lzoli41

Regisztráció:
2015-06-23 13:47
Hozzászólások száma:
183
Utolsó hozzászólás:
2017-11-22 21:46
Pontok:
Tapasztalati: 3
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 5

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2017-11-22 21:46:39
mutat
Surányi: de facto kiesünk az EU-ból, ha nem vezetjük be az eurót #2
Martin Feldstein az eurózóna dilemmája című cikkében(https://www.vg.hu/velemeny/az-eurozona-dilemmaja-2-668089/) arról értekezik, hogy a leürített monetáris lehetőségek esetén mit tehet az eurózóna egy recesszió esetén. Erre a koordinált fiskális expanzió korai megtervezését javasolja. Ez is azt mutatja, hogy egy kockázatközösségként lehet felfogni a monetáris uniót. Ez azt is jelenti, hogy aki ebből kimarad, az a kockázataival magára marad.
2017-11-15 12:07:43
mutat
Hogyan vezessük be a magyar eurót? #17
Struktúrált írás volt! Gratulálok!
 Külön öröm volt az, hogy rávilágított arra, hogy az "árfolyamdemagógia" nem lényeges. Sőt szerintem hosszú távon kártékony, mert a helyett, hogy az intézményeket hoznák helyre leverik az árfolyamon. Az igazi kihívás az az, hogy hogyan kényszeríthető ki a helyes gazdaságpolitika, amely egy komplex kihívás, amelyre való válaszként a tömegdemokrácia mechanizmusa nem tűnik alkalmasnak. Az euró rendszerének ebben kellene fejlődnie.
2017-10-06 16:35:52
mutat
Már túl lehet Magyarország a kegyelmi állapoton - Az euró a megoldás? #7
Nekünk nincs SEK-ünk, más lenne a felfogás nálunk is, ha Svédország helyzetében lennénk és például mi is népszavazhatnánk az euróról. A leértékelési vetélkedő egyébként globális, ami hozzájárult a mostani monetáris politikai "kiúttalansághoz". Attól, hogy mindenki egyirányba megy nem biztos, hogy az jó is, nálunk pedig végképp ez a helyzet. Egy egyszerű kérdés: mit értékeljünk le, hogy növekedjen a termelékenységünk?
2017-10-06 09:44:53
mutat
Már túl lehet Magyarország a kegyelmi állapoton - Az euró a megoldás? #5
A leértékelési vetélkedő sehova nem vezet, sőt káros, mivel  mellette az alacsony versenyképességű vállalkozóink továbbra is fenn tudnak maradni. Egyébként a jegybankok tagadják, hogy árfolyamcéljuk lenne, de valójában akarnak rá hatni és tesznek is érte.
2017-10-05 20:26:08
mutat
Már túl lehet Magyarország a kegyelmi állapoton - Az euró a megoldás? #2
 A monetáris politika szerepe csökkenni látszik, amit a tartós negatív reálkamatok is kifejeznek. Ez azt is jelentheti, hogy az önálló monetáris politika lehetőségei korlátozottak, így indokolatlan a forinthoz való ragaszkodás ennek okán. 
2017-09-17 07:39:52
mutat
Végre megtudtuk, mire mennyit szednek be tõlünk a bankok #9
Lehet nem voltam egyértelmű, azt hasonlítsd össze amikor banki utalással vagy készpénzben fizetsz ki pl. egy közüzemi számlát.
2017-09-16 18:16:55
mutat
Végre megtudtuk, mire mennyit szednek be tõlünk a bankok #7
A trazakciós illeték egy egyfázisú adó, ami inkább vállalati adó(így inkább elfogadom, mert a vállalati adóék alacsony), akik közül emiatt sokan kiszervezték szomszédos országba a bankolást. Itt az ÁFA alkalmazása nehéz lenne. Magánszámlán ért egy olyan cinikus hatása, hogy miután rossz helyre utaltam, téves számlaszám miatt és visszajött a pénz, attól a jutalék ugyanannyi volt, amibe bele volt számítva az illeték, de a bankot ilyenkor nem terheli annak megfizetése. Olyan jó magyaros ügylet volt. A megbízás nem sikerült, azaz nem teljesült, így illeték sem terhelte, de a bank azért felszámította. Többször jeleztem a banknak, hogy ez így problémás, de csak azt válaszolta, hogy ez jogszerű.Összességében sokkal értelmesebb lenne, ha a készpénz használatát jobban adóztatnák, mint a banki utalást, hisz költségesebb és adóelkerülésre is alkalmasabb.
2017-09-12 06:26:02
mutat
Mintha örökre lemondtunk volna a magyar euróról #2
Ezek a feltételek démonizálják az eurót, holott a mostani kormányzat gazdaságpolitikusait leszámítva nagyjából egyetértenek a bevezetésével. Visszatérő érv az, hogy az euróból egy szükséges kontroll is következik. Andor László egy interjúban finoman fogalmazott és azt mondta, hogy az euró bevezetésének a jogi helyzete "komplikált",mert vállaltuk a bevezetését, csak az Alaptörvényben az szerepel, hogy a fizetőeszközünk a forint. Ebből egy szándék is felismerhető, mégpedig az, hogy vállalt kötelezettségünket(amivel a társadalom jelentős része kíván is) utólag jelentősen megnehezítettek. Nekem ez elgondolkodtató, hogy a képviselőink, miért írják át lehetőségeinket? A felsorolt feltételek ezt, tovább fokozzák. Úgy távolodik a magyar euró, mint a magyar jóléti állam.
2017-09-06 12:45:34
mutat
Az EU felbomlására figyelmeztet a lengyel elnök #2
Olyan ez mint a társasházi közös tulajdon. Valaki mindig akadékoskodik, aki gátolja a többit, ő jár vele pórul aztán meg is sértődik. Ott is komoly kihívás, hogy a fejlődésre törekvők, hogyan jussanak előre. Komoly feladvány.
2017-09-05 19:00:15
mutat
2017-09-03 17:57:35
mutat
Nem a pénz hiányzik a magyar oktatásból - De akkor mi? #2
A humán tőke képzés nem rövid távú tényező. Szerintem az lenne helyes, ha ezen kiadásokat 10 éves távon vázolnák, annál is inkább mert ez egy folyamat. Persze nem mindegy, hogy mit és hogyan és milyen megközelítéssel tanítanak. Sajnos a kinevelt humán tőke megtartása is egy nehéz ügy, hiszen egy kibővült rendszerben a jobb kereset(amihez magasabb termelékenység, ahhoz pedig a modernkori magas versenyképességű vállalkozók kellenek) és egy jó minőségű jóléti állam elszívja azt. Sajnos ezeknek is híján vagyunk, az utóbbitól pedig mintha szándékosan távolodnánk.
2017-09-02 15:23:09
mutat
Megdõl egy régi paradigma? Már nem ördögtõl való a költségvetési deficit #2
A legtöbb válságunk pénzügyi természetű, így fontos velük foglalkozni. Általában a kamatokon és piacokon keresztül jgondolják ezeket szabályozni, megoldani és az adósságállomány volumene aggasztja a gondolkodókat. Ray Dalio intelmei(adósság növelésekor arra ügyelj, hogy jobban növeld bevételed, mint adósságszolgálatod) inkább azt sugallja, hogy a hitel egy jövedelemcsere(most megkapom a jövőbeni jövedelmem, amit a jövőbeliből visszaadom). Ezen keresztül egyszerűbbnek tűnik a kérdés, ha bár az állam esetében összetett. Az azért egyértelmű, hogy bármekkora adósság mellett lehet olyan eset, hogy egy új adósság felhasználása megtérül, mert például jó a multiplikátora. Az állami adósságok esetében szükségességi és multiplikátori rangsorokra lenne szükség, amit egyfajta társadalmi konszenzuskutatás útján lehetne kialakítani. A jövedelemcsere felfogás melletti hiteleknél a meg nem térülő kölcsönök hosszú távon trendszerűen csökkenhetnének.
2017-08-27 09:04:46
mutat
Árnyoldala is van a gyors bérnövekedésnek #10
A termelékenység növelésével a kereslet és a beruházási kapacitás is növekedik és csökken az adott szektor munkaerő létszáma. Az összhatás inkább pozitívnak tűnik, ami gazdaságpolitikailag biztosan irányítható. Bocsánat, lehet, hogy pontatlan voltam, azt akartam kifejezni, hogy az európai munkaerőpiac megsegítette a magyar béreket, ami lehet, hogy egyébként időlegesen visszatartotta egyes nyugati országok béreit. A robozitáció az egy új kihívás, amire új eszközök kellenek majd(pl.:alapjövedelem)
2017-08-27 08:50:52
mutat
Árnyoldala is van a gyors bérnövekedésnek #8
Ha nő a termelékenység, akkor nagy valószínűséggel meg is térül, mert jut mindenkinek(vállalkozók, munkavállalók, állam), ráadásul most a források kivételesen olcsók.
2017-08-26 16:18:10
mutat
Árnyoldala is van a gyors bérnövekedésnek #2
Az európai munkaerőpiacnak köszönhető, hogy a bérek elindultak felfelé rendesen. Ez elvileg kikényszerítheti a termelékenység növekedését, ami több szempontból is fontos lenne. Egyrészt a munkerőhiányt oldaná, ami az elöregedő társadalmunk miatt hosszú távon is fontos, ezeken túl pedig egy jó termelékenységű munkavállaló nem használódik el, kreatívabb és bátran költ is. Úgy gondolom, hogy a magyar gazdaságpolitikában ennek van kulcsszerepe. Most fel akarják mérni a munkavállalók képességeit, holott sokkal fontosabb lenne a vállalkozók ilyen természetű multiplikátori(mivel ő kombinálja a tőkéket) képességeit fokozni. Ezen a területen a kényszeres motivációk szoktak hatékonyak lenni, ami azt is felvetheti, hogy az üzletágához képest alacsonyabb termelékenységű vállalkozó fizessen pótlólagosan adót. Kemal Dervis már 2011-ben jelezte, hogy a vállalkozókat a globális térben valahogy rá kellene venni a termelékenység fokozására. Ennek már nagyon itt az ideje, nálunk pedig hatványozottan. Ha tartósan fennmarad ez a munkaerőhiányos helyzet a piac is képes lehet rá, de jobb lehet arra egy kicsit rásegíteni.
2017-08-25 13:35:13
mutat
Felmérik, mit tudnak a magyar felnõttek #2
Felmérhetnék a vállalkozók versenyképességét is.
2017-08-18 08:04:22
mutat
Egy titkos gazdaság manipulálja a színfalak mögül a politikát - Ez még csak a kezdet #2
A politikai rendszert kellene átalakítani úgy, hogy a hírekkel való manipuláció hatástalanná váljon. Ezeket a következőkben látom:- a fékek-ellensúlyok rendszerének személyi állományát ne a politika alakítsa ki, különösen az őket ellenőrző szervezetekét- a politikai versenyt korlátozni kellene és csak szakpolitikai alapon, de úgy kötelezően összemérnék tehetségüket- a politikai rendszernek több integratív mechanizmussal kellene bírnia(számomra nehezen elfogadható, hogy úgy működjön kormány, hogy nem bírja a választók többségének szavazatát sem)- a jövőbeni kihívásokhoz való alkalmazkodásra hatékonyabbá kellene tenni a politikát a részvételi demokrácia fokozatos kialakítása mellett- a választási rendszer a tömegdemokráciákra szerveződik, míg a világ a komplexitás felé halad(kellenének új megközelítések) A cikkben szereplő álhíreknek kiélezett helyzetekben és a győztes mindent visz szituációkban van jelentősége(Brexit, USA), pedig a társadalom többi része is ugyanolyan értékű. Szerintem az őrült versengés határához értünk.
2017-08-08 17:43:28
mutat
Az igazi svájci titok - Tudod, minek köszönheti az ország mesés gazdagságát? #27
A svájciak adóterhelése az egyik legkevesebb az OECD-n belül, kb. a GDP 27%-a. Szerintem ez a részvételi demokráciával van összefüggésben, mert nem tudják a nagyszerű állami szereplők a más pénzét másra, sokszor szükségtelenül illetve rossz multiplikátorral elkölteni. Így az állam nem csökkenti a vásárlóerőt, nem vonja el a beruházási forrásokat és megképzi a humán tőkét, amely hosszú távon sokat termel, azaz jut mindenkinek és tud is sokat dolgozni, mert nem hajtják szét. Az inkluzív fejlődés jó mintája ez az ország ami alapvetően azt szemlélteti, hogy számoltasd el és ahol lehet szorítsd ki a képviselőket és lehet, hogy gazdagabb és szabadabb leszel.
2017-08-08 12:31:08
mutat
Így spórolhatsz meg állami támogatással egy-két havi bérleti díjat #2
Úgy Tudom itt ügyelni kel a 180 napos egyenleg szabályára, ami optimalizált előrelátást és időt kíván illetve illesztést az egészségügyi kiadásokhoz(ha van).
2017-07-30 11:52:52
mutat
Csak az adóterhek nyugat-európai színvonalúak Magyarországon #2
Ezt több szempontból is kell nézni. Az egyik az, hogy a gazdaságból ennyit kiszakít, azaz blokkolja. Mit ad érte? Szinte semmit, mert a születéskori várható élettartam csökken, annyi CT készülék van ahány államtitkár és az újakat is EU-s pénzből veszik. A gazdaságpolitika szempontjából legfontosabb tényezőt a humán tőkét nem képzi meg, mert az oktatás színvonala alacyony. Az így elkobzott forrásokat aztán hősiesen gazdasági célra költi, holott a vállalkozóink versenyképessége lemaradott, így fenntartja a gyengéket, azaz a semmibe önti. Egyébként politikai szempontból minden a lehető legnagyobb rendben van.

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE