nem lesz rá szükség, a többség már úgy is hárfázni fog addigra a mennyországban.
Ha így haladunk, a jövőben szépen lassan csökkeni fog a keresőképes lakosság, aki elvileg eltartaná a növekvő nyugdíjas réteget. Megemelve a korhatárt két legyet ütnek egy csapásra: Kitolódik a nyugdíjfizetési kötelezettség időbeni határa + kevesebben érik így meg a nyugdíjat + ha meg is érik, rövidebb ideig veszik igénybe.
Nem buta az, aki kitalálta ezt, csak sokan fognak szívni vele, de ez általában nem szokott nálunk problémát jelenteni, mert évtizedek óta hozzá vagyunk edződve.
Nekem lenne egy még jobb ötletem: Mivel az összegyűlt pénz úgysem elég mindenkinek tisztességes nyugdíjára, sorsolással kellene eldönteni ki kapjon normális mértékű nyugdíjat, a többiek meg oldják meg maguk. Ez a rendszer is szar lenne, de ebben legalább lenne egy bizonyos hányad aki jól járna, ellentétben a jelenlegivel. :o)
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 15:15
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Persze jön majd a duma a szolidaritási elvről merthogy a mostani járulék a jelenlegi nyugdíjakra van, stb.
.
Itt lehetett volna a jelen nyugdíjasai által "épített" vagyonból biztosítani a nyugdíjukat, de hát ugye ezek már el lettek privatizálva...
.
Az meg hogy a 18+8,5%-ból már 8% az én számlámon gyűlik... Nevetséges!
Nekem kell a 18%-ot is megtermelni.
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 15:12
#13
Elvileg lehet jogi alapja a kötelező szolgáltatás alóli kibújásnak, ugyanis ez a kötelező "öngondoskodás" a személyi szabadsággal ellenkezik.
.
Kéne egy próbaper erre vonatkozóan hogy mi van akkor ha az állampolgár más biztosításal (önkéntes pl) igazolja hogy gondoskodik a maga nyugdíjáról és nem fog segélyre szorulni, s nem kíván az államtól nyögdíjat igényelni, de fizetni sem hajlandó...
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 14:10
Előzmény: #1  portfolio
#12
Azt hiszem, itt egy kis félreértés lehet. Ez nem az a korhatár, ahol nyugdíjba mehet, hanem az, ahol mindenképpen el kell mennie, vagyis amin túl már nem dolgozhat.
Talán emlékszetek, nemrég az orvosok panaszkodtak, hogy ott sok a dolgozó nyugdíjas, ha azokat elküldik, nem tudják elvégezni a munkát.
A másik réteg, akiket ez még érinthet, az egyetemi oktatók, ott jellemző, hogy 70 évesen még próbálnak dolgozni.
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 13:39
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#11
Elfmage... jó kérdések!
Én úgy mondom... a kérdések jók! Mert megváltoztathatják és megváltoztatják a valóságot! Az emberek elgondolkodnak a kérdéseken. Talán tesznek is valamit az ügy érdekében: jót, vagy rosszat. És már nem egy korábbi valóság van. Ez lehetne jobb is, de lehet rosszabb is. A következő kérdés a hogyanon van! Megint kérdés...
Hát, ennyi...
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 13:20
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#10
Milyen módon lehet kitérni a kötelező sáp alól aminek nem lesz ellentételezése?
Pol gári engedetlenségi mozgalom?
.
Kb annyi pénzre számíthat mindenki nyugdíjas éveire amennyit össze tud halmozni magának, aki nem tudott az úgy jár majd...
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 13:03
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#9
Ha egyre keményebben dolgozik, annak meglesz az ára, mert azért is benyújtják ám a számlát: rá megy az egészsége, a családja, ha még lesz 70 évesen.
Hm... és 70 éves korában - jobb esetben az élete végén - megkérdezi: mit követtem el én szerencsétlen, hogy így jártam?
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 12:24
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#8
De most komolyan!Ez már kezd hasonlítani a sötét középkorra,amikor a szegény jobbágyok dolgoztak halálukig,s közben egész életüket a földesúr akaratának vetették alá!Ha az úr háborúzni akart akkor megemelte az adókat ,és még több munkát követelt!Ezzel finanszírozta saját terveit!Ma mi történik nem támogatják semmilyen módon a magánmegtakarítások növelését,(kevés jövedelem,inkább a fogyasztást támogató politika,adó kivetése a megtakaritásokra)ami pedig tehermentesíthetné a nyugdíjkasszát is!Inkább megemelik a korhatárt!Az ember pedig mit tesz?Dolgozik egész életében,dolgozik még keményebben,hogy több maradjon!Aztán 70 éves korában rádöben, hogy átb@szták!(mert nem kap nyugdíjt)
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 12:12
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
beszéltem ismerősökkel akik minisztéiumokban dolgoznak. a helyzet a következő: van egy csomó produktív munkára, és bármilyen értelmes tevékenységre teljesen alkalmatlan öreg bútordarab akiket nem lehet eltávolítani mert szegény magdi néni már 20 éve itt nem csinál semmit akkor már várjuk ki amíg eléri a nyugdíjkorhatárt és köszönjük meg neki szépen akkor a közreműködést. ezt a várakozási időt a közszolga lobbi miatt 5 évvel meghosszabbították (nem csökkentették). leépítésekkor a munkára alkalmazható fiataloktól válnak meg mert az osztályvezető(eszcsm ) aki egyébként ugyancsak érdemi munkára alkalmatlan spanban van a régi arcokkal. NEVETSÉGES.
generáci óváltásra van szükség. 15 évvel a rendszerváltás után távolítsuk már el a kommunista éra alatt szocializálódott tömegeket a közszférából. egy 65+ embernek mennyi köze van a mai viszonyokhoz? (anélkül hogy meg akarnék sérteni bárkit) ott ahol nincs tanár tanítson tovább az öreg tanárbá de ott ahol lenne helyette fiatal aszt cseréljük már ki. olyan primitivizmus uralkodik ebben a szférában hogy hihetetlen. újabb bizonyíték.
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 11:52
Előzmény: #1  portfolio
#6
Nézzük csak:
A frissen végzett pályakezdők már kipipálva - a foglalkoztató tb kedvezményt kap 1-2 évig. És az egyre kevesebb frissen végzett pályakezdők elhelyezkednek.
Aki 65 évesen nyugdíjasnak gondolta magát szintén kipipálva - dolgozhat még kicsit, nyugdíj fizetésre már nem lesz gond, hiszen a statisztika megadta rá a választ.
A kiskorú gyermekmunkát kell még elővenni és a versenyképességünk is helyre áll. Nem mi leszünk az egyetlenek a világon. Ez azért is időszerű lesz, mert a legutóbbi éves adatok szerint 453-mal több gyerek született (ha jól tudom).
Ha azt vesszük, hogy az ember élete 120 év is lehetne! Még van tartalék...
Az életminőséget és a körülményeket is lehetne emelni, nem csak a korhatárt!
ny.janos 2005. 05. 20. 11:05
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#5
Megint frankón megmagyaráztzák, hogy ez nem azért van, mert csak idő kérdése, hogy mikor omlik össze drasztikus intézkedések nélkül az állami nyugdíjrendszer, henem, mert... :@
Mellesleg volt alkalmam beszélgetni nyugdíjtémában fiatalokkal is, s hihetetlen, hogy sokan azt gondolják, hogy amire ők elérik a nyugdíjkorhatárt, jobb lesz a rendszer! Hát szvsz nem kell gondolkodni a problémáin addigra az tény!
Mmert nem lesz... (Persze ez államira gondolok.) :(
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 11:03
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
na ne már!
a sok öreg vízfej (tisztelet a kivételnek) így próbál meg még több pénzt lenyúlni az államtól, akik tényleges munkát nem is végeznek. Még az is lehet, hogy 5 évig be sem mennek majd a munkába. Az MTV alkalmazottainak 2/3-a már 2 éve amúgy sem jár munkába, csak a pénz várja otthon a karosszékben. A fiatalok meg nem tudnak közben elhelyezkedni. Kész röhej az egész!
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 10:34
Előzmény: #1  portfolio
#3
Wazzeg!!!
A Központi Statisztikai Hivatal 2003-as adatai szerint a születéskor várható élettartama a férfiak körében 68.3 év, míg a nők körében 76.5 év volt.
Akkor mit akarnak?!Halálomban is dolgozzak?
Törölt felhasználó 2005. 05. 20. 10:34
Előzmény: #1  portfolio
#2
Legyen 200 év a nyugdíjkorhatár és akkor egyszer és mindenkorra meg van oldva a kérdés... ...s már csak egy pár év(tized)et kell finanszírozni, aztán csak a bevétel jön...

Topik gazda

eko
5 4 3

aktív fórumozók