Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 07. 23. 09:45

Háborús készülődés a jegybank és az MSZP között?  

Ugrás a cikkhez
A vezető kormánypárt stratégiát változtatva a Magyar Nemzeti Bank döntéseinek rendszeres bírálatára készül, így próbálják kommunikációs nyomás alá helyezni a monetáris politikát vezető intézményt. A legnagyobb kormánypártban úgy ítélik meg, hogy Járai Zsigmond MNB-elnök elmozdítása nem időszerű, de az elképzelések szerint a fiskális oldal bizonyos gazdaságpolitikai kérdésekről alkotott és a jegybankétól eltérő véleményét határozottan érzékeltetni kívánják - értesült a Világgazdaság.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=43604
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lehoka 2004. 07. 29. 08:58
Törölt hozzászólás
#60
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 22:59
#59
1. Tudomásom szerint az elmúlt néhány évben a belföldi megtakarítások a 0 felé tendáltak, ergó tök mindegy, hogy a lakósság közvetlenül veszi fel a devizahitelt, vagy forintban közvetve. Mindkét estben nő az ország devizaadóssága.
A két konstrukció között csak költségvetési különbség van, devizális csak annyiban amennyiben a lakósság (gazdagabbik rétege!!!) érzékenyebbé válik a deviza árfolyamra.
2. A támogatott lakáshitellel elindított mesterséges jelzálog hitel boom nemcsak a költségvetésben jelentkezett (ráadásul olyan konstrukcióban amely radikális gyorsasággal bővült), hanem közvetlenül a pénzpiacon is. A jelzáloglevél kibocsátások az állampapír kibocsátások versenytársaként maguk is kamatemelő hatásúak voltak.
3. A jelzáloghitelezés mesterséges gyorsítás nélkül, természetes úton is, beindult volna. Az előbb leírtak miatt, valószínűleg alacsonyabb kamatszinten. Ezért szerintem a költségvetési támogatás jelentős részben csak a jelzáloglevél és állampapír befektetők profitját növelte, a lakósság költségeit nem csökkentette (ha figyelembe vesszük a mesterségesen gerjesztett keresletet is, akkor lehet, hogy növelte)
A legnagyobb baj a konstrukcióval mindezek ellenére ideológiai. Ismét felébresztette a paternalista állam utáni olthatatlan vágyat, jólétünk az állami támogatástól függ. Mindezt egy önmagát jobboldalinak nevező párt tette, elképesztő.
A jelenlegi kormánypártok ez ügyben szerintem csak egy hibát követtek el, hatalomra kerülésük után nem szüntették meg azonnal a rendszert, hanem addig totojáztak amíg már késő volt (az MSzP mentségére: Ők végül is szocdemek akarnának lenni, hogy szüntessenek meg olyasmit amit normális országokban a szocdemek szoktak bevezetni?)
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 22:04
#58
Clockworkorange!
Olv asva hozzászólásaidat, úgy tűnik gondolkodásod a háziasszony azon tipusának megfelelő, aki az eseményeket élőre és vissza max. 10percre látja.
A gazdaság tehetetlensége sajnos ennél sokkal nagobb. Honapok, sőt 1-2 év mig egy-egy lépés hatása beérik. Ezét úgy gondolom az utóbbi 2 év költsévetési hiányának kialakulásában jelentős szerepet kap azt megelőző évek 'áldásos tevékenysége'.A tehetetlenség fizikai fogalmával az ember már megismerkedik 2-3 éves korában - lendkerekes autóját tologatva -, és azt egyre jobban felismeri késsőbb a folyamatokban nem csak a fizika terén.
Ennek a felismerési képességnek hiányát érzem írásaidban és az MNB lépéseiben is mikor a folyamatokba akkor kíván beavatkozni amikor a hatások már a vak számára is érzékelhetőek.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 16:47
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
#57
kedves "cock"workorange,
-szerinted nem kellett volna a közalkalmazottak bérét emelni?
-az autópálya vétel önmagában nem biztos, hogy rossz lépés volt, sokkal korábban lett eltolva az egész
-mely egyéb cégekre gondolsz?
-stb.
-sze rinted a Fidesz/FKGP mennyire költekezett ki utolsó másfél évében?
-szerinted a Fidesz és FKGP emberek és cégek mennyi pénzt nyúltak le?
-az MFB mely kormány alatt finanszírozott százmilliárdos nagyságrendben állami veszteséget?
(hogy ne vádoljon senki elfogultsággal: az mszp-sek is milliárdokat nyúltak le pl. K&H-n keresztül, az embereiket ültetik pozícióba, stb.)
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 16:29
Előzmény: #51  Törölt felhasználó
#56
A forradalmat arra értettem, hogy ha leértékelődik 30%-kal a forint és ezért a részletek is nőnek 30%-kal és ezért az emberek nem tudják fizetni a lakáshiteleiket és ki lesznek költöztetve, akkor odamennek a parlament elé és akkor jön az aktuális kormány és megmenti őket.
Mert ugye a határidős kosárspekulánsokat 1998-ban nem kellett megmenteni, mert azokból kevés volt, de lakáshitelesből és autólízingesből sok van.
De ennek a szcenáriónak a valószínűsége szerencsére igen alacsony, míg a forinthitelek kamattámogatását tuti ki kell fizetni, így fenntartom, hogy jobb az adófizetőknek, ha az emberek devizában adósodnak el.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 15:51
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
#55
De hadd tagitsam a temat bovebben.
Tavaly nyar tajt, valamikor junius-julius ? -ban a kormany hatasara a MNB kenyszerult a forint gyengiteset elomozdito savszelesseg elmozditasra. Ezaltal a kormanynak tobb lehetosege adodott koltekezni.A befektetok , mar akik dorzsoltek es megeltek egy-ket kor(many)bacs utest , kiszaltak a forint buisnessbol, a forint ezaltal gyengult es a MNB kenyszerult kamat emelesre hogy az inflacios celokat kordaban tartsa. A kormanyzat koltekezett ,sokat vagy nem sokat az mar a multe. Viszont hamarosan oda jutott a kormanyzat, hogy a MNB lepesere ( a kamat emelesrol leven szo) kialakult koltsegvetesi kamatok hianyat vissza fogni valamelyest, megszuntette a kedvezmenyes lakas vasarlasi hiteleket, tovabba megszorito intezkedesekre kenyszerult. A MNB eleg sokat nyogott a tavaly a befolyas hatasara, de legnagyobb hibaja a forint sav szele eltolasanak sajat reszrol valo beleegyezese volt. Mondjon barki amit akar, a MNB tolta el a savot. Mondjon barki barmit amit akar, ra lett tukmalva.
A folytatast mar leirtam nehany oraval ezelott. De kulonosebb kepe ott lesz amikor mindenki kulfoldi devizakert fog rohangalni, es a forintot fej vesztve valtjak Svajci frankra , meg eurora.
Hat a fene meg tudja mar, hogy jonak , vagy rossznak tartanam mostmar egy MNB kamat csokkentest.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 15:24
#54
melyik kormány emelte meg a közalkalmazottak béreét? ki vette meg az államadósság növelésével az MFBtől a Nemzeti Autópályát és egyéb cégeket? ki mondta még tavaly decmeberben hogy a tavalyi hiány teljesíthető? mikor lett a kamat kétszer egymásután csökkentve? ki ígért mindenkinek fűt fát az önkormányzati kampányban.....
mely ik kormánynál lett a konszolidált áht hiány két egymás utáni évben irtó magas?
ezt válaszolt meg lehoka, brumi nem tudomhány és utána fikázz!!!!!
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 12:45
Előzmény: #52  Törölt felhasználó
#53
Na jo akkor az nalam kitorolve a zaro jelbol.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 12:41
Előzmény: #51  Törölt felhasználó
#52
A forradalom a rendszer alulról történő erőszakos megdöntése....
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 12:14
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
#51
Bar a forradalmat mire ertetted smith ?
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 12:12
Előzmény: #48  Törölt felhasználó
#50
Hat ez az smith (legfeljebb ha bedől a forint és kitör a forradalom...).
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 12:07
#49
mind a ket kormany osztogatott
nincs sem szakmai sem tarsadalmi konszenzus az EMU-t illetoen.
ez minden baj forrasa.
viszont meg mindig jobb az EMU horgonnyal mint nelkule.
de jo vitatkozni, mert ha marginalisan is de az mindig jot tesz. a 'hataron' az ilyen vitak befolyasoljak a dolgokat.
es a politika sajnos resze az egesznek. ez a totalitarius rendszer hagyateka.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 12:07
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#48
Van azért egy nagy különbség a támogatott forinthitelek és a devizahitelek között: a devizahiteleket nem kell támogatni, így a költségvetést nem terhelik (legfeljebb ha bedől a forint és kitör a forradalom...).
Azt korábban is lehetett sejteni, hogy az eladósodottság növekedésének oka elsősorban struktúrális, és nemcsak a támogatott hitelezésnek köszönhető.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 12:05
Előzmény: törölt hozzászólás
#47
Eredmeny ; a forint bedol, a politikai cstarozasok uajbb fejezeteket nyitnak a temaban, a kormanyzat a gyengebb forint hatasara tobbet tud vissza fizetni emellett/ezzel egyutt tobbet is fog kolteni.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 12:01
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#46
Lasd : ebroker.hu Makrogazdaság és állampapírpiac/"Dev izában adósodik el a lakosság" cimu irast.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 11:59
Előzmény: #44  Törölt felhasználó
#45
Lasd;" Lakáshitelezés a Raiffeisennél: deviza vagy forint?"cimu legujabb portfolio cikket.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 11:57
Előzmény: #43  Törölt felhasználó
#44
Na akkor.
Hibaztatom a jelenlegi kormanyt a jelenlegi kamatfelarert, mert megszuntette a kedvezmenyes lakas hitelofelvetel lehetoseget ,aminek dacara es a penz cseppfolyos termeszetetol ez varhato, beindult a devizaalapu hitelfelvetel.
Mi valtozott? ; a hitelfelvetel bar csokkent azon nyomban hogy a kedvezmeny beszukult, de ujra boomra kap, de immar nem forint alapon hanem kulfoldi deviza alapon. A lakossag kulfoldi devizaban adosodik elfele szepen , egyre szebben. Ez aztan a forint szamara nem sokara cseppfolyosabb allapotot jelent es elkezd majd omleni, a MNB vajon mit fog tenni? Talan megfentebb emeli a kamatokat ? Hogy mit fognak tennia politikusok ? ; AZ ellenzek a kormany partot hibaztatja majd ujra. A kormany part meg ra bok a MNB-re. Tocabb is lesz , mivel itt nem fog megalni az elet.
Törölt felhasználó 2004. 07. 28. 11:39
Előzmény: #24  Törölt felhasználó
#43
Nem vagyok kormánypárti.
Jehová s meg pláne.
lehoka 2004. 07. 28. 11:34
Törölt hozzászólás
#42
lehoka 2004. 07. 28. 08:44
Törölt hozzászólás
#41

Topik gazda

barnaa
5 4 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek