Topiknyitó: Törölt felhasználó 2011. 03. 20. 01:23

Közeleg a 3. Világháború?? Puskaporos globális hangulat - Jön az újabb összeomlás?  

Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2011. 04. 04. 15:02
Előzmény: #119  pampa
#120
Még mindig nem válaszoltál a másik topicban... Sokan várják pedig.
pampa 2011. 04. 04. 14:13
Előzmény: #116  pampa
#119
Mintegy tizenöt tüntető meghalt és több tucatnyian megsebesültek a biztonsági erők golyóitól hétfőn a jemeni Taizz városában, Szanaa fővárostól délre: a demonstráció résztvevői Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelték - közölte egy kórházi forrás.
Egy másik kórházi forrás szerint többszáz sérültje van az összecsapásoknak, a többségük könnygázt lélegzett be. E forrás azt mondta, hogy harmincan sebesültek meg golyótól, s közülük 16 állapota válságos. Hodeida kikötővárosban szemtanúk szerint civil ruhás fegyveresek nyitottak tüzet tüntetőkre. Egy ottani kórházi forrás szerint mintegy ötvenen sérültek meg, többségük könnygáztól.
exley 2011. 04. 04. 10:09
Előzmény: #116  pampa
#118
Kadafi szépen konszolidálja a a rendszerét, ez a balhé arra volt jó, hogy a líbiai vezetés felmérje ki a barát és az elleség, sajnos mi az állandó enc nagykövetünk eszetlenségei következtében az utóbbi kategóriába kerültünk, á sebaj megleszünk mi Líbia nélkül is.
Törölt felhasználó 2011. 04. 04. 09:45
Előzmény: #116  pampa
#117
Pampa, válaszolj légyszi a "mi lesz veled..." topicban feltett, vitalezáró kérdésemre. Köszi.
pampa 2011. 04. 04. 09:32
#116
Az arab országok elítélik Iránt
A Perzsa-öböl mentén fekvő arab országok - élükön Szaúd-Arábiával - elítélték Iránt amiatt, hogy "durván beavatkozik" más térségbeli országok belügyeibe. Azzal vádolták Teheránt, hogy megkísérli megingatni őket. link
pampa 2011. 04. 04. 09:30
Előzmény: #114  Knight Tyris
#115
Olvass vissza a topikban és találsz cikket amiben az áll miszerint Kadhafi felfegyverzi a hozzá hű civileket. Erre írtan én azt, hogy nem lehet szétválasztani az áldozatokat katonára, rendőrre, zsoldosra vagy civilre.

és amennyiben az ENSZ határozatban az állna amit most csinálnak akkor valószínűleg nem megy át a BT-n.
Knight Tyris 2011. 04. 04. 00:30
Előzmény: #111  pampa
#114
Pampa, az első részhez. Igen egy ideális világban így kéne történnie, ahogy írtad.

Csakhogy nem abban élünk, úgyhogy (és ez még sajnos egyáltalán nem biztos, de tételezzük fel) egyelőre, ha csak egyel csökken a diktatúrák száma, már az is több a semminél. Jobb mint a kiinduló állapot.

ENSZ határozat dettó. Csak szigorúan a légtérzárhoz ragaszkodni semmi értelme nem lett volna, mert teljesen hatástalan lett volna. Tehát akár bele sem kellett volna kezdeni, ha a szó szerintiekre koncentrálunk.

2.rész

Én azt hiszem megtiszteltelek eddig mindig azzal, hogy nem adtam a szádba olyasmit amit nem mondtál. Szeretném, ha ez kölcsönös lenne!

Alapvetően nem a Kadhafihoz hű civilek harcolnak a felkelők ellen, hanem az általa közel félmillió forintos összegért felbérelt zsoldosok és a hozzá hű katonák.
Tehát nem a civilt kell a civiltől elválasztani.

Tehát egy szóval sem említettem, de még csak nem is gondoltam, hogy a Kadhafihoz hű civilek gyilkolhatók.

Én alapvetően ellenzek mindenfajta erőszakot, de hamár kialakult egy ilyen helyzet, akkor azt a legkevesebb áldozatot kovetelő módon, a leggyorsabban és a leghatékonyabban kéne megoldani.
Knight Tyris 2011. 04. 04. 00:08
Előzmény: #110  Törölt felhasználó
#113
Szívesen meghallgatom a véleményed, ha kifejted bővebben, hogy mire is gondoltál.
exley 2011. 04. 03. 17:10
Előzmény: #111  pampa
#112
Sziria? Á, ott nem gyilkolnak ezerrel..Á!
pampa 2011. 04. 03. 17:06
Előzmény: #109  Knight Tyris
#111
Vagy minden olyan országban ezt a módszert kellene alkalmazni vagy egyben sem. Nekem ez a véleményem. Azt nem tudon elfogadni, hogy vannak "jó" diktatúrák és "rossz" diktatúrák....

És annyit, ha az ENSZ hoz egy határozatot azt be kell tartani nem pedig "értelmezni".

Szerinted a Kadhafihoz hű civilek gyilkolhatók, az ellenzékhez tartozókat pedig védeni kell?

Hogyan választod el a civilt a civiltől?
Törölt felhasználó 2011. 04. 03. 16:31
Előzmény: #109  Knight Tyris
#110
Knight, remélem nem hiszed, hogy az Arab Liga és az ENSZ a polgári lakosság védelme miatt emelete fel a szavát...Érdekes módon jó pár évtizedig hagyták az "Öreget" tevékenykedni.Aki lát a sorok között,annak a helyzet elég egyértelművé válik szépen lassan.

Ez nem Amerika-ellenességről vagy arab-utálatról szól és főleg nem a (világ)polgári lakosság védelméről. Ezek az egyszerű gondolkodású 80 % szerint fontosak. Én maradok a 20 %-ban.
Knight Tyris 2011. 04. 03. 16:16
Előzmény: #108  pampa
#109
Pampa, szerinted melyik oldalt kéne támogatni?

Gondolom nem azt a Khadafit, aki vagy 50 ezer idegen nemzetiségű zsoldost bérelt fel saját népének a gyilkolására, aki képtelen feladni a diktatúráját, és aki a felkelő városokkal a következőket tette:

1. Szétbombázta őket repülőkről, utána szétlövette a városokat nehéztüzérséggel, ahol lehetősége volt hadihajókról, majd beküldte a zsoldoshadseregét akik válogatás nélkül lőttek mindenkire a már amúgy is szétlőtt városokban.

(nem volt véletlen az ENSZ határozat és az Arab liga beavatkozási kérelme, ugyanis itt mészárlás volt)

Na most innentől mit kéne csinálni? Hagyni, hogy legyen egy évekig tartó plgárháború, mérhetetlen áldozattal, még rosszabb esetben hagyni, hogy a fentieket elkövető dikitátor győzzön?

Vagy pedig megpróbálni egyensúlyozni az ENSZ határozat határámezsgyéjén és olyan lépéseket tenni, ami segít felgyorsítani a diktátort elűző emberek győzelmét.

Gondolj 1956-ra kinek a pártját fogtad volna?
Ezért felesleges (még ha a hozzászólásaid alapján utálod is általánosságban amerika (kül)politikáját) felháborodni azon, ha átlépik az ENSZ BT-ben foglaltakat.

Mindenkinek az lenne a legjobb ha minél hamarabb vége lenne ennek a háborúnak. Ahozz pedig ezeknél sokkal durvábban át kéne lépni azt a határozatot, mert ezek a lépések szinte semmik...
pampa 2011. 04. 03. 08:01
Előzmény: #107  pampa
#108
Ennek mi köze az ENSZ határozatban lévő légtérzárhoz?

" Kiképzik a líbiai felkelőket az amerikaiak
Amerikai és egyiptomi kommandósok képezik ki a líbiai felkelőket egy kelet-líbiai titkos gyakorlótéren - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A Focus német magazin azt írta legfrissebb számában német és más nyugati hírszerző szolgálatokra hivatkozva, hogy Irán és Egyiptom járművekkel, illetve fegyverekkel támogatja a Kadhafi-rezsim ellen harcoló líbiai felkelőket. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy brit kommandósok készítenek fel egy, volt líbiai katonákból verbuvált felkelőosztagot Tripoli bevételére.
pampa 2011. 04. 02. 14:25
Előzmény: #105  pampa
#107
Brega körzetében az összecsapások szombat délelőtt elcsitultak, csupán a repülési tilalmat ellenőrző NATO-vadászgépek süvöltését lehetett hallani.
A lázadók közölték, hogy péntek este legalább tíz társuk halt meg a nyugati szövetségesek egyik Brega környéki légicsapásában. Musztafa Ali Omar lázadó harcos elmondta, hogy Kadhafihoz hű emberek szivárogtak közéjük, akik légvédelmi géppuskából a levegőbe lőttek. Erre a NATO-erők légicsapást mértek az ütegre.

A Reuters brit hírügynökség tudósítója legalább négy kiégett járművet - köztük egy mentőautót - látott Brega keleti bevezető útja mentén, ahol frissen ásott sírok mellett férfiak imádkoztak.

A NATO szóvivője megkeresésre válaszolva szombaton közölte: az atlanti szervezet vizsgálja az állítólagos légitámadásról szóló jelentéseket. Oana Lungescu hozzátette: a NATO illetékeseit mindig mélyen érintik a polgári áldozatokról érkező hírek. A líbiai szerepvállalásban is az a célja a szövetségnek, hogy megvédje a polgári lakosságot és a lakóterületeket az erőszaktól.
pampa 2011. 03. 31. 15:08
Előzmény: #105  pampa
#106
Az ENSZ mikor lép közbe?

"Egy londoni központú szíriai emberi jogi szervezet azt közölte csütörtökön, hogy sokakat megöltek vagy megsebesítettek a kelet-szíriai kikötővárosban, Latakiában lezajlott előző esti tüntetés részvevői közül.

"A rezsim biztonsági erői vérfürdőt rendeztek Latakiában, 25 békés polgárt öltek meg" - állította nyilatkozatában az Emberi Jogok Szíriai Bizottsága, felszólítva a nemzetközi közösséget, hogy vessen véget a "biztonsági erők és a rezsimmel szövetséges milíciák öldöklésének".

Bassár el-Aszad államfő szerda este először intézett beszédet az országhoz, amióta március közepe óta több városban kormányellenes tüntetések voltak. Beszéde után újra tüntetés kezdődött Latakiában, és szemtanúk szerint a katonák tüzet nyitottak a tiltakozókra.
pampa 2011. 03. 31. 13:18
Előzmény: #104  pampa
#105
Legalább negyven civil meghalt a nyugati erők légicsapásaiban a líbiai fővárosban, Tripoliban - közölte csütörtökön a Vatikán egy magas rangú tisztségviselője szemtanúkat idézve egy katolikus hírügynökséggel.

Giovanni Innocenzo Martinelli, Tripoli apostoli vikáriusa közölte, hogy az úgynevezett "humanitárius légitámadásoknak" tucatnyi polgári áldozata van Tripoli néhány negyedében. Hozzátette, hogy számos szemtanú beszámolóját gyűjtötte be megbízható emberektől. A líbiai főváros Buszlim negyedében a bombázások következtében összeomlott egy lakóház és negyven ember meghalt - mondta Martinelli a Fides vatikáni missziós hírszolgálatnak.
Líbia

Eközben Bregától keletre összecsapások voltak a felkelők és a kormányerők között, amelyek előző nap visszafoglalták tőlük a kelet-líbiai települést - jelentették a helyszínről szemtanúk és fegyveresek.

A líbiai hadsereg egyik felkelőkhöz átállt századosa szerint Bregában utcai harcok folynak, és a Kadhafihoz hű erők kis csoportjai "gépkocsikon száguldoznak a városban, és lőnek az emberekre".
pampa 2011. 03. 31. 08:50
Előzmény: #103  pampa
#104
Barack Obama amerikai aláírt egy titkos utasítást, amely engedélyezi, hogy a washingtoni kormány fedett támogatást nyújtson a líbiai felkelőknek - jelentették be szerdán Washingtonban névtelenséget kérő hivatalos források.
Az utasítás az elnök valamikor az elmúlt két-három hétben írta alá. A legvalószínűbb érintett, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést.

A titkosszolgálati műveletekről jóváhagyásáról szóló információ olyan helyzetben látott napvilágot, amikor Obama elnök nyíltan arról beszél, hogy "nem zárja ki" a líbiai felkelők felfegyverzését.

És ehhez aszisztál az ENSZ....

"az elnök valamikor az elmúlt két-három hétben írta alá
pampa 2011. 03. 30. 14:09
Előzmény: #102  pampa
#103

A szerencsére bízta magát Obama Líbiában
Naivitás azt gondolni, hogy a líbiai háborút szárazföldi erők bevetése nélkül meg lehet nyerni – jelentette ki Thomas L. Friedman, Pulitzer-díjas amerikai író. A szerző szerint a forrongó arab világban az Egyesült Államok a lázadók soraiban megbúvó fundamentalisták hatalomra kerülésétől tart és többek között ez befolyásolja azt is, hogy mely országok esetében dönt a beavatkozás mellett.
FN.hu
2011. március 30. 13:39

Nagyon furcsa és torz döntések születhetnek, amikor egy teljes régió, amely addig a szabad politika és a szabadpiac legnagyobb globális trendjein kívül létezett, hirtelen úgy dönt, hogy csatlakozik a „történelemhez” – írja a szerző Obama keddi, a líbiai beavatkozást magyarázó beszédének kapcsán a New York Times véleményrovatában. A döntés különösen nehéz, hiszen a forrongó régió minden államának különböző etnikai, törzsi és politikai háttere van, arról nem is beszélve, hogy a Nyugat és az arab államok laza szövetségén belül vegyesek az elképzelések a segítségnyújtás módjáról.

Thomas L. Friedman

Thomas L. Friedman
Líbia csak az első a sok kemény döntés közül, amelyet az „Új Közel-Keleten” meg kell hoznunk – véli Friedman. A szerző szerint el kell dönteni, hogy támogatjuk-e a felkelőket, akiket valójában nem ismerünk és elűzzük-e a diktátort, akit nem szeretünk, miközben hátat fordítunk olyan államoknak, mint Bahrein, ahol elnyomják a lázadó, ellenzéki demokratákat. Friedman szerint Amerika azért nem lép Bahreinben, mert az ottani demokrata felkelők sorai között Iránhoz húzó keményvonalas síiták is vannak, akiket Washington nem kedvel.

A szerző az amerikai külpolitika másik ellentmondására is rávilágít, amikor arról beszél, hogy az Egyesült Államok saját olajérdekeltsége miatt nem mert szembehelyezkedni a baráti Szaúd-Arábiával, pedig köztudott volt, hogy a szaúdiak nem nézik jó szemmel az egyiptomi nép által gyűlölt Mubarak elűzését. Friedman szerint hasonló dilemmával kell szembenézni Szíriában is, ahol a Washington által nem kedvelt rezsimet megbuktathatják ugyan az egyelőre demokratikus jelszavakat skandáló lázadók, de fennáll a veszélye, hogy a soraikban megbúvó fundamentalisták hatalomra kerülve elnyomják az általuk gyűlölt szíriai kisebbségeket.

Óvatosak vagyunk, Szíriában nem olyan tiszta a helyzet, mint szeretnénk, éppen ezért nem törekszünk olyan erősen a szíriai diktátor eltávolítására, mint a líbiai diktátor elűzésére – írja. Szíria valódi „fordulathozó” lehet a térségben: Líbia „berobban”, Szíria „felrobban” – fogalmaz Friedman. A szerző szerint a Közel-Kelet 2011-ben veszélyes, erőszakos, reményekkel teli és egyben robbanékony is, morális és politikai kettőségekkel. Abból kell demokráciát építeni, ami van, márpedig ez az, ami rendelkezésre áll.

Rendkívül büszke vagyok Obamára, de aggódom is és imádkozom, hogy szerencsés legyen – írja Friedman. Az író szerint komolyan vehető Obama indoklása a líbiai beavatkozásra. Az elnök kedden úgy fogalmazott: „vannak nemzetek, amelyek képesek hátat fordítani a más országokban zajló visszaéléseknek, az Egyesült Államok nem ilyen. Elnökként elutasítom azt, hogy mészárlásra és tömegsírokra kell várnunk ahhoz, hogy cselekedjünk.”

Örülök, hogy az Egyesült Államoknak ilyen elnöke van, de nem vagyok naív abban tekintetben, hogy ezt a háborút szárazföldi erők bevetése nélkül meg lehet nyerni – jelentette ki Friedman. Abszolút nem engedhetjük azonban meg magunknak, hogy a szárazföldi áldozat terhét viseljük, szövetségeseink pedig kétséges, hogy nélkülünk tudják, illetve akarják kezelni a líbiai helyzetet. Ne legyenek kétségeink, egy szétrombolt ország újfent hozzánk fog fordulni humanitárius segítségért. Ahogy a szólás tartja: „te bombáztad le, a tiéd”.

Remélem, hogy a Kadhafi-reszim homokvárként omlik majd össze és egy újabb arab államot sikerül a demokratikus táborba zárni - írja Friedman. Istenem, segítsd Obamát, hogy szerencsés legyen – zárja sorait.
pampa 2011. 03. 30. 11:47
Előzmény: #101  pampa
#102
"Obama ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy nem zárja ki a lázadók felfegyverzését - egy amerikai tisztségviselő hamarosan el is látogat Líbiába, hogy tisztázza kik a lázadók vezetői. Az egyik NATO parancsnok szerint al-Kaida és Hezbollah elemek is megtalálhatók köztük.

Ennek már semmi köze a légtérzárhoz...

"Többen aggódnak a líbiai lázadók felfegyverzésével kapcsolatosan. A BBC-n az egyik kommentelő azt írja, hogy "bízik benne, hogy nem tervezik a líbiai lázadók felfegyverzését". A bejegyzés amiatt aggódik, hogy a nyugatiak nem tanultak Afganisztánból, és biztosan sikeresen megdöntenék Kadhafit, de utána kérdéses lenne a veszélyes fegyverek sorsa a bizonytalan helyzetű országban.

Felfegyverzik a lázadó civileket, hogy gyilkolják a Kadhafihoz hű "civileket"...
pampa 2011. 03. 28. 15:21
Előzmény: #99  pampa
#101
Líbia: Katar elismerte a felkelők tanácsát
Katar hétfőn hivatalosan elfogadta a lázadók tanácsát, mint a líbiai nép egyedüli legitim képviselőjét. Az arab állam a második ország Franciaország után, amelyik megtette ezt a lépést. Katar azután fogadta el a tanácsot, hogy a felkelők bejelentették: szerződést kötöttek Katar állami olajcégével a líbiai olaj felvásárlásáról.

Ma, 15:10
[A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg!
facebook

iwiw

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács Líbiát, és a líbiai népet képviseli, összefogva az ország összes régióját - közölte a katari külügyminisztérium szóvivője. Katar úgy döntött, hogy elismeri a Tanácsot, mint a líbiai nép egyedüli legitim képviselőjét - jelentette be a katari külügyi szóvivő.

A bejelentést egy nappal azután tetette a katari kormány, hogy a lázadók tanácsa bejelentette: szerződést kötöttek az arab ország állami olajcégével a líbiai olaj átvételéről. A felkelők közlése szerint még ezen a héten újraindul az olajexport. A katari olajcég egyelőre nem nyilatkozott a szerződéssel kapcsolatban.

Katar hat harci repülőgéppel vesz részt a líbiai légtérzár betartására létrehozott nemzetközi koalícióban.

Topik gazda

magnum87
1 1 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek