Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2019. 05. 05. 10:17
Előzmény: #90959  pancserlama.
#90960
Gondolkodtál már azon, hogy miért épp azt a két embert hagyták meg a régi igazgatóságból? Tegyük fel a vezérigazgatóhoz nem mertek nyúlni. Értem. Na de mit csinál Wáberer? Azt mondták a folyosón, hogy sokat dolgozik a cégért.. De mit? Szállítmányozásban biztos nem segített, mert akkor tavaly remélhetőleg nem nőtt volna ennyit az a költség sor. Vajon nem az ingatlan fejlesztés és hasznosítás miatt maradhatott? Mégiscsak felgurított egy húszmilliárdos SZOT üdülőt a rózsadombra.. Hiába mondja Pintér, hogy nincs szakértelmük, az valójában csak rá személy szerint igaz. A pénzügyi területnek ez olymindegy.  Wábererrel pedig ott ül közvetlen mellette egy igazi csúcsragadozó. Mégis ki hozhatna megfelelőbb kapcsolatokat, kipróbált szakembereket, politikai összeköttetést? Maximum Mészáros és társa.. :)
pancserlama.
pancserlama. 2019. 05. 05. 09:24
#90959
pancserlama.
pancserlama. 2019. 05. 04. 18:27
Előzmény: #90956  gyurka64
#90957
Be van ))
gyurka64 2019. 05. 04. 18:22
Előzmény: #90955  pancserlama.
#90956
Berajzolnád?:)
pancserlama.
pancserlama. 2019. 05. 04. 17:54
Előzmény: #90954  gyurka64
#90955
1200-1400 csatorna alja 
gyurka64 2019. 05. 04. 16:14
Előzmény: #90953  pancserlama.
#90954
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_7550518c66f3b17f9b0252a4a5ca90d8.png
Ezt az 1 hosszútávú leszorító trendvonalat figyeld! Ha azt átüti,akkor lehet belőle valami. Nem mostanában fog bekövetkezni:)
pancserlama.
pancserlama. 2019. 05. 04. 12:31
Előzmény: #90951  Törölt felhasználó
#90952
Túl régóta csorog .
Következő OTP elemzésnél pattanhat.
.
Ha kap az OTP hiteles információkat a cégről.
Törölt felhasználó 2019. 05. 04. 09:52
Előzmény: #90949  mrider
#90951

Sima ügy. :)
De a viccet félretéve, az a szomorú valóság, hogy a jelenlegi állapotnál minden megoldás jobb. Akár még a kivezetés is, de a pénztáros csapat se megvetendő, ha azzal helyére kerül az értékelés, és nem ellopják a telket, hanem minden részvényes érdekének megfelelően hasznosul. Vagy akár a Rába nyugdíjpénztára is beszállhat. Ha jól emlékszem úgy 2MRD-t tartanak állampapírban.  Ezért már szép részt kapnának a cégből, ha elhiszik, hogy termel legalább annyi jövedelmet, mint az állampapírok.
eredmeny 2019. 05. 04. 09:24
Előzmény: #90949  mrider
#90950
Minden a részletekben van-- mondta mama!Mindenki megtudja " idöben " a szükséges részleteket!
mrider 2019. 05. 04. 08:39
Előzmény: #90947  Törölt felhasználó
#90949
Mi van, ha itt is Lölönek készítik elő a terepet?! Meglepne, ha pont az állami pakk nem kerülne át előbb-utóbb hozzá vagy valamelyik másik NER lovaghoz.
Az, hogy az MNV ül rajta, annak nem sok értelme van hosszútávon. Az állam rossz gazda, ez már számtalanszor bebizonyosodott korábban más cégeknél is. Pártkatonák nem fognak érteni a szakmai részhez a büdös életben sem lévén, hogy 99%-uk egy percet se dolgozott soha a magán és versenyszférában.
eredmeny 2019. 05. 03. 22:34
Előzmény: #90947  Törölt felhasználó
#90948
Amíg jogi utra nem terelödik addig -- a végeredmény szempontjából -- mindegy ki " szivat" minket is!
Törölt felhasználó 2019. 05. 03. 21:59
Előzmény: #90946  eredmeny
#90947
Egyelőre nem megkülönböztethető, hogy a menedzsment nem akarja, vagy az MNV nem engedi. Én arra hajlok, hogy az utóbbi. De ez inkább csak sejtés, mint tényszerűen igazolható. Az viszont bizonyos, hogy az MNV pontosan belelát mindenbe, sőt igen erősen átvette a menedzsment bizonyos döntési jogköreit közgyűlésnek maszkírozva. Panaszkodnak is érte Pintérék, hogy nincs meg a megfelelő mozgásterük, de felmondani így sem akartak. Azaz valamiért mégis megéri nekik együtt élni ezzel a teherrel.
eredmeny 2019. 05. 03. 21:42
Előzmény: #90945  Törölt felhasználó
#90946
Kicsit úgy érzem hogy a RABA managementje nem akarja a cég pénzügyei, vagyoni helyzete stb. kapcsán hogy a ( potenciális és a mostani ) tulajdonosok világosan lássanak.Sajnálatosan a BÉT- en sem javultak a kisbefektetök lehetöségei.
Törölt felhasználó 2019. 05. 03. 21:00
Előzmény: #90944  eredmeny
#90945
Maximum a Q1-hez társuló kommentárok, bejelentések hozhatnak változást. Vagy még inkább egy azoktól független bejelentés pl. az új igazgatóság konkrét célfeladatairól, ingatlan hasznosításról, osztalék politika megváltoztatásáról, 2019-2020-as profitcélokról, stb.. Senkit nem hat meg ugyanis egy pozitív negyedévben pártízmillió többlet azokhoz a sokmilliárdos érdeksérelmekhez képest, amit az egyéb fronton elszenvedünk évek óta. Itt az a kérdés, hogy hajlandóak-e lényegesen nagyobb osztalékot tartósan termelő célokat kitűzni, és képesek-e megvalósítani. Jelenleg az MNV-n kívül mindenki más számára titkosak a stratégiai célok. A megtermelt eredmény 80%-át  lenyelik, elköltik készletre, aztán leselejtezik. Ha legalább saját részvénnyel tennék ugyanezt, akkor lenne okunk örülni, hogy több érték jut egy papírunkra, de így megkockáztatom, hogy itt még kukásnak is érdemesebb lehet lenni, mint részvényesnek. Ennek véget kellene vetniük, lehetőleg önként. Persze ha nem megy maguktól, akkor kapnak majd némi lendületet hozzá rövid úton, de az erőfitogtatással, rosszabb esetben tényleges erő alkalmazással operáló megoldások ritkán szülnek mindenki számára pozitív forgatókönyvet. Remélem ezt világosan értik az MNV-nél is, nem csak Győrben, és ezen dolgoznak aktívan.  Bölcs dolog lenne a Q1-el összekötni egy erősebb bejelentés csomagot, vagy legalább azt, hogy dolgoznak rajta, és előállnak x héten-hónapon belül.
eredmeny 2019. 05. 03. 20:11
#90944
Az ország esetleges felminösítése Mellett kedvezö Q1 hozhat változást!A roadshowtól én sok újat nem várok!
eredmeny 2019. 05. 02. 17:29
Előzmény: #90941  pancserlama.
#90943
Érdekes dolog ez AZ OTP felvetés!Sok Minden lehet amit mi nem tudunk ( tudhatunk), de több mint jogos -- a meglátásod!
eredmeny 2019. 05. 02. 17:16
Előzmény: #90937  pancserlama.
#90942
Legyen igazad!Sok tényezö bizonytalan!( pl.: mennyire gond a munkaeröhiány stb.)Nem tudom mi mozgatja meg!!!
pancserlama.
pancserlama. 2019. 05. 02. 16:56
#90941

Az technikailag előfordulhat, hogy az OTP a MNV után nagy tulajdonos lesz ?
Óvatosan de valaki mintha rászórná az árjegyzőre a papírt.