lzoli41

Regisztráció:
2015-06-23 13:47
Hozzászólások száma:
199
Utolsó hozzászólás:
2018-06-18 20:24
Pontok:
Tapasztalati: 3
Aktivitási: 4
Népszerűségi: 5

utolsó 20 hozzászólása

Dátum
2018-06-18 20:24:09
mutat
Megvédi az MNB a magyar családokat, és ez még nem minden #2
A hitelezést én jövedelemcserének fogom fel,  az adósságfék-szabályozás is tulajdonképpen az adósságteher intézményét teszi központi elemmé, aminek hosszú távon kell fenntarthatónak lennie. Michael Heise az egyetlen fenntartható adósságtehernek azt tartja, amelyek a ciklikus lejtmenetek esetén is kezelhetők.
https://www.vg.hu/velemeny/a-kozgazdaszok/visszateroben-a-vilagban-a-szorito-adossaggondok-2-908996/
Ebből adódóan az tűnne logikusnak, ha nő valaki adósságterhe, akkor egyre nagyobb pufferrel rendelkezzen a ciklikus lejtmenet idejére. Érdemes lenne végig gondolni, hogy egy átlagos keresettel rendelkező család, ha ehhez igazodó lakást vásárol 20 éves futamidejű hitelből mennyire fenntartható az adósságterhe. Úgy gondolom, hogy ez esetben az adókapcsolatokon keresztül kellene segíteni, hogy az adósságterhük 15% fölé ne növekedjen. A fiatalok esetében is át kellene gondolni. Egy ilyen megközelítés azt sugallja, hogy valakit annyira terheljünk adóval, hogy attól tudjon boldogulni.
2018-05-19 12:32:52
mutat
A felesleges számháborúról, avagy a "sérelmi közgazdaságtan" alapjai #2
Ezt a vitát elkeseredetten figyelem, mivel eltereli a lényegről a figyelmet. A napokban járt nálunk Dani Rodrik, akinek tanulmánya alapján levezette egy magyar szerző a g7.hu-n, hogy mi Hazánk gazdasági problémái:
- nem megfelelő az oktatás(azaz nem képzik meg a humántőkét)
- kudarcos állam
- a vállalkozók nem képeznek elég értéket a működésük során (azaz nincs elég elosztandó érték)
https://g7.24.hu/allam/20180511/nyolc-abra-arrol-hogy-mi-veti-vissza-a-magyar-gazdasag-novekedeset/
Az ilyen rosszul működő rendszerekbe lehet forrásokat beleerőszakolni, de nem sok eredményt fog hozni, persze lehet ezért másokat hibáztatni.
Oettinger úrnak az idézete szerintem téves, mert a közgazdaság lényegét nem a pénz útja adja, hanem a pénz útján létrejövő cserék és cserearányok. A németek azért haszonélvezői ennek, mert a technológiai fejlődéshez szükséges eszközt ők adhatják, amiért nekünk kevesebbet kell adnunk, azaz mi is nyerünk. Arra sajnos nem vagyunk képesek, hogy valamelyik nemzeti vállalkozónk útján beelőzzük a németet. Dani Rodrik A globalizáció paradoxona könyvében Lincoln-t hozza fel gazdaságtörténeti példának, mint aki téved amikor a nemzetközi kereskedelem kérdésében a pénz útját követi.
2018-05-09 14:01:51
mutat
Új "devizahiteles" katasztrófától félsz? Akkor ezt nézd meg! #2
Szerintem azzal lehetne a legjobban árnyalni, hogy bizonyos adósságteher fölött(például 30% fölötti PTI) esetén, az adós rendelkezzen valamennyi tartalékkal vagy azt építse föl, amely lefed egy évnyi adósságszolgálatot, amit be lehet vonni kritikus időszakra, Nagyobb adósságteher esetén a tartalék arányai bővíthetőek. Illetve a változó kamatozású hitelhez is rendelhető ilyen elvárás, különösen akkor, ha fix kamatozással a fenti adósságteher arányokat elérné az adós. A lakástakarékok ilyen célú kialakítása is segítheti ezt, és akkor az állami támogatások a kockázatok enyhítéséhez kerülnének részben becsatornázásra.
2018-03-27 15:01:48
mutat
2018-02-09 14:34:58
mutat
A szakadék szélére rántotta Európát az ország, amely most történelmi siker kapujában áll #2
 Az adósságot én úgy fogom föl, hogy most elköltöm a jövőbeni jövedelmem, amit majd a jövőben visszaadok. Milton Friedman  pénzköltési csoportosítása szerint pedig az állam az aki a más pénzét költi másra. Ilyen megközelítésben tulajdonképpen az állam az adósságok útján mások jövőbeni jövedelmét költi másokra. Ráadásul ezeket állandóan meg is újítja, így nem lehet tudni, hogy milyen célt szolgált az adósság. Ray Dalio-nak van egy intelme, az adósságokra mégpedig az, hogy általa jobban növeld a bevételed, mit az adósságot(adósságszolgálatot). Ennek megítélésére a közpénzek felhasználására való ellenőrzések nem nagyon válaszolnak. A fiskális politika ilyen természetű korlátozásai szükségesek lennének, mert ebből erednek sokszor az inflatórikus időszakok, a deviza leértékelési mechanizmusok szükségességei, és  buborékok is képződhetnek (hisz a túlzó jövedelmek mindenkit elkábítanak) és a jövőt is ellehetetleníthetik, mint pl. a görögök esetében. A jövőbeni jövedelmek túlöntése(nem megtérüléshez kötötten) traumás lehet, amit szükséges lenne tartalmilag és összefüggésében korlátozni különösen az államok esetében.
2017-12-27 18:49:55
mutat
Folytatódik a hanyatlás: 20 éves mélyponton az egyetemisták száma Magyarországon! #50
Nem értem a jelzést, mert arányról nem írtam és összefüggést sem érzek.  Nagyjából a következőt akartam sugallni, ami szerintem a vállalkozók versenyképessége(hisz ezért Ők ez egyik multiplikátorai az általa használt tőkéknek, a másik az állami szabályozás) és a munkavállalók képzettsége közötti összefüggésről szól:http://gazdasagtv.hu/sztorik/2017-12-22/a-gazdasagi-felzarkozashoz-teljes-paradigmavaltasra-lenne-szukseg
2017-12-27 18:42:29
mutat
Új áfaszabályok jönnek Romániában januártól #2
Ott lenne ennek helye, ahol az ügylet vagy ügyletek adókapcsolata meghaladja az adott társaság felelősségvállalási képességét.A NAV például figyeli az adóalany kockázatosságát. Igazából úgy lenne, helyes, ha az ilyen felelősségi aszimmetriás helyzetben(személyes tevékenységhez korlátolt felelősség tartozik pl.: kft-k) a fizető félnek külön kötelessége lenne, és az adókapcsolatot azonnal erre az elkülönített számlára fizetné. A likviditási feszültségeket az elszámolási gyakorisággal lehetne feloldani. Továbbá ezen szerződéseket be kellene jelenteni az adóhatósághoz. Ezen keresztül az áfa és járulék elkerülésben érdekeltek előtt bezárulna a kapu.
2017-12-27 09:21:23
mutat
Folytatódik a hanyatlás: 20 éves mélyponton az egyetemisták száma Magyarországon! #4
Ez a tény a humán tőke csökkenését jelenti, ami kínálati oldal egyik eleme. Pedig az egyik legegyszerűbb fiskális politikai eszköz lenne, hiszen az oktatási kiadások növelésével elérhető, hogy hosszú távon lényegesen nagyobb mértékben növeljék mind az egyéni jövedelmeket, mind az adóbevételeket. Sajnos mind az állami vezetők,mind a befolyással bíró vállalkozók részéről erős törekvés hangzik el arra, hogy több szakképzettre, szakmunkásra lenne szükség. Szerintem az is hozzájárult ehhez a folyamathoz, hogy a vállalkozások részéről nem növekszik a kereslet a diplomások irányába, nem tudják a vállalkozásaikba hasznosan beépíteni. Másrészt az állami alkalmazásban lévő diplomások bére és elismertsége a piaci átlagbérekhez képest nagyon lemaradó. Nem ad feltétlenül jó kilátást a diploma.
2017-12-15 08:04:30
mutat
Most akkor kizsákmányolják a magyarokat a multik, vagy sem?! #2
A szabályozás központi elemévé a források elosztásánál a termelékenység növelését célszerű központba helyezni, mert akkor mindenkinek (állam, vállalkozó, munkavállaló) több jut.
2017-12-08 10:05:18
mutat
A mesterterv, amivel Magyarország utolérheti Nyugat-Európát #2
Nagy feladvány, hogy hogyan lehet az intézményrendszert fejleszteni, ami kulcskérdés, mert így lehet átérni a közepesen fejlett országok közül a fejlettek közé. Acemogluék szerint a kulcs a kedvező körforgás kialakítása a befogadó politikai és gazdasági rendszerekben. A szerző szerint például 1956 azért nem volt sikeres országunkban, mert a kedvező körforgás kialakításához nem volt elég erő a rendszerben.
A mai korban a meghatározó döntéseket a tömegdemokrácia hozza, ami a komplexitás felé haladó világban, nem biztos hogy bír a kollektív bölcsességgel(lehet ez jobb lenne, ha nem vezető személyt, hanem program konszenzust keresnénk illetve szavaznánk meg, amelyet egy állandóan rotálódó szakpolitikai kollégium valósítana meg).
Ray Dalio szerint a meritokrácia helyes lenne az üzleti döntésekben, ami elgondolkodtató lenne egy intézményrendszer fejlesztésénél is.
Csíkszentmihályi Mihálynak a Kreativitás könyvében van egy reneszánsz kori módszer a legjobb művész kiválasztására, ami arról szólt hogy kiírtak egy nagy elismertségű és összegű munkát(motivált), amire lehetett terveket beadni, amelyek közül a szakértői testület választotta ki a legjobbat( így választódott ki pl.: Brunelleschi, Ghiberti). Azóta is lehet csodálni munkájukat. Az egyik legnagyobb magyar intézményrendszeri építőmester pedig Széchenyi István volt, aki az akkori elitnek akart vonzó és inspiráló környezetet teremteni. Egy kicsit elkalandoztam, de valójában a múltból próbáltam egy-két módszert jelölni arra, hogy milyen lehetőségekhez lehet nyúlni a kedvező körforgás kialakítására.
2017-12-06 18:56:41
mutat
Teljesen szétszakadt a magyar gazdaság #4
Azt akartam mondani, hogy egy vállalkozó használ a tevékenységéhez humán reál és pénzügyi tőkét, azaz ezt kombinálja. Azt hogy ezt milyen jól teszi az egy multiplikátor tényezőként fogható föl. A másik multiplikátor tényező pedig az állami szabályozás. Ez azt jelentheti, hogy ugyanazon input kombinációval egy versenyképesebb vállalkozó jobb állami szabályozással több hozzáadott értéket teremt.
2017-12-06 13:58:41
mutat
Magyar euró: se vele, se nélküle - de inkább vele! #2
Mind az ECB mind az IMF egyetért abban, hogy a gazdaságok fejlődésében az intézményrendszereké a kulcsszerep.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/harom-csodaorszag-amelyekrol-magyarorszag-is-peldat-vehetne.258355.html
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szomoru_jovo_varhat_magyarorszagra_ha_ezt_nem_szivleli_meg.651048.html
Ezt a megállapítást, már a Miért buknak el a nemzetek című könyv is levezette, amiről van egy szép ábra a jólét receptjével.
http://www.urbanlegends.hu/2013/12/miert-buknak-el-nemzetek/
Egy nagyon fontos mechanizmusra hívnám föl a figyelmet, hogy a kedvező körforgás folyamata tudja a felzárkózást hajtani. Ahol ez szervezett ott haladnak is a gazdaságok euróval vagy anélkül is. Magyar relációban viszont sokkal nagyobb valószínűsége van egy mechanizmus kialakításának euró bevezetése mellett, hiszen mi a saját elitünket sosem tudtuk a megfelelő irányba terelni.
2017-12-03 17:43:31
mutat
Teljesen szétszakadt a magyar gazdaság #2
A reál a humán a pénzügyi tőkék kombinációjának a vállalkozók az egyik míg az állami szabályozás a másik multiplikátora. Ezek a multiplikátorok a versenyképességünk gyenge pontjai. Ezen nem segít sem a támogatás sem a lazítás.
2017-11-30 14:50:24
mutat
Dobjuk el a forintot? Csak ha végleg lemondunk az alkoholról! #2
Szép összefoglaló volt. Meglátásom szerint a monetáris politika általánosságban is túl van dimenzionálva(nem csak nálunk), valószínűleg azért is mert a válságból való kivezetést ők vezényelték és a fiskális részleg nem volt attraktív(most sem az), ami miatt hosszú időre ellazítottak. Valóban az anticiklikus gazdaságpolitika értékelődött fel, de talán fontosabb lenne az összehangolt gazdaságpolitikákra koncentrálni.
2017-11-29 13:04:58
mutat
Agyonnyomnak minket a magyar adók? #2
Milton Friedman mikor osztályozta a költéseket, mondta azt, hogy az állam a legrosszabb, mert a más pénzét másra költi. Dani Rodrik A globalizáció paradoxonában pedig azt vezeti le, hogy egy ország minél integráltabb, annál jobban kell az adóterhelést fokozni. Sajnos a mi relációnkban ez nem a szociális fejlettségünk fokozására fordítódik, pedig az adóterhelésünk egy jóléti irány kialakításának lehetőségét mutatja.
2017-11-29 11:30:01
mutat
Méregdrága magyar lakáshitelek: egész Európát megverték a bankjaink #2
A kamatok felárát a piaci hozzáférés javításával lehetne elérni, azaz könnyedén kiváltható hitelekkel. Ez indokolt is lenne, hiszen a hosszú kamatokat csökkenti az MNB. Ha ez nem párosul a felárak mérséklésével is, akkor a bankok különösen jól járnak. Az adósságfék szabályokat ki kellene egészíteni fedezett kockázati időszakkal(amibe az állam is beszállhatna adón keresztül), illetve annak elfogyása esetén a struktúrált kiszállással. Így a kockázat jól lenne elhelyezve. Az MNB lépésével párhuzamosan jelentetett be a kormányzat olyan intézkedéseket, ami a lakások kínálatát bővítheti építőipari fejlesztésekkel. Összehangoltnak tűnik. Látható még egy pár keresleti szivattyú, amit lehet, hogy kellene moderálni(pl.:külföldiek). A válság miatt elmaradt lakásépítések pótlása el fog tartani egy darabig, és jó lenne, ha nem hajtaná az árakat, mert az a többségnek nem jó.
2017-11-22 21:46:39
mutat
Surányi: de facto kiesünk az EU-ból, ha nem vezetjük be az eurót #2
Martin Feldstein az eurózóna dilemmája című cikkében(https://www.vg.hu/velemeny/az-eurozona-dilemmaja-2-668089/) arról értekezik, hogy a leürített monetáris lehetőségek esetén mit tehet az eurózóna egy recesszió esetén. Erre a koordinált fiskális expanzió korai megtervezését javasolja. Ez is azt mutatja, hogy egy kockázatközösségként lehet felfogni a monetáris uniót. Ez azt is jelenti, hogy aki ebből kimarad, az a kockázataival magára marad.
2017-11-15 12:07:43
mutat
Hogyan vezessük be a magyar eurót? #17
Struktúrált írás volt! Gratulálok!
 Külön öröm volt az, hogy rávilágított arra, hogy az "árfolyamdemagógia" nem lényeges. Sőt szerintem hosszú távon kártékony, mert a helyett, hogy az intézményeket hoznák helyre leverik az árfolyamon. Az igazi kihívás az az, hogy hogyan kényszeríthető ki a helyes gazdaságpolitika, amely egy komplex kihívás, amelyre való válaszként a tömegdemokrácia mechanizmusa nem tűnik alkalmasnak. Az euró rendszerének ebben kellene fejlődnie.
2017-10-06 16:35:52
mutat
Már túl lehet Magyarország a kegyelmi állapoton - Az euró a megoldás? #7
Nekünk nincs SEK-ünk, más lenne a felfogás nálunk is, ha Svédország helyzetében lennénk és például mi is népszavazhatnánk az euróról. A leértékelési vetélkedő egyébként globális, ami hozzájárult a mostani monetáris politikai "kiúttalansághoz". Attól, hogy mindenki egyirányba megy nem biztos, hogy az jó is, nálunk pedig végképp ez a helyzet. Egy egyszerű kérdés: mit értékeljünk le, hogy növekedjen a termelékenységünk?
2017-10-06 09:44:53
mutat
Már túl lehet Magyarország a kegyelmi állapoton - Az euró a megoldás? #5
A leértékelési vetélkedő sehova nem vezet, sőt káros, mivel  mellette az alacsony versenyképességű vállalkozóink továbbra is fenn tudnak maradni. Egyébként a jegybankok tagadják, hogy árfolyamcéljuk lenne, de valójában akarnak rá hatni és tesznek is érte.

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE