Topiknyitó: Portfolio 2016. 06. 26. 18:00

Nincs rá magyarázat, hogy miért szenvednek ennyire a magyarok  

Ugrás a cikkhez
A magyarok messze a legelégedetlenebbek életükkel az OECD-országok állampolgárai közül - derül ki az OECD egy friss jelentéséből. A jóléti tényezők jellemzőit régiós összevetésben vizsgáló tanulmány szerint pedig a legtöbb mutató tekintetében a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=233800
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 07. 06. 16:45
Előzmény: #20  upgrayeddAKS
#25
LMS! Panaszkodásképp fikázlak, hogy nem válaszoltál erre, pedig erre jártál :)

(Irónia volt, nehogy panaszkodni vagy fikázni kezdj már te is :)
Bocs, de rajtad meg pampán lehet a legtöbbet "szórakozni". Rajtad elsősorban azért, mert borzasztóan dogmatikus vagy, és nem veszed észre, mennyire :) ...)
Ez a Prazsák-féle tanulmány pl. úton-útfélen előkerül nálad. Mondjuk sajna elég nagy részben igaz, de az a mondás is igaz, hogy: akinek kalapács van a kezében, minden problémát szögnek lát :)
Magyarán: aki egy-egy konkrét problémára a megoldást keresi pl. a "miben mi a rossz és mi a jó" alapelvvel, az nem feltétlenül fikáz és/vagy panaszkodik. Tudom, hogy előszeretettel egyszerűsíted le mások mondandóját akár a végletekig, mintha a természetes nyelvek egyértelműek volnának (nem azok! ha esetleg nem tudnád, akkor érdemes utánajárni, mire jók az olyan nyelvek, mint a lojban). Azt viszont nem tudom, hogy ez "rossz szoftver/beidegződés" nálad, vagy direkt csinálod, bármi is legyen a cél vele.
elemes
elemes 2016. 07. 06. 10:39
Előzmény: #23  lzoli41
#24
"minél nagyobb valaki jóléte, annál több vágya keletkezik"

bizony. egy nagy fordulópont lehet, amikor az emberfia elkezdi leépíteni a vágyait. ha szerencséje van, még a halála előtt :)
lzoli41 2016. 07. 06. 10:20
Előzmény: #14  elemes
#23
Bocsánat, hogy így jóval később még beleszólok, de most merült fel bennem egy közelmúltban olvasott könyv(Csíkszentmihályi Mihály Flow Az áramlat a pozitív pszichológia alapműve) egyik lényeges megállapítása, mégpedig a vágyak paradoxona. Ennek az jelentése, hogy minél nagyobb valaki jóléte, annál több vágya keletkezik.Ennek okán azt javaslom, hogy csak akkor bontsd le a szobád, ha ezzel más vágyad kielégül(nem cinikusnak szántam)!
watson
watson 2016. 06. 28. 08:13
Előzmény: #19  elemes
#22
A pénz nem boldogít csak a akamat ;)

A panaszkodás a diktatúrákban egy védekezési reflex is. A 'kulák1 nem lehetett büszke a termésére, mert államilag ellopták azt. A magánvállalkozó (ilyen a rndszerváltozás előtt nemigen lehetett), kisvállalkozó, GMK-s fusizó ... stb. szintén nem lehetett büszke a munkájára, mert büntették egy időben azzal hogy nem lehetett magán, manapság szarrá adóztatással (pl. egy multi adókedvezményeivel szemben).

Saját tapasztalatból mondom, hogy nem egy jellemtelen magyar 'alkalmazottal' találkoztam, aki azért nem akart pl. egy szolgáltatást kifizetni, mert milyen jól megy a vállalkozónak és az neki nem számít (szerencsére a bíróságon ez még nem érv).
Míg a panaszkodó kontárnak (pl. aki olyan munkát ad át amit rajta kívül más nem tud javítani) azt felmagasztalja :) /pedig alapszabály hogy aki nélkülözhetetlen azt azonnal ki kell rúgni :)/

Egyébként a diktatúrában való félelem az állami tisztességtelenséggel párosul. Adóellenőr, vagy bíró felett nincs kontroll. Ha egy bíró állampártian bíráskodik (lásd adóítéletek), egy adóellenőr pedig a pénzre hajt és nem a tisztességre, akkor tisztes módon is ott a pofára esés kockázata, ami miatt erősödik egy gazdasági reflex is a panaszkodásra... ne a faceebook profilja miatt vizsgálják a nyaralását, az autóját, a házát, ne a politikai hovatartozása miatt vizsgálják a vállalkozását, vagy esetlehg ne vizsgálják mint Rogánt ingatlancsalásait, vagy milliárdos offshore kötvény lopását...

szóval nem simán attitűd kérdése, hanem egészséges (elterelő) reflex is a a panaszkodás... mint a fiókáit védő madarak elterelő csipogása ;)))
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 06. 28. 00:47
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#21
"az emberek nagy része nem képes felfogni, milyen nagyon jó élete is van. "

Ez sajnos nagyon igaz...
Én is amúgy kb. azokat a példákat hoznám fel, amiket írtál, de az emberiség marha nagy pechjére a döntő többség nem.
A többség btw. a carpe diem-szemléletből indul ki, ezért jellemzően nem tesz félre, emiatt viszont borzasztóan nehezen élik meg, ha átmenetileg csökkenés van növekedés helyett az elkölthető jövedelemben. Nincs elég tartalék = nincs miből kipótolni a jövedelmet...
Tehát a problémák úgymond egymást erősítik: aki (szinte) csak a fogyasztásnak él, azoknak volna a leginkább szüksége a megtakarított tőkére, és ált. pont nekik nincs...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2016. 06. 28. 00:38
Előzmény: #15  elemes
#20
"Sőt, lehet megkapaszkodni, de a sokat szidott Hoffmann Rózsa féle köznevelési reformban egy csomó javaslat volt, amely kifelé vezetne ebből a panaszkodás-hibáztatás kultúrából. És Orbán minden gáncsoskodása ellenére néhány fontos részlet benne is maradt."

Nofene... mik voltak azok a javaslatok, és mi maradt meg belőlük?
Olyan is volt, ami a szülőket is bevonta volna valamilyen formában?
elemes
elemes 2016. 06. 27. 22:34
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#19
teljesen egyetértek.

ugyanis a pénz nem boldogít. a pénz(mennyiség) logaritmusának deriváltja boldogít.

ez persze szarkazmus volt, de vannak, akiket tényleg :)
elemes
elemes 2016. 06. 27. 22:34
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#18
teljesen egyetértek.

ugyanis a pénz nem boldogít. a pénz(mennyiség) logaritmusának deriváltja boldogít.

ez persze szarkazmus volt, de vannak, akiket tényleg :)
Törölt felhasználó 2016. 06. 27. 22:21
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#17
nagyon egyetértek veled, nagyon nagyon...
Törölt felhasználó 2016. 06. 27. 20:25
Előzmény: #14  elemes
#16
Ezt mondjuk én nem tehetem meg, mert társasházban lakom. :)

Laktam 22 négyzetméteres minigarzonban, és érdekes módon, nem voltam kevésbé boldog, mint most.
Amikor 30 évvel ezelőtt nem volt autóm, több helyre elutaztam, mint most, amikor van.

Van egy barátom, aki szerint a legnagyobb baj, hogy az emberek nagy része nem képes felfogni, milyen nagyon jó élete is van.

1000 Ft-os könyvtári tagdíjért a világirodalom remekeit olvashatja. Néhány fillérért a legkiválóbb zeneszerzők zenéit hallgathatja a legragyogóbb zenészek előadásában (pl. Spotify előfizetéssel) olyan zenei gyűjteményből válogathat, ami tíz éve még a legnagyobb zenei könyvtárakban sem volt elérhető.
Szintén néhány fillérből a filmművészet remekeit nézheti, amikor csak akarja.
És a végtelenségig sorolhatnék olyan dolgokat, amiket ingyen, vagy jelképes összegekért nap, mint nap örömet okozhatnak nekünk, ha hajlandók vagyunk észrevenni őket.
elemes
elemes 2016. 06. 27. 20:09
Előzmény: #13  MetalHeart
#15
Mérő László, Pálferi és Csepeli György pedig az okokat is próbálják feltárni, és valamiféle előremutataó stratégiát felvázolni (Csepeli nem annyira, de Mérő és Pálferi igen).

Sőt, lehet megkapaszkodni, de a sokat szidott Hoffmann Rózsa féle köznevelési reformban egy csomó javaslat volt, amely kifelé vezetne ebből a panaszkodás-hibáztatás kultúrából. És Orbán minden gáncsoskodása ellenére néhány fontos részlet benne is maradt.
elemes
elemes 2016. 06. 27. 20:07
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#14
nagyjából egyetértek.

jövőre valószínűleg lebontok egy szobát
(tényleg.)
MetalHeart
MetalHeart 2016. 06. 27. 20:03
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#13
Így van pontosan, kb. erről szól a "sanyarú magyar sors" hosszú-hosszú évtizedek óta, genetikailag bele van kódolva a társadalom 60%-ba a panaszkodás, tehetetlenség és persze a német életszínvonal elvárása versenyképtelen munkavégzéssel... a fejekben kéne rendet csinálni, de ez szinte lehetetlen vállalkozás... csak nevetek az ilyen-olyan panaszkodókon és adja az ég, hogy egyszer nehogy tényleg nagy szarba kerüljenek, amikor már lesz okuk sírni...
:D:D
MetalHeart
MetalHeart 2016. 06. 27. 19:54
Előzmény: #9  gyula1971
#12
"Erre tesz rá még a hitelválság, rengetegen nem rendelkeznek jövedelemmel."
Amelyiknek volt jövedelme az is túlméretezte a kölcsönt, aztán meg koppant(ak)... szánalmas volt nézni amit műveltek ezek...
:D
mpagnes 2016. 06. 27. 18:54
Előzmény: #9  gyula1971
#11
a jövedelem nem okoz közvetlenül jobb életérzést....a mexikóiak nem véletlenül élnek jól, mert náluk a család van minden fölött...náluk minden hétvégén a kiterjedt család 20 fővel összeül és beszélgetnek, mulatoznak, de alkoholt sem isznak...a jövedelem csak úgy okoz jólétet, ha az emberi kapcsolatok rendben vannak és persze úgy, ha mindenki jól keres
Törölt felhasználó 2016. 06. 27. 18:53
#10
Nem érdekes, hogy a cikk éppen arról szól, hogy sokkal többet panaszkodunk mi magyarok, mint amennyi a körülményeinkből következne, és erre a kommentek is ilyen panaszkodások. :D :D :D

Nem lehet, hogy mi egyszerűen szeretünk panaszkodni? Hogy akkor érezzük jól magunkat, ha elmondhatjuk, milyen rosszul érezzük magunkat? "Mert magyar ember sírva vigad."

Egy személyes példa:
Ilyen jellegű beszélgetések során el szoktam mondani, hogy nagyobb lakásom van, mint mint amire valójában SZÜKSÉGEM lenne, jobb autóm van, mint amire valójában SZÜKSÉGEM lenne (mert valójában nincs szükségem autóra, mint ahogy a magyar autótulajdonosok 80%-ának sincs szüksége rá), több ruhám van, mint amire valójában SZÜKSÉGEM lenne, jobb és több órám van, mint amire valójában SZÜKSÉGEM lenne, stb., stb.
Na ilyenkor kellenen látni a döbbenetet az arcokon. Egyszerűen nem is értik, hogy valaki nem panaszkodik, sőt még elégedett is a sorsával.
gyula1971
gyula1971 2016. 06. 27. 18:16
Előzmény: #1  Portfolio
#9
A jövedelmek és a megélhetési költségek hányadosa itt nagyon rossz.
Nem tudunk felzárkózni. Erre tesz rá még a hitelválság, rengetegen nem rendelkeznek jövedelemmel.
Ezekkel is kell csinálni valamit.
mpagnes 2016. 06. 27. 17:35
Előzmény: #1  Portfolio
#8
A rossz emberi kapcsolatok miatt szenvednek a magyarok....rossz a kapcsolat az emberek között a munkahelyen, a családban és a lakókörnyezetben.Az állandó lopás, csalás, hazudozás tönkretette,aláásta,megváltoztatta minden szinten a gondolkodást és az egymás közti kommunikációt.
elemes
elemes 2016. 06. 26. 22:46
Előzmény: #4  lzoli41
#7
a "tilos hibázni" kultúra egyébként a diktatórikus társadalmak sajátossága (a diktátor egyszerűen lefejezi, aki hibázik)
kukker 2016. 06. 26. 22:46
Előzmény: #3  elemes
#6
" az átlagmagyar olyan környezetben nő fel, ahol "tilos hibázni." Így aztán ha valaki mégis hibát követ el, akkor megpróbál VALAKI MÁST felelőssé tenni, hogy megússza a büntetést. Ez pedig szükségképpen bénultsághoz vezet: amíg más a felelős, én magam nem tehetek semmit (a helyzetem javításáért). "

Pfú, hát igen.
Ettől megyek én a falnak mind a magánéletben, mind a munkahelyen.
Megy a félremagyarázás, és arra nincs válasz, hogy "mond, olyan nehéz azt mondani, hogy bocs, tévedtem és elcsesztem, elnézést"
elemes
elemes 2016. 06. 26. 22:45
Előzmény: #4  lzoli41
#5
Pogácsával szinte semmiben nem értek egyet, szóval ez véletlen lehet, de a rajz a Csepeli - Prazsák cikkből származik :)
lzoli41 2016. 06. 26. 22:25
Előzmény: #3  elemes
#4
Köszönöm a véleményt és megközelítést. Való igaz, hogy mindig kimerítjük egymást, miközben nem jutunk sokra(több helyen úgy gondolják, ez a versenyképesség alapja).Egy japán mondás szerint, ha hétszer esel el, nyolcszor kell felállni. Nálunk, ha valaki elesik a többi örömittasan rugdossa. A demotiváltságunkhoz ennek sok köze lehet.Az egyenlőtlenség növekedésének, azért van fontos szerepe, mert nem ehhez szoktunk. A mi társadalmunk 10%-a cselekvő, 20%-a lázadó és 70%-a szenvedő. A skandinávoknál ennek inverze az arány.
link
elemes
elemes 2016. 06. 26. 21:36
Előzmény: #2  lzoli41
#3
ennél azért összetettebb a dolog, és szerintem nem is annyira gazdasági természetű (mint ahogy a boldogság sem :-))))

Csepeli György - Prazsák Gergő nagyon jó tanulmányt írt pár éve erről, egy 2008-as european social survey adatai alapján -- a magyarázat (szerintük) abban rejlik, hogy az átlagmagyar olyan környezetben nő fel, ahol "tilos hibázni." Így aztán ha valaki mégis hibát követ el, akkor megpróbál VALAKI MÁST felelőssé tenni, hogy megússza a büntetést. Ez pedig szükségképpen bénultsághoz vezet: amíg más a felelős, én magam nem tehetek semmit (a helyzetem javításáért).

Ennek szinte az ellenkezőjét képviselik a skandináv országok illetve a német nyelvterület: a hibázás természetes dolog, a hiba arra való, hogy tanuljunk belőle, és bármi (rossz) dolog történik, nem az a legfontosabb, hogy ki/mi volt az okozója, hanem az, hogy az adott helyzetből milyen CSELEVKÉSSEL lehet a legtöbbet kihozni.
lzoli41 2016. 06. 26. 20:27
Előzmény: #1  portfolio
#2
Hazánk a 11. legnyitottabb gazdaság a világon. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a globális egyenlőtlenséget megszenvedjük, másrészt a rendszerváltás során is növekedett az egyenlőtlenség, ami a boldogság matematikai egyenletét rosszul pozícionálja.

link

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek