Topiknyitó: Portfolio 2017. 04. 01. 09:07

Nyomtass magadnak saját házat egy nap alatt!  

Ugrás a cikkhez
Idegörlõen lassú folyamat az építkezés. Az Egyesült Államokban átlagosan hat hónapba telik egy ház felépítése. De mint sok minden mást, ezt a folyamatot is hatékonyabbá teheti a technológiai fejlõdés. Hihetetlen, de akár egy nap
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
elemes
elemes 2017. 04. 01. 18:33
Előzmény: #6  Phylaxa
#7
Ehhez a kör alakú házhoz tartozik egy videó amelyiken látszik a ház építése. Pontosan ennyi történik: nem téglából épülnek a tartófalak, hanem egy nagy műgyanta-tartalmú, csemperagasztóhoz hasonló masszából nyomott kolbász. A fal kétrétegű, a két réteget néhol cikk-cakk vonal köti össze merevítésnek, másutt a gép körül nyüzsgő emberek műanyag összekötő idomokat rakta be (az legalább nem hőhíd). Amikor elkészült a fal, helyben szórt kétkomponensű purhabbal töltötték ki a két réteg közötti arasznyi lyukat. Az összes többi munkafázist pont ugyanúgy meg kellett csinálni. Az alábbi felsorolás az én házamra vonatkozik (vasbeton födém a lakótér fölött), manapság egyre többen nem csinálnak ilyent hanem a betonkoszorúba épített talpcsavarokra gerendás födémet építenek, esetleg előregyártott tetőszerkezeti "A" betűkből, úgy még gyorsabb az építés.
Phylaxa 2017. 04. 01. 17:50
Előzmény: #5  elemes
#6
Ha jól értem, akkor a tartófalak köművesek általi felhúzását váltják ki. Ez tényleg karcsú. Pont az a legolcsóbb rész és az megy a leggyorsabban. :)
elemes
elemes 2017. 04. 01. 17:32
Előzmény: #4  BudFox
#5
"hoznak egy ilyen robotot a telkedre, és felépíti a házadat" Pont így épült a házam, jött négy (kenyérmeghajtású) robot és egy nap alatt felépítette a házat. Szó szerint: egy hétvégén, szombat délelőtt érkeztek, délben rakták le az első blokkot, vasárnap délben ebédkor került helyére az utolsó áthidaló. Előtte persze meg kellett venni a telket, engedélyezni a tervet, árokásás, vasalás, sávalapozás, vízszigetelés, vasalás, síkalapozás, két hetet várni amíg a síkalapbeton megköt. ezután jött a fenti egy nap (nem is volt 24 munkaóra csak kb 18), és utána jöttek a födémgerendák, koszorúzsaluzás, vasalás, koszorú- és födémbetonozás, utána (amíg ez kötött) közfalak felhúzása, gépészet és villanyszerelés előkészítése (vésések, fúrások), ajtók ablakok beépítése, villany- víz - csatorna- és fűtésszerelés, WC kagyló ideiglenes beépítése (ezt már nagyon vártuk mert egyre több volt a légy a kerti latrina körül), belső vakolatok elkészítése, utána aljzat hőszigetelés, padlófűtés csövek lefektetése vasalás, esztrich betonozás. közben megkötött a födémbeton, tetőszerkezet ácsolása, cserepezés, bádogozás, ereszcsatorna, falak hidegburkolása, glettelés, festés, padlók hidegburkolása, cirkó beépítése, fürdőszoba konyha beépített berendezései, cirkü végül a melegburkolatok. Lábazati hőszigetelés felragasztása, utána ház körüli betonjárda, bejárathoz vezető lépcső és fellépő kialakítása. ezután beállványozni az egész házat kívülről, polisztirol hőszigetelés, glettelés/hálózás, nemesvakolat. Szóval ebből a munkafolyamatból a falak építése az, amit a 3D printer elkészít, sokkal drágábban, mint a kenyérhajtású robotok és (a cikkben szereplő ház) rémes hőtechnikai jellemzőkkel.
BudFox
BudFox 2017. 04. 01. 14:05
Előzmény: #3  elemes
#4
szerintem nem hülyeség. hanem ez a jövő :-) Most gondolj csak bele...10-20 év múlva...megvan a telked..hoznak egy ilyen robotot a telkedre, és felépíti a házadat. neked csak be kell költözni.. nem kell őrizgetni a kőműveseket, sörrel itatnod...várni a villanyszerelőre...várni a burkolóra..várni a festőre...várni a tetőfedőre...hanem egy robot, vagy több röböt egykét napa alatt megcsinálja a házat ahogy a számítógépen kinéz. Az arabok is nyomtattak már ki házat..volt róla videó itt a portfolion.
elemes
elemes 2017. 04. 01. 13:26
Előzmény: #2  elemes
#3
ez a hír a harmadik vagy negyedik újságban jelenik meg és valahogy mindenütt átcsúszik a szűrőn, pedig nyilvánvalóan sületlenség, hogy úgy mondjam, oroszos túlzás.
elemes
elemes 2017. 04. 01. 09:07
Előzmény: #1  portfolio
#2
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek