Topiknyitó: Portfolio 2013. 03. 29. 11:55

Az őrületbe kergetik a robotok a befektetőket  

Ugrás a cikkhez
A Zürichi Egyetem kutatói szerint mind a részvény, mind az árupiacokon egyre kevésbé befolyásolják az árakat a fundamentális hírek, helyüket egyre inkább a robotok veszik át. Ugyanis meghatározott algoritmusok alapján ajánlatokat tesznek be és ki a...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=181763
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 04. 02. 15:50
Előzmény: #12  bpmcwap
#14
Igen, az is egy lehetőség.
De elég lenne csak a "valódi szándék" ellenőrzése, illetve pontosabb definíciója, s a HFT-k máris ki lennének lőve.
Végülis a piac manipulálása mindenhol tiltott, csak épp rugalmasan értelmezhető.
Törölt felhasználó 2013. 04. 02. 15:48
Előzmény: #9  bpmcwap
#13
Így van!! Simán kihúzhatnák a dugót! :) Igaz, nehéz lenne megindokolni az okát, de megtehetnék.
Meg az is igaz, hogy az érdekelteknek rengeteg pénzt termelnek a robotok.

Nyilván sosem lesz olyan robot (legalább is a mi életünkben nem), ami mindenféle további fejlesztés, vagy emberi beavatkozás nélkül évekig termeli a pénzt. Naná, hogy folyamatosan fejleszteni kell.

De a fundamentumokat simán bele lehet venni. Sőőőt, sokkal egyszerűbben, mint a technikai tényezőket. Hisz az alapján, ami alapján az ember dönt a fundamentumokat illetően, azt a gép is eldöntheti, csak a szempont rendszert kell tisztázni. (Persze, ha ilyen nincs, csak intuíció, akkor már nehezebb, de a tőzsde esetében nem hiszek az intuíciókban)
Vagyis az algoritmusok pont addig tudnak ellátni, mint az ember. Ez nem lenne probléma.
Ami problémát jelenthet, hogy jelenleg a technikai elemzések többnyire az emberi pszichére alapoznak. Ezt a robotok kiküszöbölhetnék, de akkor a technikai elemzés alapjait döntenék le. Ezért inkább alkalmazkodnak. Sosem fogjuk megtudni, hogy a technikai elemzések önbeteljesítő jóslatok, vagy törvényszerűségek. Ez viszont nem is érdekli a robotokat, csak kíméletlenül követik az eseményeket.

"ha valaki azt a célt tűzné ki magának hogy ezen programokat kiszűrje és kikészítse egy másik programmal, azt nehezen lehetne megakadályozni emberi erőforrás nélkül"

Igen, két HFT robot egymásnak feszülése érdekes helyzetet tud/tudna teremteni. De nem csak HFT-k vannak!!!

És még egy fontos gondolat!! Abban senki se higgyen, hogy a piacon kapható olyan robot, ami leveszi a válláról a gondolkozás terhét. (Ugyan ki adná el, ha van neki ilyen??) Viszont bárki készíthet magának olyan robotot, ami a kereskedési stratégiáját megvalósítja. És ekkor kinyílik a világ... észreveszi, hogy az addigi stratégiái a lehetőségek töredékét használták ki, hogy teljesen új, és jobban működő stratégiát tud kialakítani magának.
És persze, hogy ott van mögöttük mindig az ember, akinek az elképzeléseit követik a robotok, illetve a robotok alakítják az ember elképzeléseit. Ez oda-vissza hat.
bpmcwap
bpmcwap 2013. 04. 02. 15:40
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#12
elég lenne hja lenne központilag díja a pozíció visszahívásának és ezen dij magasabb lenne mint mondjuk a teljesítés dija... Viszont itt a hangsúly a központilagon van....
Törölt felhasználó 2013. 04. 02. 15:31
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#11
A tőzsdék általában mindenkinek biztosítják ezt az "embertelen sebességet"!!!

De nem biztos, hogy Mari néni tud élni a lehetőséggel.
Törölt felhasználó 2013. 04. 02. 15:30
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#10
A tőzsde alapelvei sincsenek mindenki mellényzsebében, bár ezt többen elhiszik magukról, mint azt, hogy képesek robotot fejleszteni.

A robot is csak azt teszi, amit az ember. Vagyis amíg a HFT robotok nem léteztek, addig kézzel manipulálták ugyanúgy a pillanatnyi mozgásokat.

A BUX-on pl. Te is simán megteheted, akár 1millás tőkével. A tőkeáttételed segítségével beteszel mondjuk a Synergon könyvébe egy hatalmas vételt (persze, mondjuk a 4-5. helyre) .... S láthatod, hogy az emberek egyből reagálnak rá. (persze, ne feledd el időben kivenni)

Tehát nem a robotokkal van gáz, hanem azzal, hogy az ilyen akciókat nem büntetik, bár simán szankcionálhatnák.
bpmcwap
bpmcwap 2013. 04. 02. 14:19
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#9
tudod az a jó a programozásban hogy mindig új kihívásokat talál magának a programozó, egy program pedig nem képes többre mint ami le van neki programozva, márpedig ha valaki azt a célt tűzné ki magának hogy ezen programokat kiszűrje és kikészítse egy másik programmal, azt nehezen lehetne megakadályozni emberi erőforrás nélkül, és akkor szintén ott vagyunk hogy kell az ember.... az meg hogy fundamentálisan értékeljen és ez alapján kereskedjen, nagyon bájos feltételezés :) A fundamentális kereskedés nem percek vagy órák kérdése de még csak nem is napoké vagy heteké, inkább hónapoké és éveké- bármilyen elképzelhetetlen is ez ebben a gazdasági környezetben-, már pedig egy logaritmus sem lát tovább néhány számításnál, a fundamentumok pedig nem néhány számításra vetítenek előre....
Egyébként az egész robot biznyic azért tud így szárnyalni mert gigamennyiségű zseton van benne mind a cégeknek, mind a tőzsdei felügyeletnek, ha nem igy lenne már rég nem engednék a robotokat kereskedni-azért ne higgyük hogy olyan nagy kihívás lenne kihúzni a dugót a megfelelő helyen.
Törölt felhasználó 2013. 04. 02. 14:16
Előzmény: #5  ujonc
#8
...hmm...!

...nem ez a probléma...!

...a lényeg, az EMBERTELEN sebességben leledzik...!

...ám, legyen...!
...csak akkor, a tőzsde biztosítsa ezt a sebességet, "Mari néninek" is...!

...ha már "gépesítést" engedélyez...!!!
...vagy, - csak -, "EMBERES" sebességet fogadjon...!
Törölt felhasználó 2013. 04. 02. 14:01
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
...hmm...!

...na, peeeersze...!

...mint olyan, a robot fejlesztés...!
...:-)))...!
...no meg az ellenőrzés, meg a számonkérés...!!!

...mind-mind, csak úgy "van", a mellényzsebben, minden állampolgárnak, aki a tőzsde alapelveinek és előírásainak "bedől", míg rá nem jön, hogy átverték...!

...ez a folyamat, a harakiri útja...!
...és nem lehet sok idő hátra...!
Törölt felhasználó 2013. 04. 02. 13:06
Előzmény: #1  Portfolio
#6
Már nagyon régóta nem csak a fundamentumok határozzák meg az irányt. A HFT robotok "csak" a spekulációs mozgásokra erősítenek rá.

Viszont minden tőzsdén megvannak azok a szabályozók amik alapján szankcionálni lehetne. Hisz az egy alapszabály mindenhol, hogy a könyvbe csak valódi vételi/eladási szándékkal(!!!) pakolhat bárki, bármit. Csak persze, az egyedi esetekre ezt nehéz bizonyítani. Mármint a nem valós szándékot.

A HFT robotok esetében viszont egyáltalán nem lehetetlen fülön csípni a manipulációs szándékot. Csak persze macerás.

A másik oldalról, a rossz döntéseket ragyogóan lehet magyarázni a HFT robotok ténykedésével. Persze, csak az alacsony forgalmú termékeknél.

És persze, nem csak HFT robotok vannak.
Az az érzésem, akik a vészharangot kongatják, azok a lemaradók. Későn kezdték fejleszteni a saját (nem HFT) robotjukat, vagy nem is látnak benne fantáziát. De a jövő, tuti, hogy a szenvtelen, a fundamentumokat is értékelő robotoké. A HFT-k pedig el fognak tűnni.
ujonc 2013. 03. 31. 11:48
Előzmény: #1  Portfolio
#5
A befektetőket nem hiszem.
Lehet, hogy egy két tőkeáttétes naponta pozícióból ki-be ugráló emberke ráfarag, talán több mint eddig. De gondolom erre fejlesztették ki a programokat.
Törölt felhasználó 2013. 03. 30. 00:09
Előzmény: #1  Portfolio
#4
...hmm...!

...azt gondolom, hogy valahol ez a technika, - ha nem szabnak neki határt -, igencsak a tőzsdék végét jelentheti, közelesen...!
...ha másként nem, a "harakiri" hatásmechanizmusa szerint...!
Törölt felhasználó 2013. 03. 29. 23:41
Előzmény: #1  portfolio
#3
Hozzá lehet férni valahol ehhez a tanulmányhoz?
mro 2013. 03. 29. 13:12
Előzmény: #1  portfolio
#2
Kb. 8-10 vessző kimaradt a cikkből.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók